vrijdag 28 september 2012

Hitflits: eerste #1 voor Zuid-Koreaan, vijfde voor Nick & Simon en eerste voor Mumford & sons


Hij zat er al twee weken op te vlassen, maar ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ van Asaf Avidan & the Mojos was net iets sterker. Deze week lukt het hem echter wel en stijgt Psy, want over hem hebben we het, met ‘Gangnam style’ naar de eerste plaats van de Single Top 100. Psy, echte naam Park Jae-Sang, is afkomstig uit Zuid-Korea en is pas de tweede artiest uit dat land dat een hit bij ons scoort. ‘The lost opera’ van Kimera & the Operaiders was in 1985 de allereerste en bereikte de 49e plaats. Psy is dus de eerste artiest uit Zuid-Korea die bij ons #1 komt.

‘De beste singer-songwriter van Nederland’ was nog in volle gang, toen Nielson met  ‘Beauty & de brains’ de hitparade bestormde en begin september de derde plaats bereikte. Maar een hitnotering is nog geen garantie dat je een talentenjacht wint, want niet Nielson, maar Douwe Bob werd eind augustus uitgeroepen tot winnaar van deze talentenjacht. Tijdens één van de afleveringen zong Douwe Bob het zelfgeschreven ‘Multicoloured angels’, een nummer voor Simon Posthuma, zijn trotse vader. Vorige week zong Bob het nummer in De Wereld Draait Door, dat er mede voor heeft gezorgd dat het de hoogste eersteweeks is op #4. En daar blijft het waarschijnlijk niet bij, want de komende week is zijn single Megahit op 3FM. Nielson stijgt terug naar de 6e plaats.

geen nieuwe Voice-hits 

In tegenstelling tot de vier voorgaande blind auditions van The voice of Holland, levert de vijfde aflevering geen enkele hit op. Van geen van de twaalf kandidaten die doorgingen, is een nummer uitgebracht.

Daarentegen blijft Sandra van Nieuwland met ‘More’ scoren. Het nummer blijft #3 en staat voor de vijfde week genoteerd en al die weken is het niet buiten de top 4 geweest; de hoogste notering was #1. 
Vorige week werd ze thuis (want de blind auditions en de battles zijn al opgenomen) verrast met een bosje bloemen en een kaartje waarop stond dat er van ‘More’ meer dan 10.000 stuks zijn verkocht, goed voor goud dus. 

‘More’, origineel van Usher, blijkt een populair nummer te zijn om te coveren. Vorige week werd het gedaan door Loes van de Mars, en ook zij kreeg alle coaches mee. Loes koos, in navolging van Sandra, ook voor Trijntje Oosterhuis. Het nummer van Loes is echter niet uitgebracht, want dat zou concurrentie kunnen betekenen voor de versie van Sandra. Wel komt op #88, de versie binnen van Alex Vargas uit 2011, dat hét voorbeeld voor Sandra geweest moet zijn!

Naast Sandra zijn Floortje Smit met ‘Alone’ (op #51) en Ivar Oosterloo met ‘Hit me baby one more time’ (op #98), nog de enige talenten uit de voorgaande blind auditions die genoteerd staan. Vanavond is ronde 6, afwachten wat daar uit voortkomt. Op #59 komt ‘I’m so me’ van Paul Turner binnen, die vorig jaar meedeed aan The voice.

Er is nog een nummer dat dankzij the Voice een notering krijgt. Dat is, op #75, ‘Happiness’ van Trijntje Oosterhuis. In april bereikte het nummer de 23e plaats en de hernieuwde binnenkomst dankt het volledig aan de versie die Mindy Broeren-Martosoedjono afgelopen vrijdag gaf. Alle coaches, behalve Trijntje zelf, waren onder de indruk.

Buiten Douwe Bob op #4, is er nog een nieuweling bij de bovenste tien, en dat is 'Harder' van Danny Froger dat van 36 naar #9 stijgt. In de twaalfde week, dus Danny zal wel een instore of andere actie gedaan hebben.

Het restant eersteweeks noteringen:
#20 Rihanna: Diamonds
#49 Kid Cudi feat. MGMT & Ratatat: Pursuit of happiness (nummer uit 2009!)
#67 Fantasticos: Weet je wat jij voor mij bent [NL], cover van Oostenrijks nummer
#72 Kinderen voor kinderen: Hallo wereld [NL], voorloper van 33e album dat vandaag verschijnt
#80 Dennie Christian: M'n hart huilt van verdriet
#84 Irma Dee: Eye candy [NL]
#92 Racoon: Freedom [NL]
#90 Mulder & Mulder: Butterfly [NL], cover van Franstalige #2-hit van Daniel Gérard uit 1971
#100 Within temptation: Crazy [NL]

ALBUMS

Nog voordat ‘Sterker’ van Nick en Simon, een week geleden in de winkels lag, had het al de gouden status bereikt: op voorhand waren er meer dan 25.000 stuks van besteld. Daarvan is nu een deel daadwerkelijk gekocht door de fans, en meer dan genoeg om  binnen te komen op de eerste plaats van de Album Top 100. Het duo scoort hiermee na ‘Vandaag’ (1x in 2007), ‘Luister’ (2x in 2009) en ‘Fier’ (4x in 2010) hun vierde #1-notering met een studioalbum. Daarnaast bereikte vorig jaar het live album ‘Symphonica in Rosso’, waaraan ook andere artiesten meewerkten, ook de eerste plaats.

In tegenstelling tot onze albumlijst,  waar het album ‘Babel’ binnenkomt op de tweede plaats, zal het Britse Mumford & suns in zowel de Amerikaanse als Britse albumlijst wel de eerste #1-notering scoren. Het aantal verkochte exemplaren per land is meer dan 600.000 respectievelijk 100.000 verkochte exemplaren, en dat is nog slechts een tussenstand. In beide landen kennen ze geen Nick en Simon, die hen, zoals bij ons, van de eerste plaats houdt. Toch valt het verschil tussen beide albums mee: ‘Sterker’ verkoopt slechts een derde meer dan ‘Babel’. Dus misschien dat het album volgende week alsnog die eerste plaats pakt. ‘Eye of the hurricane’ van Ilse Delange, de #1 van vorige week, zakt naar de derde plaats.

update zondag 30 september 2012: 'Babel' van Mumford & suns is de nieuwe #1 in de Britse albumlijst, hun eerste daar. Van het album werden in de eerste week zo’n 159.000 stuks verkocht, het meeste voor een album dit jaar in de eerste week.

Vorige week werd de albumlijst overspoeld met 25 binnenkomers, waarvan 23 helemaal nieuw waren. Van de 18 die daarvan nog genoteerd staan, stijgen er 3, blijft er 1 op dezelfde plaats staan en gaan er dus 14 (hard) onderuit. We zijn benieuwd hoe het de twaalf eersteweeks noteringen van deze week zal vergaan. Naast de albums van Nick en Simon en Mumford & sons, zijn dat:
#8 Green day: Uno!, de eerste van drie albums in nog geen half jaar tijd
#15 Mika: The origin of love
#16 Deadmau5: <Album title goes here>


Op #21 komt het album 'Johann Sebastian Bach – 6 suites for cello solo' van Pieter Wispelwey: binnen. Pieter is een Nederlandse cellist, die afgelopen dinsdag, 25 september, 50 jaar is geworden. Hij groeide op met de muziek van het strijkkwartet waarin zijn vader meespeelde. In 1992 was Pieter de eerste cellist die de Nederlandse Muziekprijs ontving. Een prijs die door het Ministerie van OCW wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende muzikant in een jaar.
  
#25 Cecilia Bartoli: Mission
#28 No doubt: Push and shove
#45 Joe Bonamassa: Beacon theatre – live from New York, registratie van concerten op 4 en 5 november 2011, met onder anderen Beth Hart, John Hiatt en Paul Rodgers.
#46 Hans van Lier & the Sidekicks: Blues and more than blues [NL], bluesgitarist uit Groningen
#69 Varous artists: Kanye West presents G.o.o.d. music – cruel summer, album met de artiesten van het label Good music van Kanye West, waaronder R. Kelly, Jay-Z, Big Sean, Kid Cud.
#88 Devin Townsend project: Epicloud, Devin Garret Devin Townsend (New Westminister, British Columbia, 5 mei 1972), Canadese muzikant/producer

toch nog #1 voor Mumford & sons

Kijken we nog even in de lijst met goedkopere albums, de Midprice Top 50, of die ook een nieuwe #1 heeft. Lukt het Mumford & sons met ‘Babel’ (nog) niet om de eerste plaats te veroveren in de gewone albumlijst, in de Midprice Top 50 lukt het ze wel. ‘Sigh no more’, hun eerste album, stijgt in de 50e week naar de eerste plaats. En dus moet Coldplay met ‘Mylo xyloto’ inleveren en zakt naar de 3de plek. Daar tussenin staat ‘Alle 40 goed’ van André Hazes dat van de vijfde plaats komt. Niet vreemd, want de afgelopen week was er veel publiciteit rond de musical ‘Zij gelooft in mij’.

Zo, ben je weer helemaal bij wat de rangen en standen betreft. Zoeken wij in het laatste weekend van september alle feitjes van de nieuwe hits bij elkaar en krijg je die na het weekend weer gepresenteerd in een nieuwe Megaman.

zondag 23 september 2012

Megaman bij week 38 – 22 september 2012


In deze Megaman blijft ‘One day / Reckoning song’ de ‘Gangnam style’ voor, stopt de Swedish house mafia er mee, maar gaat Sharon Doorson door, hoopt Mainstreet te kunnen vlammen op het Junior Songfestival en gaat Andy Grammer zijn vader achterna. Dat en meer over de debutanten in de Single Top 100 van deze week.

One day / Reckoning song nog te sterk voor ‘Gangnam style’

Asaf Avidan & the Mojos: One day / Reckoning song (Wankelmut remix) (1)           *** derde week op #1 ***

In ieder geval plakt ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ van Asaf Avidan & the Mojos er nog een weekje aan vast en blijft de bovenste beste in de Single Top 100, nu voor de derde week in totaal. Wel wordt de afstand tot ‘Gangnam style’ van Psy, voor de tweede week op #2, kleiner: van 25% naar 11%. Aangezien nieuwe hits uit The voice of Holland uitblijven (zie onder The voice of Holland – de blind auditions (4)), maakt Psy de meeste kans om volgende week alsnog de eerste plaats te pakken.

De versie van ‘One day - Reckoning song’ door de Duitse dj Marcapanos zit in de lift en stijgt van 74 naar #59.

laatste hit voor Swedish house mafia

Swedish house mafia feat. John Martin: Don’t you worry child (5)      *** hoogste eersteweeks ***

Ze werkten al een aantal jaren samen, maar de officiële start van Swedish house mafia was op 12 augustus 2007. Ze speelden toen een set in de Main Room in Cream Amnesia op Ibiza en presenteerden zich voor het eerst als Swedish house mafia. Een tijdje waren ze met hun vieren (Eric Prydz werkte korte tijd met hen samen), maar de vaste kern is het trio Sebastian Ingrosso (Sebastian Carmine Ingrosso, Stockholm, 20 april 1983) en Axwell (Axel Christopher Hedfors, Lund, 18 december 1977) en de Griek Steve Angelo (Steven Angello Josefsson Fragogiannis, Athene, 22 november 1982). Ingrosso en Angelo werkten al samen voordat Axwell er bij kwam, ze kenden elkaar van kind af aan in Stockholm waar ze opgroeiden.

