zondag 25 januari 2015

Megaman bij week 4 – 24 januari 2015

Anouk bezorgt Douwe Bob grootste hit.

En verder in deze Megaman:
-          Ellie Goulding ‘leent’ componisten Ariana Grande
-          Henk Bernard scoort sneller dan Showtek
-          MC Ambush ging het leger in om te sparen voor zijn album
-          25e notering voor René Schuurmans

In de Album Top 100 pakt Kensington na meer dan vijf maanden de eerste plek terug en debuteert een gitaarband uit Horst in Limburg. Dat en meer achtergronden bij de nieuwe albums, lees je in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

OMI blijft nog wel even #1

#1 OMI: Cheerleader (Felix Jaehn remix) *** tweede week op #1 ***

Geen enkele dreiging was er deze week voor ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI. Met een voorsprong van bijna 50% op ‘Hold Me’ van Anouk & Douwe Bob, voert het nummer voor de tweede week de Single Top 100 aan. Juist nu Nederland even een natte en koude golf beleeft, is er behoefte aan een zomers nummer en dat is ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’. Dus laat dit weertype nog maar even aanhouden …

Anouk bezorgt Douwe Bob grootste hit

#2 Anouk & Douwe Bob: Hold Me            *** hoogste eerste weeks ***

Vorige week schreven we bij de eerste plaats van ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI, dat het wel eens zijn laatste week zou kunnen zijn. ‘Hold Me’ het duet van Anouk & Douwe Bob was net uit, werd enorm vaak gedownload en met voldoende streams zou het zelfs de eerste #1-hit kunnen worden voor Douwe Bob.

te weinig streams

Met die downloads zat het deze week wel goed (geschat aantal boven de 4.000), maar de streams bleven ver achter bij andere nummers. Anouk had vrijdag 16 januari toen het duo het nummer zong in De Wereld Draait Door, nog zo gezegd: ‘downloads stellen niet veel meer voor, het gaat om de streams’!

De fans gingen echter massaal voor de download en lieten de stream links liggen. En dus moet het duo genoegen nemen met een tweede plek, waarmee Douwe Bob in ieder geval wel zijn grootste hit scoort. ‘Multicoloured Angels’, het nummer waarmee hij in 2012 De Beste Singer-Songwriter van Nederland (DBSSW) won, kwam destijds tot de vierde plaats.

goed en echt

Met datzelfde DBSSW is de link tussen Anouk en Douwe Bob gelegd. Nadat Anouk hem twee keer had zien optreden was ze wel onder de indruk van zijn kwaliteiten. Anouk: “Hij is goed en heel erg echt.” Toen zij het nummer ‘Hold Me’ had geschreven, wist ze nog niet met wie ze het zou zingen. Maar na het zien van DBSSW, wist ze het: het wordt Douwe Bob. ‘Hold Me’ schreef Anouk thuis, als de kinderen naar school waren. Het nummer stond binnen 48 uur op de band.

eigen zin

En Douwe Bob? Hij vindt Anouk al jaren goed, omdat ze doet waar ze zin in heeft en dat ligt hem ook wel. Dwars van wat een ander vind. Eind februari mag hij twee keer met Anouk zingen tijdens haar concerten in de Ziggo Dome. Op 5 mei is Douwe Bob één van de Ambassadeurs van de Vrijheid.

verrassing

Afgelopen donderdag was Anouk de verrassing op Vrienden van Aemstel Live, het jaarlijkse muzikale spektakel in Ahoy in Rotterdam. Voor het eerst in het zeventienjarig bestaan waren de optredende artiesten niet van te voren bekend gemaakt. De verrassing is er nu dus vanaf, voor diegenen die nog tot en met aanstaande zaterdag er naar toe gaan. In 1999 stond Anouk  er ook al eens.

coach

Tegen de zomer beginnen de opnames van de blind auditions en de battles van the Voice of Holland, waarin Anouk voor het eerst deelnemers zal coachen, naast Sanne Hans (ook voor het eerst), Ali B. (tweede keer) en Marco Borsato (vijfde keer en al drie keer ‘winnaar’).

Ellie Goulding ‘leent’ componisten Ariana Grande

#49 Ellie Goulding: Love Me Like You Do

Vorige week kwam the Weeknd, met ‘Earned It’, het themanummer van de film Fifty Shades Of Grey, binnen op #85, dat deze week flink doorstijgt naar de 54e plaats. Ook Ellie Goulding nam een nummer op voor de soundtrack bij de film en staat met ‘Love Me Like You Do’ nu al vijf plaatsen hoger. In de Duitse hitparade is het zelfs haar grootste hit, waar het naar de eerste plaats stijgt.

Ariana Grande

Wat heeft Ariana Grande met Ellie Goulding? Persoonlijk waarschijnlijk niets, maar één van haar nummers wel. Voor Love Me Like You Do’ is nagenoeg hetzelfde team dat ‘Love Me Harder’ van Ariana Grande & the Weeknd schreef, verantwoordelijk: Max Martin, Savan Kotecha, Ali Payami, Tove Lo en Ilya. Alleen de laatste twee waren niet bij ‘Love Me Harder’ betrokken. Ilya daarentegen schreef wel mee aan een ander nummer voor Ariana Grande: ‘Santa Tell Me’. Tove Lo kennen we van haar #2-hit ‘Stay High’ feat. Hippie Sabotage.

Gebroeders Ko herhalen zichzelf

#76 Gebroeders Ko: Wat Heb Jij Een Lekker Lijf (Goldfinger remix)

Dit jaargetijde met carnaval en après-skifeesten,  is één van de drukste voor artiesten in het party en feestcircuit. Voor de après-skifeesten reizen ze stad en land (Oostenrijk) af om maar zoveel mogelijk optredens te doen. En elk jaar doen de Gebroeders Ko daar (nog) aan mee.
Vroeger schreven ze daar dan een apart nummer voor, de laatste jaren pakken ze een oude (klassieker), schrijven er een ander arrangement bij of laten het remixen en klaar zijn de broers Ton en Gerard Koopmans. ‘Wat Heb Jij Een Lekker Lijf’ bereikte in augustus de 61e plaats, de remix door DJ Goldfinger moet nu voor een hogere notering (kunnen) zorgen.

Henk Bernard scoort sneller dan Showtek

#82 Henk Bernard: Een Om Van Te Houden

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen ‘90’s By Nature’ van Showtek feat. MC Ambush (op #90) en ‘Een Om Van Te Houden’ van Henk Bernard (op #82)?
Antwoord: voor zowel Showtek als Henk is het de tiende notering.
Showtek had daar zo’n negen jaar voor nodig, Henk doet het in slechts vier jaar!

Harrison moest zijn rugbycarrière opgeven

#87 Hardwell feat. Harrison: Sally

Kort achter elkaar komen twee Nederlandse danceproducties binnen. Op #90 hebben we ‘90’s By Nature van Showtek feat. MC Ambush, drie plaatsen hoger gaat het om ‘Sally’ van Hardwell feat. Harrison.

Twee keer de beste dj van de wereld, twee uitverkocht concerten in de Ziggo Dome en nog steeds geen top 10-notering in ons land. Dat staat er op de C.V. van Hardwell. ‘Zero 76’ was zijn grootste hit (#19 in 2011), dat ook nog een nummer van Tiësto was. Gaat het met ‘Sally’ dan eindelijk gebeuren voor Hardwell’?

rugby

Voor de vocalen riep hij de hulp in van Harrison Shaw, kortweg Harrison. Niet de eerste de beste, maar iemand die al werkte met Steve Aoki, David Guetta en Laidback Luke. De Britse Harrison was op weg naar een veelbelovende carrière in rugby, toen het noodlot toesloeg: hij raakte zodanig gewond dat hij het rugby moest opgeven. Daarop verlegde hij zijn aandacht naar de muziek, eerst in cafés, maar later ook op dancepodia. Toen hij een nummer stuurde naar DJ Chuckie, die het een heel goede track vond, gingen meer deuren voor Harrison open. In augustus 2012 verscheen zijn debuutalbum.

‘Sally’ is afkomstig van het album United We Are van Hardwell,  dat afgelopen vrijdag verscheen. Op die dag startte zijn wereldtournee in een uitverkocht Ziggo Dome.
Om zijn jonge fans (onder de 18 jaar) ook tegemoet te komen, begon het concert al om half 7 en duurde tot half één. Alleen jongeren boven de 18 jaar mochten alcohol drinken. Zaterdag waren de ‘oudere’ fans aan de beurt en duurde het feestje tot vier uur zondagochtend.

MC Ambush ging het leger in om te sparen voor een album

#90 Showtek feat. MC Ambush: 90’s By Nature

Voor Showtek (de broers Sjoerd en Wouter Janssen) is ‘90’s By Nature’ hun tiende notering. Met ‘Defgon 1 Anthem 2006’ scoorden ze in 2006 hun eerste hit (#47), ‘Cannonball’ van Showtek + Justin Prime was begin 2013 hun grootste hit (#6). ‘90’s By Nature’, waarvan het intro veel weg heeft van ‘Gypsy Woman (La Dee Dee La Da Da)’ (#1 in 1991) van Crystal Waters, maakten ze met MC Ambush.

