vrijdag 14 juli 2023

Hitflits: Speak Now (Taylor’s Version), vijfde nummer 1 album voor Taylor Swift

Meer dan een zeventiende plaats zat er in 2010 niet in voor het album Speak Now van Taylor Swift. Onlangs heeft ze de 16 nummers opnieuw opgenomen, er 6 nog niet eerder uitgebrachte nummers aan toegevoegd en uitgebracht als Speak Now (Taylor’s Version). Wereldwijd is dit album zeer goed ontvangen en de Nederlandse fans belonen het dan ook met een eerste plaats in de Album Top 100 én Vinyl 33.
Speak Now (Taylor’s Version)
is na Fearless (Taylor’s Version) (nummer 2) en Red (Taylor’s Version) (nummer 3), beide in 2021, het derde van zes albums die Swift opnieuw inzingt. Dat doet ze, omdat ze sinds 2019 niet meer de rechten van de originele albums heeft. Het legt haar geen windeieren, want alle drie de albums scoren beter dan de originele versies. Speak Now (Taylor’s Version) is zelfs de eerste van de drie, dat de eerste plaats haalt en haar vijfde nummer 1 album totaal.
 
Speak Now (Taylor’s Version) (op nummer 1), is niet het enige Taylor Swift album dat deze week een notering krijgt in de Album Top 100. We signaleerden ook nog:
#4 (4)  Midnights (19)
#7 (10) Lover (15)
#8 (18) 1989 (17)
#28 (28) Reputation (14)
#32 (29) Folkore (21)
#43 (47) Red (Taylor’s Version) (18)
#98 HH Fearless (21)
Net als vorige week, acht noteringen, waarvan zelfs 4 bij de bovenste tien.
 
Op de vraag van Steven, of Taylor Swift de eerste zangeres is, die het lukt om vijf albums bij de bovenste 30 te hebben, kunnen we stellen dat dit zeker zo is. en dat al voor derde week achtereen. De enige zangeres die een beetje bij haar in de buurt komt, is Adele met drie noteringen in de top 30. Dat was op 23 en 30 oktober 2021 met 19, 21 en 25. Op 27 november 2021 kwam daar 30 bij, maar zakte 19 buiten de top 30.

ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Taylor Swift: Speak Now (Taylor’s Version) (68)     *** eerste week op 1 ***
2. (2)   Harry Styles: Harry’s House (18), op 85,11%
 
3. (30) Lana Del Rey: Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd (82)
Twee weken geleden verraste de Amerikaanse zangeres Lana Del Rey zo’n beetje iedereen, door een week van te voren een concert aan te kondigen in de Ziggo Dome in Amsterdam. Vorige week leidde dat concert al tot vier noteringen. Deze week ebt het concert na met een derde plaats, gestegen vanaf nummer 30, voor haar album Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd. In april kwam het album binnen op de eerste plaats.
 
4. (4)   Taylor Swift: Midnights (19)
5. EW  PJ Harvey: I Inside The Old Year Dying (83)
 
Dead Club City (fysiek: 54%)van Nothing But Thieves, vorige week nummer 1, zakt in de tweede week naar de zesde plaats.
 
Naast twee nieuwe noteringen in de top 5, zijn er nog de volgende nieuwe noteringen deze week:
#10 Wham!: The Singles – Echoes From The Edge Of Heaven (100)
Op 5 juli ging op Netflix de documentaire ‘Wham!’ in première. Deze film markeert de 40e  verjaardag van Fantastic, het debuutalbum van wijlen George Michael & Andrew Ridgeley, precies 40 jaar geleden. Ter gelegenheid hiervan is er met The Singles – Echoes From The Edge Of Heaven voor ieder wat wils: een dubbel-elpee, cd of een box met 10 cd-singles.
 
#30 HH Bettie Serveert: Palomine – 30th  Anniversary (100)
Het kan raar lopen. In 1993 kwam het album Palomine van Bettie Serveert niet hoger dan de 43e plaats. Maar nu het album 30 jaar bestaat, scoort het dertien plaatsen hoger, op nummer 30. Dat dankt de groep, die nog steeds bestaat en optreedt, dankzij vinyl. Tien van de elf nummer van het album uit 1993 zijn geperst op een orange gekleurd vinyl. Naast de elpee krijg je er een single bij, ook oranje.
 
Zangeres Carol van Dijk over het album: “Palomine zal altijd als een dierbare vriend voor ons zijn en zelfs na 30 jaar spelen we die nummers nog steeds met plezier.”
 
#37 Gabriels: Angels & Queens Part II (100)
Het vorige album, Angels & Queens Part I, van het Brits-Amerikaanse trio Gabriels, ging in 2022 aan ons voorbij. Maar dankzij een weergaloos optreden op North Sea Jazz, vorige week in Rotterdam, krijgt Angels & Queens Part II van Gabriels wel een notering. Eigenlijk betreft het gewoon Angels & Queens Part I, maar dan met wat extra nummers. Gabriels bestaat uit Ryan Hope (producer), Adri Balouzian (violist) en de 36-jarige zanger Jacob Lusk, afkomstig uit Compton, California.
Voor een film waren Hope en Balouzian in 2016 op zoek naar een koor en stuitten op Lusk. In 2011 was Lusk vijfde geworden tijdens ‘American Idol’ en zong daarna in het achtergrondkoortje van Diana Ross en Gladys Knight. Gabiels is vernoemd naar St. Gabriels Avenue, een straat in de Britse havenplaats Sunderland, waar Hope opgroeide.
 
#40 C418: Minecraft Volume Alpha (92)
Bij ons weten is het de eerste keer dat een sountrack album behorend bij een computerspel, een notering krijgt. Het gaat om de sandboxgame Minecraft. De muziek hierbij is afkomstig van de 24-jarige Daniel Rosenfeld uit Chemnitz, in het westen van de Duitse deelstaat Saksen, die zich C418 noemt. Minecraft Volume Alpha stamt uit 2011 en werd in 2013 opgevolgd door Minecraft Volume Beta.
 
#42 Anohni & the Johnsons: My Back Was A Bridge For You To Cross (81)
#65 Rory Gallagher: All Around Man – Live In London (100
#68 Tino Martin: Onderweg Naar Jou (Live In Carré 2023) (0)
#85 D-Block Europe: DBE World (0)
In ons land is dit Britse duo wat nieuwe noteringen betreft, de hekkensluiter. In eigen land komt hun album binnen op de zesde plaats, dankzij 7.489 verkochte albums (538 cd’s, 114 downloads en 6.777 streams). Het is voor het duo hun zevende album dat binnenkomt in de top 10 en dat is een record voor een Britse rapact. Het vorige record, 6 albums, stond op naam van the Streets.
 
Ook nog dankzij het optreden op North Sea Jazz gaat The Winding Way van the Teskey Brothers (fysiek: 86%) op herhaling op nummer 27.

En dankzij twee luidruchtige optredens in het Stadspark in Groningen krijgt Rammstein 2 noteringen:
#64 Zeit (25)
#73 Mutter (15)

SINGLES
 
‘Offline Beschikbaar’, titel van de nieuwste hit van Bankzitters en binnen op nummer 38, zou kunnen slaan op hun aanbod deze week om Nederland in 2024 te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Malmö, Zweden. Sinds woensdag is de inschrijving geopend voor het inzenden van een liedje en/of artiest. Tot 30 september kan ieder die zichzelf een kans geeft, insturen. Daarna beslist de Songfestival Selectiecommissie van AVRO/TROS wie/wat het wordt.
Op 13 januari 2024 staat het vijftal van Bankzitters in de AFAS Live. Dan weten ze ook of ze in mei naar Malmö mogen, want dat wordt in december bekend gemaakt.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Libianca: People         *** derde week op nummer 1 ***
2. (2)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder, op 0,52%
3. (5)   Peggy Gou: (It Goes Like) Nanana
4. (3)   Dave & Central Cee: Sprinter
Hoger dan een derde plaats zit er bij ons (nog) niet in voor dit Britse duo. Maar in eigen land staat ‘Sprinter’ al voor de zesde week op de eerste plaats, een record. Niet eerder stond een Britse rapact zolang bovenaan de Britse singlelijst.
5. (4)   Kris Kross Amsterdam, Sofía Reyes & Tinie Tempah: How You Samba
 
Volgen tot slot de andere eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn:
#6 $hirak, Josylvio & Boef: AMG
#49 KM feat. Lijpe: Nog Steeds
#77 Gunna: Fukumean
#78 Lost Frequencies: The Feeling
#85 Tiësto: Drifitng
#87 Taylor Swift: I Can See You (Taylor’s Version)
 
#89 Morad & Jul: Se Grita
In eerste instantie bracht de 24-jarige Morad El Khattouti El Horami uit de omgeving van het Spaanse Barcelona het nummer ‘Se Grita’ zelf uit, maar zonder succes. Dat lijkt nu wel te gaan lukken met medewerking van de 33-jarige Julien Mari, rapper Jul dus, uit Marseille.
 
#99 Alok & Ava Max: Car Keys (Ayla)
 


Wijzen we je nog even op een terugblik op het tweede kwartaal in de  Halfjaarflits. Die vind je onder 'Aanbevolen post'.

donderdag 13 juli 2023

Halfjaarflits: Maan & Goldband nemen eerste plaats over van Miley Cyrus; album SZA houdt stand

Twee weken geleden alweer, sloten we het tweede kwartaal af van 2023. Tijd om even terug te kijken op het eerste halfjaar. Dat doen we aan de hand van de digitale en fysieke verkopen van singles en albums van 31 maart (week 14) tot en met 29 juni 2023 (week 26).
 
Volgens een rekenmethode, ontwikkeld door Gerrit Schotman (albums) en Rudy van Vliet (singles), nemen we van alle standen in de weeklijsten de percentages. De overzichten die hieruit komen zijn dus geen officiële overzichten. De afgelopen jaren benaderden deze echter wel zeer dicht de werkelijkheid.
 
SINGLES, met na de notering dit halfjaar, de notering over het eerste kwartaal. Na de titel volgt tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1
 
#1 [2]  Maan & Goldband: Stiekum (100) NL
#2 [1]  Miley Cyres: Flowers (99)
#3 [3]  Claude: Ladada (Mon Dernier Mot) (84) NL
#4 [21] Libianca: People / Libianca feat. Cian Ducrot: People (remix) (83)
#5 [72] Marco Schuitmaker: Engelbewaarder (69) NL
#6 [8] Goldband: Noodgeval (66) NL
#7 [4]  Flemming: Paracetemollen (64) NL
#8 [7]  Metro Boomin, the Weeknd & 21 Savage: Creepin’ (62)
#9 [9]  Zoë Tauran: Therapie (59) NL
#10[30] Metejoor & Hannah Mae: Wat Wil Je Van Mij (57)

Over het eerste kwartaal zaten Maan & Goldband met ‘Stiekum’ al dicht bij de eerste plaats (zie de kwartaalflits). Het was nog spannend dit kwartaal, want tot en met mei bleef ‘Flowers’ van Miley Cyrus de nummer 1. Pas de laatste weken werd het verschil tussen ‘Flowers’ en ‘Stiekum’ groter, in het voordeel van de hit van Maan & Goldband, dat nu de voorlopige jaarlijst aanvoert.
 
We zijn benieuwd of Maan & Goldband die eerste plaats kunnen vasthouden, want er komen twee nummers aan die zeker een aanval zullen doen op die positie. In de eerste plaats alle versies van ‘People’ door Libianca (op nummer 4). Maar vlak zeker ‘Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker niet uit (op nummer 5), dat al 14 weken onafgebroken in de top 10 staat, waarvan 11 weken bij de bovenste 3!
 
Einde Roller Coaster
 
We kondigden het vorige kwartaal aan. ‘Roller Coaster’ van Danny Vera, dat al mee gaat sinds 2019, haalt het einde van het jaar niet. Over het eerste kwartaal eindigde het nummer nog op de 93e plaats, maar over het eerste halfjaar komt het niet verder dan de 135e plaats. Drie jaar achter elkaar een notering in de jaarlijst blijft een prestatie van formaat.
 
maar nog niet voor Another Love
 
Dat kunnen we zeker ook zeggen van ‘Another Love’ van de Britse zanger Tom Odell. Sinds de revival in 2021, krijgt het nummer een notering in de jaarlijst. Dat zit er dit jaar zeker ook weer in, want na een nummer 14 over het eerste kwartaal, staat het over het eerste halfjaar op nummer 15. Nog steeds putten mensen hoop uit dit nummer uit 2012.



ALBUMS, met na de notering dit halfjaar, de notering over het eerste kwartaal. Na de titel volgt tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1
 
#1 [1] SZA: SOS (100)
#2 [2] Metro Boomin: Heroes & Villains (95)
#3 [7] Harry Styles: Harry's House (92)
#4 [4] Taylor Swift: Midnights (91)
#5 [3] Flemming: Flemming (90) NL
#6 [6] Goldband: Betaalbare Romantiek (82) NL
#7 [5 ]Boef: Luxeprobleem (80) NL
#8 [11] the Weeknd: Starboy (66)
#9 [10] JoeYAK: Most Hated (59) NL
#10 [12] Burna Boy: Love, Damini (57)
 
Ook over het tweede kwartaal is SOS van de Amerikaanse rapster SZA, relatief gezien, het meest succesvolle album. SZA, alter ego van de 33-jarige Solána Imani Rowe uit St. Louis, Missouri, stond begin juni in de Ziggo Dome in Amsterdam. Naast de digitale versie is er sinds mei ook een fysiek exemplaar van SOS te koop. Het zijn echter vooral de streams die zorgen voor de verkopen. Fysiek komt het album niet hoger dan de 172e plaats.
 
Harry Styles slaat terug
 
Opvallend bij de bovenste tien, is de opleving van Harry’s House van Harry Styles. In het eerste kwartaal zakte het na het scoren van het bestverkochte album over 2022, naar de zevende plaats. Maar over het tweede kwartaal stijgt het naar de derde plaats. Dit alles dankt Styles aan de 3 concerten begin juni in de Amsterdam ArenA. Sindsdien is het album twee keer terug gestegen naar de eerste plaats.
 
Als we alleen kijken naar het tweede kwartaal, dan zou Harry’s House zelfs op de eerste plaats hebben gestaan. Wellicht zit dat er in het derde kwartaal wel in. Zowel het album van SZA als van Metro Boomin is (langzaam) op de terugweg, terwijl het album van Harry Styles, in de laatste week die meetelt voor het tweede kwartaal, bovenaan de Album Top 100 prijkt.
 
Fysieke albums
 
Op basis van de percentages die vermeld staan bij de wekelijkse albumnoteringen, hebben we ook weer een lijstje gemaakt van de albums die het meest fysiek zijn verkocht.
 
Fysieke albums, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1
Tussen spekhaken staat de eventuele stand over het eerste kwartaal
 
#1 [1] Pink Floyd: The Dark Side of The Moon (100)
#2 [2] Fleetwood Mac: Rumours (85)
#3 Metallica: 72 Seasons (72)
#4 [8] lana del rey: Born To Die (68)
#5 [4] nirvana: Nevermind - 30th Anniversary Edition (65)
#6 [41] Vreemde Kostgangers: Mist (63) NL
#7 [11] Arctic Monkeys: AM (62)
#8 [12] P!nk: Trustfall (61)
#9 [7] michael jackson: Thriller (60)
#10 [10] Adele: 30 (59)
 
Het album Rumours van Fleetwood Mac stond het volledige halfjaar genoteerd, tegen slechts 16 weken voor The Dark Side of The Moon van Pink Floyd. Toch staat laatstgenoemd album hoger, omdat die weken dat het een notering kreeg, veel meer fysiek is verkocht.
 
Als we ook hier alleen kijken naar het tweede kwartaal, dan is 72 Seasons van Metallica de meeste keren over de toonbanken gegaan. Gevolgd door Paragon van Floor Jansen en Mist van Vreemde Kostgangers. Het album van Floor Jansen eindigt over het eerste halfjaar op de dertiende plaats.
 
Britse overzichten

In tegenstelling tot onze overzichten, die niet officieel zijn, zijn die uit Groot-Brittannië het wel. Hier volgen de halfjaarcijfers volgens de OCC, de instantie die daar de lijsten samenstelt.
 
SINGLES (incl. streams), met na de notering dit halfjaar, de notering over het eerste kwartaal en tussen haakjes de werkelijke aantallen
 
#1 [1] MILEY CYRUS: FLOWERS (1.248.655)
#2 [2] RAYE FT 070 SHAKE: ESCAPISM (850.748)
#3 [3] SZA: KILL BILL
#4 [4] PINKPANTHERESS: BOY'S A LIAR (730.466)
#5 [5] TAYLOR SWIFT: ANTI-HERO
#6 [7] REMA: CALM DOWN
#7 CALVIN HARRIS/ELLIE GOULDING: MIRACLE
#8 [19] LIBIANCA: PEOPLE
#9 [11] HARRY STYLES: AS IT WAS
#10 [6] MIGUEL: SURE THING
 
Over het eerste kwartaal stond de teller van ‘Flowers’ van Miley Cyrus op 804.212 stuks. In het tweede kwartaal zijn daar ruim 400.000 bijgekomen, dat het totaal op 1.248.655 brengt. Daarvan zijn zo’n 80.000 downloads. De overige, zijn streams, 147 miljoen stuks.
 
Het verschil tussen ‘Flowers en ‘Escapism.’ van Raye feat. 070 Shake op nummer 2, is bijna 400.00 stuks. De echte bedreiging voor ‘Flowers’ van Miley Cyrus zal dus van buiten de top 10 moeten komen. Een nummer dat nu nog geen notering heeft in de Britse Top 100.
 
Onze vaderlandse trots, dj Tiësto, staat met het nummer ’10:35’, dat hij maakte met
Tate McRae op de 21e plaats. Over het eerste kwartaal stond hun nummer op 16.
 
ALBUMS (incl. streams), met na de notering dit halfjaar, de notering over het eerste kwartaal en tussen haakjes de werkelijke aantallen
 
#1 [1] WEEKND: THE HIGHLIGHTS (210.533)
#2 [2] TAYLOR SWIFT: MIDNIGHTS
#3 [5] HARRY STYLES: HARRY'S HOUSE
#4 [3] SZA: SOS
#5 [8] ELTON JOHN: DIAMONDS
#6 LEWIS CAPALDI: BROKEN BY DESIRE TO BE HEAVENLY SENT (136.987)
#7 [6] EMINEM: CURTAIN CALL - THE HITS
#8 ED SHEERAN: - (EXTRACT)
#9 [9] FLEETWOOD MAC: 50 YEARS - DON'T STOP
#10 [12] LEWIS CAPALDI: DIVINELY UNINSPIRED TO A HELLISH EXTENT (118.883)
 
Ook in  het tweede kwartaal deed the Weeknd goede zaken, want zijn verzamelalbum  The Highlights staat ook nu op de eerste plaats. In het tweede kwartaal zijn er van het album van the Weeknd ruim 100.000 stuks verkocht, waarmee het totaal op 210.533 komt. Over het eerste kwartaal was het verschil van Midnights van Taylor Swift met The Highlights zo’n 14.000 stuks. Helaas hebben we geen cijfers van Midnights van Taylor Swift over het tweede kwartaal en weten niet of dat verschil is toegenomen of afgenomen.
 
Grote tegenvaller in het tweede kwartaal, is de achtste plaats voor – (Extract), het album van Ed Sheeran. Daar hadden we zeker meer van verwacht.
 
Hoewel het album Trustfull van P!nk op de 14e plaats staat, is het over het eerste halfjaar wel het meest gedownload.
 
Vinyl is hot en dus heeft de OCC over het eerste halfjaar ook lijsten samengesteld van de vinylverkopen in Groot-Brittannië
 
VINYL ALBUMS, met aantallen
 
#1 LANA DEL REY: DID YOU KNOW THAT THERE'S A TUNNEL UNDER (28.119)
#2 LEWIS CAPALDI: BROKEN BY DESIRE TO BE HEAVENLY SENT (20.019)
#3 GORILLAZ: CRACKER ISLAND (ongeveer 16.500)
#4 NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING: COUNCIL SKIES
#5 FOO FIGHTERS: BUT HERE WE ARE
#6 BOYGENIUS: THE RECORD
#7 TAYLOR SWIFT: MIDNIGHTS
#8 COURTEENERS: ST JUDE
#9 FLEETWOOD MAC: RUMOURS
#10 PINK FLOYD: THE DARK SIDE OF THE MOON
 
VINYL SINGLES
 
#1 SEX PISTOLS: ANARCHY IN THE UK
#2 SAM FENDER: WILD GREY OCEAN
#3 ENTER SHIKARI & WARGASM: THE VOID STARES BACK
#4 U2: TWO HEARTS BEAT AS ONE
#5 NEW ORDER: THE PERFECT KISS
#6 NIALL HORAN: HEAVEN
#7 YARD ACT: 100 PERCENT ENDURANCE
#8 SUGGS & PAUL WELLER: OOH DO U FINK U R
#9 NEW ORDER: BLUE MONDAY
#10 KASABIAN: ROCKET FUEL

En het kan niet op, want de OCC heeft ook nog een lijst samengesteld van cassetteverkopen.

CASSETTE ALBUMS

#1 ED SHEERAN: - (EXTRACT)
#2 INHALER: CUTS & BRUISES
#3 LANA DEL REY: DID YOU KNOW THAT THERE'S A TUNNEL UNDER
#4 SLEEP TOKEN: TAKE ME BACK TO EDEN
#5 LEWIS CAPALDI: BROKEN BY DESIRE TO BE HEAVENLY SENT
#6 1975: LIVE WITH THE BBC PHILHARMONIC ORCHESTRA
#7 JONAS BROTHERS: THE ALBUM
#8 LATHUMS: FROM NOTHING TO A LITTLE BIT MORE
#9 MCFLY: POWER TO PLAY
#10 GRACIE ABRAMS: GOOD RIDDANCE

Qua albums komt Ed Sheeran met - (Extract) niet hoger dan een achtste plaats, maar de cassettes waren niet aan te slepen: nummer 1 over het eerste halfjaar 2023!

Tot zover deze halfjaarflits. Blijf ons volgen, voor je het weet zitten we in het vierde kwartaal en blikken we terug op de eerste drie kwartalen.