vrijdag 14 juli 2023

Hitflits: Speak Now (Taylor’s Version), vijfde nummer 1 album voor Taylor Swift

Meer dan een zeventiende plaats zat er in 2010 niet in voor het album Speak Now van Taylor Swift. Onlangs heeft ze de 16 nummers opnieuw opgenomen, er 6 nog niet eerder uitgebrachte nummers aan toegevoegd en uitgebracht als Speak Now (Taylor’s Version). Wereldwijd is dit album zeer goed ontvangen en de Nederlandse fans belonen het dan ook met een eerste plaats in de Album Top 100 én Vinyl 33.
Speak Now (Taylor’s Version)
is na Fearless (Taylor’s Version) (nummer 2) en Red (Taylor’s Version) (nummer 3), beide in 2021, het derde van zes albums die Swift opnieuw inzingt. Dat doet ze, omdat ze sinds 2019 niet meer de rechten van de originele albums heeft. Het legt haar geen windeieren, want alle drie de albums scoren beter dan de originele versies. Speak Now (Taylor’s Version) is zelfs de eerste van de drie, dat de eerste plaats haalt en haar vijfde nummer 1 album totaal.
 
Speak Now (Taylor’s Version) (op nummer 1), is niet het enige Taylor Swift album dat deze week een notering krijgt in de Album Top 100. We signaleerden ook nog:
#4 (4)  Midnights (19)
#7 (10) Lover (15)
#8 (18) 1989 (17)
#28 (28) Reputation (14)
#32 (29) Folkore (21)
#43 (47) Red (Taylor’s Version) (18)
#98 HH Fearless (21)
Net als vorige week, acht noteringen, waarvan zelfs 4 bij de bovenste tien.
 
Op de vraag van Steven, of Taylor Swift de eerste zangeres is, die het lukt om vijf albums bij de bovenste 30 te hebben, kunnen we stellen dat dit zeker zo is. en dat al voor derde week achtereen. De enige zangeres die een beetje bij haar in de buurt komt, is Adele met drie noteringen in de top 30. Dat was op 23 en 30 oktober 2021 met 19, 21 en 25. Op 27 november 2021 kwam daar 30 bij, maar zakte 19 buiten de top 30.

ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Taylor Swift: Speak Now (Taylor’s Version) (68)     *** eerste week op 1 ***
2. (2)   Harry Styles: Harry’s House (18), op 85,11%
 
3. (30) Lana Del Rey: Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd (82)
Twee weken geleden verraste de Amerikaanse zangeres Lana Del Rey zo’n beetje iedereen, door een week van te voren een concert aan te kondigen in de Ziggo Dome in Amsterdam. Vorige week leidde dat concert al tot vier noteringen. Deze week ebt het concert na met een derde plaats, gestegen vanaf nummer 30, voor haar album Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd. In april kwam het album binnen op de eerste plaats.
 
4. (4)   Taylor Swift: Midnights (19)
5. EW  PJ Harvey: I Inside The Old Year Dying (83)
 
Dead Club City (fysiek: 54%)van Nothing But Thieves, vorige week nummer 1, zakt in de tweede week naar de zesde plaats.
 
Naast twee nieuwe noteringen in de top 5, zijn er nog de volgende nieuwe noteringen deze week:
#10 Wham!: The Singles – Echoes From The Edge Of Heaven (100)
Op 5 juli ging op Netflix de documentaire ‘Wham!’ in première. Deze film markeert de 40e  verjaardag van Fantastic, het debuutalbum van wijlen George Michael & Andrew Ridgeley, precies 40 jaar geleden. Ter gelegenheid hiervan is er met The Singles – Echoes From The Edge Of Heaven voor ieder wat wils: een dubbel-elpee, cd of een box met 10 cd-singles.
 
#30 HH Bettie Serveert: Palomine – 30th  Anniversary (100)
Het kan raar lopen. In 1993 kwam het album Palomine van Bettie Serveert niet hoger dan de 43e plaats. Maar nu het album 30 jaar bestaat, scoort het dertien plaatsen hoger, op nummer 30. Dat dankt de groep, die nog steeds bestaat en optreedt, dankzij vinyl. Tien van de elf nummer van het album uit 1993 zijn geperst op een orange gekleurd vinyl. Naast de elpee krijg je er een single bij, ook oranje.
 
Zangeres Carol van Dijk over het album: “Palomine zal altijd als een dierbare vriend voor ons zijn en zelfs na 30 jaar spelen we die nummers nog steeds met plezier.”
 
#37 Gabriels: Angels & Queens Part II (100)
Het vorige album, Angels & Queens Part I, van het Brits-Amerikaanse trio Gabriels, ging in 2022 aan ons voorbij. Maar dankzij een weergaloos optreden op North Sea Jazz, vorige week in Rotterdam, krijgt Angels & Queens Part II van Gabriels wel een notering. Eigenlijk betreft het gewoon Angels & Queens Part I, maar dan met wat extra nummers. Gabriels bestaat uit Ryan Hope (producer), Adri Balouzian (violist) en de 36-jarige zanger Jacob Lusk, afkomstig uit Compton, California.
Voor een film waren Hope en Balouzian in 2016 op zoek naar een koor en stuitten op Lusk. In 2011 was Lusk vijfde geworden tijdens ‘American Idol’ en zong daarna in het achtergrondkoortje van Diana Ross en Gladys Knight. Gabiels is vernoemd naar St. Gabriels Avenue, een straat in de Britse havenplaats Sunderland, waar Hope opgroeide.
 
#40 C418: Minecraft Volume Alpha (92)
Bij ons weten is het de eerste keer dat een sountrack album behorend bij een computerspel, een notering krijgt. Het gaat om de sandboxgame Minecraft. De muziek hierbij is afkomstig van de 24-jarige Daniel Rosenfeld uit Chemnitz, in het westen van de Duitse deelstaat Saksen, die zich C418 noemt. Minecraft Volume Alpha stamt uit 2011 en werd in 2013 opgevolgd door Minecraft Volume Beta.
 
#42 Anohni & the Johnsons: My Back Was A Bridge For You To Cross (81)
#65 Rory Gallagher: All Around Man – Live In London (100
#68 Tino Martin: Onderweg Naar Jou (Live In Carré 2023) (0)
#85 D-Block Europe: DBE World (0)
In ons land is dit Britse duo wat nieuwe noteringen betreft, de hekkensluiter. In eigen land komt hun album binnen op de zesde plaats, dankzij 7.489 verkochte albums (538 cd’s, 114 downloads en 6.777 streams). Het is voor het duo hun zevende album dat binnenkomt in de top 10 en dat is een record voor een Britse rapact. Het vorige record, 6 albums, stond op naam van the Streets.
 
Ook nog dankzij het optreden op North Sea Jazz gaat The Winding Way van the Teskey Brothers (fysiek: 86%) op herhaling op nummer 27.

En dankzij twee luidruchtige optredens in het Stadspark in Groningen krijgt Rammstein 2 noteringen:
#64 Zeit (25)
#73 Mutter (15)

SINGLES
 
‘Offline Beschikbaar’, titel van de nieuwste hit van Bankzitters en binnen op nummer 38, zou kunnen slaan op hun aanbod deze week om Nederland in 2024 te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Malmö, Zweden. Sinds woensdag is de inschrijving geopend voor het inzenden van een liedje en/of artiest. Tot 30 september kan ieder die zichzelf een kans geeft, insturen. Daarna beslist de Songfestival Selectiecommissie van AVRO/TROS wie/wat het wordt.
Op 13 januari 2024 staat het vijftal van Bankzitters in de AFAS Live. Dan weten ze ook of ze in mei naar Malmö mogen, want dat wordt in december bekend gemaakt.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Libianca: People         *** derde week op nummer 1 ***
2. (2)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder, op 0,52%
3. (5)   Peggy Gou: (It Goes Like) Nanana
4. (3)   Dave & Central Cee: Sprinter
Hoger dan een derde plaats zit er bij ons (nog) niet in voor dit Britse duo. Maar in eigen land staat ‘Sprinter’ al voor de zesde week op de eerste plaats, een record. Niet eerder stond een Britse rapact zolang bovenaan de Britse singlelijst.
5. (4)   Kris Kross Amsterdam, Sofía Reyes & Tinie Tempah: How You Samba
 
Volgen tot slot de andere eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn:
#6 $hirak, Josylvio & Boef: AMG
#49 KM feat. Lijpe: Nog Steeds
#77 Gunna: Fukumean
#78 Lost Frequencies: The Feeling
#85 Tiësto: Drifitng
#87 Taylor Swift: I Can See You (Taylor’s Version)
 
#89 Morad & Jul: Se Grita
In eerste instantie bracht de 24-jarige Morad El Khattouti El Horami uit de omgeving van het Spaanse Barcelona het nummer ‘Se Grita’ zelf uit, maar zonder succes. Dat lijkt nu wel te gaan lukken met medewerking van de 33-jarige Julien Mari, rapper Jul dus, uit Marseille.
 
#99 Alok & Ava Max: Car Keys (Ayla)
 


Wijzen we je nog even op een terugblik op het tweede kwartaal in de  Halfjaarflits. Die vind je onder 'Aanbevolen post'.

1 opmerking:

  1. Dank voor de achtergrond info wederom! Blijft altijd leuk om te lezen

    BeantwoordenVerwijderen