vrijdag 19 januari 2024

Hitflits: dubbelslag voor Foukje: Noodzakelijk Verdriet 1 in album & vinyllijst; comeback Ariana Grande levert haar grootste hit op


Met haar twee EP’s Licht En Donker (1x in 2021) en Uitzinnig (2x in 2022) bereikte Froukje  al de eerste plaats van de Vinyl 33. Maar een eerste plaats in de Album Top 100 zat er met de EP’s niet in; Licht En Donker kwam tot nummer 5. Dat maakt ze deze week meer dan goed, want haar debuutalbum Noodzakelijk Verdriet knalt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Het overwicht op American Dream van 21 Savage is ruim 76%. Dat dankt ze vooral aan de fysieke verkoop van het album, want dat bedraagt ruim 61%.
 
In de Vinyl 33 komt Noodzakelijk Verdriet van Froukje dan ook binnen op de eerste plaats met een overwicht van 95,84% (!) op Hackney Diamonds van the Rolling Stones. Alleen Harry Styles had in mei 2022 met Harry’s House een groter overwicht, 96,16% op Dropout Boogie van the Black Keys.
 
bevestiging
 
Als het aan Froukje zelf had gelegen, dan was het album Noodzakelijk Verdriet er misschien nog niet geweest. In Trouw vertelde ze dat het moment dat het voor haar af was, telkens uitstelde, ‘omdat het altijd nog beter kon’. Toen ze de nummers aan anderen liet horen, kreeg ze te horen: “dit is gewoon een plaat”. Ze had dan ook een externe bevestiging nodig om in te zien dat het goed was.
 
Snelkookpan
 
Over de titel Noodzakelijk Verdriet zegt ze: “Dingen waar je bang voor bent, die oncomfortabel zijn, dáárachter ligt het goud. Generatie Z (Froukje Veenstra is van 2001)
wordt vaak als angstig bestempeld en dat klopt wel. Alles lag stil in de Coronajaren, waardoor we als jongere veel misten in de praktijk. Door de snelkookpan van volwassenheid waarin ik de afgelopen vier jaar heb gezeten, merkte ik dat je beter in je vel gaat zitten door die dingen juist te doen.”

ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Froukje: Noodzakelijk Verdriet (61)   *** eerste week op nummer 1 ***
2. EW  21 Savage: American Dream (0), op 76,09%
Een evenaring van Her Loss met Drake dat in 2022 ook de tweede plaats bereikte. Solo kwam 21 Savage nooit hoger dan de tweede plaats, met I Am > I Was in 2018.
3. (2)   Noah Kahan: Stick Season (2)
4. (1)   Kevin: Wonderland (0)
5. (3)   Teddy Swims: I’ve Tried Evrything But Therapy (Part 1) (6)
 
Kijken we nog even naar de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn:
#34 Kali Uchis: Orquideas (49)
#46 Kid Cudi: Insano (7)
#94 Lord Huron: Strange Trails (0)

SINGLES
 
Afgezien van haar twee kersthits, is ‘Yes, And ?’ de eerste nieuwe notering in drie jaar voor Ariana Grande. ‘POV’, vierde single van haar album Positions en haar voorlaatste notering, kwam in 2020 niet hoger dan de 20e plaats. Alleen het titelnummer wist met een zesde plaats potten te breken. Dan doet ‘Yes, And ?’, haar 54e notering, het met een tweede plaats nu al stukken beter. Sterker, het is haar grootste hit en twaalfde top 10-notering. ‘Yes, And ?’ van Ariana Grande, is de voorloper van Eternal Sunshine, haar zevende studioalbum, dat op vanaf 8 maart te koop is.
In de drie jaar dat we muzikaal niets van Ariana Grande hoorden, hield ze zich bezig met ‘R.E.M. Beauty’, haar eigen cosmeticamerk, speelde ze in de film ‘Wicked’ en was ze coach in het 21e seizoen van ‘The Voice’. Op persoonlijk vlak huwde en scheidde ze van Dalton Gomez, was ze onachtzaam met haar gezondheid bezig en verbrak ze met manager Scooter Braun. Eerder had Taylor Swift hem ook al de rug toegekeerd, omdat hij de rechten van haar zes albums had verkocht aan de investeringsmaatschappij Shamrock Capital.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Noah Kahan: Stick Season    *** derde week op nummer 1 ***
2. EW  Ariana Grande: Yes, And ?, op 10,33%
3. (2)   Tate McRae: Greedy
4. (3)   Cassö, Raye & D-Block Europe: Prada
5. (4)   Teddy Swims: Lose Control
 
Nieuw bij de bovenste tien is ‘Alles Op Gevoel’ van Flemming / Zoë Tauran / Ronnie Flex, dat in de tweede week van 17 naar 7 stijgt.
 
