vrijdag 15 januari 2010

Hitflits: twitter-actie levert #1-hit op

Vorige week had nog niemand van ‘Ik zou zo graag’ van Jurk! gehoord, maar deze week is het de hoogste binnenkomer en gelijk op #1. En dat allemaal dankzij een twitter-actie door Jeroen van Koningsbrugge & Dennis van de Ven, de mannen van Draadstaal. Vorige week twitterden de twee dat als ‘Ik zou zo graag’ de eerste plaats zou halen, de twee een concert geven voor iedereen die het nummer gedownload heeft. Aangezien de huidige internet generatie direct reageert op dit soort oproepen, was het een kwestie van een paar dagen, dat het nummer binnen zou komen op de eerste plaats van de Single Top 100. Dit soort acties is kort maar hevig, dus het is maar voor even. ‘Ik zou zo graag’ staat op het album ‘Avondjurk’.

Wat haar niet lukte met ‘Back it up’ (#16 in september), een top 10-hit scoren, gaat haar nu ineens heel makkelijk af. ‘A night like this’ van Caro Emerald boekt in de vijfde week een winst van 40 plaatsen en belandt op de zesde plaats. Dat zal zeker geen notering voor één week worden, want deze week is het nummer de 3FM Megahit én de MTV Must See. ‘Back it up’ was ook al Megahit. Inmiddels is ook het langverwachte debuutalbum ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ af, dus dat kunnen we binnenkort zeker in de Album Top 100 verwachten.

‘Ik zou zo graag’ van Jurk! is niet de enige hoge binnenkomer. Net binnen de top 15 staan er nog twee: Iyz met Replay’ op #14, de huidige #1 in de Britse hitparade. En onze eigen Go back to the zoo, afgelopen week de Megahit op 3FM en te gast in ‘De Wereld Draait Door’, komt met ‘Electric’ binnen op #15. Ruim tien plaatsen daaronder een paar oude bekenden. Allereerst op #27 ‘Love over healing’ van Kane, dat gebruikt wordt in de film ‘Komt een vrouw bij de dokter’. En direct daaronder op #28 zijn Ray & Anita, de originele leden van 2 unlimited weer even herenigd in het nummer ‘In da name of love’.

En dan de ‘feestplaatjes’ van deze week:
#23 Gebroeders Ko: ‘Geef mij de sleutel van jouw voordeur’
#40 Willem Barth: ‘Bella bella signorina’
#56 Paultje Poets: ‘Als we straks naar Tirol gaan’
#66 Dominique Vos: ‘Trots’
#100 het Feestteam: ‘Dromen zijn bedrog’

Maar dan zijn we er nog niet, want in deze derde lijst van 2010, komen maar liefst 19 nummers binnen, allen fonkelnieuw. We noemen nog:
#25 Acda en de Munnik: ‘Eva’
#58 Alexandra Burke feat. Flo rida: ‘Bad boys’
#69 Diggy Dex: ‘Vandaag’
#74 P!nk: ‘I don’t believe you’
#75 Alicia Keys: ‘Try sleeping with a broken heart’
#76 Lasgo: ‘Over you’
#77 Present danger: ‘Iron man’
#83 Antje Monteiro: ‘Ineens’
#99 Tim Christensen: ‘Superior’ (het gelijknamige album van deze Deense zanger, is morgen (zaterdag) ‘Strepenmeester’ in de Strepen van Spits op Radio 2)

In de nieuwe Album Top 100 pakt K3 de eerste plaats terug. Drie weken lang voerde Susan Boyle met ‘I dreamed a dream’ de albumlijst aan, maar deze week stijgt ‘MaMaSé!’ van K3 terug naar de eerste plaats. Susan volgt op #2 op 23% en vlak daaronder op #3 (met een verschil van 4%), staat ‘Crazy love’ van Michael Bublé.

Afgelopen woensdag leek het wel John Mayer dag. ’s Middags gaf hij een geheim optreden voor ‘That’s life’ van BNN, dat morgen wordt uitgezonden. Daarna ging hij even langs bij ‘De Wereld Draait Door’, waar hij een gouden plak kreeg voor zijn album ‘Battle studies’. Vervolgens ging naar de Heineken Music Hall in Amsterdam, om voor een paar duizend fans een fantastisch optreden weg te geven. Niet vreemd dus dat hij nog met twee albums genoteerd staat. ‘Where the light is: John Mayer’ gaat van 86 naar #49 en ‘Battle studies’ zakt van 4 naar #9.

In tegenstelling tot de singlelijst met 19 (!) echte binnenkomers, komen er in de albumlijst slechts 4 binnen, naast 7 op herhaling.

Na drie jaar leveren Carol van Dijk en haar mannen van Bettie Serveert met ‘Pharmacy of love’ een nieuw album af, dat binnenkomt op #25. Het New Yorkse Vampire weekend brengt met ‘Contra’ hun tweede studioalbum uit, en is binnen op #31. Vorige week vrijdag, 8 januari, was de 75ste geboortedag van Elvis Presley. Geen jaar gaat dan ook voorbij zonder een (verzamel) album en/of box van the King. ‘Elvis 75’ komt binnen op #75, eh #35.

Na vier hitsingles is Jettie Palettie (=Jet Westerhuis uit Amstelveen) ook doorgebroken tot de Album Top 100. Haar feestalbum ‘Tutti spagghettie’ komt binnen op #47.

We gaan een ‘dooi-weekend’ tegemoet. Maar we hoeven ons niet te vervelen, want met 19 binnenkomers in de Single Top 100 hebben we een aardige Megaman voor de boeg. Na het weekend lees je er alles over!

maandag 11 januari 2010

Megaman bij week 2 – 9 januari 2010

Een nieuw hitjaar en een nieuwe Megaman. Ook dit jaar blijven we ons richten op de Single Top 100, omdat het de enige lijst is die alleen gebaseerd is op verkochte aantallen, fysiek en download. Airplay zoals bij andere lijsten, die zelfs zover gaat dat een nummer zonder airplay geen notering kan krijgen, heeft geen enkele invloed op de Single Top 100. Alsof die stations (538 en 3FM) bepalen wat populair is in Nederland. Ja, als het niet Nederlandstalig is. De vele liefhebbers van Nederlandstalige liedjes komen daar niet of nauwelijks aan hun trekken, en hebben al lang de wijk gezocht naar hun eigen stations: Sterren.nl, 100% NL enz., waar dagelijks honderdduizenden mensen naar luisteren. Maar ook de liefhebbers van dancemuziek, en dan bedoelen we niet Armin van Buuren of DJ Tiësto, luisteren naar hun eigen stations zoals Slam FM en Danceradio. De grote radiostations zijn hun allang kwijt en daarmee ook een compleet genre wat zeer populair is.

onafhankelijk

De Megaman is geen doorgeefluik van GfK Dutch Charts (GfK DC), dat de lijsten samenstelt. Integendeel, wij betalen gewoon voor het gebruik van de lijsten, die wij niet plaatsen. Daarvoor is de site www.dutchcharts.nl, die dat veel beter kan.

Ook in 2010 blijven we de noteringen kritisch volgen en proberen waar nodig en mogelijk, verklaringen te vinden voor vreemde verschuivingen. Vergeet echter niet dat de singlemarkt al lang niet meer die omvang heeft als van een paar jaar geleden. Daardoor wordt het makkelijker een single in de lijst te krijgen. Bovendien worden door partijen acties opgezet om in korte tijd voldoende singles te verkopen voor een notering. Vaak zijn het kort lopende acties via hun site of instores in het land, waarmee ze de fans verleiden om het plaatje te kopen. Volgens sommigen denigrerend de zogenaamde ‘braderiehits’ genoemd. Omdat deze acties kort en hevig zijn, zijn de verkoopaantallen hoog, met als gevolg heftige fluctuaties in de Single Top 100

Vaak krijgen de fans die een fysieke single kopen, daar wat extra’s bij, zoals live tracks. GfK DC heeft aangekondigd de diverse acties, die allen van te voren moeten worden aangemeld, scherp in de gaten te houden, en de regels hiervoor aan te scherpen. Het wordt dan niet meer mogelijk om een (download) actie te koppelen aan bijvoorbeeld een prijs als een scooter of een T-shirt van € 800,--, door een nummer vaker te downloaden. Die prijzen staan in geen verhouding tot de prijs van een download. Wanneer deze nieuwe regels ingaan, zullen we dit melden.

En dan nog wat over de downloadplatforrms. Bij velen bestaat het beeld dat Itunes de markt bepaalt. Als je daar #1 staat, dan verkoop je de meeste downloads. Voor een dag, de Itunes Top 300 is een momentopname: de lijst wordt dagelijkse samengesteld, en wijzigt zelfs vaker op een dag, kan dat zo zijn. Maar naast Itunes zijn er nog meer downloadplatforms die mede bepalen wat de #1 in een week is, zoals dance en Nederlandse platforms. Bovendien, en dat wordt vaak over het hoofd gezien, in het Nederlandstalige genre worden fysiek nog aardig wat singles verkocht. K3 en de ‘Volendam clan’ bewijzen dat telkens weer. We hebben het dan toch over tienduizenden exemplaren, die niet of nauwelijks meetellen voor de andere lijsten.

En dan nu over naar de Megaman van deze week, waarin ‘domme Nederlanders’ the Opposites een #1-hit bezorgen, Frans Duijts het jaar begint met zijn eerste top 10-notering, Nederlanders opnieuw scoren in de Britse hitparade, Mumford & sons Serious Request overleven en Do met twee albums komt. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

‘Domme Nederlanders’ bezorgen Opposites #1-hit

the Opposites feat. Sef & Gers: Broodje bakpao (1) *** tweede week op #1 ***

“Nederlanders houden van platte dingen, van inhoudsloze muziek, willen gewoon hakken”. Dat is geen uitspraak van iemand die het nummer ‘Broodje bakpao’ maar niets vindt, maar van de uitvoerenden van het nummer, the Opposites zelf! En ze vervolgen met: “Maar gelukkig kopen die mensen hierdoor wel ons album ‘Begin twintig’, waar wel diepzinnige nummers opstaan”. Maar die ‘domme Nederlanders’ hebben er wel voor gezorgd dat Willy (Willem de Bruin) en Big 2 (Twan van Steenhoven), met ‘Broodje bakpao’ een #1-hit scoren, en dat nu al voor de tweede week. ‘Broodje bakpao’ is afkomstig uit de 101 TV-serie ‘New kids’, met nog meer ‘domme Nederlanders’. Willem en Twan kenden Steffen en Tim Haars, twee broers uit Brabant die veel clips maken en ook in de serie spelen. Al eerder hadden the Opposites samen met rapper Sef het nummer ‘Me nikes’ opgenomen, dat de soundtrack werd van de serie die in 2007 nog ‘New kids on the block’ heette en alleen op internet te zien was.

Het idee voor ‘New kids’ is afkomstig van Steffen Haars en Flip van der Kuil, die al furore maakten met onder andere ‘Depulpshow’ voor Veronica. Steffen: “Depulpshow begon doordat we met een groep vrienden filmpjes maakten uit verveling, met humor als belangrijkste drijfveer. Ook nu maken we vooral sketches omdat we ze grappig vinden”. Centraal in de serie staat het dorpje Maaskantje, waar Steffen (Robbie Schuurmans in de serie) en zijn jongere broer Tim (speelt Gerrie van Boven) zijn opgegroeid. Het dorp bestaat dus echt, er wonen zo’n 1000 mensen. Tijdens de opnames stond het hele dorp op zijn kop.

De inspiratiebron voor New Kids is voornamelijk de eigen jeugd van de acteurs, Flip speelt Barrie Butsers. Steffen: “We zijn allemaal opgegroeid in kleine dorpjes in Brabant, waar we veel van dit soort gasten meemaakten. Ik vond ze toen al enorm interessant. Je ziet ze rondhangen bij een auto met luide muziek en daar bedenk je dan een grapje bij. Dat is eigenlijk de manier waarop we werken. Sowieso zijn we altijd erg van de anti-helden geweest, dat zijn we zelf ook. We horen van dit soort gasten trouwens dat ze het zelf heel tof vinden. Het is niet de bedoeling om ze belachelijk te maken, we vergroten ze uit tot karikaturen.”

De huidige afleveringen duren slechts 3 minuten, maar dit jaar zal dat worden uitgebreid tot 25 minuten. Daarnaast zit er ook een film aan te komen.

dubbelalbum

Naast nummers als ‘Broodje bakpao’ zijn the Opposites ook met eigen dingen bezig. Binnenkort verschijnt van de twee elk een album, dat uitgebracht zal worden als een dubbelalbum. ‘Succes’ heet het album dat Willy (Willem de Bruin) heeft opgenomen, dat volgens hem niet minder persoonlijk is dan zijn nummers voor the Opposites, maar wel minder privé.

