vrijdag 14 februari 2014

Hitflits: #1-album voor Chef ‘special en eerste top 10-notering voor John de Bever

Het leek er deze week heel even op dat zowel de album als singlelijst een nieuwe lijstaanvoerder zou krijgen. Uiteindelijk is het bij de albumlijst gebleven, want John Legend staat nog steeds #1 in de singlelijst.

Chef ‘special bestaat nu 6 jaar en de afgelopen tijd was de band niet weg te slaan uit de media. Mede dankzij een mooie single ‘In your arms’ (gestegen naar #39), wordt het harde werken beloond met een #1-notering. ‘Passing through’ van Chef ‘special is de nieuwe #1 in de Album Top 100! Het is het tweede album van de band uit Haarlem en omgeving; ‘One for the Mrs.’ kwam in 2011 in 30 weken tijd niet verder dan de 25e plaats. Voor de opnames van ‘Passing through’ toog het vijftal naar Manhattan en Brooklyn in New York.

ALBUM TOP 3

  1. EW Chef ‘special: Passing through
  2. (1) Within temptation: Hydra
  3. (3) Stromae: Racine carrée
Alvorens we overgaan naar de andere eerste weeks noteringen van deze week, eerst nog even aandacht voor een bijzondere herhalingsoefening. Op #14 komt ‘Alleen’ van Claudia de Breij opnieuw binnen. Het album stamt uit 2013 en stond op 24 augustus voor het laatst genoteerd. Over deze binnenkomst zijn we niet helemaal zeker. Wellicht heeft het te maken met haar huidige theaterprogramma ‘Teerling’ waarmee ze door het land trekt. Hoe dan ook, het liedjesalbum, met onder andere 'Mag ik dan bij jou', gaat in totaal de negende week in en bereikt met een veertiende plaats een nieuw hoogtepunt; hoogste plaats tot deze week was #16, op 25 mei de week van binnenkomst.

Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#18 The child of lov: The child of lov
#20 Sven Hammond soul: The usual suspects
#38 Glennis Grace: Cover story
#41 Jebroer: Gouden tranen
#53 Neil Finn: Dizzy heights
#61 Temples: Sun structures
#63 Arjon Oostrom: Lekker lekker
#70 Behemoth: The satanist
#85 Band of horses: Acoustic at the Ryman
#86 Milky chance: Sadnecessary

SINGLES

Vandaag, 14 februari 2014, is het Valentijn. Wat is dan mooier dat er een romantisch nummer op de eerste plaats staat? Hoewel er ook deze week aan zijn poten werd gezaagd, nu door Katy Perry feat. Juicy J met ‘Dark horse’, weet John Legend de twee voor te blijven en staat zijn ‘All of me’ voor de zesde week bovenaan de Single Top 100.

 TOP 3

  1. (1) John Legend: All of me (zesde week)
  2. (3) Katy Perry feat. Juicy J: Dark horse
  3. (2) Pharrell Williams: Happy

In 41 weken was de hoogste plaats voor ‘Waves’ van Mr. Probz de 6e plaats. Succes over de grens (#1 in de Duitse iTuneslijst) zorgt er echter mede voor dat het nummer deze week sprint van 45 naar #5 en dus in één klap een hogere plaats bereikt. Waar ‘Waves’ uiteindelijk komt in de Duitse Single Top 100, wordt dit weekend bekend. Naast dit internationale succes is ‘Waves’  genomineerd voor een Edison. In de categorie ‘song van het jaar’ gaat het de strijd aan met ‘Birds’ van Anouk en ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter. Op 31 maart weten we welk nummer het gewonnen heeft, want dan is de uitreiking van de Edisons.

Van 53 naar #19 stijgt ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynn. De kans is groot dat het ook dit weekend de Britse hitparade zal aanvoeren, voor de vierde week inmiddels. De grote vraag is of de 3FM dj’s het nummer, na de zeroes week waarin ze het niet konden draaien, alsnog tot Megahit hebben uitgeroepen. Vanavond hoor je de nieuwe Megahit voor het eerst in ‘Vrij’ door Timur Perlin.

Nog enkele grote stijgers:
#10 (26) Avicii: Addicted to you, opvallend: ‘Hey brother’ gaat in de 19e week van 12 naar #6
#21 (42) Byentl: Inside out
#39 (73) Chef ‘special: In your arms
#41 (66) U2: Invisible

De eerste weeks noteringen van deze week::
#8 John de Bever: Laat ons dansen; hoogste notering tot nu toe: #11 voor 'Het gaat om liefde' in 2013
#20 Afrojack feat. Wrabel: Ten feet tall
#32 Drukwerk 2: Schijn een lichie op mij
#34 Snollebolleke: Snollebollekes (‘Vrouwkes’ staat op #13 van #11)
#43 Lawineboys: De bel

#56 Vastenavend in ’t Krabbegat: ‘k Eb ’t voorjaar in m’n kop!
#66 Jake Bugg: Broken
#71 Stef Ekkel: Adelita
#74 Bassjackers: Crackin’
#82 Johnny Gold: Lalluh
#94 A3aan Drost: Mannen!
#96 David Guetta feat. Skylar Grey: Shot me down
#99 Imagine dragons: Demons

Na het weekend, waarvan we hopen dat de podia in Sotsji weer oranje zullen kleuren, melden we ons weer met de Megaman. Daarin alles over de eerste top 10-notering van John de Bever. Tussen het schaatsen door zaterdag, kun je op de nieuwspagina van 3FM terecht voor de albumflitsen. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. Mooi (schaats)weekend gewenst.

zondag 9 februari 2014

Megaman bij week 6 – 8 februari 2014

In deze Megaman blijkt John Legend niet alleen met Valentijn aan zijn vrouw te denken, zingt Clean bandit niet zelf, stapt Paloma Faith op Pharrell Williams af, staat U2 #1-hit af, brengt zanger Chef ‘special een ode aan zijn vader en neemt Di-rect de touwtjes zelf in handen.

Dit weekend #6, de hoogste notering ooit in de Britse albumlijst voor een album van Within temptation (zie de Hitflits). Bij ons scoren ze met 'Hydra' hun derde #1-notering. Je leest er alles over in de albumflitsen op de nieuwspagina van 3FM. Aanstaande vrijdag melden we ons weer met een nieuwe Hitflits en dan weten we of Within tempation het langer volhoudt dan 1 week. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

John Legend is het hele jaar een romanticus

#1 John Legend: All of me  *** vijfde week bovenaan ***

‘All of me’ schreef John Legend voor zijn vriendin, het fotomodel Christine Teigen. Hij zong het nummer op hun bruiloft op 14 september 2013 in Como, Italië. Komende vrijdag is het 14 februari, Valentijn, en dan zal dit nummer voor veel geliefden gedraaid worden. Volgens Chrissy zelf, is John een romanticus en niet alleen met Valentijn, maar het hele jaar! Voor komende donderdag verwacht ze dat hij haar zal verrassen met een bijzonder etentje.

Clean bandit zingt niet zelf

#53 Clean bandit feat. Jess Glynn: Rather be                                          *** hoogste eerste weeks ***

‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynn heeft er al een derde week opzitten in de Britse hitparade en al die weken staat het daar #1. Er zijn er daar nu meer dan 402.000 van verkocht. Daarnaast boekte het nummer de afgelopen week een record op Spotify met 1,09 miljoen streams. Het vorige record was in 2013 iets meer dan 1 miljoen voor ‘Get lucky’ van Daft punk feat. Pharrell Williams. Tijd dus voor een kennismaking met de makers van ‘Rather be’.

Clean bandit werd in 2008 gevormd door de broers Jack (bas en sax) en Luke Patterson (drums), Grace Chatto (chello), Milan Neil Amin-Smith (violen). Ze ontmoetten elkaar op de universiteit van Cambridge, waar ze studeerden. Chatto ( student Russische taal en cello) en vriend Patterson (student film en montage) studeerden een jaar in Rusland. Ze lazen een Russisch woord dat ‘enorme klootzak’ betekent, vertaalden dat naar het Engels en de naam Clean bandit was geboren. ‘Rather be’ schreef het kwartet met Jimmy Napes van Disclosure en is de voorloper van het album ‘New eyes’ dat in mei wordt verwacht.

instrumentaal

Aangezien de vier leden van Clean bandit alleen muziek maken, moeten ze elke keer op zoek naar een vocalist. Voor ‘Rather be’ was die snel gevonden, want nadat ze het nummer ‘My love’ van Route 94 hadden gehoord, waarop Jess Glynne zingt, wilden ze haar voor de single.

Jess Glynne komt uit Londen en dankzij haar ouders, zelf muzikanten, maakte ze met alle soorten muziek kennis. Van the Rolling stones tot Aretha Franklin en van Eva Cassidy tot Sam Cooke. Vervolgens heeft producer Chaz DaBaT er de scherpe kantjes bij Glynne afgehaald. Samen schrijven ze ook nummers.

Paloma Faith vroeg Pharrell Williams voor haar album

#57 Paloma Faith: Can’t rely on you

Nog regelmatig komt het nummer ‘Stone cold sober’ van Paloma Faith langs op de radio en dat is nog steeds genieten! Er zit een prachtig spanningselement in en dat voel je. Het nummer stamt uit 2009, en scoorde, ondanks een Megahit, niet hoger dan de 84e plaats. Vorig jaar bracht ze het album ‘Fall to grace’ uit, dat in eigen land een BRIT-nominatie opleverde, maar in Nederland is geflopt. Dat gaat vast niet gebeuren met ‘A perfect contradiction’, dat begin maart verschijnt.

Paloma Faith wilde terug naar haar roots, soul en funk. In mei 2013 ontmoette ze Pharrell Williams in New York City, waar ze het nummer ‘New York’ zong en vroeg hem voor haar album. Williams pakte haar telefoon en zette zijn nummer er in en zei ‘Ik ben er klaar voor’. Een tijdje later schreven ze in Miami het nummer ‘Can’t rely on me’. Dat was dus nog voordat Williams wereldberoemdheid werd met zijn drie hits (’Blurred lines’, ‘Get lucky’ en ‘Happy’). Anders had Paloma Faith waarschijnlijk nog wel even geduld moeten hebben, want nu wil iedereen wel met Williams samenwerken.

Naast zangeres is Paloma Faith Blomfield (Hackney, Oost-Londen, 21 Juli 1981) ook nog actrice (speelde in diverse tv-series) en danseres (ze is afgestudeerd in moderne dans). Ook was ze een tijdje de assistent van een goochelaar.

Carnaval / Après-ski hits (4)

Over drie weken is het carnaval en dan is het wel leuk dat er ook een nummer genoteerd staat dat in een dialect wordt gezongen van één van de provincies waar het volksfeest wordt gehouden. Deze week worden we onze wenken bediend. Daarnaast het gebruikelijke materiaal van de Alpenzusjes. Op naar de twee nieuwe aanwinsten!

#60 Alpenzusjes: Hoemparapapa

Na ‘Kontebonke’ (#25 in 2013), een cover van Franky boy, komen Chantal van Geelen uit Den Dungen en Apolonia Gort uit Woudrichem als de Alpenzusjes dit jaar met  ‘Hoemparapapa’. Dat nummer is een bewerking van ‘Oempalapapero’ van de Vlaamse zangeres Marva uit 1975. Vorig jaar werd het nummer nog gecoverd door het Vlaamse duo de Heidi’s, dus het is niet uitgesloten dat Adrie van de Berk en/of Waylon van de Heijden (producers van de Alpenzusjes), die versie is opgevallen en een bewerking hebben gemaakt.

#85 Feestteam: Als ge dot ent

Normaal gesproken doen ze er twee jaar over, maar dit jaar hebben Stan van de Dobbelsteen en Peter Barendregt alias het Feestteam, in twee weken tijd twee hits te pakken! Vorige week kwam het duo binnen met ‘Zo lang we nog in leven zijn’ feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas op #75, dat deze week buiten de lijst is gevallen en op #165 staat in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100. Gelijktijdig met ‘Zo lang we nog in leven zijn’ verscheen het nummer ‘Als ge do ent’ dat deze week een notering krijgt op #85. O ja. ‘Als ge dot bent’ betekent in het dialect ‘Als je dood bent’.

