zaterdag 15 juli 2017

Albumflitsen bij week 28 - 15 juli 2017

77 Nachten van SFB, #1 in de Album Top 100 (zie de Hitflits van afgelopen vrijdag), is niet het enige hiphopalbum dat deze week (hoog) scoort .  Sterker, onder de negen nieuwe noteringen deze week, zitten niet minder dan zes albums in dit genre, waarvan vier Nederlandstalig. In deze Albumflitsen kom je ze allemaal tegen.

#5 Kosso: Nooit Te Laat
Voor deze week was Kosso de grote onbekende in Megaland. Maar het is Nooit Te Laat, getuige zijn album, om te scoren. Gelijktijdig met het album, doet hij dat ook met de track ‘Money Voor Mij’ feat. Ali B & Boef, dat binnenkomt op de 74e plaats. Aan het album werkten onder andere Kempi, Josylvio en Lijpe mee. Kosso, echte naam Albert Dervishaj, met Albanese roots, is een rapper, 21 jaar geboren in Hulsberg, maar wonend in Geleen, Limburg. Naast rappen doet Kosso, net als zijn vader, aan bodybuilding.

#7 LouiVos: Vostape Vol. 1: Congo Johnny Depp
Na SFB en Kosso, knalt ook Vostape Vol. 1: Congo Johnny Depp van rapper  LouiVos binnen bij de bovenste tien. Op zes van de twaalf nummers wordt JayNakAnigga, ofwel LouiVos, begeleidt door onder andere 3robi, Bartofso en Mula B. JayNakAnigga is van Congolese afkomst, dus dat verklaart de link met de titel Vostape Vol. 1: Congo Johnny Depp.

#11 Jay-Z: 4:44
De afgelopen week ging de aandacht vooral uit naar de foto met de op 18 juni geboren tweeling Sir Carter en Rumi, die zangeres Beyoncé plaatste op haar Instagramaccount. De trotse vader. Jay-Z. is echter met heel andere dingen bezig. Twee weken geleden presenteerde hij zijn dertiende album 4:44. Binnen vijf dagen was het album, dat de eerste week uitsluitend viel te beluisteren op zijn streamplatform Tidal, meer dan 1,5 miljard keer beluisterd. Genoeg voor een platina exemplaar.

Sinds een week is 4:44 ook beschikbaar op Spotify en krijgt het album ook elders een notering, #3 in de Britse albumlijst, #11 bij ons. 4:44 is niet zomaar een Jay-Z album, maar een goedmakertje ten opzichte van zijn vrouw Beyoncé, die hij bedrogen heeft. De nummers op 4:44 gaan dan ook vooral over spijt. 4:44 slaat op het tijdstip, dat Jay-Z wakker werd, waarna hij het nummer schreef.
Volgens Jay-Z is  4:44 het beste nummer dat hij ooit schreef. In het nummer biedt hij zijn verontschuldigingen aan richting alle vrouwen die hij heeft bedrogen. Vorig jaar bracht Beyoncé het album Lemomade uit, waarvan de clips niets aan duidelijkheid te wensen overlieten over de ontrouw van haar man. Lemonade stond twee weken op de eerste plaats.

#12 Various: Enbloc
Twee jaar geleden trokken zo’n twintig Nederlandse rappers en producers naar Schiermonnikoog om daar, op initiatief van TopNotch en Buma Academy, in een week een album op te nemen. Dat werd New Wave, met de nieuwste lichting rappers, waarvan Lil’ Kleine en Ronnie Flex de boventoon voerden. Op Noorderslag 2014 kreeg het voltallige gezelschap de Popprijs. Sindsdien zijn er meer artiesten geweest die zich een tijdje terugtrekken op een eiland om een album op te nemen.
Enbloc, dat in het Frans ‘samen, één geheel’ betekent, is weer zo’n project, dit keer georganiseerd door muziekuitgeverij Equipe Music. Tijdens een schrijverskamp, niet op een eiland, maar in de Cruise Control Studio’s in Amsterdam, werkten zo’n dertig artiesten en producers aan het gelijknamige album. Hier volgt de volledige tracklijst van het album, dat zeker niet zo veel stof zal opwaaien als New Wave in 2015 deed:
1. Zefanio & F1rstman & Shanee – Meer (prod. by Architrackz & JasonXM)
2. Hef, BKO & Hansie – Draai Er Op (prod. by Denta Beats)
3. I Am Aisha, Dinero & Zefanio – Mobben On The Low (prod. by Monsif)
4. ValsBezig – On My Mind (prod. by Since 96)
5. Crooks, Rollàn, Dinero & Def Major – Mowgli (prod. by Raoul “808” Ilahi)
6. Josylvio & BKO – Actief (prod. by Whiteboy)
7. Def Major & Shanee – Bandz (prod. by Davey Donovan)
8. Hansie, Soes, & Jermaine Niffer – Omhoog (prod. by Willybeatsz & Ysbeatsz)
9. BKO, Shanee, Defano Holwijn – Zim Zimma (prod. by Whiteboy)
10. Jermaine Niffer, Crooks & Hansie – 10 Cijfers (prod. by Raoul “808” Ilahi)
11. Hansie, Soes & Jerra – Wat Is Het Dan (prod. by Willybeatsz, & Ysbeatsz)
12. Hansie & Baas B – Homies (prod. by Freek van Workum)
13. Rollàn, Def Major & Soes – Bankroll (prod. by Pyramids)
14. Zefanio, Latifah & Hansie – Samen Zijn (prod. by Denta Beats)

#22 21 Savage: Issa Album
Volgens de in Domenica geboren Shayaa Bin Abraham-Joseph, ofwel rapper 21 Savage, is ‘Issa’ het meest gebruikte nieuwe woord van 2017 en wil hij daar erkenning voor. In 2016 introduceerde hij het woord, toen hem gevraagd werd “What does the cross on your forehead signify?”. Daarop antwoordde hij met “Issa knife”. Sindsdien wordt het woord te pas en te onpas gebruikt. Het zat er dus in dat hij het woord gebruiken zou in een nummer. Sterker, het is de titel van zijn eerste album!

#46 Haim: Something To Tell You
Het vorige album Days Are Gone van het Amerikaanse trio Haim, kwam bij ons in 2013 niet verder dan 32e plaats, maar scoorde bij de Britten een eerste plek en in eigen land een tweede. Afgelopen weekend werd de opvolger, Something To Tell You, in de Britse albumliist van de eerste plaats gehouden door Divide van Ed Sheerran. Haim zijn de drie zussen, Este Arielle, Danielle Sari en Alana Mychai Haim, afkomstig uit San Fernando Valley in California.

#61 Focus: Hocus Pocus Box

De Hocus Pocus Box bevat dertien albums van de Nederlandse progressieve rockgroep Focus. Zes hits scoorde de groep tussen 1971 – 1974, waarvan Thijs van Leer (organist/fluitist) en Jan Akkerman (gitarist), de kern vormden. Formeel bestaat Focus nog steeds met alleen Thijs van Leer als lid uit de eerste bezetting in 1969.

vrijdag 14 juli 2017

Hitlits: SFB rapt 77 dagen gevangenis van zich af met #1-album; Despacito voor tweede keer terug naar #1

Na Lil’ Kleine (Alleen), en Ronnie Flex (Rémi) is het opnieuw een Nederlandstalige  hiphopact dat de eerste plaats pakt in de Album Top 100. Dit keer is het de formatie SFB (Strictly Family Business), dat gevormd wordt door Priceless, KM en Frenna. 77 Nachten is na Reset The Levels 2 – Boulevard (#13 in 2015) en Lituatie met GLOWINTHEDARK feat. Philly Moré (#2 in 2016), de derde notering voor SFB.
De titel 77 Nachten verwijst naar de 77 nachten die Priceless en KM eind december 2016, begin 2017 in een gevangenis doorbrachten in Paramaribo, Suriname. Op verdenking van aanranding van een minderjarige. Daarnaast zouden ze dit  ook gefilmd hebben.

ALBUM TOP 5

1. EW  SFB: 77 Nachten
2. (2)   Lil’ Kleine: Alleen (op ruim 18%)
3. (1)   Ronnie Flex: Rémi
4. (3)   Ed Sheeran: ÷ (Divide
5. EW  Kosso: Nooit Te Laat

Over naar de andere eerste weeks noteringen:
#7 LouiVos: Vostape Vol. 1: Congo Johnny Depp
#11 Jay-Z: 4:44
#12 Various: Enbloc, album van Nederlandse hiphoppers
#22 21 Savage: Issa Album
#46 Haim: Something To Tell You
#61 Focus: Hocus Pocus Box

4 keer North Sea Jazz

Vorig weekend vond in Rotterdam de 42e editie plaats van het North Sea Jazzfestival. Als gevolg daarvan stonden op maandag zo’n twintig albums van de optredende artiesten in de voorlopige Album Top 100. Op woensdag waren daar nog twaalf van over en in de weeklijst treffen we er nog maar vier (!) aan. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er nog negentien!
Drie van de vier albums gaan op herhaling. Dit zijn ze, met  tussen haakjes de notering
#64 Kovacs: Shades Of Black (#1in 2015)
#75 Solange: A Seat At The Table (#17 in 2016)
#83 Jamiroquai: Automaton (#4 in april)

De enige nieuwe notering betreft:
#98 Avishai Cohen: Cross My Palm With Silver
Israëlische trompettist, niet te verwarren met de gelijknamige bassist. Beiden vestigden zich in New York. Onze Avisha E. Cohen (Tel Aviv, 1978) komt uit een muzikale familie: zowel zijn zuster als zijn broer speelt saxofoon. Op zijn achtste vroeg Avishja aan zijn moeder of hij trompet mocht leren spelen.
Avisha kreeg een beurs aan het Berklee College of Music in Boston. Zijn vorige album, Into the Silence, was in 2016 het bestverkopende jazzalbum in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Cross My Palm With Silver bevat slechts vijf nummers, waarvan twee meer dan 10 minuten duren.

Naast deze vier noteringen in de Album Top 100, staat er in de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums, nog één album van een NSJ-act:
#17 Van Morrison: Keep Me Singing (#7 in 2016)

SINGLES

Op 24 juni leek het er op dat ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber voor langere tijd terugkeerde op de eerste plaats van de Single Top 100. Maar al na één week nam ‘Krantenwijk’ van Lil’ Kleine feat. Boef de leiding al weer over. We zijn drie weken verder en opnieuw moet ‘Krantenwijk’ inleveren ten gunste van ‘Despacito’ en hopelijk nu voor langere tijd. In totaal staat ‘Despacito’ nu voor de zevende week op de eerste plaats.

SINGLE TOP 5

1. (3)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito  (terug op #1)
2. (1)   Lil’ Kleine feat. Boef: Krantenwijk (op bijna 1,5%)
3. (2)   Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Loterij
4. (6)   SFB: Way It Goes
5. EW  SFB feat. Ronnie Flex: Lovely Boy

Twee weken geleden was het Lil’ Kleine (Alleen), vorige week Ronnie Flex (Rémi) en deze week zijn het de tracks van SFB die de Single Top 100 overspoelen. De aanleiding is het album 77 Nachten, waarvan alle 14 tracks een notering krijgen. Twee ken je er al, hier volgen de resterende twaalf:
#20 Hope & Pray feat. Lijpe & Boef
#28 (24) On Lock
#30 Pon Road feat. Sevn Alias
#31 (66) Don’t You Know
#41 (87) Badman Flex feat. Jonna Fraser
#43 Heethoofd
#47 Dem Say
#50 Only One feat. Tabitha
#51 25 To Life feat. Jayh
#53 Santa Boma
#58 Yes!
#62 Swith Sides feat. Jonna Fraser

Buiten de SFB-tracks krijgen nog zeven andere nieuwe nummers een notering:
#38 J. Balvin & Willy William: Mi Gente
#71 The Boy Next Door, Fresh Coast feat. Jody bernal: La Colegiala, nu voor de vierde keer een hit
#74 Kosso feat. Ali B & Boef: Money Voor Mij
#75 Armin van Buuren feat. Josh Cumbee: Sunny Days
#85 LouiVos: Meijers
#89 Bizzey, Yung Felix & Josylvio feat. 3Robi: Badman Ollo
#92 Lauv: I Like Me Better

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend melden we ons nog met de albumflitsen en een nieuwe Megaman.

zondag 9 juli 2017

Megaman bij week 27 – 8 juli 2017

Lil’ Kleine zit zichzelf op de hielen

En verder in deze korte Megaman:
-          Ronnie Flex scoort er in één keer 12 hits bij
-          Albumflits: na 1,5 jaar ook #1-album voor Ronnie Flex

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.
Lil’ Kleine zit zichzelf op de hielen

#1 Lil’ Kleine feat. Boef: Krantenwijk
     *** vijfde week op #1 ***

Het leek er deze week serieus op dat Lil’ Kleine zichzelf van de eerste plaats zou gooien. ‘Loterij’ van Kleine feat. Ronnie Flex kwam de afgelopen week heel dichtbij de eerste plaats, het verschil was slechts 0,45%. Maar ‘Krantenwijk’ dat hij maakte met Boef heeft stand gehouden, ook al is verschil tussen beide nummers maar 0,85%. Misschien dat volgende week de rollen zijn omgedraaid.

Ronnie Flex scoort er in één keer 12 hits bij

#13 Ronnie Flex feat. Tabitha: Is Dit Over
       *** hoogste eerste weeks ***

Buiten de verwachte #1 in de Album Top 100 met Rémi, is het Ronnie Flex niet gelukt om ook de eerste plaats te pakken in de Single Top 100. De hoogst genoteerde track van het album, ‘Come Again’ feat. Boef, staat slechts op de vierde plaats, gestegen vanaf de negende.

Van de nieuwe tracks scoort ‘Is Dit Over’ feat. Tabitha op een dertiende plaats het beste. Daaronder volgt de rest:
#26 Jouw Seizoen feat. Jonna Fraser
#34 Volg Me feat. Lil Kleine & Mr. Polska
#38 Spook
#39 Opgekomen feat Sevn Alias
#46 Red Me feat. Tabitha
#52 In Mijn Bed
#57 In De Armen Van Een Engel feat. Jonna Fraser & Brace
#60 Dichterbij Me feat. Murda, Abira, Def Major & Jiri11
#61 BF feat. KM & Abira
#63 Achteruit
#82 Jij / Mij
Van de oudere albumnummers resteert dan nog ‘Energie’ feat. Frenna, op #35 vanaf #64.

Samen maakt dat veertien tracks, allen afkomstig van zijn album Rémi Daarmee is Rémi het tiende album in de korte historie dat albumtracks een notering kunnen krijgen in de Single Top 100. Hoe lang nog Gfk?? En doordat dit nog steeds kan, staat Ronnie Flex nu op 52 noteringen, 3 meer dan Lil’ Kleine.

Maar voor de noteringen van Ronnie Flex deze week zijn we er nog niet.  Op #75 gaat ‘Plek Als Dit’ op herhaling, staat ‘Party’ met Jonna Fraser op #73 (vanaf #59) en staat Flex met ‘Loterij’ van Lil’ Kleine op #2. Dat is totaal 17x Ronnie Flex (incl. twee met Lil’ Kleine) en ook nog 14x Lil’ Kleine (vorige week 22).

Dan kort nog even de andere eerste weeks noteringen van deze week:

#24 SFB: On Lock
#71 Childsplay feat. Mula B & Iliassopdebeat: Geven Aan Mijn Neven
#89 Riffi & ISMO: Le Bled

Wat ons opvalt deze week, is dat alle nieuwe noteringen deze week uit Nederland afkomstig zijn en in het Nederlands worden gezongen of gerapt. Het zal niet uniek zijn, maar op 15 eerste weeks noteringen is het wel veelzeggend. Niet dat alle culturen aan bod komen, want het zijn alleen de rap en hiphop die scoren. Dit alles dankzij streams, want airplay krijgen deze nummers niet of nauwelijks. Bovendien zijn de meeste nummers na een week al weer verdwenen om ruimt te maken voor nieuwe aanwas, die niet te stoppen lijkt.

Albumflits: na 1,5 jaar ook #1-album voor Ronnie Flex

In november 2014, een half jaar voordat het grote succes los barste van Lil’ Kleine & Ronnie Flex met de #1-hit ‘Drank & Drugs’, bracht Ronell Plasschaert (de echte naam van Ronnie Flex) het album De Nacht Is Nog Jong, Net Als Wij Voor Altijd uit, dat na een weekje op #53 alweer verdwenen was. Daarna kwam het album nog twee keer terug (in 2016 + 2017), maar een hogere positie zat er niet in.

Natuurlijk was het leuk dat WOP! van Lil’ Kleine vorig jaar negen weken op de eerste plaats stond van de Album Top 100. Dat was toch mede de verdienste van zijn maatje en leermeester Ronnie Flex, die op acht van de elf nummers te horen was. Maar een eigen #1, dat zou helemaal mooi zijn.

Die is er deze week dan eindelijk met Rémi, waaraan Ronnie Flex ruim 1.5 jaar heeft gewerkt. De titel is niet zomaar gekozen, maar verwijst naar de wees uit de  jeugdroman ‘Sans Famille’ van de Franse schrijver Hector Malot uit 1878. Het boek is in vele talen vertaald en meerdere keren verfilmd. Net als Lil’ Kleine (Alleen) voelt ook Ronnie Flex zich (soms) eenzaam. Beide rappers staan op de eerste en tweede plaats.

ALBUM TOP 5

1. EW  Ronnie Flex: Rémi
2. (2)   Lil’ Kleine: Alleen
3. (4)   Ed Sheeran: ÷ (Divide)
4. (6)   Boef: Slaaptekort
5. EW  Calvin Harris: Funk Wav Bounces Vol. 1

De Britse dj/producer Calvin Harris is niet eentje van grote albumhits. De hoogste plaats tot deze week is #24, in 2012 voor 18 Months. Maar nu al drie hitsingles achterblijven bij de verwachtingen, doet zijn album Funk Wav Bounces Vol. 1 het stukken beter, want het komt binnen op de vijfde plaats!
Niet vreemd als je ziet wie er allemaal aan meewerkten. Dit is de volledige tracklist, met tussen haakjes de drie singlehits
1. Slide ft. Frank Ocean & Migos (#19)
2. Cash Out ft. ScHoolboy Q, PARTYNEXTDOOR, and D.R.A.M.
3. Heatstroke ft. Young Thug, Pharrell Williams & Ariana Grande
4. Rollin ft. Future & Khalid (#58)
5. Prayers Up ft. Travis Scott & A-Trak
6. Holiday ft. Snoop Dogg, John Legend, & Takeoff
7. Skrt On Me ft. Nicki Minaj
8. Feels ft. Pharrell Williams, Katy Perry, & Big Sean (#22)
9. Faking It ft. Kehlani & Lil Yachty
10. Hard to Love ft. Jessie Reyez

En dan nog een derde en laatste eerste weeks notering:
#40 Stone Sour: Hydrograd, zesde studioalbum van deze Amerikaanse rockband