Frans Duijts begint 2010 met eerste top 10-notering

Frans Duijts: Ik mis je (8) *** hoogste eersteweeks ***

Een gouden plak voor 25.000 exemplaren van het album ‘Zo ben ik mezelf’, een Party award voor de populairste artiest van 2009, een Sterren award voor ‘beste nieuwkomer’ en deze week ook nog de SENA Media Tools Award 2009 voor ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’, dat de meest gedraaide nederpophit is in de Nederlandse horeca. Kortom, 2009 was een zeer succesvol jaar voor Frans Duijts. En 2010 begint ook zeer goed voor Frans, die nog steeds meehelpt in het familiebedrijf Duijts Sloopwerken. Want ‘Ik mis je’, zijn zesde notering, knalt binnen op de achtste plaats van de Single Top 100 en is daarmee zijn eerste top 10-hit. Het nummer is de voorloper van het derde album ‘Leef je droom’.

Tijdloos wilde nieuwe toppers worden

Tijdloos: Hoe gaat het met jou (51)

‘Hoe gaat het met jou’ van Tijdloos, heet eigenlijk ‘Weerzien’ en was in april 2008 de eerste single van de broers Eddy en Roy van Slimming onder hun artiestennaam 2-force. Ondanks dat ‘Weerzien’ zeer enthousiast werd ontvangen (sommigen spraken zelfs van een zomerhit), flopte het nummer.


Vorig jaar werd het nummer opgepoetst en hebben Dario Kreuger, Alberto Nicolay en Ramon Beense het opgenomen met de meer aansprekelijke titel ‘Hoe gaat het met jou’, iets wat 2-force ook veelvuldig zong. Dario en Alberto komen beide uit Purmerend en kennen elkaar al jaren. Het artiestenwereldje is maar klein en zo kwamen ze ook Ramon Beense tegen die het plan voor een nieuwe Toppers ook wel zag zitten. Net als de echte Toppers zingen de heren alles wat bekend is, en maken een muzikale reis door de tijd, vandaar dat ze zich Tijdloos noemen.

Dario Kreuger scoorden al vijf hits, waaronder vorig jaar zijn grootste met ‘Vandaag (is zo’n dag)’ (#12). Dus een nadere kennismaking met hem laten we nu achterwege. Ramon Beense (Amsterdam, 6 februari 1971), is de jongere en lichtere broer van Peter Beense, die hem tot het zingen bracht. Drie singles en één album bracht Ramon uit, maar ondanks zijn bekende achternaam bleef hitsucces uit. Maar Ramon gaat tot het uiterste en wil niets liever dan zingen! Zijn motto is dan ook: op naar de top, en dat moet op deze manier zeker gaan lukken!

Het derde Tijdloos-lid is Alberto Nicolay, geboren op 6 juli 1968 in Amsterdam. Evenals Gordon, werkte Alberto op de markt, waar hij ook zong. Hij volgde de HAVO, trad in het weekend op als zanger en volgde een zangopleiding van vijf jaar. Vanaf 1987 begon hij meer en meer op te treden met een band, maar ook solo. Zeven jaar later nam hij met Tjeerd Oosterhuis een album op dat in Duitsland werd uitgebracht en waar zo’n 30.000 stuks van zijn verkocht. Zijn nummers worden geschreven door Peter de Wijn en Velibor Weller. Laatstgenoemde schreef ook ‘Weerzien / Hoe gaat het met jou?’!

Alle 13 jaanke heeft last van een witte eend

Alle 13 jaanke; Witte eend (62)

Bij de binnenkomst vorige week van ‘De bonte koe’ van DJ Arnoud & Johan Vlemmix, waarschuwden we je al voor meer van dit soort après-ski/carnavalnummers. De komende weken zal de Single Top 100 daarmee overspoeld worden en deze week is het de beurt aan ‘Witte eend’ van Alle 13 jaanke. Vorig jaar ‘verrasten’ Ciska Cigaret (Petra Schipperen, leadzang), Knee de Grote (Corné den Ridder) toetsen en zang en Guan ta na Mera (Gino Schipperen) zang en slagwerk, ons al met de coverhits ‘Jaank jodel’ (#50) en ‘Moskieto’ (#51). ‘Witte eend’, binnen op #62, is ook geen eigen nummer.

Oorspronkelijk heet het ‘Dead skunk’ en is afkomstig van London Wainwright III van zijn album ‘Album III’ uit 1972. In Amerika werd ‘Dead skunk’ op single nog een redelijke hit: #16. London Wainwright III had het over een stinkdier dat op de weg lag. In 1974 maakte Peter Koelewijn er een Nederlandse tekst op en ging het over ‘De witte eend’, dat werd opgenomen door Ciska Peters & Ronnie Tober. Toen bestond de hitparade nog slechts uit 30 nummers, en dat was te weinig. Maar anno 2010 zijn er 70 noteringen meer, en dus scoort Alle 13 jaanke er nu wel een hit mee.

Nederlanders scoren weer in Britse hitparade

Chuckie & LMFAO: Let the bass kick in Miami bitch (63)

In de Single Top 100 gaat ‘Let the bass kick in Miami bitch’ van Chuckie & LMFAO van 80 naar #63. Het nummer staat nu dertien weken genoteerd met als hoogste plaats #23. In de Britse hitparade deed het nummer het stukken beter, want daar kwam het vijf weken geleden binnen op de negende plaats, alleen heet het daar ‘Let the bass kick in Miami beach’ in plaats van bitch. Vervolgens zakte het nummer via 15, 27 naar #31, waar het deze week blijft staan.


Maar deze week dient zich al weer ander Nederlands succes aan. De hele week woedde er een heftige strijd tussen ‘Replay’ van Lyaz en onze eigen Sidney Samson met ‘Riverside’. Het scheelde enkele honderden exemplaren, wat de #1 zou worden. Met een verschil van 8.825 singles is Lyaz de winnaar geworden en moet Sidney genoegen nemen met een tweede plek, wat zeker geen schande is! Van ‘Riverside’ werden 97.412 verkocht, van ‘Replay’ gingen 106.237 over de toonbank. Aantallen waarvan wij alleen nog maar kunnen dromen, en dan bedoelen we over een heel jaar gerekend!

Mumford & sons overleven Serious Request

Mumford & sons: Little lion man (66)

De Serious Request hits gaan deze week hard onderuit. Het thema, ‘One song’ door Rigby, zakt van 6 naar #38 en ‘It gets better’ van Ryan Shaw, hét liedje van de drie dj’s zelf, dondert van de tweede naar de 43ste plaats. ‘Laat mij in die waan’, de speciale versie van Guus Meeuwis voor Serious Request, zakt in de derde week van 38 naar #71. Met ‘Just breathe’ van Pearl jam, lange tijd het meest aangevraagde liedje tijdens de actieweek, gaat het wat minder hard, het nummer zakt van 23 naar #34.

Maar er is nieuwe aanvoer in de vorm van ‘Little lion man’ van Mumford & sons, dat in de actieweek de op elf na meest aangevraagde plaat was. Veel luisteraars maakten in die week voor het eerst kennis met dat nummer, en zijn dat gaan downloaden. Het voorlopige resultaat #66, maar dat moet hoger!

Verantwoordelijk voor ‘Little lion man’ is de Londense band Mumford & sons. Eind 2007 werd de band opgericht door Marcus Mumford (leadzang, gitaar, drums), Ben Lovett (zang, keyboards), Winston Marshall (zang, banjo, dobro) en Ted Dwane (zang, dubbele bas). Ze hebben al drie EP’s uitgebracht en één album ‘Sigh no more’. Daarvan komt ook de zelfgeschreven single ‘Little lion man’, dat na het thuisland Groot-Brittannië (#24), Australië (#16) en Vlaanderen (#4!), eindelijk ook bij ons een hit wordt.

Dronkenbui leverde Jan Spijkerman single op

Jan Spijkerman: Stom (70)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Liesbeth Raaijmakers (zie onder #88) en Jan Spijkerman (binnen op #70)? Antwoord: een woonwagen. Beide werden geboren in een woonwagenkamp, Liesbeth in Weert, Jan op 14 September 1982 te Noordscheschut. Op zijn negende begon hij accordeon spelen. Het zingen, twaalf jaar later, is als een grapje begonnen. Op een bruiloft had Jan teveel gedronken en zong daar samen met producer Martin Dams een liedje. Toen Martin hem belde over dat duet, was Jan dat al lang weer vergeten. Samen met Martin is hij toen de studio ingedoken om een nummer op te nemen. En dat werd het begin van een carrière als zanger. Sinds 18 december 2009 heeft Jan een contract bij de CD Hal Ruinen. ‘Stom’ is een compositie van Frank van Etten en Henny Thijssen. In april komt Jan met een heel album.

Katy Perry helpt 3OH3! aan hit

3OH!3 feat. Katy Perry: Starstrukk (82)

2009 was een minder goed hitjaar voor Katy Perry. Twee noteringen boekte ze, maar hoger dan #78 kwam ze niet, met ‘Waking up in Vegas’. Of dat met ‘Starstrukk’ gaat veranderen, is nog maar de vraag. Het is dan ook geen eigen nummer, maar geschreven door Sean Foreman en Nathaniel Motte, de twee leden van 3OH3!, waarmee ze het opnam. Ze hebben zich vernoemd naar de regiocode van Colorado: 303. De twee kwamen elkaar tegen op de Universiteit van Colorado en besloten in 2004 samen muziek te gaan maken onder de naam 3OH3!

‘Starstrukk’ is afkomstig van het tweede album ‘Want’, maar dan zonder Katy Perry. De versie met Katy werd later gemaakt en zit in de trailer van de film ‘When in Rome’. Van beide versies zijn dan ook twee videoclips gemaakt, eentje zonder en eentje met Katy Perry.

Behalve Katy Perry, werkten de twee ook samen met Ke$ha in het nummer ‘Blah blah blah’.

zondag 10 januari 2010

John de Bever neemt weer duet op

John de Bever & Liesbeth: In deze liefdesnacht (88)

De eerste hit die John de Bever scoorde was ‘Toen kwam jij’, een duet met Anny Schilder (#80 in 2006). En ‘In deze liefdesnacht’, zijn vijfde notering, is ook weer een duet, nu met Liesbeth. Zij verloor vorig jaar de strijd om een hit van Astrid Koelewijn. Beiden hadden een coverversie opgenomen van het nummer ‘Piroschka’.


Liesbeth Raaijmakers (42) komt uit Weert en groeide op in het woonwagenkamp ‘Zonnebloem’. Er was altijd gezelligheid, bruiloften en verjaardagen, en de kleine Liesbeth zong regelmatig een liedje mee met de haarborstel als microfoon. Op haar tiende kreeg ze een mengpaneeltje en een microfoon. Op haar veertiende nam ze ‘Ik kan je niet vergeten’, haar eerste single op. In Weert zit platenfirma Telstar van Johnny Hoes en dus kon het niet uitblijven dat Johnny vroeg of laat op de stoep zou staan. Het contact resulteerde in een platencontract en in vijf jaar bracht ze acht singles en een album uit. Daarna is ze zich vijftien jaar lang gaan wijden aan haar gezin.

Begin deze eeuw trok de populariteit van het Nederlandse lied weer aan. En in 2001 besloot Liesbeth tot een comeback. Vier singles, drie albums en drie DVD’s bracht ze sindsdien uit. Toen Johnny Hoes haar in de jaren ’80 binnenhaalde, leefde de Zangeres zonder naam (ook een ontdekking van hem) nog. In 2008 was het tien jaar geleden dat ze overleed. Liesbeth wordt door velen gezien als haar opvolgster. Niet verwonderlijk dus, dat ze in 2008 ‘Ode aan de zangeres zonder naam’ opnam en het eerste exemplaar aan Johnny Hoes overhandigde, die zeer onder de indruk was. Volgens Hoes is zij haar natuurlijker opvolgster.

Liesbeth kwam zelf met het idee om ‘In deze liefdesnacht’ op te nemen met John de Bever en het levert haar een eerste notering op in de Single Top 100.

Overigens komt John de Bever volgende maand al weer met een eigen single. ‘Ben jij alleen?’ heet het en wordt 17 februari uitgebracht. Een maand later, op 20 maart, vindt de officiële release plaats tijdens het muzikale feest ‘John de Bever & Friends’ in Reusel, met optredens van ondermeer Ferry de Lits en Rinus Ponsen.

Frank van Etten is tegenslagen te boven

Frank van Etten: Halleluja (94)

‘Een lange hete zomer’ (#93 in 2006) en ‘Ik ben een vagabundo’ (#68 in 2008), zijn de hitfeiten van Frank van Etten (Stadskanaal, 10 februari 1982).tot nu toe Maar behalve als hitzanger is Frank ook verantwoordelijk voor hits van anderen. Zo schreef hij mee aan ‘Jij alleen jij’ van Marlous (#67 in 2009) en ook ‘Stom’ van Jan Spijkerman (nieuw op #70). Daarnaast heeft Frank sinds 2007 zijn eigen platenlabel I.J.M. Records.

‘Halleluja’ is de Nederlandstalige versie van het nummer van de Canadese zanger Leonard Cohen. Vreemd genoeg is de Nederlandse tekst niet van Frank zelf, maar van Gerto Heupink & Henny Thijssen. Vorig jaar stonden drie versies van ‘Halleluja’ in de Single Top 100. De originele van Leonard Cohen (#27), Jeff Buckley (#3) en van Lisa (#1), die er de hit van het jaar meescoorde. Haar versie gaat in de 35ste week van 22 naar #9.

Nederlandse versies

Maar Frank van Etten is niet de eerste die met een Nederlandstalige versie van ‘Halleluja’ komt. Onder andere Rob de Nijs (op zijn album ‘Vanaf vandaag’), Jan Rot (op zijn album ‘Halleluja’), Nynke Laverman (op het album ‘De Partisanen: Cohen in het Fries’) en Angela Groothuizen (tijdens haar theatertournee ‘Klein’) gingen hem voor.

tegenslagen

Lange tijd had Frank last van zijn stem en na onderzoek in het ziekenhuis bleek hij een poliep te hebben op zijn stemband. Deze is inmiddels operatief verwijderd. Maar de pech bleef hem achtervolgen. Vlak voor de kerst is zijn woonwagen in Nieuwe Pekela, na het ontdooien van de waterleiding in de brand gevlogen en volledig afgebrand. Vervolgens bood een bedrijf uit Nieuw-Weerdinge hem een nieuwe woonwagen aan, zodat Frank, zijn vrouw en twee kinderen, toch de kerst warm en droog konden doorbrengen.

Do komt met twee albums

Do: Zingen in het donker (98)

Als we haar bijdrage aan ‘Als je iets kan doen’ van Artiesten voor Azië in 2005 niet meerekenen, is ‘Zingen in het donker’ de tweede Nederlandstalige hitsingle voor Do. Dominique Rijpma van Hulst, geboren op 7 september 1981 in Valkenswaard, wilde aanvankelijk tennisster worden, maar een zware blessure weerhield haar daarvan, waarna ze zicht op de muziek stortte. Haar eerste optreden in café ‘Old Dutch’ in haar woonplaats leverde haar direct een platencontract op, dat in 2000 resulteerde in de single ‘Real good’. Twee jaar later scoorde ze met ‘Heaven’ haar eerste hit, dat in drie versies genoteerd stond en tot de vierde plaats kwam. In 2004 nam ze met Marco Borsato het duet ‘Voorbij’ op en kwam daarmee op de eerste plaats. Op 070707 trouwde Do in Barcelona met Marc Verschoor.

Zingen in het donker’, haar tiende hit, is de titelsong van de gelijknamige film van Martie Dekkers en Ed van Otterdijk en is in november bekroond op een internationaal filmfestival in Mexico Stad. De film, met Carice van Houten en Frank Lammers in de hoofdrollen, gaat over huiselijk geweld en is gemaakt in opdracht van de Mutsaersstichting in Venlo, waarvan Do de ambassadrice is. Op de cd-single van ‘Zingen in het donker’, staan naast de filmclip en de filmversie van het nummer, ook versies in het Frans, Engels en het Duits. ‘Zingen in het donker’ is tevens de titel van een mini-album dat dit weekend is uitgebracht. Alle opbrengsten daarvan gaan naar de Mutsaersstichting. Naast het Nederlandstalige album, is Do ook nog bezig met een nieuw Engelstalig album, dat in maart uitkomt en waaraan ze samenwerkt met haar gitarist Arie Storm. Arie was er ook bij toen Do een nachtje verbleef in het Glazen Huis in Groningen tijdens Serious Request 2009. Daar zong ze alvast het nummer Nobody but me. Samen met hem schreef ze aan de hand van woorden van luisteraars een nieuw lied geënt op de actie ‘Samen in de strijd’. Vooraf had ze samen met twee kinderen, een cheque van € 3000 overhandigd voor de bestrijding van malaria. Daar ze de volgende dag weer een druk programma voor de boeg had, bleef ze niet de hele nacht op, maar dook even voor 2 uur in haar bedje.