vrijdag 28 september 2012

Hitflits: eerste #1 voor Zuid-Koreaan, vijfde voor Nick & Simon en eerste voor Mumford & sons


Hij zat er al twee weken op te vlassen, maar ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ van Asaf Avidan & the Mojos was net iets sterker. Deze week lukt het hem echter wel en stijgt Psy, want over hem hebben we het, met ‘Gangnam style’ naar de eerste plaats van de Single Top 100. Psy, echte naam Park Jae-Sang, is afkomstig uit Zuid-Korea en is pas de tweede artiest uit dat land dat een hit bij ons scoort. ‘The lost opera’ van Kimera & the Operaiders was in 1985 de allereerste en bereikte de 49e plaats. Psy is dus de eerste artiest uit Zuid-Korea die bij ons #1 komt.

‘De beste singer-songwriter van Nederland’ was nog in volle gang, toen Nielson met  ‘Beauty & de brains’ de hitparade bestormde en begin september de derde plaats bereikte. Maar een hitnotering is nog geen garantie dat je een talentenjacht wint, want niet Nielson, maar Douwe Bob werd eind augustus uitgeroepen tot winnaar van deze talentenjacht. Tijdens één van de afleveringen zong Douwe Bob het zelfgeschreven ‘Multicoloured angels’, een nummer voor Simon Posthuma, zijn trotse vader. Vorige week zong Bob het nummer in De Wereld Draait Door, dat er mede voor heeft gezorgd dat het de hoogste eersteweeks is op #4. En daar blijft het waarschijnlijk niet bij, want de komende week is zijn single Megahit op 3FM. Nielson stijgt terug naar de 6e plaats.

geen nieuwe Voice-hits 

In tegenstelling tot de vier voorgaande blind auditions van The voice of Holland, levert de vijfde aflevering geen enkele hit op. Van geen van de twaalf kandidaten die doorgingen, is een nummer uitgebracht.

Daarentegen blijft Sandra van Nieuwland met ‘More’ scoren. Het nummer blijft #3 en staat voor de vijfde week genoteerd en al die weken is het niet buiten de top 4 geweest; de hoogste notering was #1. 
Vorige week werd ze thuis (want de blind auditions en de battles zijn al opgenomen) verrast met een bosje bloemen en een kaartje waarop stond dat er van ‘More’ meer dan 10.000 stuks zijn verkocht, goed voor goud dus. 

‘More’, origineel van Usher, blijkt een populair nummer te zijn om te coveren. Vorige week werd het gedaan door Loes van de Mars, en ook zij kreeg alle coaches mee. Loes koos, in navolging van Sandra, ook voor Trijntje Oosterhuis. Het nummer van Loes is echter niet uitgebracht, want dat zou concurrentie kunnen betekenen voor de versie van Sandra. Wel komt op #88, de versie binnen van Alex Vargas uit 2011, dat hét voorbeeld voor Sandra geweest moet zijn!

Naast Sandra zijn Floortje Smit met ‘Alone’ (op #51) en Ivar Oosterloo met ‘Hit me baby one more time’ (op #98), nog de enige talenten uit de voorgaande blind auditions die genoteerd staan. Vanavond is ronde 6, afwachten wat daar uit voortkomt. Op #59 komt ‘I’m so me’ van Paul Turner binnen, die vorig jaar meedeed aan The voice.

Er is nog een nummer dat dankzij the Voice een notering krijgt. Dat is, op #75, ‘Happiness’ van Trijntje Oosterhuis. In april bereikte het nummer de 23e plaats en de hernieuwde binnenkomst dankt het volledig aan de versie die Mindy Broeren-Martosoedjono afgelopen vrijdag gaf. Alle coaches, behalve Trijntje zelf, waren onder de indruk.

Buiten Douwe Bob op #4, is er nog een nieuweling bij de bovenste tien, en dat is 'Harder' van Danny Froger dat van 36 naar #9 stijgt. In de twaalfde week, dus Danny zal wel een instore of andere actie gedaan hebben.

Het restant eersteweeks noteringen:
#20 Rihanna: Diamonds
#49 Kid Cudi feat. MGMT & Ratatat: Pursuit of happiness (nummer uit 2009!)
#67 Fantasticos: Weet je wat jij voor mij bent [NL], cover van Oostenrijks nummer
#72 Kinderen voor kinderen: Hallo wereld [NL], voorloper van 33e album dat vandaag verschijnt
#80 Dennie Christian: M'n hart huilt van verdriet
#84 Irma Dee: Eye candy [NL]
#92 Racoon: Freedom [NL]
#90 Mulder & Mulder: Butterfly [NL], cover van Franstalige #2-hit van Daniel Gérard uit 1971
#100 Within temptation: Crazy [NL]

ALBUMS

Nog voordat ‘Sterker’ van Nick en Simon, een week geleden in de winkels lag, had het al de gouden status bereikt: op voorhand waren er meer dan 25.000 stuks van besteld. Daarvan is nu een deel daadwerkelijk gekocht door de fans, en meer dan genoeg om  binnen te komen op de eerste plaats van de Album Top 100. Het duo scoort hiermee na ‘Vandaag’ (1x in 2007), ‘Luister’ (2x in 2009) en ‘Fier’ (4x in 2010) hun vierde #1-notering met een studioalbum. Daarnaast bereikte vorig jaar het live album ‘Symphonica in Rosso’, waaraan ook andere artiesten meewerkten, ook de eerste plaats.

In tegenstelling tot onze albumlijst,  waar het album ‘Babel’ binnenkomt op de tweede plaats, zal het Britse Mumford & suns in zowel de Amerikaanse als Britse albumlijst wel de eerste #1-notering scoren. Het aantal verkochte exemplaren per land is meer dan 600.000 respectievelijk 100.000 verkochte exemplaren, en dat is nog slechts een tussenstand. In beide landen kennen ze geen Nick en Simon, die hen, zoals bij ons, van de eerste plaats houdt. Toch valt het verschil tussen beide albums mee: ‘Sterker’ verkoopt slechts een derde meer dan ‘Babel’. Dus misschien dat het album volgende week alsnog die eerste plaats pakt. ‘Eye of the hurricane’ van Ilse Delange, de #1 van vorige week, zakt naar de derde plaats.

update zondag 30 september 2012: 'Babel' van Mumford & suns is de nieuwe #1 in de Britse albumlijst, hun eerste daar. Van het album werden in de eerste week zo’n 159.000 stuks verkocht, het meeste voor een album dit jaar in de eerste week.

Vorige week werd de albumlijst overspoeld met 25 binnenkomers, waarvan 23 helemaal nieuw waren. Van de 18 die daarvan nog genoteerd staan, stijgen er 3, blijft er 1 op dezelfde plaats staan en gaan er dus 14 (hard) onderuit. We zijn benieuwd hoe het de twaalf eersteweeks noteringen van deze week zal vergaan. Naast de albums van Nick en Simon en Mumford & sons, zijn dat:
#8 Green day: Uno!, de eerste van drie albums in nog geen half jaar tijd
#15 Mika: The origin of love
#16 Deadmau5: <Album title goes here>


Op #21 komt het album 'Johann Sebastian Bach – 6 suites for cello solo' van Pieter Wispelwey: binnen. Pieter is een Nederlandse cellist, die afgelopen dinsdag, 25 september, 50 jaar is geworden. Hij groeide op met de muziek van het strijkkwartet waarin zijn vader meespeelde. In 1992 was Pieter de eerste cellist die de Nederlandse Muziekprijs ontving. Een prijs die door het Ministerie van OCW wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende muzikant in een jaar.
  
#25 Cecilia Bartoli: Mission
#28 No doubt: Push and shove
#45 Joe Bonamassa: Beacon theatre – live from New York, registratie van concerten op 4 en 5 november 2011, met onder anderen Beth Hart, John Hiatt en Paul Rodgers.
#46 Hans van Lier & the Sidekicks: Blues and more than blues [NL], bluesgitarist uit Groningen
#69 Varous artists: Kanye West presents G.o.o.d. music – cruel summer, album met de artiesten van het label Good music van Kanye West, waaronder R. Kelly, Jay-Z, Big Sean, Kid Cud.
#88 Devin Townsend project: Epicloud, Devin Garret Devin Townsend (New Westminister, British Columbia, 5 mei 1972), Canadese muzikant/producer

toch nog #1 voor Mumford & sons

Kijken we nog even in de lijst met goedkopere albums, de Midprice Top 50, of die ook een nieuwe #1 heeft. Lukt het Mumford & sons met ‘Babel’ (nog) niet om de eerste plaats te veroveren in de gewone albumlijst, in de Midprice Top 50 lukt het ze wel. ‘Sigh no more’, hun eerste album, stijgt in de 50e week naar de eerste plaats. En dus moet Coldplay met ‘Mylo xyloto’ inleveren en zakt naar de 3de plek. Daar tussenin staat ‘Alle 40 goed’ van André Hazes dat van de vijfde plaats komt. Niet vreemd, want de afgelopen week was er veel publiciteit rond de musical ‘Zij gelooft in mij’.

Zo, ben je weer helemaal bij wat de rangen en standen betreft. Zoeken wij in het laatste weekend van september alle feitjes van de nieuwe hits bij elkaar en krijg je die na het weekend weer gepresenteerd in een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten