vrijdag 23 november 2007

Volendamse oorlog in Single Top 100

De ene Volendamse act verslaat de andere in de Single Top 100! Jan Smit moet na drie weken koppositie buigen voor zijn voormalige protegés, die inmiddels duidelijk al op eigen benen kunnen staan: Nick & Simon komen deze week op #1 binnen met 'Pak maar m'n hand'. Met hun verkoopstunt verslaan ze Smit met 10% verschil. Tien procent daar weer achter klimt Rihanna de top 3 in met 'Don't stop the music'. Nog meer sterke klimmers naar de top 10: Ali B en consorten zijn ineens weer terug met 'Groupie love': ze klimmen van 27 terug naar #5 (de week ervoor stonden ze nog op #3). En Coole Piet slaat toe met 'De pakjesdief': hij gaat van 12 naar #6.

Naast Nick & Simon komen nóg twee singles binnen in de top 10: Timbaland en One republic debuteren op #7 met 'Apologize' en twee plaatsen lager lost Jeroen van der Boom zichzelf af in de top 10 met 'Één wereld', nu eens geen Spaanse cover maar een nummer van vaderlandse makelij.

Grote verliezer is Maaike, die na drie weken #2 hard onderuit gaat naar #11. Ook Samim levert flink in, van 5 naar #12 met 'Heater', en René Froger heeft het helemaal gehad; hij zakt van 8 naar #21 met 'Doe maar gewoon'.

Naast al dat geweld in de top 10 hebben we nog een aantal aardige nieuwkomers. R.I.O., een project van de Duitse producers Yanou en Manian, komt met 'De Janeiro' binnen op #20. Op #45 zien we de terugkeer van Twenty 4 seven, ofwel producer Ruud van Rijen. Na acht jaar stilte is hij terug, met zangeres Elle en de hit 'Like flames'. Verder zien we dancehits van El Guapo ('Feel the shit', #58) en Headhunterz ('The power of the mind' op #66), Nederlandstalig werk van Kevin Florijn ('Wijs me de weg naar jouw hart' op #69) en Helemaal Hollands (de oude Ben Cramer-hit 'Winter' op #80) en komt, helemaal op de bodem van de Single Top 100, Celine Dion binnen met het titelstuk van haar nieuwe album.

In de Album Top 100 gaat het goed met de Nederlandstalige albums. André Hazes blijft met zijn muzikale vrienden op #1 staan met 'Samen met Dré'. De voorsprong op zowel Katie Melua als Alicia Keys is maar liefst 45%. Ook de twee hoogste nieuwen zijn in de eigen taal. Als hoogste komt Frans Bauer binnen met 'Live in Ahoy 2006'. Beetje oud dus, maar blijkbaar nog steeds interessant voor de fans. Bauer is binnen op #6; twee plaatsen lager debuteert René Froger met zijn eerste Nederlandstalige album, 'Doe maar gewoon'. De twee hoogste nieuwen van vorige week moeten al weer terrein prijsgeven: Alicia Keys zakt van 2 naar #3 en Celine Dion zelfs al van 4 naar #7.

Onder de top 10 komen slechts drie albums binnen. Op #22 een fraaie notering voor de Utrechtse groep Leaf met 'Life's a beach'. Wat lager, op #47, een concertregistratie van de Franse dancegroep Daft punk. Zij zijn, in tegenstelling tot Bauer, wél actueel: 'Alive 2007'. De ouwe knakkers van Duran Duran tenslotte komen binnen op #73 met 'Red carpet massacre'. De vroegere synthipoppers proberen hip te blijven en zijn voor hun dertiende album in zee gegaan met Timbaland en Justin Timberlake.

woensdag 21 november 2007

Midweek: Volendammers vechten om koppositie

Als daar maar geen ruzie van komt... Nick & Simon, tot voor kort de waterdragers voor Jan Smit, dreigen deze week een paleisrevolutie te ontketenen en de koppositie in de Single Top 100 van Jan over te gaan nemen! De nieuwe single van het duo, 'Pak maar m'n hand', staat in de tussenstand een straatlengte voor op 'Dan volg je haar benen'. Het lijkt er dus op dat de ene Volendamse act de andere gaat aflossen in de Single Top 100. Jan Smit schijnt zich uit frustratie kaal geschoren te hebben, waarna Simon Keizer én manager Jaap Buys uit solidariteit zijn voorbeeld volgden. Hopelijk binnenkort een foto van skinhead Smit.

Achter de Volendammers doet vooral Rihanna goede zaken; met 'Don't stop the music' klimt ze komende vrijdag naar #3. En de Sint zorgt ervoor dat ook Coole Piet een top 10-hit op zijn conto mag gaan bijschrijven. Jeroen van der Boom lost zichzelf af in de top 10; na achttien (!) weken top 10 zakt 'Jij bent zo' weg, maar tegelijkertijd komt Jeroens nieuwe single, 'Een wereld', al weer bij de bovenste tien binnen. Als derde nieuwe maakt ook Timbaland, met 'Apologize', kans om in de top 10 te debuteren.

Onder de top 10 lijkt het -gelukkig voor de Megaman- een rustige week te worden. Andere nieuwkomers waar we vrijdag op mogen rekenen, zijn dansplaten van R.I.O. met 'De Janeiro', Public enemy met 'Bring da noise' (in een remix van Ferry Corsten) en El Guapo met 'Feel the shit'. Verder zien we waarschijnlijk ook meezingers als 'Winter' van Helemaal Hollands en 'Always on my mind' van Elvis Presley.

In de Album Top 100 valt minder sensatie te verwachten. Hazes houdt het probleemloos nog een derde week vol aan kop met zijn duettenplaat. De anderen mogen vechten om de kruimels; de nummers 2 tot en met 5 staan dicht bij elkaar. Vooralsnog lijkt Alicia Keys dat te gaan winnen, met Paul Potts, Katie Melua en the Eagles daar vlak achter.

Hoogste nieuwe in de Album Top 100 wordt 'Doe maar gewoon', het eerste Nederlandstalige album van René Froger. We verwachten hem op plaats #6 of #7. Ook de Utrechters van Leaf gaan het goed doen, met wellicht een top 30-notering. In de tweede helft van de albumlijst is nog plaats ingeruimd voor nieuwen van Raúl Midon, Daft punk (een live-album) en ouwetjes Duran Duran en Simply red. Al kunnen we in dat laatste geval tegenwoordig beter van Simply grey spreken...

Komende vrijdagmiddag brengt de Megaman als eerste de definitieve Single Top 100 en Album Top 100!

maandag 19 november 2007

Megaman week 46

Welkom bij de Megaman van week 46, waarin de poliep van Jan Smit een eigen docusoap krijgt, Mika Nederlands spreekt, Rihanna met drie singles genoteerd staat, Freemasons met Alanis Morrissette aan de haal gang en de Spice girls een mislukte come back maken.
Dit en nog veel meer nieuws over alle hits in de Single Top 100 en Mega Album Top 100 lees je in de nieuwe Megaman!

Poliep van Jan krijgt eigen docusoap

Jan Smit: Dan volg je haar benen / John Denver & Jan Smit: Calypso (1)

Hoewel Jan zich nog even stil moeten houden, is het geenszins stil in de media rondom zijn persoon! In de eerste plaats natuurlijk vanwege alle nieuws rond de operatie aan zijn stembanden in het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam afgelopen donderdag. Daarbij bleek dat hij naast een poliep, ook twee diepe groeven achter in zijn keel had en troffen de chirurgen veel bindweefsel aan. Het hele gebeuren rond zijn stem wordt nog eens breed uitgemeten in twee speciale afleveringen van zijn eigen docusoap! De eerste aflevering, op vrijdag 30 november, handelt over hoe Jan en zijn vriendin Yolanthe Cabau van Kasbergen met het stilzwijgen van Jan omgaan. De tweede aflevering gaat over het leven van Jan na de operatie aan zijn stembanden. Over een week mag Jan weer voorzichtig praten, maar het volledige herstel zal nog wel een half jaar in beslag nemen, zodat de geplande cd en tournee verplaatst zijn naar de zomer van 2008. En wellicht wordt de poliep van Smit volgend jaar wel de eerste poliep met een gouden Televizierring…

Aangezien de concurrentie nog op grote afstand is, zal de dubbelhit ‘Dan volg je haar benen’ en ‘Calypso’, zijn duet met John Denver, nog wel een poosje op #1 blijven staan. De nummers voeren voor de derde week de Single Top 100 aan, en doen dat dankzij een overwicht van de fysieke single op ‘Don’t look for me’ van Maaike, die minder dan de helft verkoopt.

Mika spreekt Nederlands

Mika: Big girl (you are beautiful) (6)

Vorige week op #10, deze week naar #6; Mika is de snelste stijger in de top 10! Ja sorry, de Megaman kan er ook niet meer van maken; het is een hele rustige week in de top. Bløf en Samim stijgen terug, Froger en Iglesias komen opnieuw de top 10 binnen, Van der Boom staat al sinds juli bij de bovenste tien; een en al spanning en sensatie in de Single Top 100 dus…. (not).

Mika heeft zijn stijging in ieder geval mede te danken aan het uitstekende concert dat hij vorige week gaf in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Hij werd de hemel in geprezen om zijn prima performance en bleek bovendien ook nog eens uitstekend Nederlands te spreken. Op dit concertfilmpje van het nummer ‘Billy Brown’ kun je dat horen.

Kijk je wel eens naar de RTL-serie ‘Ugly Betty’, dan kun je Mika’s bewerking van ‘Big girl (you are beautiful)’ tot ‘Betty (you are beautiful)’ in de leader te zien.

Wordt Rihanna binnenkort huisvrouwtje?

Rihanna: Don’t stop the music (11)

Michael Jackson mag blij zijn met het succes van ‘Don’t stop the music’ van Rihanna, want daarin zit een sample verwerkt van het einde van ‘Wanna be startin’ something’ uit 1983. Michael had het echter niet helemaal van zichzelf, maar had goed geluisterd naar ‘Soul makossa’ van Manu Dibango. Die spande begin jaren 90 een rechtszaak tegen Jackson aan wegens plagiaat en won deze.

Rihanna is niet de eerste die ‘Wanna be startin’ something’ samplet. In 1997 gebruikte Jay-z hetzelfde fragment in het nummer ‘Face off’ op zijn album ‘In my lifetime, vol. 1’. En eerder dit jaar scoorde de Caramel club een #54-hit met ‘Mama say mama sa’.

‘Don’t stop the music’ is inmiddels de achtste notering voor Rihanna en haar derde dit jaar. De andere twee haalden moeiteloos de top 10: ‘Umbrella’ feat. Jay-Z (#2) en ‘Shut up and drive’ (#7). En gedrieën staan ze nu in de Single Top 100, op respectievelijk #56 (precies een half jaar genoteerd deze week) en #45. ‘Don’t stop the music’ staat alleen genoteerd dankzij de verkoop van downloads; in de Mega Download Top 50 prijkt het nummer dan ook bovenaan. Tevens is het de hoogste eersteweeks in de Single Top 100 van niet minder dan drieëntwintig binnenkomers, een absoluut record! In de Britse hitparade is gekozen voor een ander nummer op single, ‘Hate that I love you’, featuring Ne-Yo, dat daar in de derde week op #15 belandt.

Bang om in de stressvolle muziekwereld waarin ze momenteel verkeert, te bezwijken aan drank of drugs, is Rihanna niet. “Het is niet makkelijk om in de muziekindustrie met beide benen op de grond te blijven, maar ik ben een sterk persoon. Als ik me depressief voel, bel ik altijd mijn beste vriendin. Ze staat altijd voor me klaar. Ik bezwijk niet onder druk en ga er juist beter door presteren. Als ik dan verhalen lees over Britney Spears of Amy Winehouse, vind ik dat ook heel erg.”

Mocht Rihanna toch moeten stoppen met zingen vanwege een poliep bijvoorbeeld, dan zal ze zich niet vervelen. “Ik heb altijd willen acteren, en nu ik in Los Angeles woon, kom ik veel mensen uit Hollywood tegen.” Daarnaast boeit de modewereld: “Ik wil ook wat kledinglijnen uitbrengen. Er zit een echte zakenvrouw in mij.” En misschien zelfs dat ze nog wel huismoeder wordt, want sinds kort heeft Rihanna (19) een relatie met acteur Josh Hartnett (29). Rihann daarover: “Ik zou liegen als ik zei dat we enkel vrienden zijn. Ik ben helemaal gevallen voor Josh, hij is zo lief. Hoewel het nog pril is, weet ik dat het goed zit.” Aanstaande woensdag treedt Rihanna op in de Heineken Music Hall in Amsterdam, met Brace in het voorprogramma.

Within temptation moet nieuwe prijzenkast kopen

Within temptation: All I need (13)

2007 kan niet meer stuk voor Within temptation. Het jaar begon met de 3FM award voor ‘beste rockartiest’. Vervolgens kwam in maart het album ‘The heart of everything’ uit, dat vanuit het niets op #1 binnenkwam. Het album is in juli ook in de Verenigde Staten uitgebracht, waarna ze een tournee van dertien optredens hebben gedaan. In het najaar werd de prijzenregen voortgezet met een platina album voor ‘The silent force’ in Vlaanderen, TMF awards in Vlaanderen (voor ‘beste live act internationaal’) en in Nederland (voor ‘beste live act’ en ‘beste video’) en op 1 november een MTV European Music Award voor ‘Best Dutch & Belgian act’. En alsof het niet opkon, kregen ze twee weken geleden ook nog een World music award, omdat ze de best verkopende Nederlandse act in het buitenland zijn. De Exportprijs kan hun volgend jaar februari dan ook niet meer ontgaan.

‘All I need’ is de derde single van het platina album ‘The heart of everything’ en hun negende notering. Voor de single werd een edit gemaakt van de albumversie. Beide uitvoeringen kom je tegen op de cd-single. Op de maxi met vijf tracks krijg je er nog drie demoversies bij: ‘The last time’ (niet eerder verschenen), ‘Frozen’ en ‘Our solemn hour’. Het album zakt in de zesendertigste week vijftien plaatsen naar #94 en lijkt dus op z’n einde te lopen. Maar dat is volgende week weer hersteld met het uitbrengen van een special edition, met vier bonustracks, videoclips en een dvd met een live registratie van het concert in Tokio. Live zijn ze binnenkort onder andere te vinden in de zalen 013 in Tilburg (22 november) en in het Beursgebouw in Eindhoven (24 november).

Bailey Tzuke verbetert moeder Judie

Freemasons feat. Bailey Tzuke: Uninvited (14)

De laatste drie jaar scoren de Freemasons (Russell Small en James Wiltshire) ieder jaar wel een hit(je). In 2005 was het raak met ‘Love on my mind’ (#41), in 2006 gevolgd door ‘Watchin’’ (#44), beide met zangeres Amanda Wilson. In maart van dit jaar stonden ze even een weekje genoteerd met ‘Rain down love’, met vocalen van Siedah Garrett (#76). Hun grootste succes boekten de twee producers echter niet met een eigen nummer, maar met de remix van ‘Mesmerized’ van Faith Evans dat in 2005 tot #19 kwam. Maar deze week boeken de twee (die tijdens een goed glas lager in de pub ‘Freemasons’ op het idee kwamen om met een nieuwe dance-act te beginnen na het eerdere succes met Phats & Small) hun grootste succes: ‘Uninvented’ dat binnenknalt op #14.

