vrijdag 17 mei 2019

Hitflits: Ed Sheeran helpt Justin Bieber voor de derde keer aan #1-notering

Voor de derde keer helpt Ed Sheeran, Justin Bieber aan een #1-notering. In 2015 schreef Sheeran mee aan ‘Lose Yourself’, de vierde #1-notering van Bieber. Een nummer dat Sheeran aanvankelijk voor zichzelf had bedacht. En in 2016 schreef Sheeran mee aan ‘Cold Water’ door  Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ. Het was dus een kwestie van tijd dat Sheeran en Bieber ook samen een nummer zouden opnemen, hetgeen nu gebeurt is met ‘I Don’t Care’.

plagiaat?

Het schijnt dat ‘I Don’t Care’ van Ed Sheeran & Justin Bieber veel lijkt op de gelijknamige single van Cheryl Cole uit 2014. Het is de derde keer dat Ed Sheeran van plagiaat wordt beschuldigd. Zijn nummers ‘Photograph’ (#30 in 2015) en ‘Shape Of You’ werden eerder ook al van plagiaat beschuldigd. En momenteel is Sheeran nog verwikkeld in een juridische strijd met de erven van producer Ed Townsend, die samen met Marvin Gaye het nummer ‘Let’s Get It On’ schreef. Sheeran’s  ‘Thinking Out Loud’ zou daar veel op lijken.

Maar ook Justin Bieber gaat niet helemaal vrijuit. Voor zijn #1-hit ‘Sorry’ uit 2015 zou hij een fragment van acht seconden hebben gebruikt uit het nummer ‘Ring The Bell’ van zangeres Casey Diesel.

‘I Don’t Care’ van Ed Sheeran & Justin Bieber is niet de enige notering waarop beide muzikanten zijn te horen. Beide hebben meegewerkt aan ‘Earth’ van Lil Dickey, deze week op #41.

SINGLE TOP 5

1. EW  Ed Sheeran & Justin Bieber: I Don’t Care
2. (3)   Lil Nas X: Old Town Road / remix feat. Billie Ray Cyrus (op bijna 14%)
3. (1)   Lil’ Kleine: Dichterbij Je
4. (74) Marco Borsato, Armin van Buuren & Davina Michelle: Hoe Het Danst
5. (2)   Sevn Alias: Herres

Arcade in de lift

Gisteravond, donderdag 16 mei 2019, heeft Duncan Laurence eindelijk aan Europa kunnen laten horen hoe zijn ‘Arcade’ klinkt. Zoals verwacht staat het nummer in de finale van zaterdag en dan komt het er op aan. Ook na zijn optreden gisteravond, heeft ‘Arcade’ nog steeds de meeste kans om het festival dit jaar te winnen: 39% tegenover 10% voor Zweden en 9% voor Australië.

Voorlopig klimt ‘Arcade’ naar boven in de Single Top 100. In de tiende week stijgt het nummer naar de zevende plaats. Bij winst zaterdag, ligt een #1-notering zeker in het verschiet. Eurovision Song Contest – Tel Aviv 2019, de dubbel-cd met de liedjes van alle 41 deelnemers, blijft op de derde plaats staan van de Verzamelalbum Top 30.

Naast ‘I Don’t Care’ van Ed Sheeran & Justin Bieber op de eerste plaats, komen nog de volgende negen nummers binnen in de Single Top 100:
#6 Sneel & Frenna: Plankgas
#13 JoeAK feat. Djaga Djaga: Doekoe
#48 Murda feat. Idaly & Sevn Alias: IJs
#62 Tabitha: Het Spijt Me Niet
#64 Kygo and Rita Ora: Carry On
#69 Avicii feat. Agnes, Vargas & Lagola: Tough Love
#89 Chip Charlez & Jairzinho: One Chica
#98 Sebastiàn Yatra – Louis Fonsi – Nicky Jam: Date la Vuelta
#100 Jax Jones & Martin Solveig present Europa feat. Madiosn Beer: All Day And Night

ALBUMS

Evenals vorige week voert Kevin met zijn tweede album Vrij de Album Top 100 aan. Daarmee evenaart Kevin de Goede, zoals hij volledig heet, zijn vorige album Lente, dat het een jaar geleden bovenaan ook twee weken volhield. Maar of Kevin zichzelf nog kan overtreffen, door volgende week nog op de eerste plaats te staan, is maar de vraag.

Vandaag verscheen Rammstein van de gelijknamige Duitse groep. Het is het eerste studioalbum in tien jaar. Aanstaande zondag staat er wat bijzonders te gebeuren in Apeldoorn, meld de band op Twitter. Alle publiciteit zou de groep volgende week wel eens hun tweede #1-notering kunnen opleveren. Dat weten we dan, nu terug naar de albumlijst van deze week.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Kevin: Vrij
2. (2)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (op bijna 13%)
3. (3)   Dopebwoy: Forever Lit
4. (4)   Frenna: Francis
5. (6)   Snelle: Beetje Bij Beetje (En Nog Een Beetje)

Voor het eerst sinds 30 maart is er geen enkele nieuwe notering bij de bovenste vijf, Maar vlak daaronder komt de eerste binnen. Hier volgt het volledige overzicht:
#6 de Fellas & Roselilah: High End
#11 Logic: Confessions Of A Dangerous Mind
#13 Murda: Baba
#14 Ladies of Soul: Live At The Ziggo Dome 2019
#15 Daniël Lohues: Elektrisch Live
#24 Tim Knol & Blue Grass Boogiemen: Happy Hour (#1 in de Vinyl 33)
#42 Mac DeMarco: Here Comes The Cowboy
#51 Whitesnake: Flesh & Blood
#66 Kinga Bán: Vandaag
#70 Kinga Bán: U Weet Het Toch
#100 F.I.: De Eerste & de Laatste 2 (opvolger van De Eerste & de Laatste 1, #68 in 2018)

Zoals je ziet komen er twee albums binnen van Kinga Bán. Aanleiding voor deze noteringen is het overlijden, op 6 mei van King Esther Bán, tot 2018 zangeres van de formatie Sela, bekend van Christelijke opwekkingsliederen. Zes albums van Sela bereikten de Album Top 100.
In 2011 werd bij Kinga Bán borstkanker geconstateerd. In oktober 2017 kondigde ze aan te stoppen met zingen bij Sela, waar ze vanaf 2008 bijzat. Kinga Bán, haar ouders vluchtten in 1977 uit Hongarije, was naast zangeres, ook zangdocente.

postuum

Tijdens haar leven heeft ze diverse cd’s uitgebracht, waarvan twee deze week postuum een notering krijgen: U Weet Toch, van begin dit jaar en waarop ze de apostel Petrus bezingt en Vandaag uit 2018. Kort voor haar overlijden heeft ze samen met haar drie kinderen het album Wij Samen opgenomen, dat binnenkort uitkomt. Kinga Bán is 37 jaar geworden.

Tot zover deze Hitflits. Morgen is de grote dag voor Duncan Laurence. Wordt zijn liedje  ‘Arcade’ de langverwachte opvolger van ‘Ding A Dong’, waarmee Teach In het Eurovisie Songfestival won in 1975? Het zou de vijfde overwinning voor Nederland betekenen, waarmee we op gelijke hoogte komen met Frankrijk, Luxemburg en Groot-Brittannië. De meeste overwinningen staan nog steeds op naam van Ierland, dat het festival zeven keer won. Dit jaar hebben de Ieren de finale niet gehaald.