Drie tracks van Noodzakelijk Verdriet, het nummer 1-album van Froukje, krijgen een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#27 Kwijt
#44 Nu Ik Niet Meer Over Je Schrijf
#59 Onbesproken
 
En ook 21 Savage scoort met 3 tracks van zijn nummer 2-album American Dream:
#40 Redrum
#49 Née-Nah met Travis Scott & Metro Boomin
#86 N.H.I.E. met Doja Cat

Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen voor je. Dat zijn:
#83 Wesly Bronkhorst & Bizzey: Gap
 
#91 the Weeknd, Jennie & Lilly Rose Depp: One Of The Girls
 
Vraagje: Wat hebben de 33-jarige Canadees Abel Makkonen Tesfaye, ofwel the Weeknd en de 30-jarige Ariana Grande-Butera, kortweg Ariana Grande, gemeen?
Antwoord: beiden scoren deze week hun 54e notering in ons land. Grande doet dat met ‘Yes, and?’ en scoort daarmee haar grootste hit. the Weeknd doet het wat rustiger aan en start met ‘One Of The Girls’ op nummer 91, dat hij opnam met Jennie & Lilly Rose Depp, die daarmee onder eigen naam hun debuut maken. Het nummer komt uit de vierde aflevering van de
HBO-serie ‘The Idol’.
 
Jennie Kim, geboren in Seoul, Zuid-Korea, vierde op 16 januari haar 28e verjaardag. Of dat met de andere leden van Blackpink was, waarvan ze de rapper is, weten we niet. Met die band scoorde ze vijf hits en twee albums. Blackpink komt later dit jaar met een nieuw album en gaat weer op tournee.
 
Lily-Rose Meolody Depp is van 1999 en dus 4 jaar jonger dan Jennie Kim. Lily-Rose is een Francaise, geboren in Neuilly-sur-Seine, ten westen van Parijs. Ze is de dochter van acteur Johnny Depp en zangeres Vanessa Paradis. Lily-Rose is als actrice te zien in diverse series en speelt in ‘The Idol’ de jonge popstar Jocelyn, die het wil gaan maken. Mocht dat niet lukken, dan is er altijd nog haar zangcarrière met the Weeknd.
 
#96 Marvin Gaye & Tammi Terrell: Ain’t No Mountain High Enough
 
De aanhouder wint, heet het. Na 20 weken te hebben gebungeld tussen 101 en 300, komt ‘Ain’t No Mountain High Enough’ van Marvin Gaye & Tammi Terrell eindelijk binnen in de Single Top 100 en dankt dat vooral aan de filmpjes op TikTok. Sinds augustus 2023 is het nummer al meer dan 3 miljoen keer gestreamd.

‘Ain’t No Mountain High Enough’ van Marvin Gaye & Tammi Terrell was in 1967 een top 20-hit in de Amerikaanse hitlijsten. Drie jaar later, overleed Thomasina Winifred Montgomery, zoals ze echt heet, slechts 24 jaar, aan een hersentumor. Marvin Pentz Gay Jr, zijn volledige naam, werd 20 jaar ouder, 44. Tijdens een ruzie van zijn ouders, waarbij hij  tussenbeide kwam, schoot zijn vader hem twee keer. Hij overleed op 1 april 1984, aan de vooravond van wat zijn 45e verjaardag had moeten worden.
‘Ain’t No Mountain High Enough’ is in 1966 geschreven door Nickolas Ashford & Valerie Simpson, die vele Motown-hits op hun naam hebben, maar als duo ook succesvol waren. Tijdens een wandeling door Central Park, Manhattan, raakte Ashford geïnspireerd door de wolkenkrabbers van de stad. Deze ‘bergen’ stonden voor de ambitie: laat je door niets of niemand tegenhouden, hoe ‘hoog’ ook.
 
Nadat Ashford & Simpson het nummer hadden geschreven, lieten ze het aan de Britse zangeres Dusty Springfield horen, die het graag wilde opnemen. Het duo weigerde dat, want met het nummer wilden ze toetreden tot de Motown-stal, waar Marvin Gaye al een grootheid was. Motown huurde Tammi Terrell in om het nummer op te nemen met Marvin Gaye, die al meerdere duetten had gezongen met onder andere Mary Wells en Kim Weston. Tijdens de opnames was Terrell nerveus, omdat ze de tekst niet goed kende. Uiteindelijk nam ze haar deel op met de producers en werd het deel van Marvin Gaye er later aan toegevoegd. Samen namen ze drie albums op.
 
‘Ain’t No Mountain High Enough’ is vele keren gecoverd. De meest succesvolle is die van Diana Ross uit 1970. Haar versie behaalde de eerste plaats in de Amerikaanse lijsten. Bij ons scoorden twee coverversies:
-          Henny Huisman en Soundmixers voor Zonnebloem: Reach Out And Touch (85 in 1985)
-          Boys Town Gang: ‘Ain’t No Mountain High Enough’ / Remember Me (13 in 1981)
 
#98 Sera & YouNotUs: I Can’t Be The Only One
 
Dit weekend is het jaarlijkse Eurosonic, dus op naar Groningen. Morgenavond wordt het afgeloten met Noorderslag en wordt de Popprijs 2023 bekend gemaakt. Je kunt het allemaal volgen op rtv en internet.
 
We wijzen je nog even op de Megajaarman met alle jaarlijsten, achtergronden, analyses,  statistieken en buitenlandse standen, nu bijgewerkt met de Amerikaanse jaarlijsten. Je vindt deze onder het kopje Het hitjaar 2023.