vrijdag 27 augustus 2021

Hitflits: Vinyl brengt album Sour van Olivia Rodrigo terug op de eerste plaats

Van 29 mei tot en met 10 juli stond het album Sour van Olivia Rodrigo onafgebroken bovenaan de Album Top 100. Vervolgens namen Rowwen Hèze respectievelijk John Mayer het van Rodrigo over, maar keerde ze op 31 juli weer terug. De afgelopen drie weken was het Billie EIlish die met haar album Happier Than Ever  Rodrigo van de eerste plaats hield.
Na het fysieke album en de digitale versie (download en stream), is het nu de vinylversie dat Sour van Olivia Rodrigo doet terug stijgen naar de eerste plaats. Van de veertien weken dat Sour genoteerd staat, zijn het er negen op de eerste plaats. De voorlaatste keer dat een album negen weken of langer op de eerste plaats stond, was in maart 2019. Toen hield Francis van Frenna het in totaal elf weken vol bovenaan de albumlijst.
 
ALBUM TOP 5
 
1. (2)   Olivia Rodrigo: Sour (terug op #1 / negende week op #1, waarvan 47% fysiek)
 
2. EW  Ronnie Flex: Altijd Samen (op 21,46%)
Bijna vier jaar voelde hij onwijs veel druk, had slapeloze nachten en was bijna het geloof in zichzelf kwijtgeraakt. Toen kwam hij er achter waar het echt omgaat: niet het aantal streams, maar de lol. Flex: “Ik wil gewoon een goede vader zijn voor mijn twee dochters, een beetje muziek maken voor de lol. Dat is alles, man.”
En dus zal Ronnie Flex zich niet (echt) druk maken dat zijn album Altijd Samen, opgedragen aan zijn dochter Nori én de veel te vroeg overleden rapper Feist, ‘slechts’ een tweede plaats pakt. Dit in tegenstelling tot zijn vorige albums, Rémi (in 2017) en Nori (in 2018), die in de eerste week zonder moeite de eerste plaats haalden.
 
Flex: “Als mensen het album leuk vinden: mooi meegenomen. Als ze het niet leuk vinden: fuck it, dan heb ik er geen moeite mee. Er zullen misschien niet zoveel bubbling hits op staan, of dancehall, maar het mooiste voor mij was om te beseffen dat dat er ook niet toe deed.”
 
3. EW  Lorde: Solar Power
4. (1)   Billie Eilish: Happier Than Ever
5. (3)   Doja Cat: Planet Her

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week en de albums die de afgelopen twee weken een notering kregen:
#8 Jett Rebel: Pre-Apocalypse Party Playlist
#12 Trippie Redd: Trip At Knight
#14 (7) FRSH: Bloed, Zweet & Champagne
#44 (11) Jungle: Loving In Stereo
#62 (27) Goldband: Betaalbare Romantiek
#69 Blxst: No Love Lost
#97 Villagers: Fever Dreams
 
Al na één week verdwenen:
#17 the Killers: Pressure Machine
#48 David Crosby: For Free
#92 Mdou Moctar: Afrique Victime
 
Na twee weken verdwenen:
#65 (18) Nas: Kings Disease II
 
Twee weken geleden na één week verdwenen:
#32 Barbra Streisand: Release Me 2
#86 Fredo: Independence Day
 
SINGLES
 
Vorige week steeg ‘Ik Ga Zwemmen’ van Mart Hoogkamer naar de eerste plaats van de Single Top 100. In een onofficiële Hitflits op 18 augustus hebben we daar over bericht. Het nummer houdt alle concurrentie ver van zich en zal dan ook nog een poosje de bovenste beste blijven in de Single Top 100. 
De tekst van ‘Ik Ga Zwemmen’ ontstond twee jaar geleden toen Hoogkamer op schrijverskamp was met onder andere Frans Frederiks ofwel Lange Frans. Mart: “Ik doe de koelkast open en zie dat er nog maar een fles Bacardi Limon is. Dus ik zing: ik ga zwemmen in Bacardi Limon en mijn manager, Robert Jan Schipper,  komt binnen en vult aan: ‘een echte tijger is niet te temmen’. Rob van Zuilen alias rapper Dit is Robbie schreef mee aan de tekst.
 
verjaardagfeest
 
Robert Jan Schipper, in 2004 nog dj, kwam Hoogkamer tegen op een verjaardagfeest waar hij zong. Daarop spoorde hij Hoogkamer aan daar mee door te gaan. Een jaar later kwamen de twee elkaar weer tegen, raakten ze in gesprek en besloten voor Mart’s zangcarrière te gaan. Sindsdien is Schipper zijn manager.
 
handvol
 
Onder de componisten van ‘Ik Ga Zwemmen’ zit Lange Frans, die onder die naam al menige hit scoorde, waaronder vier #1hits. ‘Ik Ga Zwemmen’ is zijn eerste #1-notering waarop hij niet zelf te horen is. De andere componisten zijn Emmanuel Freeman, van het producerscollectief Beatkidz, dat zelf een hitje scoorde met ‘Showtime’ (#45 in 2006). En Rolito Meyers, muzikant en producer, die onder andere samenwerkt met Ronnie Flex, Kenny B en Eva Simons.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Mart Hoogkamer: Ik Ga Zwemmen (tweede week op #1)
2. (5)   #hirak feat. Ronnie Flex, Ysii SB & Lil Kleine: Uhuh (op 28,29%)
3. (2)   the Kid Laroi & Justin Bieber: Stay
4. (3)   Shouse: Love Tonight
5. (4)   Ed Sheeran: Bad Habits
 
De vorige dertien noteringen scoorde Sjaak (= de 35-jarige Mehdi Chafi) met anderen.  ‘Trompetisto’, dat in de vijfde week vier plaatsen winst boekt en op #10 komt, is dan ook de eerste hit die hij in zijn eentje scoort. Wel is ‘Trompetisto’ zijn tweede top 10-notering. De eerste was ‘Krokobil’ met Yellow Claw & Mr. Polska (#5 in 2012). 
 