Daarbij krijgen de heren hulp van Bailey Tzuke, dochter van Judie Myers, die bij het begin van haar zangcarrière haar Poolse naam Tzuke weer aannam. Qua hits bleef het voor moeder Tzuke in Nederland beperkt tot het wonderschone ‘Stay with me till dawn’, één weekje op #50 in augustus 1979. Haar dochter doet het dus stukken beter met ‘Uninvited’, nieuw op #14. Bailey Muggleton Tzuke (28 juni 1986) groeide op met de muziek van haar moeder en haar vader Paul Muggleton, die platenproducer is. Bailey heeft jarenlang getourd met haar moeder Judie waarbij ze de achtergrondvocalen deed. Binnenkort zal haar eerste eigen album uitkomen.

‘Uninvited’ is een nummer van Alanis Morissette, dat ze schreef voor de soundtrack ‘City of angels’ met Nicolas Cage & Meg Ryan, opgenomen in Los Angeles. De film was een remake van de Duitse film ‘Der Himmel über Berlin’ van Wim Wenders uit 1987. Uit de soundtrack kwamen de hits ‘Iris’ van Goo goo dolls (#9) en ‘Angel’ van Sarah McLachlan (#99), beide in 1999. ‘Uninvited’ is echter nooit op single verschenen, maar behaalde dankzij airplay de vierde plaats in de Amerikaanse Billboard Top 100. Bij ons was de Morissette-track ook erg populair; in de Interactieve Top 50, die in die tijd door 3FM werd uitgezonden op basis van voorkeuren van de luisteraars, stond het nummer op #1!

De versie anno 2007 ontstond in twee fases. Gedurende de eerste fase hadden Freemasons een remix van het nummer gemaakt met de oorspronkelijke vocalen van Alanis Morissette. Vervolgens namen ze het nummer opnieuw op en benaderden Bailey Tzuke voor de zang. Deze versie stond in oktober op #8 in de Britse hitparade, een notering die het nummer zeker ook in ons land zal halen.

Klik hier voor de originele versie van Alanis Morissette.
Klik hier voor de dansversie van Freemasons feat.Bailey Tzuke.
En klik hier voor een akoestische versie van ‘Uninvited’ door dezelfde uitvoerenden.

Acda en De Munnik starten mediahype

Acda en de Munnik: Dan leef ik toch nog een keer (17)

Ruim twee jaar geleden is het dat Thomas Acda (De Rijp, 6 maart 1967) en Paul Frederik de Munnik (Dronten, 30 september 1970) hun voorlaatste hit scoorden met ‘Jaren ver van hier’. Het nummer kwam in de eerste week op #19 binnen en dat was ook gelijk de hoogste plek. We verwachten het beter af zal gaan lopen met ‘Dan leef ik toch nog een keer’, dat binnenkomt op #17. Het nummer was al Radio 2 Paradeplaat en Waterstad FM HotShot, en is deze week verkozen tot Megahit op 3FM, dus steun genoeg.

‘Dan leef ik toch nog een keer’ is voor Acda en de Munnik hun tweeëntwintigste notering, inclusief de vier hits met de Poema’s, een samenwerkingsverband van de twee samen met Van dik hout. Het hitsucces voor Acda en de Munnik begon in 1998 met de #2-hit ‘Niet of nooit geweest’ uit hun theaterprogramma ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’. Daarna volgden er nog veel hitsingles en hitalbums, al dan niet in combinatie met een theaterprogramma. Daardoor zijn ze de ene keer muzikanten en de andere keer meer theatermakers.

‘Dan leef ik toch nog een keer’ is (volgens de makers) ‘het boegbeeld’ van het album ‘Nachtmuziek’, dat afgelopen zaterdag in première ging op Radio 2 in ‘De strepen van Spits’. Voor het album, dat aanstaande vrijdag uitkomt, is een speciale signeersessie georganiseerd. Als je tijd en interesse hebt, moet je zeker even langsgaan in de Bijenkorf in Amsterdam tussen vijf en zes uur ’s middags! Ook de single krijgt de nodige aandacht, want kopers daarvan krijgen een speciale sms-code. Na het invoeren van de code kun je fragmenten beluisteren van het album, ontvang je de cover van het album, foto’s en een persoonlijke welkomstboodschap van Thomas en Paul. Tevens wordt de mogelijkheid geboden om door Acda en de Munnik ingesproken ‘speechtones’ aan te schaffen. Genoeg hype dus voor een fraaie hitnotering…

Kylie: single stelt teleur, maar album komt eraan

Kylie Minogue: 2 hearts (29)

In 2005 is ‘Showgirl – The greatest hits tour’ van Kylie Ann Minogue (Melbourne, 28 mei 1968) in volle gang; ze doet onder andere ook ons land aan. Als ze weer terug is in Melbourne, wordt er borstkanker bij haar geconstateerd. De tour wordt afgebroken en Kylie gaat een onzekere tijd tegemoet. Daar komt in januari een goed einde aan, als de artsen verklaren dat de behandelingen goed zijn verlopen. In juni 2006 maakt Kylie bekend met een nieuw album bezig te zijn. Een jaar geleden, op 11 november, hervat ze haar afgebroken tour met een concert in Sydney, die nu de naam ‘Showgirl – homecoming tour’ meekrijgt. Daarna geeft ze nog een aantal concerten in Londen en Manchester. In januari wordt in Londen in Madame Tussaud een wassen beeld onthuld. Het is haar vierde; alleen de Queen Mum heeft er meer!

‘2 hearts’, nieuw binnen op #29, is haar dertigste notering. In de Britse hitparade stijgt het nummer naar een vierde plek, enigszins teleurstellend omdat velen een #1-hit hadden verwacht. Daarentegen komt het nummer, bijna als vertrouwd, binnen op de eerste plaats van de Australische hitlijst. ‘2 hearts’ is de voorloper van het album ‘X’, dat volgende week maandag verschijnt. Het album, haar tiende, is opgenomen in Londen en Stockholm en op Ibiza en bevat vijftien nummers. Gelijktijdig met het album ‘X’ verschijnt de documentaire ‘White diamond’, die Kylie maakte met vriend en stylist William Baker tussen augustus 2006 en maart 2007. De documentaire geeft een kijkje in haar muzikale en privéleven na haar terugkeer op 11 november 2006 op het podium. Nu al is staat ze ingepland voor een optreden tijdens de Brit awards in februari 2008, samen met Robbie Williams.

Didier Sinclair maakt grappige clip

Didier Sinclair feat. Lidy V: Feel the wave (37)

Vraag: Wat is de overeenkomst tussen ‘Que pasa contigo’ van Alex Gaudino feat. Sam Obernik (op #66) en ‘Feel the wave’ van Didier Sinclair feat. Lidy V (op #37)? Antwoord: de verbindende schakel is Alex Gaudino, die met Jason Rooney een van de remixen maakte van ‘Feel the wave’.

Didier Sinclair is naast dj en producer ook artistiek directeur van het hippe radiostatio FG in Parijs. Didier begon zijn radiocarrière in 1982 bij het radiostation NRJ. Daarna volgde FUN Radio. Zijn dj-carrière echter, startte pas in 1987 en maakte hem tot een van de toonaangevende dj’s in de housescene. In 1991 verhuisde Didier naar Parijs, waar hij begon met het produceren van platen. In de clubscène scoorde hij met nummers als ‘Lovely flight’ en ‘Heavenly’.