U2 staat vierde #1-notering af (aan RED)

#66 U2: Invisible

Vorige week zondag, 2 februari 2014, presenteerde U2 in een reclamespot tijdens de Super bowl, met zo’n 115,3 miljoen kijkers (!), ‘Invisible’, een nummer van hun nieuwe album dat in april verschijnt. Daarbij volgde de aankondiging dat het nummer een dag lang gratis kon worden gedownload. Voor iedere download zou de Bank of America een dollar doneren, met een maximum van 2 miljoen dollar.

Maandagmiddag stond de teller al boven de 3 miljoen. Geld dat gaat naar de stichting RED, in 2006 opgericht door zanger Bono en activist Bobby Shriver, om mensen en bedrijven te betrekken bij de strijd tegen aids. Sinds 20006 heeft RED al meer dan 300 miljoen Euro binnengehaald.


Sinds maandagavond 18.00 uur moet er voor ‘Invisible’, dat geproduceerd is door Danger Mouse, worden betaald. Van de € 1,29 die iTunes daarvoor rekent, wordt € 1,03 gedoneerd aan RED. Sinds dat tijdstip worden de downloads meegenomen voor de Single Top 100 hetgeen een 66e positie oplevert.

Nu weten we niet hoe vaak het nummer in de eerste 24 uur is gedownload, maar we schatten dat het meer dan voldoende is om #1 te komen. Daarmee heeft U2 hun vierde #1-notering weggeven, want die zit er nu niet meer in.

ook geen #1

Had U2 nou maar even geïnformeerd bij André van Duin, want die overkwam vorig jaar hetzelfde met ‘Willempie (Oranje boven)’. In eerste instantie bood hij het nummer gratis aan, waarop het meer dan 400.000 (!) keer werd gedownload, genoeg voor een #1-notering.  Vervolgens kwam het nummer toch uit als betaalde download, maar kwam het niet hoger dan de 40e plaats en miste van Duin zijn achtste #1-notering.

Zanger Chef ‘special brengt ode aan zijn vader

#73 Chef ‘special: In your arms

Afgelopen vrijdag is ‘Passing through’, het tweede album van Chef ‘special verschenen. Aanstaande vrijdag verwachten we het album hoog in de nieuwe Album Top 100 en dan veel meer daarover.

‘In your arms’ is de eerste single van het album en hun derde notering. Het nummer gaat over de vader van zanger Joshua Nolet die december 2012 overleed aan kanker. Ondanks dat het heel snel gegaan is, had zijn vader daar vrede mee.
Joshua: “Het eerste wat ik na zijn dood wilde, was een mooi liedje over hem schrijven. Dat was heel belangrijk voor me. Maar ik wilde het natuurlijk veel te graag. Ik schreef echt verschrikkelijke, geforceerde dingen doordat ik totaal nog niet op het punt was dat ik het kon laten bezinken. Ik raakte erg gefrustreerd, het móest lukken. Toen besloot ik het te laten rusten tot ik er echt klaar voor was. De nacht voor we in New York de grote studio in gingen om onze liedjes op te nemen, werd ik wakker en schreef ik in no time een klein, oprecht liedje op wat oude akkoorden van onze gitarist. Het was erg bevrijdend.”

3js strikken Bart Herman voor duet

#74 Bart Herman & 3js: Man in de spiegel

Worden er nog cd-singles uitgebracht? Als het aan de 3js betreft zeker, want daarop kunnen ze bijzondere tracks kwijt, die zeer gewild zijn bij de fans. Zij hebben het nummer ‘Man in de spiegel’ al met Bart Herman, want dat staat op het album ‘Dichter bij de horizon’, dat in november verscheen. Fans maak je pas echt blij met nummers als ‘Hunger’, één van de Bluebus liedjes nooit eerder verschenen én ‘Dead and gone’, een cover door 3js van the Black keys, opgenomen tijdens De Zomer Voorbij 2013 in Kroatië, samen met Handsome poets.