Melvin Howell is de man die zich MC Ambush noemt. Hij groeide op in Long Island New York. Zijn vader was een populaire dj op housefeesten in de Verenigde Staten van Amerika en in Europa. Howell speelde een tijdje tenor saxofoon, maar werd geraakt door de hip hop toen hij het nummer ‘Paid In Full’ van Eric B & Rakim hoorde.

Na zijn schooltijd in Texas ging Howell het leger in om geld te sparen voor de opnames van een album. Vier jaar zat hij in het leger waaronder een tijdje in Nederland. Daar leerde hij een dj kennen die op zoek was naar een MC en vanaf dat moment noemt hij zich MC Ambush.

top 10-hit

‘90’s By Nature’ is niet de eerste notering voor MC Ambush. In 2003 maakte hij samen met het producersteam RMXCRW (= DJ Chuckie en DJ nAffie) een remix van ‘Turn Me On’ van Kevin Lyttle feat. Ebon E. dat #10 kwam. Daarna scoorde MC Ambush nog vijf hits met RMXCRW.

25e notering voor René Schuurmans

#96 René Schuurmans: Bij Ons In Brabant

Deze maand is het elf jaar geleden dat we kennis maakten met René Schuurmans, geboren in het Brabants Den Dungen, dat sinds 1996 hoort bij Sint-Michielsgestel. Op 31 januari 2004 kwam ‘Hela Hola’ binnen op #71, steeg naar #61 en viel terug naar #78. Met ‘Bij Ons In Brabant’ is René inmiddels toe aan zijn 25e notering. Wie had dat gedacht, want zingen was vroeger niet het eerste waaraan René dacht, want hij wilde eigenlijk dierenarts worden. Het zingen kwam pas in 1995.

#1-hit

Hoewel René nog nooit een #1-hit heeft gescoord, zijn grootste hit is een elfde plaats voor
‘Oranje De Kleur Van Ons Hart’ feat. Factor 12 in 2012, heeft hij toch een #1-hit op zak.
Naast zingen schrijft René namelijk ook voor anderen. ‘Kom Eens Dichterbij’ van Gordon stond in 2013 drie weken op de eerste plaats en dus is het ook een beetje zijn hit. Van het nummer werden meer 10.000 gedownload, goed voor een gouden plak.

verzoek

‘Bij Ons In Brabant’, zijn 25e notering, schreef René op verzoek van Omroep Brabant, dat opzoek was naar een lied over Brabant, met het ook op de naderende Carnaval. In het nummer bezingt René allerlei zaken die volgens hem Brabant typeren. Zoals het Bourgondische en de gastvrijheid. René: “Daar staan we toch wel om bekend. Ik vind het bijzonder dat iedereen meteen koffie aanbiedt en als er gebak in huis is, krijg je dat ook nog. Dat is niet overal hoor.”
Hij vond het wel lastig om een nummer over zijn Brabant te schrijven. René: “Het mocht niet op ‘Brabant’ van Guus Meeuwis lijken en ook niet op ‘Het leven Is Goed In M’n Brabantse Land’ van Oh Sixteen Oh Seven. Ik heb een paar maanden gezocht om de juiste sound neer te zetten.”

James Bay: óók een belofte voor 2015

#100 James Bay: Let It Go

Op 9 januari liep James Bay de Sound 2015 van de Britse BBC mis. De de belofte voor 2015 ging naar de Britse band Years & Years. Van het trio verscheen deze week de single ‘King’, door 3FM uitgeroepen tot Megahit. We moeten dus nog afwachten of zij die belofte waar maken dit jaar.

Toch is 2015 niet verkeerd begonnen voor James Bay. Hij heeft namelijk al de Critics’ Choice Award 2015 op zak en is daarbij in goed gezelschap, want eerder ging deze prijs onder andere naar Adele, Jessie J, Emeli Sandé en vorig jaar Sam Smith. Op 25 februari krijgt James Bay de prijs officieel uitgereikt tijdens de Brit Awards.Een maand later, op 23 maart, verschijnt zijn debuutalbum Chaos And The Calm, opgenomen in de Blackbird Studios in Nashville. ‘Hold Back The River’ daarvan ken je al, dat in de vijfde week naar #21 stijgt. Deze week komt daar ‘Let It Go’ bij, de hekkensluiter op #100.