Nog voor de officiële start in augustus 2007, scoorden de drie hun eerste gezamenlijke hit, nog onder hun eigen naam, met ‘Dumb’, waaraan ook Laidback Luke meewerkte (#45 in 2007). Pas in 2010 scoorden ze als Swedish house mafia wereldwijd hun eerste hit met ‘One’, dat in tegenstelling tot de titel, niet de eerste maar de derde plaats haalde. De opvolger, ‘Miami 2 Ibiza’ vs Tinie Tempah, bereikte bij ons wel de 1e plaats, als enige land ter wereld. Daarna volgden nog drie noteringen, waarvan geen de top 10 bereikte.

stoppen

Op 24 juni 2012 maakte het trio bekend dat de huidige tour hun laatste is. Bijna twee maanden later, op 10 augustus kondigden ze hun laatste single aan: ‘Don’t you worry child’ feat. John Martin. Angello: “We nemen deze beslissing, omdat we bij een punt zijn aangekomen, waarvan we niet weten hoe nu verder. Onze stoutste dromen zijn uitgekomen.” Hij sluit echter niet uit dat de drie in de toekomst weer zullen samenwerken, maar dan niet als Swedish house mafia. Op 22 oktober verschijnt ‘Unit now’, het tweede, en dus laatste, verzamelalbum van Swedish house mafia.

zanger

Voor ‘Don’t worry child’ heeft de Swedish house mafia opnieuw de Zweedse zanger John Martin weten te strikken, die ook al te horen was op ‘Save the world’ (#20 in 2011), maar daar geen credit voor kreeg. Martin groeide op in een buitenwijk van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Zijn vader was autocoureur en nam zijn beide zoons weekends mee, in de hoop dat zij zijn passie over zouden nemen. Het liep echter anders, want zij ontdekten de muziek en kozen, tot teleurstelling van hun vader, anders.

Op zijn dertiende kocht John een gitaar, begon een bandje en speelde vooral nummers van Nirvana. Het zingen kwam twee jaar later, nadat de zanger in de band waar hij gitaar speelde, opstapte. De band sloot een platencontract, maar werd uiteindelijk door het label gedropt, hetgeen een zware teleurstelling was voor John.

dancemuziek

De overstap van rockmuziek naar elektronische muziek, maakte hij na een ontmoeting met songwriter/producer Michael Zitron (schreef onder andere ‘World in our hands’ van Taio Cruz). De twee zakten een nachtje door en toen bleek hun gezamenlijke liefde voor dancemuziek. Wat hen vooral opviel, was dat veel dancemuziek goede teksten en mooie melodieën mist. De volgende dag gingen ze direct aan de slag om daar verandering in aan te brengen en toen bleek dat ze samen heel goede liedjes kunnen schrijven.

schrijven voor Swedish house mafia

In december 2010 kwam Sebastian Ingrosso langs in de studio in Stockholm. Zitron en Martin speelden hem een paar nummers voor, die bestemd zijn voor het album van Martin. Daarop vroeg Ingrosso of de twee een tekst plus melodie wilden schrijven bij een nummer waar hij mee bezig was. Dat deden ze en zo stonden ze aan de wieg van het nummer ‘Save the world’ van Swedish house mafia, dat voor Martin het begin werd van meer nummers.

solo

Kort daarna belde Avicii hem voor hulp met zijn nummer ‘Penguin song’, dat uiteindelijk de titel ‘Fade into darkness’ kreeg. In december 2011 stond Martin voor het eerst op het podium met Swedish house mafia. Momenteel werkte hij samen met Michel Zitron aan zijn debuutalbum. Nadat het album is uitgebracht, gaat Martin op tournee. Nu Swedish house mafia er de brui aan geeft, hoeft Martin niet bang te zijn niet meer aan de bak te komen. Inmiddels hebben vele andere (dance) artiesten zich bij hem en Zitron gemeld, voor het schrijven van nieuwe nummers.

Ook voor Sharon Doorson is er leven na The voice of Holland

Sharon Doorson: Fall in love (19)

Begin dit jaar viel Sharon Doorson af in de halve finale van The voice of Holland; haar coach Marco Borsato gaf de voorkeur aan Iris Kroes, die uiteindelijk de tweede editie won. ‘I have nothing’ dat Sharon in de kwartfinale zong, haalde het begin dit jaar net niet, waarmee ‘Fail in love’ haar eerste notering is.

Sharon Doorson (Utrecht, 24 april 1987) wint op 6-jarige leeftijd de mini-playbackshow van Henny Huisman. De jaren daarna doet ze veel danservaring op en neemt musical en zangles. In 2004 geeft ze zich op voor Popstars – the rivals, waaruit de meidengroep Raffish voorkomt. Daarmee scoort ze drie hits, waaronder een #1-notering met ‘Plaything’ begin 2005. In februari 2006 valt het doek, nadat in de zomer van 2005 Eva Simons de groep al had verlaten en in februari 2006, ook Nora Dalal er de brui aan gaf.

Vervolgens haalt Sharon haar diploma aan de Popacademie NPAC, te Utrecht, en wordt ze aangenomen aan het conservatorium van Rotterdam. Er volgen verschillende grote projecten in binnen- en buitenland en vanaf 2008 treedt ze op als MC Sharon D met dj’s als Chuckie en D-Rashid. Als Miss Cherry probeert ze een solocarrière van de grond te krijgen, hetgeen mislukt.

ex-Raffish

In 2009 wordt ze samen met Lianne Lucia van Groen (haar oude maatje uit Raffish) gevraagd om Twenty 4 seven nieuw leven in te blazen. Dat houdt slechts enkele maanden stand, als blijkt dat ze niet te horen is op de eerste single. Vorig jaar gaf ze zich op voor The voice, waarvan we de afloop weten.

Dit jaar studeert Sharon af aan het conservatorium. Ook is ze zangdocente op de MBO opleiding Zadkine in Rotterdam. Als haar solocarrière een groot succes wordt, is het de vraag of ze dat dan nog kan blijven doen. Maar dan gaat er wel een droom in vervulling! De binnenkomst van ‘Fail in love’ haar eerste eigen single, op #19, is een goede start. Het nummer komt ook uit in half Europa en Nieuw-Zeeland. Haar grote voorbeelden zijn Beyoncé en Jessie J.

Gers Pardoel zingt titelsong familiefilm

Gers Pardoel en Doe maar: Liever dan lief (17)

Uit de Hitflits van deze week bleek al dat er deze week veel Doe maar in de lijsten staat. In de Album Top 100 zijn eersteweeks noteringen van Doe maar en Anderen (‘De Limmen tapes/ Versies’, op #9) en Doe maar (‘De doos van Doe maar’, op #25).

Daarnaast scoort hun nummer ‘Liever dan lief’ voor de derde keer. Het origineel komt uit 1982 en stond op de elpee ‘Doris Day en andere stukken’. In 1996 werd het nummer gecoverd door Tim Immers (#11) en nu is het opgenomen door Doe maar zelf samen met Gers Pardoel. De nieuwe versie is tevens de titelsong van de film ‘Alles is familie’, opvolger van ‘Alles is liefde’ uit 2007, dat de gelijknamige #1-hit opleverde voor Bløf. In ‘Alles is liefde’, die op 22 november in première gaat, heeft Gers ook een klein rolletje.

Gelredome, here I come!


Daar blijft het niet bij, want Gers zal ook optreden tijdens de vier Symphonica in Rosso concerten van Doe maar in oktober in het Gelredome in Arnhem. Het kan dus niet meer stuk voor hem. Gers: “Ik ben al heel lang een bewonderaar van Doe Maar en denk dat ik letterlijk al hun nummers ken. Het was al tof om met hen de single ‘Liever dan lief’ te maken, maar nog toffer dat ze me hebben gevraagd mee te doen met de vier Symphonica in Rosso concerten! Ik kan niet wachten om in het GelreDome te staan met hen”. Naast Gers treden ook Frank Boeijen, Het Goede Doel, Erik Mesie (Toontje Lager) en Nol Havens (VOF De Kunst) op.

‘Liever dan lief’ is na ‘Alles gaat voorbij’ door Doe maar, Postmen en Kraantje Pappie (#21 in augustus), de tweede hitsingle van de EP ‘Versies’.

cover

O ja, 17 september was Gers te gast bij Giel om ‘Liever dan lief’ te zingen. Tevens deed hij een cover uit de hitparade van het moment en dat was ‘Million voices’ van Otto Knows. De versie die Gers er van maakte, komt waarschijnlijk binnenkort uit. Binnenkort is Gers Pardoel te zien in het KRO-programma ‘Profiel’.

Mainstreet miste The voice kids, maar gaat (misschien) vlammen op Junior Songfestival

Mainstreet: Stop the time (56)

Over ruim twee maanden, op 1 december 2012, is de tiende editie van het Junior Songfestival, dat dit keer in de Heineken Music Hall in Amsterdam wordt gehouden. De cd met alle acht kandidaten komt in de albumlijst binnen op #23. Wie daarvan ons land gaat vertegenwoordigen, wordt op 6 oktober bekend, als de finale wordt uitgezonden. Afgelopen zaterdag, 22 september 2012, was de eerste halve finale en kregen Melle met ‘Dromen’ en Mainstreet met ‘Stop the time’ de meeste stemmen. 

Aanstaande zaterdag is de tweede halve finale. Dus wie ons land uiteindelijk gaat vertegenwoordigen, is nog hoogst onzeker. Als we af mogen gaan op de hitparade, dan maakt Mainstreet met ‘Stop the time’ een grote kans. Het is namelijk het enige liedje dat voldoende is gedownload voor een notering.

The voice kids


Mainstreet zijn de vier jongens Owen Gregory Playfair (Eindhoven, 28 mei 1998), Daan Zwierink (Goor, 10 maart 1998), Nils Käller (Amsterdam, 15 april 1998) en Rein van Duivenboden (Waalre, 21 januari 1999). Daan deed vorig jaar mee aan de audities voor The voice kids en heeft daar de andere drie jongens ontmoet. Verder dan de voorrondes kwamen ze niet. De jongens hielden echter contact en op een dag hebben ze in Amsterdam het nummer ‘Stop the time’ geschreven, waarmee ze misschien wel gaan vlammen op het Junior Songfestival op 1 december..

The voice of Holland *** the blind auditions (4) ***

Net als vorige week zijn er nog drie talenten over uit de drie voorgaande blind auditions van The voice of Holland. Alleen de samenstelling is iets gewijzigd: Charlotte Fisser met ‘Black horse & the cherry tree’, hield het maar één week vol, op #42. De ‘top-3’ ziet er nu als volgt uit:
#3   (-4) Sandra van Nieuwland: More
#24 (-3) Floortje Smit: Alone
#93 (48) Ivar Oosterloo: Hit me baby one more time
Afgelopen woensdag mocht Sandra optreden met Trijntje Oosterhuis in het Patronaat in Haarlem. Zulke optredens, die natuurlijk ook op YouTube verschijnen, zullen het nummer nog wel enige tijd hoog houden.

Over naar de nieuwe aanwinsten, eh aanwinst.

