vrijdag 13 november 2020

Hitflits: tiende #1-album voor Nick & Simon; remix helpt Justin Bieber aan achtste #1-hit

De laatste jaren zijn Nick & Simon vooral druk in de weer met tv-programma’s waarbij ze hun muzikale grenzen verleggen. Daardoor zat een opvolger van Aangenaam (#1 in 2017), er lange tijd niet in. Echter dankzij de tv-serie ‘Nick, Simon & Kees: Homeward Bound’ is dat er nu wel. NSG heet het, waarmee Nick & Simon deze week binnenkomen op de eerste plaats van de Album Top 100 en daarmee hun tiende #1-album scoren. Op het verzamelalbum Herinneringen – Het Beste Van Nick & Simon uit 2014 na, kwamen ze alle ook binnen op de eerste plaats.

In de serie ‘Nick, Simon & Kees: Homeward Bound’ reisden de drie naar New York om de geschiedenis van hun idolen, Simon & Garfunkel, te achterhalen. Ooit, zo’n zestien jaar geleden, ontstond de liefde voor muziek in een kroeg in Volendam, waar Nick & Simon het nummer ‘Cecilia’ speelden van hun idolen.

NSG, dat staat voor Nick, Simon, Garfunkel, is een album geworden, waarbij de muziek van hun idolen als inspiratiebron diende. De twaalf nummers van NSG schreef het duo samen met Paul de Munnik, John Ewbank, Guus Meeuwis, Jaap Kwakman, David Björk, Andreas Moe, Gordon Groothedde en Nielson. De opnames vonden plaats in de Henson Recording Studios in Los Angeles met producer Jay Newland, die gewerkt heeft met Paul Simon.

NSG is dus geen Simon & Garfunkel coveralbum. Op de bonus-cd staan wel tien covers van hun idolen, opgenomen in de Wisseloord Studios in Hilversum. De gekleurde gelimiteerde elpee op 45 toeren (!) komt binnen op de vijfde plaats van de Vinyl 33.

Na twee weken bovenaan gestaan te hebben, zakt Letter To You van Bruce Springsteen naar de negende plaats. Nog niet eerder maakte een album van the Boss zo’n grote val vanaf de eerste plaats. Tot deze week was dat slechts naar de zesde plaats voor Western Stars, ook na twee weken bovenaan te hebben gestaan.

ALBUM TOP 5

1. EW  Nick & Simon: NSG
2. EW  the Rolling Stones: Totally Stripped – Live At The Paradiso Amsterdam 1995 (op 35,73%, wél #1 in de Vinyl 33)
3. EW  Rob de Nijs: ‘T Is Mooi Geweest
4. (4)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon
5. (2)   Ariana Grande: Positions

In 1995 verscheen het album Stripped van the Rolling Stones met studio en liveopnames van intieme concerten in Londen, Parijs en Amsterdam. Elf jaar later, in 2016, kwam Totally Stripped uit, met alleen nog live-opnames in de plaats-verhouding 3-4-7. En nu is daar Totally Stripped – Live At The Paradiso Amsterdam 1995, uitsluitend verkrijgbaar op twee oranje elpees, met het volledige concert dat the Stones gaven op 26 mei 1995. In 2016 is dat al op DVD verschenen.
Totally Stripped – Live At The Paradiso Amsterdam 1995
is uitgebracht ter gelegenheid van de expositie ‘The Rolling Stones – Unzipped’, die vanaf volgende week vrijdag, 20 november, te zien is in het Groninger Museum. De dag daarvoor, 19 november dus, komt Mick Jagger zelf naar Groningen om deze te openen. Vanavond, vrijdag 13 november, besteed Nieuwsuur hier aandacht aan.

drie keer is scheepsrecht

Voor de derde keer missen the Rolling Stones de eerste plaats met een album met min of meer dezelfde strekking. Stripped werd in 1995 van de eerste plaats gehouden door Queen met Made In Heaven. Totally Stripped, een luxe uitvoering van Stripped, miste in 2016 de eerste plaats doordat Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde net iets beter verkocht. En anno 2020 lukt het ook Totally Stripped – Live At The Paradiso Amsterdam 1995 niet om de eerste plaats te pakken; NSG van Nick & Simon houdt de rockers tegen. Wel pakt de dubbelelpee van the Stones de eerste plaats in de Vinyl 33.

tien keer mis

Overigens misten the Stones nog zeven keer de eerste plaats, waarmee ze dus tien #1-albums misliepen! Dat waren Get Yer Ya-Ya’s Out! (in 1970), Love You Live (1977), Rewind (1971-1984) (1984), Steel Wheels (1989), Bridges To Babylon (1997), Forty Licks (2002) en Sticky Fingers (re-release) (2015).

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#8 Idaly: Eerlijk
#10 Kylie Minogue: Disco
#11 Little Mix: Confetti
#48 Troye Sivan: Troye In A Dream
#67 Neil Young & Crazy Horse: Return To Greendale

Kerstnoteringen (2)

Morgen weten we waar de Goed Heilig Man, Sinterklaas dus, aankomt in Nederland. het weerhoudt de liefhebbers van kerstmuziek niet, om deze nu alvast te streamen en te downloaden. Na de binnenkomst vorige week van het kerstalbum, heeft Michael Bublé zich ook gemeld en dus is de oogst als volgt:
#53 (72) Mariah Carey: Merry Christmas
#62 Michael Bublé: Christmas (uit 2011, 8e  hitrun, 44e  week/-1)

Qua kerstnummers blijft het niet bij ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey,  want ook Wham! heeft zich gemeld. ‘Last Christmas’ gaat op herhaling op #91. Het nummer uit 1984, werd destijds van de eerste plaats gehouden door ‘Do They Know It’s Christmas’ van Band Aid (binnenkort ook weer in dit theater). Sindsdien is ‘Last Christmas’ 22 keer (!) op herhaling gegaan. Deze week is het dus de 24e hitrun met in totaal 104 weken op de teller!

‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey zit nog maar op 16 hitruns en 73 weken. Deze week vind je het nummer op de 64e plaats, gestegen vanaf #87.

SINGLES

Drie weken geleden werden ze van de eerste plaats gegooid door ‘Scooter’ van Yssi B feat. Qlas & Blacka, Ashafar & Adf Samski. Maar deze week bewijzen 24Kgoldn feat. Iann Dior met ‘Mood’, dat ze nog (lang) niet afgeschreven zijn. In de twaalfde week stijgt ‘Mood’ terug naar de eerste plaats en staat daarmee voor de achtste week bovenaan de Single Top 100.
De terugkeer naar de eerste plaats van ‘Mood’ is mede te danken aan de remix feat. Justin Bieber & J. Balvin, die deze week verscheen. Die streams tellen mee voor de notering. Voor J  Balvin  levert dit na ‘Mi Gente’ x Willy William (5x #1 in 2017), zijn tweede #1-notering op.

Dankzij de remix is Justin Bieber al toe aan zijn achtste #1-hit en de tweede keer dankzij een remix. In 2017 verscheen ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee, dat zonder Bieber slechts tot de 23e plaats kwam. Toen de remix met Justin Bieber uitkwam, sprong het nummer naar de zevende plaats en de week daarna naar #1, waar het, met tussenpozen, tien weken stond.

Zolang zal ‘Mood’ het niet volhouden. En degene die daar wel eens een stokje voor kan steken, is … Justin Bieber zelf! Zijn eigen single ‘Lonely’ met Benny Blanco, stijgt naar de tweede plaats en zit zijn eigen #1-notering van ‘Mood’ op de hielen!

SINGLE TOP 5

1. (2)   24Kgoldn feat. Iann Dior: Mood (terug op #1 / achtste week)
2. (3)   Justin Bieber & Benny Blanc: Lonely (op 11,4%)
3. (4)   Internet Money & Gunna feat. Don Toliver & Nav: Lemonade
4. (1)   Yssi B feat. Qlas & Blacka, Ashafar & Adf Samski: Scooter
5. (7)   Joel Corry feat. MNEK: Head & Heart

Dan volgen hier nog de eerste weeks noteringen van deze week:

#48 Maluma & the Weeknd: Hawái (remix)
Hoger dan een tipplaats kwam ‘Hawái’ van Maluma (= de 26-jarige Juan Luis Londoño Arias uit Medelín, Columbia) eerder dit jaar niet. Maar dankzij the Weeknd die meedoet op de remix, scoort de Colombiaan zijn derde en misschien wel grootste hit.

#53 Snelle & Thomas Acda: Papa Heeft Weer Wat Gelezen
#63 Hef: Fouten

#76 Idaly feat. Adje & RBDjan: 1995
RBDjan is van Armeense komaf, maar geboren in Iran. Hij was rapper van de Amsterdamse formatie THC. In 2011 bereikte zijn album De Onderbaas de 25e plaats. Zijn werkelijke naam luidt Arbidjan Hakopians,

#80 Bigidagoe feat. Kã, Mula B, Joeyak, Drechter, MocroManiac: Opp Blazen (remix)
Bigidagoe is de 23-jarige Danzel Joel Silos uit Holendrecht. Hij wordt gezien als de rechterhand van Joeyak, frontman van de rapformatie Zone 6. In augustus raakte hij zwaargewond, nadat hij was neergeschoten.

#84 Nothing But Thieves: Impossible
Iedereen is laaiend enthousiast én terecht over de versie van ‘Impossible’ die Nothing But Thieves begin oktober opnam in de Abbey Road Studios in Londen met een compleet orkest. Die versie werd dan ook direct uitgeroepen tot Topsong én Alarmschijf en stond zes weken bovenaan de Verrukkelijke 15. De eerste drie weken was het nog de singleversie, die ook al Megahit was geweest.
Alleen was er één probleempje: die versie staat niet op Spotify, alleen op Amazon. En dus duurde het even voordat ‘Impossible’ een notering krijgt. Beter laat dan nooit, toch?

#86 CJ: Whoopty
CJ = Christopher Daniel Soriano uit Staten Island, New York.

#89 Armin van Buuren feat. Duncan Laurence: Feel Something

#93 Jaap Reesema & Pommelien Thijs: Nu Wij Niet Meer Praten
Jaap Reesema, winnaar van de X-factor in 2010, debuteerde op #1 destijds met het nummer ‘Don’t  Stop Believin’’. Daarna scoorde hij nog enkele hits als Jaap of Jake Reese.

De laatste drie jaar is Jaap Reesema vooral actief in België en dat leverde hem in 2018 als Jake Reese, samen met DJ Regi, een #1-hit op met ‘Ellie’. Dat succes leidde tot het meedoen aan het programma ‘Liefde voor Muziek’, de Vlaamse variant van ‘Beste Zangers’.
Meerdere successen volgden, met nu een hit in Vlaanderen (#4) en Nederland (#93) met de 19-jarige zangeres/actrice Pommelien Thijs uit het Vlaamse Kessel en het nummer ‘Nu Wij Niet Meer Praten’. Komende week is het nummer de NPO Radio 2 Topsong én Alarmschijf op Q-Music.

#98 Idaly feat. Ronnie Flex: Voodoo