vrijdag 5 november 2021

Hitflits: Ed Sheeran scoort vierde #1-album met = (Equals), maar niet zonder slag of stoot

Zo gemakkelijk als vier jaar geleden, met ÷ (Divide), ging het dit keer niet met = (Equals), het vierde studioalbum van Ed Sheeran. Had ÷ (Divide) in 2017 een overwicht van 91% op Amigo van Chef’Special. = (Equals), dat na het weekend nog Dromen In Kleur van Suzan & Freek voor zich moest dulden, sluit de eerste verkoopweek af met een voorsprong van bijna 12% op het album van Suzan & Freek. Naast de eerste plaats in de Album Top 100 pakt = (Equals) ook de eerste plaats in de Vinyl 33.
Na X (Multiply), in 2015 en ÷ (Divide) in 217, is = (Equals) het derde #1-album van Ed Sheeran zelf. Daarnaast bereikte het album No. 6 Collaborations Project van Ed Sheeran & Co in 2019 de eerste plaats. Al deze albums staan ook deze week genoteerd, op respectievelijk  #51, #24 en #60.
 
ALBUM TOP 5
 
1. EW  Ed Sheeran: = (Equals) – eerste week op #1, 53% fysiek –
2. EW  Suzan & Freek: Dromen In Kleur (op 11,76%, 76% fysiek)
3. EW  the War On Drugs: I Don’t Live Here Anymore
4. EW  Frenna & Jonna Fraser: Championships
 
5. (5)   Kinderen voor Kinderen: Worden Wat Je Wil – 42
Vorig jaar was er vanwege corona geen tv-show rond de liedjes van het album En Toen? - 41 van Kinderen voor Kinderen. Dit jaar is die er wel en morgenavond te zien op Zapp op NPO 3 om 19.20 uur. Vanwege corona is er geen live-show in een zaal, maar is gekozen voor een muzikale film, die zich afspeelt op een muziekkamp, waar het koor toewerkt naar het optreden voor familie en vrienden. 
De opnames vonden plaats in de week van 18-25 oktober, de herfstvakantie. De jaarlijkse show zal het album weer een zetje geven, maar een eerste plaats zit er ook dit jaar niet in. daarvoor is de concurrentie te groot.
 
In de kerstvakantie, van 6-8 januari 2022, geeft het koor zes concerten in de AFAS Live in Amsterdam, dat gepresenteert wordt door Ridder van Kooten. Alle kaarten zijn verkocht.

De meeste #1-albums zakken naar een plekje bij de bovenste tien. Een uitzondering was op 24 juli Onderaan Beginne van Rowwen Hèze, dat in de tweede week naar de 27e plaats zakte. 
Blue Banisters van Lana Del Rey, de #1 van vorige week, valt nog dieper, naar de 29e plaats. Dat is verre weg niet de grootste val vanaf de eerste plaats. Seizoenalbums daargelaten, is dat sinds 10 concept 2020 Transitus van Ayreon, dat naar de 60e plaats zakte.
 
Over naar de andere nieuwe noteringen in de albumlijst van deze week:
#6 Joe Bonamassa: Time Clocks
#20 Cor & Reverse: Beloofd
#21 EZG: In Het Zwart
#22 Mastodon: Hushed And Grim
 
#34 Karsu: Beste Zangers EP
Twee noteringen scoorde Karsu al in de Album Top 100. Met Confession (#35 in 2012) en met Colors (#19 in 2015). De notering deze week op #34, dankt ze aan het tv-programma ‘Beste Zangers’. In de vijfde aflevering op 30 september stonden haar liedjes en nummers van anderen die haar aan het hart gaan, centraal. Die zes liedjes hebben veel indruk gemaakt, want de EP komt binnen op de 34e plaats. Karsu is de eerste artiest uit het programma die een notering krijgt met liedjes rond één persoon.
Karsu Dönmez (Amsterdam, 19 april 1990) is zangeres/pianiste, die haar carrière startte op 14-jarige leeftijd in het restaurant van haar Turkse ouders. Haar voornaam verwijst naar Karsuköyü, de geboorteplaats van haar ouders. Ze speelt jazz, componeert, arrangeert en schrijft reclame- en filmmuziek. Karsu is een klassiek geschoolde pianiste.
 
#40 Pink Floyd: A Momentary Lapse Of Reason – Remixed & Updated
Het originele album uit 1987 behaalde destijds de tweede plaats.
 
#54 A$AP Rocky: Live.Love.A$AP
#58 Tori Amos: Ocean To Ocean
#61 Django Wagner: Heerlijke Zwoele Nacht

SINGLES
 
Oei, wat was het spannend deze week. Na het weekend voerde ‘Love Nwantiti (ah ah ah), incl. remixen’ van Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene de boventoon in de Single Top 100, gevolgd door ‘Pepas’ van Farruko op #2 en ‘Easy On Me’ van Adele op #3. Op woensdag passeerde het nummer van Adele, dat van Farruko, en was de afstand op Love Nwantiti (ah ah ah)’ verkleind tot bijna 2%.
De grote vraag was, zouden de resterende twee dagen voldoende zijn om op weekbasis de eerste plaats te behouden? Het antwoord is Nee.
Love Nwantiti (ah ah ah), incl. remixen’ van Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene herovert de eerste plaats van Adele en staat nu voor de vierde week bovenaan de Single Top 100. Wij denken niet voor lang.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene: Love Nwantiti (ah ah ah), incl. remixen  *** terug op #1 / vierde week op #1 ***
2. (1)   Adele: Easy On Me (op 1,63%)
3. (3)   Farruko: Pepas
4. (13) Yade Lauren: In De Nacht
Met een vierde plaats voor ‘In De Nacht’, scoort Yade Lauren haar zevende top 10-hit, maar de eerste geheel op eigen kracht. ‘Als Ik Je Niet Zie’ met Kevin, is tot nu toe haar grootste hit (#2 in 2020)
5. (5)   Donnie feat. René Froger: Bon Gepakt
 
Op 11 maart 2017 kregen alle 16 tracks van het album ÷ (Divide) van Ed Sheeran een notering in de Single Top 100. Veertien dagen later kwamen daar 17 tracks van Boef en 14 tracks van Drake bij, waardoor drie acts voor 46% de dienst uitmaakten in de lijst. Met ingang van 2020 is aan deze gekkigheid een einde gekomen en kunnen nog maximaal 3 tracks van een album een notering krijgen.
 
En dus krijgen 3 van de 14 tracks van het album = (Equals) van Ed Sheeran een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#6 (10) Shivers
#9 (14) Bad Habits
#28 Overpass Graffity
 
Ook voor Suzan & Freek, die met hun album Dromen In Kleur binnenkomen op de tweede plaats van de Album Top 100, geldt deze regel. Voor het duo zitten onder de 3 noteringen van de 12 tracks geen nieuwe noteringen:
#21 (37) Dromen In Kleuren
#35 (43) Onderweg Naar Later
#51 (69) Goud

En tenslotte krijgt ook Frenna zijn drie noteringen (van de veertien). Allen afkomstig van het album Championships, een samenwerking met Jonna Fraser. De drie noteringen van beiden zijn:
#50 Bottega Mami
#58 Spooky Love, alleen Frenna
#68 Body Count feat. Emms
 
Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:

#37 Christian D & Brysa: Le Bled
Dit nummer is voor beide hiphoppers hun debuuthit, dus even een korte kennismaking. Achter Brysa zit de 18-jarige Sabry Verhoeven uit het Belgische Kessel, waar hij nog bij zijn moeder woont. In Heist-op-den-Berg volgt hij de deeltijdse kelneropleiding, de andere dagen werkt hij in de horeca.
Veel tijd heeft hij daar echter niet meer voor, want zijn ‘Le Bled’ gaat als een speer. Niet geheel onverwachts, want Verhoeven had al wel het gevoel dat het goed zou werken. “Ik heb er echt veel tijd ingestoken en er tijdens de coronacrisis hard aan gewerkt.” De zang op ‘Le Bled’ is van Christian D, een vriend uit Heist-op-den-Berg. Het muzikale talent heeft Verhoeven misschien wel van zijn grootvader, die jaren bij de Harmonie van Kessel speelde.
 
#59 Neiked x Mae Muller x Polo G: Better Days
Neiked (= de 29-jarige Victor Rådström uit Zweden), kennen we van de hit ‘Sexual’ (#43 in 2016). Polo G (de 22-jarige Taurus Tremani Bartlett uit Chicago, Illinois) scoorde zelfs drie hits en drie albums. Helemaal nieuw is de 24-jarige Mae Muller uit Londen. Via SoundCloud bracht ze al nummers uit en in 2019 het album Chapter 1.
 
#73 Ashafar: Ruig
 
#87 SwitchOTR feat. A1 x J1: Coming For You
Achter SwitchOTR zit Denzel Effah-Sasu. A1 x J1 is een Brits rapduo
 
(nog) geen hits door Beste zangers
 
Vorige week donderdag, 28 oktober, was de laatste aflevering van het tv-programma ‘Beste Zangers’ van dit seizoen. Sinds 2 september zongen Alides Hidding, Anneke van Giersbergen, Belle Pérez, Bökkers, Joe Buck, Karsu en Roel van Velzen liedjes van elkaar of van anderen. In tegenstelling tot andere jaren, was het programma niet opgenomen op Ibiza, maar in Limburg in een boerderij. 
Aan de locatie zal het niet hebben gelegen, waaraan wel, wij weten het ook niet. Maar in tegenstelling tot vorig jaar (18 noteringen!), levert de veertiende editie van het programma dit keer (nog) geen hits op. Vooralsnog zit er voor ‘Je Suis Malade’ van Karsu & Belle Perez niet meer in dan een plekje in de wachtkamer, de Single Tip 30.
 
Wat het wel goed doet, is de cd van het programma, want Beste Zangers Seizoen 2021 komt binnen op de eerste plaats van de Compilations Top 30. Het is na de editie van 2020, de tweede keer dat een album uit de serie de eerste plaats bereikt.