zaterdag 4 februari 2023

Hitflits: eerste nummer 1-album voor Idaly; Meau neemt tijd voor zichzelf

Het leek er deze week even op dat Sam Smith zijn tweede #1-album kon bijschrijven. Zijn nieuwe album Gloria nestelde zich na het weekend bovenaan de voorlopige albumlijst. Met een voorsprong van ruim 6% op Fragments: Time Out Of Mind Sessions (1996-1997) – The Bootleg Series Vol. 17 van Bob Dylan en 25% op Betty van Idaly.
 
Op woensdag werd duidelijk dat Bob Dylan de slag niet zou winnen en Sam Smith ook niet meer. Met een voorsprong van bijna 4% nam Idaly de leiding over en heeft die niet meer uit handen gegeven. Uiteindelijk finisht hij met een overwicht van ruim 15% op het album van Sam Smith.
Met Betty scoort de 27-jarige Idaly Faal, zoals hij voluit heet, zijn eerste nummer 1-album. Tot deze week was een vijfde plaats het hoogst haalbare. Die bereikte hij in 2019 met zijn album Idaly. De titel van het album Betty is vernoemd naar zijn oma die in december 2020 is overleden en waarmee hij een hele goede band had.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Idaly: Betty (0)
2, EW  Sam Smith: Gloria (54), op 15,15%
3. (5)   Taylor Swift: Midnights (26)
4. (3)   SZA: SOS (0)
5. EW  Bob Dylan: Fragments: Time Out Of Mind Sessions (1996-1997) – The Bootleg Series Vol. 17 (94)
 
Rush! (fysiek: 35%) vorige week het eerste nummer 1-album van Mãneskin, zakt naar de achtste plaats, maar behoudt in de Vinyl 33 wel de eerste plaats.
 
Dan volgt nu een overzicht van de andere nieuwe noteringen, met tussen haakjes het aandeel fysiek:
#21 Ava Max: Diamonds & Dancefloors (23)
#26 Tomorrow x Together: The Name Chapter: Temptation [EP] (54)
#37 Lil Yachty: Let’s Start Here. (7)
 
#52 Elvis Presley: On Tour (100)
In 1972 deed Elvis Presley een tour door Noord-Amerika. Daarvan verscheen destijds een concertfilm. Vier van deze shows plus twee repetities zijn verzameld op 6 cd’s met in totaal 145 nummers. De concertfilm uit 1972 krijg je er ook bij op een Blue-ray disk. Het geheel is  verpakt in een box en te koop voor ruim € 100,--.
 
#67 Trijntje Oosterhuis & Residentie Orkest Den Haag: Trijntje Zingt Hennie Vrienten met Vrienten (67)

SINGLES
 
Het afgelopen jaar was zeer hectisch voor zangeres Meau. Met ‘Dat Heb Je Gedaan’ scoorde ze een vette nummer-1-hit. Ze nam een nummer op met Racoon, ‘Dans M’n Ogen Dicht’ (nummer 61), en zong ze ‘Avond’, de titelsong van de serie ‘Modern Love Amsterdam’, te zien op Prime Video.
 
Door alle hectiek heeft ze niet voldoende tijd en ruimte gevonden om voldoende aandacht aan zichzelf te besteden. Dat gevoel bezingt Meau in ‘Helen’, haar vijfde notering, binnen op nummer 91.
Naast ‘Helen’ bracht Meau nog een nummer uit: ‘Hou Me Vast’, dat gaat over ‘eenzaamheid en het verlangen naar iemand die je vasthoudt om zo alle zorgen even te vergeten’. Omdat de fans niet konden kiezen, heeft ze beide nummers gelijktijdig uitgebracht.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Miley Cyrus: Flowers             *** tweede week op nummer 1 ***
2. (2)   Maan feat, Goldband: Stiekum, op 35,10%
3. (6)   Zoë Tauran: Therapie
4. (4)   Claude: Ladada (Mon Derniet Mot)
5. (5)   Bilal Wahib feat. Fabiënne Bergmans: Ik Space
 
Behalve een nummer 1-album met Betty, scoort Idaly ook nog met drie tracks van het album:
#54 (63) Amazin’ feat. Emms
#57 (56) Hypnose
#67 Jij weet, feat. Kevin
 
Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen van deze week voor je
#10 Boef feat. Kã: Natte Sokken
#74 the Kid Laroi: Love Again
Komende week is ‘Love Again’ de Grandslam op Slam! en Alarmschijf op Q Music.
 
#75 Marco Schuitmaker: Engelenbewaarder
In 1976 nam zangeres Mieke het nummer ‘M’n Engelenbewaarder’ op, geschreven door Pierre Kartner. De versie van Mieke en ook diverse andere uitvoeringen hadden een serieuze ondertoon, maar een hit werd het nog niet.
Tot nu, want Harald Queens van de HQ Studio in Tilburg en de man achter hits van Tamara Tol, heeft er een luchtiger versie van gemaakt waarop hijzelf accordeon speelt. Voor de zang vroeg hij de 23-jarige in Oude Pekela geboren Marco Schuitmaker. Op zijn zeventiende bracht Marco zijn eerste single ‘Niemand Kust Als Jij’ uit, waarna vele volgden. Deze week scoort hij met ‘Engelenbewaarder’ zijn eerste hit.
 
#86 Sam Smith, Calvin Harris & Jessie Reyez: I’m Not Here To Make Friends
Vorige week was dit nummer al Favourite op 538 en de komende week is het zowel Top Song op NPO Radio 2 als Megahit op 3FM
 
#88 Tribal Kush & Bokoesam: Fiets
Dertig noteringen heeft rapper Bokoesam (= Samuel Sekyere) al gescoord en ‘Fiets’ is de  31e . Dus over hem hoeven we het niet meer te hebben. Tribal Kush echter maakt met ‘Fiets’ zijn debuut deze week, dus een korte kennismaking is op zijn plaats.
 
Tribal Kush is niet één persoon, maar een duo bestaande uit Allymar Maduro (36 uit Amsterdam) en Dreadville (= 25-jarige Kevin Bakker uit Joure). Sinds 2015 werken ze samen. Door verschillende muziekgenres samen te voegen en tropische ingrediënten toe te voegen, creëerden ze een uniek geluid dat ze Tropical Bass noemen. De afgelopen  jaren werkten ze onder andere met Major Lazer, Black Eyed Peas en French Montana. Naast het  duo Tribal Kush is Allymar Maduro ook nog A&R manager bij Basshall Records.
 
#96 Coi Leray: Players
De laatste debutant deze week is de 25-jarige Coi Leray Collins uit Boston, Massachusetts. Op haar veertiende begon haar muzikale carrière met het plaatsen van muziek op SoundCloud. Twee jaar later stopte ze met school, werkte een tijdje in de verkoop en schreef haar eerste nummer ‘Goofy Ass N*ggas’.
 
Coi Leray bracht een aantal mixtapes uit en in 2022 volgde  haar eerste album Trendsetter. ‘Players’, dat niet op dit album staat, bevat een sample van ‘The Message’ van Grandmaster Flash & the Furious Five feat. Melle Mel & Duke Bootee (nummer 10 in 1983).
 
#99 Eelke Kleijn: Transmission