Op ‘Feel the wave’ hoor je zangeres Lidy V. Haar echte naam luidt Edwine Okora. Zij schreef ook de tekst van ‘Feel the wave’, waar wel een heel bijzondere videoclip bij is gemaakt. Klik hier voor deze clip.

Stevie Ann alsnog in de lift

Stevie Ann: Get away (47)

De Megaman voorspelde het vorige week al: ‘Get away’ begint dankzij de aandacht van Radio 2 aan een tweede leven. Aanvankelijk leek de single van Stevie Ann te gaan floppen, maar gelukkig voor haar werd het vorige week de Paradeplaat. En zoals we toen al zeiden: horen doet kopen, dus ‘Get away’ stijgt deze week maar liefst vijftig plaatsen, klimt, als snelste stijger, naar #47 en gaat uiteindelijk toch nog aardig in de richting van haar grote hit ‘The poetry man’ uit begin vorig jaar (#21).

Roy Gates heeft prima jaar

Roy Gates: Hey (49)

Roy Poortmans, die zijn naam handig vertaalde in Roy Gates, maakt een prima jaar door. Met ‘Hey’ is hij al toe aan zijn vierde hit dit jaar. Die serie begon rond Koninginnedag met het ‘Radio 538 Queensday anthem’ (#33), gevolgd door ‘Take you down’ (#51 in mei) en de dubbelsingle ‘N-r-g’/ ‘On my way’ (#87 in september).

‘Hey’ is de tiende hit voor Roy. De single komt louter op downloads de lijst binnen. Naast de radio-edit zijn ook vijf remixen als download verkrijgbaar. Vanaf afgelopen vrijdag is de track ook op cd-single uit, maar díe verkopen zien we pas komende vrijdag in de Single Top 100 terug. Áls Gates dan tenminste nog bij de bovenste honderd staat, want met danceplaten is dat altijd maar afwachten geblazen.

Elvis hervat hitreeks

Elvis Presley: You don’t have to say you love me (51)

Vorige week was Elvis Presley even afwezig met een nieuwe oude hit: ‘In the ghetto’ was wel uitgebracht, maar lag blijkbaar onvoldoende of te laat in de winkels om een hernieuwde hitnotering te krijgen. De leveringsproblemen zijn inmiddels opgelost en dus zijn we toe aan de vijftiende heruitgave van een Elvis-nummer. Deze week is ‘You don’t have to say you love me’ aan de beurt. Elvis nam het nummer in 1970 op tijdens de Nashville sessions. Tussen 4 juni (6 uur ’s ochtends) en 9 juni (half 5 ’s ochtends) nam Elvis zesendertig nummers op, waaronder op 6 juni dit ‘You don’t have to say you love me’.

De song is van oorsprong een Italiaans nummer: ‘Io che non vivo senza te’ van Pino Donaggio uit 1965, deelnemer aan het San Remo-festival. Dusty Springfield hoorde dit nummer en nam het mee terug naar Groot-Brittannië, omdat het zo’n mooie melodie had. Daarop schreven Vicki Wickham, haar uitgever, en manager Simon Napier-Bell er in tien minuten een Engelse tekst op. Het nummer werd haar enige Britse #1-hit. Elvis’ versie verscheen pas in 1971 en kwam tot #9 bij de Britten. In Nederland werd de single eind 1970 wel uitgebracht, maar zonder succes. Naast Dusty’s versie hadden in ons land alleen de Guys ‘n’ dolls succes meet het nummer; in 1977 kwamen ze er mee tot #12.

Klik hier voor ‘Io che non vivo senza te’ van Pino Donaggio uit 1965.
Klik hier voor ‘You don’t have to say you love me’ van Dusty Springfield uit 1966.
Klik hier voor een live-versie door Elvis Presley.

De come back van the Spice girls

Spice girls: Headlines (friendship never ends) (52)

Heeft een groep die 55 miljoen verkochte platen achter z’n naam heeft staan, nog wel een come back nodig? Blijkbaar wel, want dé meidengroep van de jaren 90, the Spice girls, is terug! ‘Headlines (friendship never ends)’ is de eerste single van de dames in hun originele bezetting sinds Geri Halliwell in 1998 de groep verliet.

In juni van dit jaar maakten Victoria Beckham, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm en Geri Halliwell bekend dat er een reünietour zat aan te komen. En blijkbaar was de wereld er klaar voor, want maar liefst vijf miljoen mensen wereldwijd (waaronder één miljoen mensen in Groot-Brittannië) probeerden aan een kaartje te komen via de website van de groep.

Als voorloper van die wereldtour is er nu een verzamelalbum én een nieuwe single. ‘Headlines (friendship never ends)’ is het thema van de ‘Children in need’-liefdadigheidsactie in Groot-Brittannië. Afgelopen vrijdag was het vijftal voor het eerst in negen jaar weer live samen te zien; in Los Angeles zongen ze ‘Headlines’ en ‘Stop’, voor de BBC-uitzending rondom ‘Children in need’.

130 zangers in clip van Nickelback

Nickelback: Rockstar (53)

In augustus vorig jaar brachten de Canadese rockers van Nickelback hun single ‘Rockstar’ al uit in de VS. Toen bracht het plaatje er niet veel van terecht; het bleef op #54 steken in de Billboard Hot 100. In de zomer van dit jaar probeerde Nickelback het opnieuw met het nummer en nu met meer succes: het werd alsnog een Amerikaanse top 10-hit en piekte op #6 in de Billboard. Tijd dus om het ook wereldwijd te gaan noteren.

‘Rockstar’ is voor Nickelback de negende hit in Nederland; ‘Photograph’ bracht hen twee jaar terug hun hoogste notering (#16). ‘Rockstar’ gaat over het stereotype beeld dat mensen hebben van een succesvol rockartiest: veel geld, veel luxe en veel decadentie. In de clip wordt de tekst geplaybackt door meer dan honderd bekende en onbekende mensen. Op deze site wordt een poging gedaan om alle mensen te identificeren.

Enkele bekende deelnemers aan de clip zijn ijshockeyer Wayne Gretzky, Kiss-zanger Gene Simmons, rappers Twista en Lupe Fiasco, Nelly Furtado, playmates Holly Madison, Bridget Marquardt en Kendra Wilkinson, pornoster Daisy Marie, rockers Kid Rock en Ted Nugent en ZZ top-zanger Billy Gibbons. Gibbons is overigens de enige die ook werkelijk op het plaatje te horen is; hij spreekt de verbindende teksten tussen de coupletten uit.

Kijk hier naar de clip en ontdek of jij ook iemand kunt herkennen!

Brainpower en Intwine schrijven hit voor game ‘Assassin’s creed’

Brainpower & Intwine: The chosen (57)

‘Assassin’s creed’ is een game met een sluwe sluipmoordenaar in de hoofdrol. De introductie van die game wordt breed uitgemeten, met onder meer een eigen soundtrack door niemand minder dan Brainpower en Intwine. Speciaal voor het spel hebben de twee een nummer opgenomen dat – hoe kan het ook anders – een mix is geworden van rock en hiphop. Brainpower schreef de tekst voor het nummer, waarna de groep Intwine de gitaarmuziek eronder zette.

De twee artiesten zijn zeer vereerd. Brainpower: “Werken met Intwine is altijd tof. En het is een compleet nieuwe uitdaging een soundtrack voor een game te schrijven.” En Intwine-zanger Roger: “Het is een eer om muziek te mogen schrijven voor zo’n revolutionaire game. Hoe dope is het om je eigen muziek te horen bij zulke beelden!” De Megaman kan nog uitgebreid schrijven over deze combinatie, maar we kunnen het de heren ook zelf laten vertellen. Kijk hier naar een video-interview met Brainpower en Roger over hun samenwerking voor ‘Assassin’s creed’.

