maandag 19 november 2007

September scoort in november

September: Cry for you (77)

September is de negende maand van het jaar in de Gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen. De naam komt van het Latijnse woord septembris, wat de zevende betekent; september was ten tijde van de Romeinen de zevende maand van het jaar, omdat toentertijd het jaar op 1maart begon. Andere namen voor september: havermaent, evenemaent (avena=haver), herfstmaand, gerstmaand, vruchtmaand. September werd ook wel d’ander oogstmaand genoemd, als tweede oogstmaand (na augustus).

En sinds deze week is september dus ook de naam van een zangeres. We hadden al diverse hits waar de maand september in voorkwam, zoals ‘September’ van Earth, wind & fire, ‘Wet day in september’ van Pussycat, ‘Remember september’ van Catapult of ‘Wake me up when september ends’ van Green day. Maar nog nooit eerder hadden we een act die zich vernoemde naar die maand én die ook succes had. In 1971 was er wel een groep September, die echter niet verder kwam dan een tipnotering met twee singles: ‘Yelly rose’ en ‘Lydia purple’. Andere maanden werden al eerder vereeuwigd in hitmakende zangers en groepen; zo kennen we Little Peggy March, April Stevens, Brian May, June Carter en August 75.

September is het alter ego van de Zweedse zangeres Petra Marklund, geboren op 12 (het zal je niet verwonderen) september, 1984. De naam September komt indirect doordat de dochter van haar producer Jonas de naam Juni, draagt. Petra’s moeder komt uit Slovenië, en heeft meegedaan aan Sloveense zangwedstrijden. Haar vader is professor in de ruimtewetenschappen.

In 2003, Petra was toen achttien jaar, scoorde ze in Zweden haar eerste hit met ‘La la la (never give it up)’. Een jaar later verscheen haar debuutalbum. Als voorloper van haar tweede album, ‘In orbit’, werd vorig jaar ‘Satellites’ op single uitgebracht en dat was geen verkeerde keuze, want het nummer bereikte de eerste plaats in Zweden. Van dat album komt ook ‘Cry for you’, dat bij ons haar eerste hit is op #77. Het nummer was al een hit in Spanje, Polen en natuurlijk Zweden. Daar is ze dit jaar al toe aan het derde album, ‘Dancing shoes’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten