woensdag 30 december 2009

Oudjaar Hitflits: broodje bakpao i.p.v. oliebollen

We begonnen 2009 met een Nederlandstalige #1, ‘Dochters’ van Marco Borsato. En 2009 luiden we ook uit met een #1 uit Nederland: ‘Broodje bakpao’ van the Opposites feat. Sef & Gers. Na vier weken bereikt dit nummer de eerste plaats van de Single Top 100 en is daarmee de 23ste #1-hit in 2009, drie minder dan in 2008. Van die 23 is ‘Broodje bakpao’ de zeventiende #1 uit Nederland en de 13de in het Nederlands. Vorig jaar lagen de aantallen op 16 Nederlandse producties, waarvan ook 13 in het Nederlands gezongen.

Net geen #1, maar dat komt er in 2010 hopelijk nog wel van: ‘It gets better’ van Ryan Shaw. Het was het meest aangevraagde nummer tijdens de 3FM Serious Request actie voor de kerst, die een recordbedrag van € 7.113.447 opleverde. En traditiegetrouw is het nummer van de dj’s dan ook de eerste Megahit van 2010. Het nummer stijgt van 46 naar #2 en het scheelt slechts 2% met ‘Broodje bakpao’ of het was de nieuwe #1 geworden.

‘One song’ van Rigby, het officiële thema van Serious Request 2009 boekt ook een flinke winst en stijgt van 16 naar #6, wat de jongens hun eerste top 10-hit oplevert.

Daarentegen gaat ‘Laat mij in die waan (Serious Request)’, de speciale download van Guus Meeuwis, hard onderuit. Het nummer zakt van 6 naar #38.

In deze laatste Single Top 100 van 2009 (qua weken), gebeurt niet zoveel. De gemeten week is twee dagen korter en daarnaast worden er tussen kerst en oud en nieuw weinig nummers verkocht. Het zijn dan ook vooral nummers die opnieuw stijgen, waarvan de opvallendste wel ‘Last christmas’ van Crazy frog is, dat van 20 naar #9 stijgt. Het nummer dat uit 2006 stamt en sindsdien, met uitzondering van 2008, jaarlijks van de partij is, beleeft hiermee een nieuw hoogtepunt en volgens velen dieptepunt …

Naast zeven nummers die op herhaling gaan, zijn er ook nog drie eersteweeks noteringen:
#84 Waylon: ‘Hey’. De laatste nacht van Serious Request, was hij slaapgast in het Glazen Huis in Groningen. Voor een bedrag van € 7500,-- liet hij zich die ochtend kaal scheren, dat hem overigens zeer goed staat.


#96 Lily Allen: ‘22’. Is haar vijfde hit, waarvan de vierde in 2009

#97 DJ Arnoud & Johan Vlemmix: ‘De bonte koe’. De eerste van vele après-ski platen en andere feestnummers die ons de komende twee maanden zullen overspoelen.

In de Album Top 100 is het ook een en al rust. De #1 is dezelfde als voor de kerst: ‘I dreamed a dream’ van Susan Boyle. En de enige echte binnenkomer is ‘Stronger with each tear’ van Mary J. Blige op #89. Het is haar negende studioalbum uitgebracht op Matriarch records, haar eigen platenlabel. Aanvankelijk was de titel alleen ‘Stronger’, een nummer van de soundtrack ‘Music inspired by more than a game’. Maar doordat het nummer flopte werd gekozen voor ‘Stronger with each tear’. ‘Stronger’ staat dan ook niet op het album, ‘Each tear’ wel. ‘Stronger with each tear’ is de opvolger van ‘Growing pains’ uit 2008 dat tot #31 kwam.

Dit was de laatste Hitflits, tevens Mini-Megaman van 2009. Volgend jaar zijn we er weer. Goede jaarwisseling!