Genieten van Guus in drie verschillende versies

Guus Meeuwis: Genoten (58)

Genoten van de ‘Groots met een zachte G’-concerten van Guus Meeuwis? Dan kun je nu genieten van ‘Genoten’! Eigenlijk zou de cd-single pas afgelopen vrijdag in de winkels liggen, maar blijkbaar is hij hier en daar al wat eerder verkocht, getuige de binnenkomst op #58. De Megaman verwacht nog wel een flinke sprong voor Guus, nu de single overal verkrijgbaar is. Zeker omdat 'Genieten' uit is gebracht in drie nieuwe versies. Naast de al bekende albumversie heeft Guus het nummer opnieuw in de studio ingezongen voor de single. Daarnaast zijn er ook nog twee live-uitvoeringen te koop: een uit de ‘Groots met een zachte G’-reeks en een van zijn Radio 2-miniconcert.

‘Genoten’ is de derde hit dit jaar voor Guus; zijn vorige twee kwamen allebei op #1 terecht, wat 2007 tot Guus’ meest succesvolle jaar maakt. ‘Tranen gelachen’ stond in april twee weken bovenaan, ‘Proosten’ was in september één weekje charttopper. Op 23 november is ‘Groots met een zachte G’ als dvd te koop.

Meiden van Kus begeleiden 14-jarige superster

Kus: Superster (61)

De Megaman feliciteert de veertienjarige Dieneke Van Gerrewey uit het Vlaamse Lokeren, want zij is een nieuwe Superster. Of in ieder geval: zij is de winnares van het Nickelodeon-programma ‘Superster – the battle’. Zes weken lang namen tien jonge muzikale talenten uit Vlaanderen en Nederland het tegen elkaar op in een spannende muziekwedstrijd waarbij zij hun zang-, dans- en showtalent lieten zien. De Vlaamse Dieneke won uiteindelijk de finale van de twaalfjarige Nederlandse Navayo Parrera. Haar prijs? Op 7 december komt haar debuutsingle ‘Wereld van geluk’ uit.

De vier meiden van Kus fungeerden als coaches van de ‘Superster’-kandidaten. Hun nieuwe single was tevens de titeltrack van de serie. En Dienekes debuutsingle wordt samen met de vier dames opgenomen. De single komt deze week bescheiden binnen in de Single Top 100, op een 61e plaats. De dames lijken daarmee op hun retour te zijn; ze begonnen me zes top 10-hits op rij, maar hun voorlaatste hit, ‘4 meiden’, presteerde bedroevend: na een binnenkomst op #15 zakte de plaat een week later al weg naar #64. De Megaman is benieuwd of ‘Superster’, nu de bijbehorende tv-serie is afgelopen, het gaat redden in de lijst.

'Superster'-jurylid Sascha Visser kan trouwens zelf ook wel wat coaching gebruiken; zijn nieuwe single 'Ik leef voor jou' is al na één week uit de Single Top 100 geduikeld...

Craig David via Bowie terug naar de top

Craig David: Hot stuff (Let’s dance) (62)

De ene ‘Let’s dance’ is nog maar net uit de Single Top 100 verdwenen, of de volgende komt al weer binnen. De Nederlanders van Hi-tack scoorden in september en oktober een #24-hit met een cover van de charttopper uit 1983 van David Bowie. Twee weken terug verdween die coverversie uit de lijst, maar deze week staat de Bowie-hit opnieuw in de belangstelling, maar nu in de versie door Craig David. Hij bewerkte het tot ‘Hot stuff (let’s dance)’ en scoort er bij ons zijn elfde hit mee. Overigens was hij voor het eerst te horen op ‘Re-rewind the crowd’ van Artful dodger, maar op die single kreeg hij géén credit.

David staat voor het eerst sinds twee jaar weer eens in de Single Top 100. Zijn laatste wapenfeit was, in augustus 2005, een 47e plek voor ‘All the way’. Zijn laatste grote hit zat weer twee jaar daarvoor; dat was ‘Rise & fall’, dat in juni 2003 tot #7 kwam. Ook toen gebruikte Craig David een nummer (toen was dat ‘Shape of my heart’ van Sting) dat tegelijkertijd ook al door iemand anders in gebruik was; in 2003 scoorden ook de Sugababes een hit met hun bewerking van dat nummer; de dames maakten er indertijd kortweg ‘Shape’ van.

Alex Gaudino jat van Kid Creole

Alex Gaudino feat. Sam Obernik: Que pasa contigo (66)

Alessandro (Alex) Fortunato Gaudino ken je misschien nog van ‘Destination calabria’ waarmee hij in april de veertiende plaats bereikte. In Vlaanderen kreeg hij samen met zangeres Crystal Waters een gouden plak voor de verkoop van meer dan 20.00 exemplaren. Alex, die in 1998 het label Time records oprichtte, is ook de man achter producties van Ultra naté en Lil’ love (‘Little love’, #56 in 2005).

Op ‘Que pasa contigo’ wordt Alex bijgestaan door de Ierse zangeres Sam Obernik, die je wellicht nog kent van ‘Just won’t do’ van Tim Deluxe (#10 in 2002). Sam groeide op in Dublin, waar ze als vijftienjarige bezig was met de muziek van Prince en de Rolling stones. Op haar zestiende stopte ze met school. Overdag schreef ze liedjes en ’s avonds was ze serveerster in een bar. Na een korte periode in Los Angeles waar ze zong in bars, verhuisde ze naar Londen, waar ze trouwde en op tournee ging met Terry Hall (voormalig zanger van the Specials en Fun boy three). Drie jaar na de bevalling van zoon Billy scheidde ze en dreigde ze weer serveerster te worden. Dat wilde ze niet nog een keer meemaken en dus zette ze alles op alles om dat te voorkomen. Ze vormde een band, trad veel op en schreef intussen het ene liedje na het andere. En toen lachte het geluk haar toe: ze ontmoette haar huidige producer Vince Garcia, waarmee ze een soort van twee-eenheid vormt.

Tijdens een opnamesessie kwam ze in contact met Tim Deluxe, die in een studio verderop bezig was en haar vroeg om te helpen met wat zangpartijen. Het resultaat ken je: ‘It won’t do’, waarmee niet alleen Tims naam maar ook die van Sam was gevestigd. In juli 2002 nam ze het album ‘Stellify’ op, dat een jaar later verscheen. Begin vorig jaar vormde ze samen met Tommy D de band Barefoot en nam ze ‘s ochtends om 3 uur het gelijknamige album op. Daarop staan een aantal favoriete clubnummers die een andere interpretatie krijgen, zoals ‘Born slippy’ van Underworld.

‘Que pasa contigo’ is geen eigen nummer van Alex Gaudio en Sam Obernik, ook al worden hun namen vermeld op het label. In 1981 scoorden Kid Creole & the Coconuts present Coatimundi een hit met ‘Que pasa/ Me no pop I’ (#48) en daar hebben Gaudio en Obernik het van gejat. In 2002 namen de Gorillaz het nummer ‘Latin Simone’ op, de Engelstalige versie van ‘Que pasa contigo’, maar met de Spaanse tekst gezongen door Ibrahim Ferrer, zanger van de Buena vista social club.