Tot slot de nieuwe noteringen van deze week:
#13 Bilal Wahib: Paranoia
#20 Kevin: Buurthuis
#50 Ronnie Flex & Nour: Down 4 Life
#52 Ed Sheeran: Visiting Hours
#61 Clinton Kane: I Guess I’m In Love
#87 Shawn Mendes & Tainy: Summer Of Love

#90 Blxst & Tyga feat. Ty Dolla $ign: Chosen
Blxst is een Amerikaanse rapper, geboren als Matthew Burdette op 17 september 1995 in Los Angeles. Naast het nummer 'Chosen', debuteert hij deze week ook met de EP No Love Lost op #69 in de Album Top 100. Opvallende want de EP stamt uit 2020, terwijl in maart van dit jaar Just For Charity verscheen.

#92 Tiësto & Karol G: Don’t Be Shy

#99 Sera: Only Us
Voluit heet ze Sera de Bruin (27), geboren in Sliedrecht. Een tijdje geleden werkte ze als barista en droomde ze van een eigen frietzaak. Maar dat veranderde nadat ze in 2019 tijdens een Instagram-sessie samen met Justin Bieber (één van haar vele volgers) zong. Dat leverde haar veel bekendheid op, waaronder het jaar daarop een optreden voor voetballer Christiano Ronaldo tijdens zijn 35-jarige verjaaardag. Met Alain Clark en producer Bas van Dalen werkt Sera aan eigen muziek. 'Only Us' is haar eerste single en een ode aan haar vriendin Tess, tevens haar fotograaf,

#100 Qucee: Kippenvel
'Kippenvel' is niet de eerste notering voor de 29-jarige Quentin Correia uit Rotterdam, ofwel presentator, programmamaker én rapper Qucee. Sinds 2016 maakt hij samen met Nesim Najih als Supergaande programma's op YouTube en scoorde in 2017-2018 vier hits. Als Qucee scoorde hij met 'Voor Jou' feat Tabitha (#83 in 2018). Met het nummer 'Kippenvel' kijkt hij terug op zijn verleden, toen hij het wat minder breed had. Vijf jaar geleden zat hij diep in de schulden. In juni kon hij een eigen huis kopen.
 
En die van vorige week en twee weken geleden:
#17 (30-61) Doja Cat: Woman
#19 (17-29) the Weeknd: Take My Breath
#29 (67) Farruko: Pepas
#34 (19-9) Josylvio feat. Lil Kleine: Oeh Oeh Baby
#43 (81-99) Lost Frequencies / Calum Scott: Where Are You Now

#46 (40) Bully: 50 Bro’s
Bully is een huisrapper op het label 1OAK van Sevn Alias

#56 (66) Maan: Niks Is Heilig
#57 (42-19) Frenna & Jonna Fraser: Ova You
#68 (48) Broederliefde: Proost

#76 (91) Wizkid feat. Justin Bieber & Tems: Essence
Voor Tems (= de 26-jarige Temilade Openiyi uit Lagos, Nigeria) is 'Essence' haar eerste notering. Met Wizkid (= de 31-jarige Ayodeji Ibrahim Balogun), eveneens uit Lagos, schreef ze het nummer en nam het met hem op. En daar was het bijgebleven, als ene Justin Bieber zich er niet mee had bemoeid. Bieber zingt een paar regels en prompt wordt het (wel) een hit.

'Essence' bevat een sample van 'Love Sensation' van Loletta Holloway. Het nummer uit 1980, geschreven en geproduceerd door wijlen Dan Hartman, is in diverse nummers gesampled. De eerste was 'Ride On Time' van Blackbox (#17 in 1989). Haar eigen versie van 'Ride On Time' kwam dat jaar niet hoger dan #30.

#77 (75) Elton John & Dua Lipa: Cold Heart (PNAU Remix)
'Love Again' van Dua Lipa (deze week op #24) kwam vorige week zeven plaatsen hoger dan de sample van 'Your Woman' van White Town (#28 in 1997) dat er in wordt gebruikt.
'Cold Heart' bevat twee nummers van Elton John: 'Sacrifice' (#3 in 1990) en 'Rocket Man ( Think It's Going To Be A Long Time)', een tipje uit 1972. De beat is van het Australische duo PNAU, de broers Nick en Sam Littlemore en Peter Mayer. Elton John had Dua Lipa zelf benaderd voor de nummers. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 komt 'Cold Heart (PNAU Remix)' binnen op #81 en levert de 74-jarige Elton John zijn eerste notering op in 21 jaar.

#93 (93) Sleepy Hallow: 2055
Achter rapper Sleepy Hallow zit de 21-jarige Tegan Joshua Anthony Chambers uit Jamaica. Op jonge leeftijd emigreerde zijn familie naar Brooklym, New York City. Vanaf zijn twaalfde begon hij met rappen, beïnvloed door onder andere Biggie Smalls, J Cole, Kendruick Lamar en 50 Cent. Na een aantal singles en mixtapes, bracht hij als Sleepy Hallow in juni het album Still Sleep? uit, met daarop de single '2055'.
 
Na één week verdween vorige week:
#100 Froukje: Niets Tussen