Gerrie van Dijk-Dantuma leerde zingen in een gospelkoor

Gerrie van Dijk-Dantuma: Grenade (62)

Van de acht liedjes die vorige week doormochten, is er maar eentje die goed genoeg was om als download uit te brengen. De gelukkige is Gerrie van Dijk-Dantuma die het nummer ‘Grenade’ van Bruno Mars (#3 in 2011) zong, dat door alle coaches werd gewaardeerd. Trijntje Oosterhuis was de eerste die toehapte en zal haar coachen, in ieder geval tot en met de  battles. Trijntje merkte nog op dat haar broer Tjeerd, wel een paar geschikte liedjes heeft liggen voor Gerrie …

Gerrie van Dijk-Dantuma, geboren in Rinsumageast als Gerrie Dantuma op 28 december 1983, woont momenteel in Stiens. Ze heeft een tijdje bij de gospelformatie Jamps uit Dokkum gezongen, alvorens ze in april 2001 zangeres werd van de gospelband Sjem, waar ze tot april 2011 bij bleef. Gerrie is na Johannes Rijpma uit Oudega, de tweede Fries die dit jaar meedoet aan the Voice. Johannes ging door na het zingen van ‘All summer long’ in de tweede blind audition en heeft Nick & Simon als coaches.


The voice (5)

Leverde de vierde blind audition nog maar één hit op, de vijfde, afgelopen vrijdag uitgezonden, zat weer boordevol talent. Van de veertien kandidaten gingen er twee niet door, maar wie van de twaalf gelukkigen volgende week kans maakt op een notering, is nog onbekend. Want vreemd genoeg kan er op dit moment (zondagavond) nog geen enkel nummer uit de vijfde blind audition worden gedownload. Andere weken was dat direct na de uitzending of op zaterdag mogelijk. Komende vrijdagmiddag lees je hoe het uiteindelijk heeft uitgepakt in de Hitflits met de nieuwste rangen en standen.

Kanye West recruteert labelgenoten

Kanye West, Jay-Z & Big Sean: Clique (85)

Jay-Z en Kanye West werkten al eerder samen in ‘Otis’ feat. Otis Redding (#73 in 2011). Daarnaast toerden ze samen door Amerika tijdens de ‘Watch the throne’ tour. Big Sean scoorde pas dit jaar zijn eerste hit met ‘As long as you love me’ van Justin Bieber (#33 in mei). Gedrieën kwamen we ze dus nog niet eerder tegen, ‘Clique’ is hun eerste gezamenlijke succes. Het nummer is afkomstig van het verzamelalbum ‘Cruel summer’, waaraan diverse rappers meewerken, allen verbonden aan ‘Good music’, waarvan West de baas is.

James Brown


De  introductie op ‘Clique’ wordt verzorgt door de Amerikaanse r&b zanger James Fauntleroy II. Daarnaast bevat het nummer een sample van ‘Funky president (people it’s bad)’ van James Brown uit 1971. West en consorten zijn niet de eersten die het nummer van Brown sampelen. Velen gingen hen voor met hitnoteringen voor DJ Jazzy Jeff & the Fresh prince (‘Summertime’, #12 in 1991) en Beastie boys (‘Hey ladies’, #31 in 1989).

Andy Grammer gaat zijn vader achterna

Andy Grammer: Keep your head up (94)

Ruim een jaar geleden scoorde de Amerikaanse zanger Andy Grammer in een aantal landen zijn eerste hit met ‘Keep your head up’. De hoogste notering was #34 in Nieuw Zeeland. Of wij dat in Nederland gaan evenaren of misschien zelfs overtreffen, valt nog te bezien. Wellicht speelt het in zijn voordeel dat wij meer dan een jaar hebben moeten wachten op de officiële download.

Andy Grammer (Los Angeles, 3 december 1983) komt uit een muzikale familie. Zijn vader, Red Grammer, was in de jaren ’80 lead tenoor van de folkgroep the Limeters. Daarnaast heeft hij diverse albums opgenomen met kinderliedjes. ‘Keep your head up’ is van de hand van Andy Grammer zelf, dus dat belooft veel voor de toekomst. Sterker, er is al een heel album met dezelfde titel, dat geen cover van Ben Howard is.