Maarten de Jong doet het met Melvin Warning

Maarten de Jong vs Melvin Warning: Era (68)

Twee disc jockeys slaan de handen ineen. De – in hitparadeland – onbekendste van het stel is Maarten de Jong. Al vanaf zijn dertiende staat hij achter de draaitafels. Op zijn vijftiende begint hij als dj in lokale clubs. Twee jaar later zet hij zijn eerste schreden op het producerspad. Inmiddels zijn we weer zeven jaar verder; De Jong is 24 en is medeverantwoordelijk voor een aantal hits; na tien jaar produceren is hij eindelijk aan een paar solosingles toe. In april van dit jaar debuteerde hij met ‘Massive’, maar die kon in de Single Top 100 nog geen potten breken. Zijn samenwerking met Melvin Warning werpt wél zijn vruchten af: ‘Era’ komt binnen op #68.

De Utrechter Warning draait al vanaf z’n twaalfde. Zijn grote doorbraak kwam vorig jaar, als helft van het duo Divini & Warning, met de grote hit ‘4 L.B.’ (#37). Eerder dit jaar scoorde hij solo bescheiden met ‘Musika’ (#86). Blijkbaar ligt een samenwerking hem dus toch beter; vandaar dat hij het deze keer (en met succes) probeert met Maarten de Jong.

Djumbo laat ware gezicht zien

Djumbo: Dit is real (70)

Zijn er nog artiesten die níet een eigen reality soap hebben? Nou, dan hoor je er dus echt niet meer bij hoor, tegenwoordig. De meiden van Djumbo konden in ieder geval niet achterblijven en zijn bij de TROS in Z@ppelin vanaf september wekelijks te zien met een real life-soap, ‘Real Djumbo’. En dat wil dus niet zeggen dat we de dames aan het werk zien achter de kassa van de Jumbo (waar ze alle drie hun carrière begonnen), als vakkenvullers of in het magazijn. Nee, we mogen in de serie getuige zijn van de voorbereidingen van een optreden, het instuderen van de danspasjes en een backstage verslag van hun videoclips.

En daar hoort natuurlijk ook een nieuwe single bij. ‘Dit is real’ is de zevende hit van het drietal. De vorige zes kwamen allemaal keurig in de top 20 terecht, dus ‘Dit is real’ heeft nog een weg te gaan…

Carlos boekt hit met vinyl-favoriet

Carlos: Alanda (75)

Nee, Carlos is geen man, Carlos is een duo! Achter Carlos zitten de producers Carlo Resoort en Piet Bervoets. Resoort (zie hiernaast) heeft ook hits gescoord als 4 strings en als producer van Alena. Bervoets (zie hieronder) boekte successen als R.O.O.S. en, met Benno de Goeij, als Rank 1.

‘Alanda’ van Carlos is een nummer dat al een aardige tijd in het clubcircuit op vinyl een hit is. Op veler verzoek is het nummer nu ook op een cd-single uitgebracht, en dat levert de mannen van Carlos hun derde notering op, na ‘The silmarilla’ (#26 in 1998) en ‘The silmarilla – the remixes’ (#10 dit jaar).

September scoort in november

September: Cry for you (77)

September is de negende maand van het jaar in de Gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen. De naam komt van het Latijnse woord septembris, wat de zevende betekent; september was ten tijde van de Romeinen de zevende maand van het jaar, omdat toentertijd het jaar op 1maart begon. Andere namen voor september: havermaent, evenemaent (avena=haver), herfstmaand, gerstmaand, vruchtmaand. September werd ook wel d’ander oogstmaand genoemd, als tweede oogstmaand (na augustus).

En sinds deze week is september dus ook de naam van een zangeres. We hadden al diverse hits waar de maand september in voorkwam, zoals ‘September’ van Earth, wind & fire, ‘Wet day in september’ van Pussycat, ‘Remember september’ van Catapult of ‘Wake me up when september ends’ van Green day. Maar nog nooit eerder hadden we een act die zich vernoemde naar die maand én die ook succes had. In 1971 was er wel een groep September, die echter niet verder kwam dan een tipnotering met twee singles: ‘Yelly rose’ en ‘Lydia purple’. Andere maanden werden al eerder vereeuwigd in hitmakende zangers en groepen; zo kennen we Little Peggy March, April Stevens, Brian May, June Carter en August 75.

September is het alter ego van de Zweedse zangeres Petra Marklund, geboren op 12 (het zal je niet verwonderen) september, 1984. De naam September komt indirect doordat de dochter van haar producer Jonas de naam Juni, draagt. Petra’s moeder komt uit Slovenië, en heeft meegedaan aan Sloveense zangwedstrijden. Haar vader is professor in de ruimtewetenschappen.

In 2003, Petra was toen achttien jaar, scoorde ze in Zweden haar eerste hit met ‘La la la (never give it up)’. Een jaar later verscheen haar debuutalbum. Als voorloper van haar tweede album, ‘In orbit’, werd vorig jaar ‘Satellites’ op single uitgebracht en dat was geen verkeerde keuze, want het nummer bereikte de eerste plaats in Zweden. Van dat album komt ook ‘Cry for you’, dat bij ons haar eerste hit is op #77. Het nummer was al een hit in Spanje, Polen en natuurlijk Zweden. Daar is ze dit jaar al toe aan het derde album, ‘Dancing shoes’.

Orson vernoemt zich naar legendarische regisseur

Orson: Ain’t no party (78)

Nee, het is niet moeilijk voor Orson om hun grootste hit te scoren. Het enige wat ze daarvoor moeten doen, is binnenkomen, en dat is gelukt… Hun enige hit tot nu toe was namelijk ‘No tomorrow’, en die kwam vorig jaar juli niet verder dan één weekje op #100.

Orson, dat zijn zanger en pianist Jason Pebworth, gitaristen Kevin Roentgen en George Astasio, bassist Johnny Lonely en drummer Chris Cano. De band komt uit Hollywood en bestaat sinds 2000. De groep vernoemde zich naar acteur/ regisseur Orson Welles. Ze bleven hun Hollywood-roots echter niet trouw en verhuisden in 2006 met z’n allen naar Londen. Dat legde hen geen windeieren: ‘No tomorrow’ bereikte in Groot-Brittannië de eerste plek; daar dus wél! Het album ging in Engeland vervolgens de single achterna.

‘Ain’t no party’ is de eerste single van Orsons nieuwe album, ‘Culture vultures’.

Maakt Moke meuk?

Moke: This plan (91)

Mogen we zanger Felix Maginn nog een Ier noemen? Het is al weer vijftien jaar geleden dat hij vanuit Ierland naar Nederland kwam. Zijn vorige bandje was Supersub; een groep die vooral populair was bij de critici, recensenten en popjournalisten, maar helaas maar weinig in de pap te brokkelen had in de hitparade: ‘Easy to run’ (#89 in 2002) bleek hun enige hit.

In 2004 gaf de groep de geest; zanger/ gitarist Maginn en drummer Rob Klerkx startten aansluitend een nieuwe band en dat is Moke. Ook die groep kan rekenen op goede recensies, maar vooralsnog niet op aansprekende hitparaderesultaten. Maar intussen hebben ze al wel drie keer zoveel hits als Supersub! Hun debuuthit ‘Last chance’ bereikte #55 in april en de opvolger ‘Here comes the summer’ bleef in augustus steken op #94. ‘This plan’, ook van hun debuutalbum ‘Shorland’, komt daar nu iets bovenuit, met een 91e plek.

DJ Bart bewerkt Kinks-hit

DJ Bart: Lola (92)

DJ Bart is geen echt oorspronkelijke naam voor een dj, ook al heet je toevallig Bart. Kijk maar eens op het internet en je komt vele dj’s tegen die zich ook zo noemen! Gelukkig zit daar ook onze DJ Bart tussen, die met ‘Lola’ een hit scoort op #92. Onze Bart is in 2001 met dj-en begonnen en doet dat sindsdien in binnen- en buitenland. Op 31 maart is hij in de Baja beach club in Rotterdam uitgeroepen tot de beste entertainer-dj van Nederland. Naast dj-en zingt Bart ook, en dat is te horen op ‘Lola’, dat is opgenomen in de White villa studios onder leiding van John Dirne, die zelf ook aan de weg timmert als John Marks (kijk, dat is een originele naam!).

‘Lola’ was al twee keer een #1-hit voor de originele uitvoerenden, the Kinks:. Één keer in 1970 de studioversie en nog een keer in 1980 in een live-uitvoering. Als tweede track op de single van DJ Bart is gekozen voor ‘For the longest time’ van Billy Joel; dat was een single voor hem 1984 en werd al eerder gecoverd door Satisfy (#15 in 1986). Die tweede track mag volgens DJ Bart gelden als dubbele a-track, maar hitparadesamensteller GfK MegaCharts geeft die vermelding niet mee in de Single Top 100.

Gezinsuitbreiding voor the Shapeshifters

Shapeshifters: New day (96)

De Shapeshifters hebben gezinsuitbreiding! De twee producers, Simon Marlin en Max Reich, hebben onlangs zangeres Jenna G aan hun bezetting toegevoegd. Jenna zingt in haar eentje het hele nieuwe album, ‘Do not disturb’, vol. Dat album komt pas begin volgend jaar, maar gelukkig krijgen we in de vorm van de single ‘New day’ al een voorproefje.

Op hun eerste album werkten de Shapeshifters nog met wisselende zangeressen. Zo is op hun eerste twee hits, uit 2004 en 2005, zangeres Cookie te horen. Vorig jaar scoorden ze eerst met Kelly Marie een hit en vervolgens met de groep Chic. Sinds begin dit jaar vertrouwen Simon en Max alle zangpartijen toe aan Jenna G. Simon: “Jenna heeft al een hoop bijgedragen aan de nieuwe plaat. Ze creëert een goede sfeer in de studio en op het podium. Het is belangrijk voor ons om niet alleen met een goede zangeres te werken, maar vooral met een goed persoon.”

Hazes-duettenalbum wijst concurrentie terug

In de Mega Album Top 100 blijft ‘Samen met Dré’ riant aan de leiding. Hoge binnenkomers van Alicia Keys en Celine Dion kunnen daar niets aan veranderen. Wie nog op zoek is naar een fraaie verzamelbox kan terecht bij Led zeppelin of de Spice girls. Wie genoegen neemt met de kruimeltjes heeft aan de nieuwe van the Killers voldoende.

André Hazes: Samen met Dré (1)
Nee, dat wordt geen eenzame Kerst voor André Hazes! Alle bekende Nederlandse artiesten willen wel ‘Samen met Dré’ op één album staan. De plaat, vorige week nieuw op #1, blijft deze week uiteraard staan bovenaan. Hazes’ voorsprong op de #2 is maar liefst 43%. En ondersteund door een tv-programma op RTL4, ‘In duet met André Hazes’, kan de drie jaar dode zanger het waarschijnlijk nog wel even volhouden bovenaan.

Alicia Keys: As I am (2)
Binnen op #2, en dat is inderdaad wel het minste dat we van Alicia Keys mogen verwachten. Met haar vierde albumhit bereikt ze voor de vierde keer de top 2. Haar achterstand op Hazes is echter nog flink, dus het ziet er naar uit dat die eerste plek er voor de derde achtereenvolgende keer niet inzit. Alicia’s debuutalbum, ‘Songs in A mnor’, presteerde dat wel; die stond in mei 2001 twee weken bovenaan. ‘The diary of Alicia Keys’ bleef echter eind 2003 en begin 2004 vier weken op #2 steken. Vervolgens kwam haar ‘Unplugged’-album in oktober 2005 ook niet verder dan (één weekje) die tweede plek.

Celine Dion: Taking chances (4)
Haar twee Franstalige albums brachten haar de afgelopen jaren weinig succes (‘On ne change pas’ bleef in 2005 steken op #59 en ‘D’elles’ kwam eerder dit jaar slechts tot #50), maar met het Engelstalige ‘Taking chances’ is het weer raak. Céline Dion heeft listig afgewacht tot de kerstperiode, want de meeste nummers van het album heeft ze al begin dit jaar opgenomen. De rest zong ze in tijdens haar zomervakantie. Een aantal nummers is geschreven door rockers Ben Moody (ex-Evanescence) en Linda Perry (ex-4 non blondes). Verder staat er een cover van ‘Alone’ van Heart op het album. Celine Dion: Van Vegas-diva tot rock bitch?

Paul Potts: One chance (5)
Paul Potts? Doet ons denken aan een nietsontziende Cambodjaanse dictator en rebellenleider… Acht weken stond het album ‘One chance’ van Paul Potts genoteerd en hoger dan #16 kwam het niet. De afgelopen twee weken leek het zelfs alsof het nu al op de terugweg was, want het zakte via 19 naar #21. Deze week echter gaat het eindelijk de goede kant op, want het album stijgt naar #5 en met het oog op de komende feestdagen is het einde nog niet in zicht. De stijging dankt Paul aan een groot mediaoffensief, waarbij hij te zien (en natuurlijk te horen) was in ‘Mooi! Weer de Leeuw’, ‘De TV-show van Ivo Niehe’, op 3FM bij Giel om half negen ’s ochtends met een stem die niet te lijden had onder het vroege tijdstip, en een week lang aandacht voor het album in de ‘Gouden uren’. Niemand kan meer om Paul Potts heen!

Led zeppelin: Mothership (16)
Een nieuwe hit voor Led zeppelin? Dat kan niet anders dan een verzamelalbum zijn. Is ook zo: ‘Mothership’ is een dubbelalbum, samengesteld door de drie overgebleven led zep-leden uit hun acht studio-albums. Voor de liefhebbers is er ook nog een ‘deluxe’- en een ‘collectors’-editie, aangevuld met een dvd met (al eerder op dvd verschenen) live-opnamen. De verstokte oude fans kunnen het geheel bovendien op een vierdelige LP-set aanschaffen en de jonkies kunnen binnenkort naar de iStore, want de volledige Led zeppelin-catalogus komt op betaal-mp3-beschikbaar. Voor Led zeppelin is het de eerste albumnotering sinds ‘How the west was won’ in de zomer van 2003 (#47).

Ciske de Rat (original soundtrack) (19)
Wie had in 1984, toen de film ‘Ciske de Rat’ een groot succes was, kunnen denken dat er drieëntwintig jaar later een succesvolle musical van zou komen? De musical vertelt het hele verhaal dat schrijver Piet Bakker tussen 1942 en 1946 schreef. Er zijn meerdere mensen die de rol van Ciske de Rat spelen. De kleine Ciske wordt gespeeld door Dave Dekker, de oudste, Cis de man, door Danny de Munk. Hij was het die in 1984 de hit van het jaar scoorde met ‘Ik voel me zo verdomd alleen’. De musical toert sinds oktober door het land en deze tournee loopt tot juli 2008. Aan de soundtrack, live opgenomen in het theater, werken onder andere Sjoerd Pleysier en Mariska van Kolck mee. De muziek van de musical werd geschreven door Henny Vrienten.

Herman van Veen: Nederlanders (25)
Vraagje: wat is de overeenkomst tussen de Original soundtrack van ‘Ciske de rat’ op #19 en ‘Nederlanders’ van Herman van Veen op #25? Het antwoord: de verbindende factor is Herman van Veen: hij schreef de muziek van het nummer ‘Ik voel me zo verdomd alleen’, gezongen door Danny de Munk. Daarnaast speelde Herman in de film uit 1984 ook nog de rol van meester Bruis.