‘Man in de spiegel’ zingt 3js dus niet alleen, maar met de Vlaamse zanger Bart Herman. Ze kennen elkaar via een gemeenschappelijke vriend. Naar aanleiding van hun album ‘4 elementen’ gaven 3js op 25 april 2012 een showcase voor TV Oost in het Belgische Sint-Niklaas. Daarvoor nodigden ze Bart Harman uit en die samenwerking beviel zo goed dat het idee ontstond om samen eens iets muzikaals te gaan doen. Daaruit kwam het nummer ‘Man in de spiegel’.

cruiseschip

Bart Harman is op 14 februari 1959 geboren als Bartje Pol Frans Herman in Wevelgem. Zowel zijn vader, opa als overgrootvader zaten in de muziek, dus Bart moest er ook aan geloven. Dat was niet direct, maar pas na zijn studies Germaanse filologie. Alleen gewapend met zijn gitaar trok hij eind jaren ’80 naar Noord- en Zuid-Amerika en waagde zijn kans als singer-songwriter. Via een cruiseschip, waar hij zanger-entertainer was, belandde hij terug in Europa.

Nederlands

In 1990 werd hem in Amsterdam een contract aangeboden en ging hij van het Engels over op het Nederlands. Met ‘Ik ga dood aan jou’ scoorde hij in Vlaanderen zijn grootste hit (#12 in 1993). Naast eigen liedjes vertaalde hij ook nummers uit het Frans, Duits en Engels. Daarnaast schreef hij nummers voor andere Vlamingen, waaronder Will Tura, Willy Sommers en Jo Vally.

Afgelopen vrijdag verscheen zijn album ‘Bartje zoekt het geluk’, waarop ook het duet met 3js staat. Tevens ging vrijdag de theatertournee van 3js van start, naar ‘Dichter bij de horizon’ hun laatste album. Het is de eerste zonder Jaap de Witte die de band vanwege een neurologische aandoening aan zijn hand heeft moeten verlaten. Zijn laatste concert met 3js was op 16 april 2013, waarna zijn zoon Jan (links op de foto) zijn plaats heeft ingenomen. Achter de schermen is Jaap de Witte nog wel betrokken bij 3js.

Roelof wil het volkse gevoel verwoorden

#79 Roelof: Leef gewoon je eigen leven

Roelof Bouwmeester (Hoogeveen, 9 mei 1989), startte in 2005 met muziek, niet als zanger, maar als accordeonist. Tijdens optredens met artiesten die hij begeleidde, zong hij wel eens in de pauze één of meerdere nummers. Dat leverde leuke reacties op, waarop Roelof zelf is gaan zingen.

Via Martin Sterken die zijn eerste single ‘Jouw woorden’ produceerde en Emile Hartkamp, waarmee hij het album ‘Een dikke tien’ opnam, belandde hij bij Jeffrey Weber, zoon van Marianne Weber. Roelof: “Jeffrey kan als geen ander het volkse repertoire  verwoorden”. Met ‘Leef gewoon je eigen leven’, geproduceerd door Hans Aalbers (Gerard Joling, Marianne Weber) scoort Roelof zijn eerste notering. Aanhouder wint dus!

Fantasticos komen met tweede album

#80 Fantasticos: Een nacht met jou

Drie hits in 2012, twee in 2013 en één in 2014. Dat is de score, voorlopig, van het duo Fantasticos. Nu al weten we dat het hier niet bij zal blijven, want eind deze maand komen Henk Janssen en Johnny Meijers met hun tweede album. ‘Een nacht met jou’ zal dus zeker niet hun laatste hit zijn dit jaar!

Di-rect neemt touwtjes zelf in handen

#99 Di-rect: Invincible

Bij ‘Giel’ kon je deze week al nummers horen van het album ‘Daydreams in a blackout’, dat later dit jaar verschijnt van de Haagse formatie Di-rect. Voor het eerst heeft de groep een album zelf geproduceerd. 
Zanger Marcel Veenendaal: “Dat heeft ook een risico, want er is geen ‘zesde bandlid’ die met een onafhankelijke blik naar het eindresultaat kijkt.” Als het album net zo klinkt als de single ‘Invincible’, zit het wel goed!