vrijdag 19 augustus 2022

Hitflits: ‘Calm Down’ van Rema slaat twee aanvallen af; album Harry Styles terug op #1

We kunnen rustig een weekje weg, want vorige week veranderde er niets aan de kop van de hitparades. ‘Calm Down’ van Rema bleef #1 in de Single Top 100 en Renaissance van Beyoncé #1 in de Album Top 100. Straks meer over de albumnoteringen van deze week, want daarin is wel wat veranderd.
 
In de Single Top 100 zit nog maar weinig beweging en blijft ‘Calm Down’ van Rema voor de derde week de bovenste beste. Andere hitparades zullen snel volgen, nu de airplay van ‘As It Was’ van Harry Styles minder wordt.
 
Voor de tweede week lukt het dan ook de Nigeriaan Rema met het deel Engels, deels Nigeriaanse gezongen ‘Calm Down’, om een Nederlandstalig nummer voor te blijven. Vorige week was dat ‘Gebruik Me’ van Zoë Tauran feat. Frenna, dat de hele week de voorlopige Single Top 100 aanvoerde, maar uiteindelijk genoegen moest nemen met een tweede plaats.
 
De afgelopen week deed de Nederlands-Marokkaanse, maar in België wonende Anas Kasmi ofwel rapper Katnuf, een aanval op de eerste plaats met ‘Van Mij Zijn’. Een deel van het nummer  was al populair op TikTok, waarna hij besloot om het volledige nummer uit te brengen, dat een goede zet bleek te zijn.
De naam Katnuf komt van het Franse woord voor 49, oftewel quarante neuf. Dat getal verwijst naar de postcode van de Marokkaanse stad Berkane, waar de roots van zijn familie liggen. 
Vorige maand maakten we voor het eerst kennis met Katnuf, door zijn bijdrage aan ‘Interessant’ van Jinho 9 & Bizzey feat. Jeriel Thunder (#65). Deze week staat dat nummer op de 70e plaats.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Rema: Calm Down     *** derde week op #1 ***
2. EW  Katnuf: Van Mij Zijn, op 6,03%
3. (2)   Zoë Tauran feat. Frenna: Gebruik Me
4. (5)   LF System: Afraid To Feel
5. (3)   La Fuente: I Want You
 
De andere eerste weeks noteringen zijn de volgende:
#34 Natte Visstick & Dikke Baap: Ik Trip ‘M
Dikke Baap is een dj/producer uit Amsterdam die vooral Technomuziek maakt. Hij werkt veel samen met Natte Visstick en Vieze Asbak. Laatstgenoemde kwam vorig week met ‘Lekkere Boterham’ samen met Natte Visstick binnen op #37 en staat deze week op #55.
 
#68 Dries Roelvink feat. Bankzitters: Fantastico
Wie had gedacht dat Dries Roelvink na zijn laatste notering ‘Oehhh!!! Roept Heel Oranje’ (#35 in 2012) nog weer een hit zou scoren? Wij zeker niet, Want de tijd van downloads, waar hij het van moest hebben, ligt al lange tijd achter ons. Anno 2022 gaat het om streams.
 
wijnen wijnen wijnen
 

Al jaren laat Dries Roelvink zich kennen als een wijnkenner en deelt hij op sociale media zijn proeverijen op muziek van Julio Iglesias. Zijn uitroep ‘Fantastico’ is inmiddels vermaard. De filmpjes van zijn keurende vader, die zijn zoon Donnie op Instagram zette, werden massaal bekeken.
 
Vervolgens benaderde tekstdichter Billy Dans, die in 2021 een nummer maakte met rapper Donnie, de 63-jarige zanger. Dans: “Dries, je zet nu elke keer die muziek van Julio Iglesias eronder, wordt het niet tijd voor een eigen wijnlied dat we eronder zetten?”.

Dat leek hem een goed idee. Samen met Brahim Fouradi, Bram Koning, Carlos Vrolijk en Ruben Moolhuizen, schreef Dans daarop het nummer ‘Fantastico’, dat Roelvink opnam met de Bankzitters. Roelvink over de samenwerking met de Bankzitters: “Het zijn vier frisse jongens, het was meteen lachen toen ik ze via Facetime ontmoette. Ze waren ook overenthousiast toen ze gevraagd werden om mee te doen. Ze zeiden ‘op die trein gaan we springen’.”
 
#80 Dimitri Vegas, David Guetta & Nicole Scherzinger feat. Azteck: The Drop
Van de vier uitvoerenden is Azteck de debutant. Hij is echter niet de eerste in zijn familie die een hit scoort. Zijn echte naam luidt Kiley William Stewart Marcel McPhail. Zijn vader is William McPhail die vier hits scoorde. De grootste was ‘If I Had Words’ (#1 in 1978), samen met Yvonne Keely & the St. Thomas More School Choir. Dat deed hij onder de naam Scott Fitzgerald.

Zoon Kiley, als artiest Azteck en als componist Ki Fitzgerald, zit in een andere hoek, die van de dance. Hij werkte samen met onder andere Armin van Buuren, Hardwell, Tiesto en Galantis (hit: ‘Hunter’, #68 in 2017). Ook schreef hij mee aan ‘Monsters’ van de Saara Aalto, de inzending van Finland in 2018 voor het Eurovisie Songfestival, dat 25e eindigde.
 
#90 Makar: Mood
Makar heet voluit Makar Barsegjan, is 24 jaar, afkomstig uit Mechelen en van Armeense afkomst. In 2018 bracht hij zijn eerste nummer uit, ‘Goud’, een remix van het gelijknamige nummer van Lil Kleine.
 
#93 Culture Jam, Bramsito & Frenna: Ok
In 2021 bracht de Amerikaanse basketbalspeler Kawhi Leonard hiphop en basketbal samen in het project Culture Jam. Toen met rappers als Gunna, Polo G en YoungBoy. Dit keer zijn het onze Frenna en de Franse zanger Bramsito die de kar trekken van het album Culture Jam Vol. 2 dat binnenkort uitkomt.

ALBUMS
 
Begin deze week stond Deceivers van de Zweedse deathmetal band Arc Enemy even op de eerste plaats van de voorlopige Album Top 100. Maar op woensdag zakte het album naar de vijfde plaats en daar komt het ook binnen. Deceivers is het elfde studioalbum en de zesde notering in ons land. Na een elfde plaats in 2017 met Will To Power scoort het vijftal met Deceivers hun eerste top 10, wat heet top 5-album!
Geen eerste plaats dus voor de Zweden, maar ook niet meer voor Renaissance van Beyoncé. Na twee weken moet ze haar eerste plaats inleveren bij de man die ze drie weken geleden van de eerste plaats verdreef: Harry Styles en zijn album  Harry’s House. Het is de tweede keer dat Styles de eerste plaats opnieuw opeist. Op 16 juli deed hij dat na vier weken op de tweede plaats te hebben gestaan.
 
Dit keer was Harry Styles zijn eerste plaats ‘maar’ twee weken kwijt. Zijn album Harry’s House staat nu in totaal voor de zevende week bovenaan de Album Top 100 (het hoogste aantal dit jaar) en zesde week bovenaan de Vinyl 33.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Harry Styles: Harry’s House (25)      *** terug op #1 / zevende week op #1 ***
2. (1)   Beyoncé: Renassance (10), op 15,71%
3. (4)   Burna Boy: Love, Damini (0)
4. (2)   Rotjoch: Float (0)
5. EW  Arch Enemy: Deceivers (91)
 
Hebben we tot slot nog de andere nieuwe noteringen van deze week:
#37 Sam J’Taime: Stabiliteit (0)
Stabiliteit is de vierde notering voor de 30-jarige Samir van Pol uit Hilversum, ofwel rapper Sam J’Taime. De 37e plaats voor Stabiliteit is zijn hoogste notering. Tot deze week was dat een 40e plaats voor Houvast in 2021.
 
#38 Danger Mouse & Black Thought: Cheat Codes (74)
Black Thought is de 50-jarige Tarik Luqmaan Trotter uit Philadelphia. Als Black Thought is hij de frontman en oprichter van the Roots. Na Streams of Thought, Vol 3: Cane & Able uit 2020, is Cheat Codes zijn tweede soloalbum. Hij maakte dat met Brian Joseph Burton, ofwel producer Danger Mouse. Aan het album werkten onder andere Michael Kiwanuka en A$AP Rocky mee.
 
#75 the Game: Drillmatic Heart vs. Mind (0)
Elfde studioalbum en negende notering voor de 42-jarige Jayceon Terrell Taylor, ofwel rapper the Game. Onder andere Kanye West, 2 Chainz en Drake werkten er aan mee.

Tot slot nog aandacht voor een album op herhaling, ook al zal dat waarschijnlijk voor één week zijn: de Soundtrack van Greàse, dat in 1978 veertien weken op de eerste plaats stond. In de 111e week komt het album binnen op #59. De voorlaatste keer dat het album genoteerd stond, was in 2002.

Aanleiding voor de notering deze week is het overlijden, op 8 augustus, van zangeres/actrice Olivia Newton-John. Hoewel ze voor het succes van Grease in 1978 al zo’n tien albums had uitgebracht, werd ze pas echt beroemd door haar rol van Sandy in de film Grease en de liedjes die ze daarin zong met onder andere John Travolta.

Naast zingen en acteren, zette ze zich in voor kankeronderzoek. De ziekte trof haar drie keer, de laatste keer met dodelijke afloop. Dame Olivia Newton-John, geboren op 26 september 1948 in Cambridge, overleed op 8 augustus in Santa Ynez Valley, California op 73-jarige leeftijd.