zondag 9 februari 2014

3js strikken Bart Herman voor duet

#74 Bart Herman & 3js: Man in de spiegel

Worden er nog cd-singles uitgebracht? Als het aan de 3js betreft zeker, want daarop kunnen ze bijzondere tracks kwijt, die zeer gewild zijn bij de fans. Zij hebben het nummer ‘Man in de spiegel’ al met Bart Herman, want dat staat op het album ‘Dichter bij de horizon’, dat in november verscheen. Fans maak je pas echt blij met nummers als ‘Hunger’, één van de Bluebus liedjes nooit eerder verschenen én ‘Dead and gone’, een cover door 3js van the Black keys, opgenomen tijdens De Zomer Voorbij 2013 in Kroatië, samen met Handsome poets.

‘Man in de spiegel’ zingt 3js dus niet alleen, maar met de Vlaamse zanger Bart Herman. Ze kennen elkaar via een gemeenschappelijke vriend. Naar aanleiding van hun album ‘4 elementen’ gaven 3js op 25 april 2012 een showcase voor TV Oost in het Belgische Sint-Niklaas. Daarvoor nodigden ze Bart Harman uit en die samenwerking beviel zo goed dat het idee ontstond om samen eens iets muzikaals te gaan doen. Daaruit kwam het nummer ‘Man in de spiegel’.

cruiseschip

Bart Harman is op 14 februari 1959 geboren als Bartje Pol Frans Herman in Wevelgem. Zowel zijn vader, opa als overgrootvader zaten in de muziek, dus Bart moest er ook aan geloven. Dat was niet direct, maar pas na zijn studies Germaanse filologie. Alleen gewapend met zijn gitaar trok hij eind jaren ’80 naar Noord- en Zuid-Amerika en waagde zijn kans als singer-songwriter. Via een cruiseschip, waar hij zanger-entertainer was, belandde hij terug in Europa.

Nederlands

In 1990 werd hem in Amsterdam een contract aangeboden en ging hij van het Engels over op het Nederlands. Met ‘Ik ga dood aan jou’ scoorde hij in Vlaanderen zijn grootste hit (#12 in 1993). Naast eigen liedjes vertaalde hij ook nummers uit het Frans, Duits en Engels. Daarnaast schreef hij nummers voor andere Vlamingen, waaronder Will Tura, Willy Sommers en Jo Vally.

Afgelopen vrijdag verscheen zijn album ‘Bartje zoekt het geluk’, waarop ook het duet met 3js staat. Tevens ging vrijdag de theatertournee van 3js van start, naar ‘Dichter bij de horizon’ hun laatste album. Het is de eerste zonder Jaap de Witte die de band vanwege een neurologische aandoening aan zijn hand heeft moeten verlaten. Zijn laatste concert met 3js was op 16 april 2013, waarna zijn zoon Jan (links op de foto) zijn plaats heeft ingenomen. Achter de schermen is Jaap de Witte nog wel betrokken bij 3js.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten