zondag 9 februari 2014

Clean bandit zingt niet zelf

#53 Clean bandit feat. Jess Glynn: Rather be                                          *** hoogste eerste weeks ***

‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynn heeft er al een derde week opzitten in de Britse hitparade en al die weken staat het daar #1. Er zijn er daar nu meer dan 402.000 van verkocht. Daarnaast boekte het nummer de afgelopen week een record op Spotify met 1,09 miljoen streams. Het vorige record was in 2013 iets meer dan 1 miljoen voor ‘Get lucky’ van Daft punk feat. Pharrell Williams. Tijd dus voor een kennismaking met de makers van ‘Rather be’.

Clean bandit werd in 2008 gevormd door de broers Jack (bas en sax) en Luke Patterson (drums), Grace Chatto (chello), Milan Neil Amin-Smith (violen). Ze ontmoetten elkaar op de universiteit van Cambridge, waar ze studeerden. Chatto ( student Russische taal en cello) en vriend Patterson (student film en montage) studeerden een jaar in Rusland. Ze lazen een Russisch woord dat ‘enorme klootzak’ betekent, vertaalden dat naar het Engels en de naam Clean bandit was geboren. ‘Rather be’ schreef het kwartet met Jimmy Napes van Disclosure en is de voorloper van het album ‘New eyes’ dat in mei wordt verwacht.

instrumentaal

Aangezien de vier leden van Clean bandit alleen muziek maken, moeten ze elke keer op zoek naar een vocalist. Voor ‘Rather be’ was die snel gevonden, want nadat ze het nummer ‘My love’ van Route 94 hadden gehoord, waarop Jess Glynne zingt, wilden ze haar voor de single.

Jess Glynne komt uit Londen en dankzij haar ouders, zelf muzikanten, maakte ze met alle soorten muziek kennis. Van the Rolling stones tot Aretha Franklin en van Eva Cassidy tot Sam Cooke. Vervolgens heeft producer Chaz DaBaT er de scherpe kantjes bij Glynne afgehaald. Samen schrijven ze ook nummers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten