zaterdag 15 juli 2017

Albumflitsen bij week 28 - 15 juli 2017

77 Nachten van SFB, #1 in de Album Top 100 (zie de Hitflits van afgelopen vrijdag), is niet het enige hiphopalbum dat deze week (hoog) scoort .  Sterker, onder de negen nieuwe noteringen deze week, zitten niet minder dan zes albums in dit genre, waarvan vier Nederlandstalig. In deze Albumflitsen kom je ze allemaal tegen.

#5 Kosso: Nooit Te Laat
Voor deze week was Kosso de grote onbekende in Megaland. Maar het is Nooit Te Laat, getuige zijn album, om te scoren. Gelijktijdig met het album, doet hij dat ook met de track ‘Money Voor Mij’ feat. Ali B & Boef, dat binnenkomt op de 74e plaats. Aan het album werkten onder andere Kempi, Josylvio en Lijpe mee. Kosso, echte naam Albert Dervishaj, met Albanese roots, is een rapper, 21 jaar geboren in Hulsberg, maar wonend in Geleen, Limburg. Naast rappen doet Kosso, net als zijn vader, aan bodybuilding.

#7 LouiVos: Vostape Vol. 1: Congo Johnny Depp
Na SFB en Kosso, knalt ook Vostape Vol. 1: Congo Johnny Depp van rapper  LouiVos binnen bij de bovenste tien. Op zes van de twaalf nummers wordt JayNakAnigga, ofwel LouiVos, begeleidt door onder andere 3robi, Bartofso en Mula B. JayNakAnigga is van Congolese afkomst, dus dat verklaart de link met de titel Vostape Vol. 1: Congo Johnny Depp.

#11 Jay-Z: 4:44
De afgelopen week ging de aandacht vooral uit naar de foto met de op 18 juni geboren tweeling Sir Carter en Rumi, die zangeres Beyoncé plaatste op haar Instagramaccount. De trotse vader. Jay-Z. is echter met heel andere dingen bezig. Twee weken geleden presenteerde hij zijn dertiende album 4:44. Binnen vijf dagen was het album, dat de eerste week uitsluitend viel te beluisteren op zijn streamplatform Tidal, meer dan 1,5 miljard keer beluisterd. Genoeg voor een platina exemplaar.

Sinds een week is 4:44 ook beschikbaar op Spotify en krijgt het album ook elders een notering, #3 in de Britse albumlijst, #11 bij ons. 4:44 is niet zomaar een Jay-Z album, maar een goedmakertje ten opzichte van zijn vrouw Beyoncé, die hij bedrogen heeft. De nummers op 4:44 gaan dan ook vooral over spijt. 4:44 slaat op het tijdstip, dat Jay-Z wakker werd, waarna hij het nummer schreef.
Volgens Jay-Z is  4:44 het beste nummer dat hij ooit schreef. In het nummer biedt hij zijn verontschuldigingen aan richting alle vrouwen die hij heeft bedrogen. Vorig jaar bracht Beyoncé het album Lemomade uit, waarvan de clips niets aan duidelijkheid te wensen overlieten over de ontrouw van haar man. Lemonade stond twee weken op de eerste plaats.

#12 Various: Enbloc
Twee jaar geleden trokken zo’n twintig Nederlandse rappers en producers naar Schiermonnikoog om daar, op initiatief van TopNotch en Buma Academy, in een week een album op te nemen. Dat werd New Wave, met de nieuwste lichting rappers, waarvan Lil’ Kleine en Ronnie Flex de boventoon voerden. Op Noorderslag 2014 kreeg het voltallige gezelschap de Popprijs. Sindsdien zijn er meer artiesten geweest die zich een tijdje terugtrekken op een eiland om een album op te nemen.
Enbloc, dat in het Frans ‘samen, één geheel’ betekent, is weer zo’n project, dit keer georganiseerd door muziekuitgeverij Equipe Music. Tijdens een schrijverskamp, niet op een eiland, maar in de Cruise Control Studio’s in Amsterdam, werkten zo’n dertig artiesten en producers aan het gelijknamige album. Hier volgt de volledige tracklijst van het album, dat zeker niet zo veel stof zal opwaaien als New Wave in 2015 deed:
1. Zefanio & F1rstman & Shanee – Meer (prod. by Architrackz & JasonXM)
2. Hef, BKO & Hansie – Draai Er Op (prod. by Denta Beats)
3. I Am Aisha, Dinero & Zefanio – Mobben On The Low (prod. by Monsif)
4. ValsBezig – On My Mind (prod. by Since 96)
5. Crooks, Rollàn, Dinero & Def Major – Mowgli (prod. by Raoul “808” Ilahi)
6. Josylvio & BKO – Actief (prod. by Whiteboy)
7. Def Major & Shanee – Bandz (prod. by Davey Donovan)
8. Hansie, Soes, & Jermaine Niffer – Omhoog (prod. by Willybeatsz & Ysbeatsz)
9. BKO, Shanee, Defano Holwijn – Zim Zimma (prod. by Whiteboy)
10. Jermaine Niffer, Crooks & Hansie – 10 Cijfers (prod. by Raoul “808” Ilahi)
11. Hansie, Soes & Jerra – Wat Is Het Dan (prod. by Willybeatsz, & Ysbeatsz)
12. Hansie & Baas B – Homies (prod. by Freek van Workum)
13. Rollàn, Def Major & Soes – Bankroll (prod. by Pyramids)
14. Zefanio, Latifah & Hansie – Samen Zijn (prod. by Denta Beats)

#22 21 Savage: Issa Album
Volgens de in Domenica geboren Shayaa Bin Abraham-Joseph, ofwel rapper 21 Savage, is ‘Issa’ het meest gebruikte nieuwe woord van 2017 en wil hij daar erkenning voor. In 2016 introduceerde hij het woord, toen hem gevraagd werd “What does the cross on your forehead signify?”. Daarop antwoordde hij met “Issa knife”. Sindsdien wordt het woord te pas en te onpas gebruikt. Het zat er dus in dat hij het woord gebruiken zou in een nummer. Sterker, het is de titel van zijn eerste album!

#46 Haim: Something To Tell You
Het vorige album Days Are Gone van het Amerikaanse trio Haim, kwam bij ons in 2013 niet verder dan 32e plaats, maar scoorde bij de Britten een eerste plek en in eigen land een tweede. Afgelopen weekend werd de opvolger, Something To Tell You, in de Britse albumliist van de eerste plaats gehouden door Divide van Ed Sheerran. Haim zijn de drie zussen, Este Arielle, Danielle Sari en Alana Mychai Haim, afkomstig uit San Fernando Valley in California.

#61 Focus: Hocus Pocus Box

De Hocus Pocus Box bevat dertien albums van de Nederlandse progressieve rockgroep Focus. Zes hits scoorde de groep tussen 1971 – 1974, waarvan Thijs van Leer (organist/fluitist) en Jan Akkerman (gitarist), de kern vormden. Formeel bestaat Focus nog steeds met alleen Thijs van Leer als lid uit de eerste bezetting in 1969.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten