vrijdag 12 maart 2021

Hitflits: vierde #1-album voor Lijpe, tweede #1-notering voor Bilal Wahib

Hard Work Pays Off 2
hield het 14 weken vol, We Moeten Door 2 stond 5 weken bovenaan de Album Top 100. Maar het feestje voor het jubileumalbum Medaille van Broederliefde is van korte duur. Al na één week moet de groep plaats maken voor een andere Nederlandse act. Het is de 27-jarige Abdel Achahbar, ofwel rapper Lijpe met zijn album Verzegeld, die de vijf jongens een tweede week ontzegt. Net als met  Zandloper (in 2017), Andere Leven (2018) en Dagboek (2020), komt ook Verzegeld van Lijpe vanuit het niets op de eerste plaats binnen.
 
kwartet #1-albums
 
Met vier #1-albums is Lijpe de eerste hiphopper die dat presteert. Zelfs Lil’ Kleine, Boef, Frenna, Jonna Fraser, Frenna, Kevin én Broederliefde, kwamen tot op heden niet verder dan drie #1-albums. De reden: bijna allen brachten nog geen vier albums uit. Lijpe is dus zeer productief. Helemaal als je bedenkt dat hij zijn vier #1-albums in slechts vijf jaar scoort!
 
Internationaal kan Lijpe, gezien het genre hiphop/rap, zich meten met Eminem, die ook vier #1-albums op zijn naam heeft staan.
 
ALBUM TOP 5
 
1. EW  Lijpe: Verzegeld (eerste week op #1)
2. EW  Kings of Leon: When You See Yourself (op 66,35%)
Vierde #2-album voor de broertjes Caleb, Jared en Nathan Followill en hun neef Matthew Followill, ofwel Kings of Leon. Alle vier keren werden ze van de eerste plaats gehouden door een ... Nederlandse act!
2010: Come Around Sundown door Nick & Simon met Fier
2013: Mechanical Bull door Jannes met Wij Vieren Het Leven
2016: Walls door Jonna Fraser met Blessed
2021: When You See Yourself door Lijpe met Verzegeld

3. (1)   Broederliefde: Medaille
4. (3)   the Kid Laroi: F*ck Love (Savage)
5. (4)   Dua Lipa: Future Nostalgia Deluxe (The Moonlight Edition)
 
Sinds 2019 bestaan ze weer, Heideroosjes (zonder de). Maar nieuwe muziek maken, was niet hun plan. Tijdens de eerste lockdown in 2020 begon het toch weer te kriebelen en nam de band van Marco Roelofs, het nummer ‘2020, De Tering!’ op, dat door Kink werd gebombardeerd tot Kink XL.
 
Op het album Noisy Fairytales, dat deze week binnenkomt op de eerste plaats van de Vinyl 33 zal je geen nieuwe muziek aantreffen. Het betreft namelijk hun eerste langspeelplaat die op 5 maart 1993, vorig week dus precies 28 jaar geleden, werd uitgebracht op hun eigen label Fairytale, maar nooit een notering kreeg.
 
Dit keer wel en dat is te danken aan het vinylexemplaar op geel vinyl en voorzien van een speciale klaphoes. Niet vreemd dus dat de lp de Vinyl 33 aanvoert. Hoogste stand tot deze week voor een vinylplaat van de groep, was een tweede, in 2019 voor Fifi. Dat het album geen notering krijgt in de Album Top 100, komt vanwege de regel dat de PPD van de cd bepalend is voor een notering en die is met € 6,65 te laag, ook al is die van de lp € 12,50.
 
Waren er vorige week niet minder dan 20 nieuwe noteringen, deze week zijn het er slechts vier. Twee ken je al, hier volgen de andere twee.
 
#37 Neil Young: Neil Young Archives Vol. II
Deze box met tien cd’s is de opvolger van Neil Young Archives Vol. I uit 2009, dat bij ons op de dertiende plaats stond van de toenmalige Alternative Top 30. Die boxset besloeg de jaren 1963-1972, Neil Young Archives Vol. II gaat over de periode 1972-1976. 63 van de 131 nummers zijn nog niet eerder verschenen. Daaronder veel livetracks. In november 2020 verscheen deze box ook al, maar kon je deze alleen bestellen op de site van Young zelf. Wereldwijd zijn er toen 3.000 van verkocht.
 
#64 Zara Larsson: Poster Girl

SINGLES
 
‘Tigers’, dat deze week op herhaling gaat op #99, had vorig jaar juni maar één week nodig om de eerste plaats te bereiken. ‘501’ van Bilal Wahib feat. Ronnie Flex, gestegen vanaf plek 3, lukt het in de tweede week in de Single Top 100.
Over die samenwerking zegt Wahib: “"Het nummer was eigenlijk al klaar, maar ik miste nog een sausje." En dat sausje moest Ronnie zijn. "Ik stuurde hem het liedje toe. Hij deed zijn ding en toen was het in een keer goed.” Voor Ronnie Flex is ‘501’ zijn achtste #1-notering.
 
spijkerbroek
 
Bilal Wahib is de tweede zanger die een #1-hit scoort met een lied dankzij 501, het bekende spijkerbroekenmerk Levis. De eerste was Sam Cooke met ‘Wonderful World’, een nummer uit 1960, maar dat dankzij een reclamespot voor Levis 501 in 1986, Cooke postuum een #1-hit op.
 
Een maand later scoorde Marvin Gaye, ook postuum, een hit dankzij de spijkerbroekreclame: ‘I Heard It Through The Grapevine’, een nummer uit 1968 (#23). De man die daarin te zien was, fotomodel Nick Kamen, scoorde eind 1986 zelf een hit met ‘Each Time You Break My Heart’, geschreven en geproduceerd door Madonna.
 
supergroep
 
Nog even terug naar Bilal Wahib. Deze week sloot hij zich aan bij the Streamers. Een superband, nu bestaande uit Maan, Davina Michelle, VanVelzen, Nick & Simon, Thomas Acda, Paul de Munnik, Rolf Sanchez, Diggy Dex, Suzan & Freek, Paul de Leeuw, Danny Vera en bandleiders Guus Meeuwis en Kraantje Pappie. Als the Streamers zal deze groep een reeks livestream concerten geven, waarvan de aftrap op 20 maart in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam is.
 
De artiesten kwamen met dit initiatief omdat ze sinds de sluiting van podia, theaters en de afgelastingen van festivals werkloos thuis zitten en het publiek begon te missen. Via een livestream zo'n samenwerking aangaan geeft nog een beetje het gevoel van opreden voor een publiek.
 
SINGLE TOP 6
 
1. (3)   Bilal Wahib feat. Ronnie Flex: 501
2. (2)   Snelle & Maan: Blijven Slapen (eerste week op 10,8%)
3. (1)   Nathan Evans: Wellerman (220 Kid & Billen Ted remix)
4. EW  Suzan & Freek: Goud
5. (4)   Olivia Rodrigo: Drivers License
6. (7)   Riton x Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman: Friday (Dopamine re-edit)
Met een zesde plaats evenaart ‘Friday (Dopamine re-edit)’ ‘Push The Feeling On’ van the Nightcrawlers, waarop het gebaseerd is. Dat nummer bereikte in 1995 de zesde plaats. En het einde voor ‘Friday (Dopamine re-edit)’ is nog niet in zicht.
 
In de Album Top 100 pakt Lijpe de eerste plaats met zijn album Verzegeld. Drie van de twaalf tracks krijgen een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#11 Bakstenen, feat. Kevin
#16 Handrem, feat. Kã & JoeyAK
#14 (36) Mansory, feat. Frenna
 
Net als Lijpe heeft ook Drake drie noteringen in de Single Top 100, alle nummers van zijn vierde EP Scary Hours 2:
#43 What’s Next
#51 Lemon Piper Freestyle, feat. Rick Ross
#52 Wants And Needs, feat. Lil Baby
 
Resteren nog de andere eerste weeks noteringen van deze week.
#22 Justin Bieber: Hold On
 
#31 Bruno Mars, Anderson.Paak & Silk Sonic: Leave The Door Open
Afgelopen week was het nummer de Megahit op 3FM, de komende week (zoals verwacht) de Top Song op NPO Radio 2. Het nummer is de eerste notering voor de 35-jarige Brandon Paak Anderson, kortweg Anderson.Paak. Wel heeft hij al drie albumnoteringen op zijn naam staan, waarvan Ventura in 2019 het hoogst kwam: #7.
 
‘Hoe het danst’ van Marco Borsato, Armin van Buuren & Davina Michelle, stijgt in de 96e week van 69 naar 65. Deze week komt daar op #49 een nieuwe notering bij voor Marco: ‘Een Moment’, dat hij opnam met Rolf Sanchez en John Ewbank.
‘Een Moment’, dat gaat over de scheiding van Borsato met Leontine Ruiters en zijn burnout, is geschreven door Ewbank, Sanchez en Albert Harvey van het Nederlandse duo Glowinthedark. Op ‘Een Moment’ zingt Rolf Sanchez in het Spaans. Over de samenwerking met Marco Borsato en John Ewbank, twee van zijn grootste idolen, zegt hij: “Dit is denk ik het allermooiste, tot nu toe, wat mij in mijn muziekcarrière is overkomen.”
 
50e notering
 
Als we ‘Samen Leven’ (Artiesten voor Droezba, #62 in 1990) en ‘One Thousand Voices’ (the Voice of Holland, #1 in 2011) niet meerekenen, waarop Marco Borsato ook te horen is, is ‘Een Moment’ zijn 50e notering in de Single Top 100.
 
#47 Esko feat. Josylvio: Breng Mij Terug
#60 Joel Corry, Raye & David Guetta: Bed
#73 Kriss Kross Amsterdam, Kraantje Pappie & Pommelien Thijs: Tranen

#76 Frenna feat. Young ADZ: Maandag
In 2018 werkte Adam Nathaniel "Young Adz" Williams mee aan het album Insomnia van Skepta & Chip. Een weekje op #88, meer zat er voor de drie niet in. Dit keer is het Frenna die hem zijn eerste hit bezorgd: 'Maandag'. Toch is het niet zijn eerste notering. Als onderdeel van het Britse hip hop collectief D-Block Europe, scoorde Young ADZ al in 2019 de hit 'Abloh' (#29). Ook weer met Frenna, die zelf ook een hit scoort deze week met 'Facetime' op #96.

#92 Kali Uchis: Telepatía

De 26-jarige Karly-Marina Loaiza uit Alexandria in Virginia, alias Kali Uchis, maakt met 'Telepatía' haar debuut in de Single Top 100. Wel had ze in 2018 een notering in de albumlijst met het album Isolation, dat een weekje op #96 stond. Vorig jaar bracht ze haar tweede album uit: Sin Miedo (del Amor y Otros Demonios), volledig in het Spaans.