Hermannus Jantinus (Herman) van Veen (Utrecht, 14 maart 1945) is veelzijdig. Hij speelt viool, zingt, schrijft, componeert, regisseert, acteert, schildert, is humanitair werker en activist voor de Rechten van het Kind. En hij maakt al platen sinds 1967. In dat jaar verscheen zijn eerste elpee, ‘Herman van Veen I’, en velen zouden nog volgen. Deze week is hij toe aan zijn 150ste (!) elpee/cd/dvd, ‘Nederlanders’. Aan het album is meegewerkt door onder andere Gé Reinders, Daniël Lohues (producer), Tjeerd en Trijntje Oosterhuis en Thé Lau. Als gastmuzikante doet Anne, zijn eigen dochter, mee. Herman schreef in 1986 voor haar het nummer ‘Anne’.

Kinderen voor kinderen: De gamer (36)
Op zaterdag 10 november was de jaarlijkse tv-special rond het Kinderen voor kinderen-album. En dat heeft effect, want ‘De gamer’ stijgt in de vierde week van 77 naar #36. Dat is nog elf plaatsen verwijderd van ‘De coolste dj’ uit 2006. De Sinterklaastijd is altijd goed voor een Kinderen voor kinderen-album. De special wordt nog een keer herhaald, dus wellicht dat er dit keer weer een top 10-notering in zit. Dat zou dan de eerste zijn sinds ‘Kinderen voor kinderen 19’ uit 1998, dat tot #7 kwam.

Craig David: Trust me (37)
In de Single Top 100 zagen we hem al op #62 binnenkomen, maar met zijn album doet hij het nog een stukje beter: Craig David is terug! Van zijn eerste drie albums verkocht hij wereldwijd 13 miljoen exemplaren, maar intussen is hij een beetje in de vergetelheid weggezakt. Craigs debuutalbum, ‘Born to do it’, stond ook bij ons op #1 in 2000, waarna een #19-notering voor ‘Slicker than your average’ een een #6-hit voor ‘The story goes…’ (twee jaar geleden) volgden. Craig voorzag zijn nieuwe album, heel hip, van Cubaanse klanken; hij nam zelfs een nummer op het tropische eiland op. Wellicht luidt dat een succesvolle come back in.

Dekoor: Beter dan ooit (38)
Op 12 juli werd het Utrechtse studentenkoor Dekoor onder leiding van dirigent Johan Rooze door het tv-publiek gekozen tot beste koor van Nederland. Zij deden mee aan ‘Korenslag’, een talentenjacht voor koren uitgezonden door de Evangelische omroep. De hoofdprijs was een opname voor een cd. Eerder dit jaar wonnen ze op het ‘Vivace International Choir Festival’ in Hongarije de publieksprijs. Dekoor bestaat sinds 1985 en bestaat uit zo’n dertig leden. Ze zijn nog op zoek naar stoere mannen, aanmelden kan op hun site. http://www.dekoor.nl/ De nummers voor het album ‘Beter dan ooit’ zijn opgenomen in de Wisseloord-studio’s op 31 augustus. Het album is een mengeling van liedjes uit hun eigen repertoire en liedjes die ze tijdens ‘Korenslag’ brachten. Voor het album namen ze duetten op met Edsilia Rombley en Mark Dakriet.

Seal: System (42)
De single ‘Amazing’ lijkt al weer op de terugweg, het nummer zakt in de tweede week van 74 naar #95. Op zich niet bijzonder, want het gebeurt wel vaker dat als een album verschijnt, de single daar onder lijdt. Dat album, ‘System’, entert de Mega Album Top 100 op #42 en is de opvolger van het verzamelalbum ‘Best 1991 – 2004’ dat in november 2004 tot #21 kwam. ‘System’ is het negende album van Seal. Klik hier voor een trailer van het album.

Djumbo: Spotlight (43)
Gelijktijdig met hun nieuwe album komt in de Single Top 100 de nieuwste single van Djumbo binnen: ‘Dit is real’ op #70. Het album ‘Spotlight’ komt een stuk hoger binnen, op #43, dus dat belooft wat. Hun vorige album, ‘Jump’, kwam binnen op #59 en bereikte na tien weken de hoogste notering: #22. Op ‘Spotlight’ staat twaalf nummers, waaronder vier hitsingles.

Brace: Dilemma (62)
Woensdag wordt de dag van Brace, want dan staat hij in voorprogramma van Rihanna! Maar vorige week was ook geen slechte week voor hem, want toen verscheen zijn tweede album, ‘Dilemma’, de opvolger van ‘Strijder’ (#22 in 2005). Aan ‘Dilemma’ werkten onder andere Lange Frans & Baas B, Kempi en Rocks mee. Speciaal voor het album schreef Brace het nummer ‘De wereld is niet van ons’ voor het Wereld Natuur Fonds (WNF). Brace wil met dat nummer zijn betrokkenheid uiten over de manier waarop we omgaan met de natuur en het klimaat. Tot 2008 loopt op de jongeren- en muziekzenders de campagne ‘Embrace the world’, een nieuwe campagne van het WNF, waar dit nummer ook onderdeel van zal uitmaken.

Spice girls: Greatest hits (73)
Niet echt een notering om over naar huis te schrijven, een 73e plek bij binnenkomst voor de verzamelaar van de Spice girls. Zit Nederland wel op een come back van de vijf dames te wachten, of is de Spice power uitgewerkt? We hebben in ieder geval de keus, want net als bij Led zeppelin verschijnt het album in drie verschillende versies. Op de gewone versie vind je de vijftien grootste Spice-hits. Daarnast kun je een exemplaar aanschaffen aangevuld met een dvd met twaalf clips. En tenslotte is er ook nog een zogeheten ‘limited edition gift box’, waarop naast de cd en de dvd ook nog eens een cd met dertien karaokeversies te vinden zijn, een album met elf remixen, een vriendschapskettinkje en een setje ansichtkaarten. Is dat voldoende om de #1-prestaties van hun eerste twee albums te evenaren, of moeten we toch gaan denken richting de #30-notering van hun voorlaatste album, ‘Forever’ uit 2000?…

the Killers: Sawdust (74)
The Killers zijn vier welopgevoede Amerikaanse heren. Vandaar dat ze gedacht hebben: voordat we aan onze copieuze kerstmaaltijd beginnen, moeten we eerst de kliekjes weggewerkt hebben. ‘Sawdust’ (de titel zegt het eigenlijk ook al) is dan ook een album vol b-kantjes, rarities, covers en remixen van de rockband uit Las Vegas. Op het album vind je in ieder geval opvallende coverkeuzes: ‘Shadowplay’ van Joy division, ‘Ruby don’t take your love to town’ van Kenny Rogers en ‘Romeo and Juliette’ van Dire straits. Eerder dit jaar was de band nog in de onderste regionen van de Album Top 100 te vinden met het restje van de notering voor ‘Sam’s town’, hun #14-hit van oktober vorig jaar.

Chris Brown: Exclusive (83)
‘Exclusive’ is het tweede album van de jonge rapper Chris Brown, nadat zijn titelloze debuut vorig jaar tot #47 reikte. Ging hij er vorig jaar nog prat op dat hij geen stoute woorden gebruikte, zodat papa en mama hun kroost zonder zorgen naar het album konden laten luisteren, deze keer is hij wat groffer gebekt. Chris verexcuseert zich bij voorbaat: “Ik ben gewoon wat volwassener en ouder geworden. Ik zorg er nog steeds voor dat mijn jongste fans naar mijn muziek kunnen luisteren, maar ik heb er ook wel wat nummers opstaan voor de ouderen.” In Amerika kwam ‘Exclusive’ in een keer op #4 binnen, met 300.000 verkochte exemplaren. ‘Wall to wall’, geschreven door Sean Garrett, is de debuutsingle van de plaat.