maandag 19 november 2007

Hazes-duettenalbum wijst concurrentie terug

In de Mega Album Top 100 blijft ‘Samen met Dré’ riant aan de leiding. Hoge binnenkomers van Alicia Keys en Celine Dion kunnen daar niets aan veranderen. Wie nog op zoek is naar een fraaie verzamelbox kan terecht bij Led zeppelin of de Spice girls. Wie genoegen neemt met de kruimeltjes heeft aan de nieuwe van the Killers voldoende.

André Hazes: Samen met Dré (1)
Nee, dat wordt geen eenzame Kerst voor André Hazes! Alle bekende Nederlandse artiesten willen wel ‘Samen met Dré’ op één album staan. De plaat, vorige week nieuw op #1, blijft deze week uiteraard staan bovenaan. Hazes’ voorsprong op de #2 is maar liefst 43%. En ondersteund door een tv-programma op RTL4, ‘In duet met André Hazes’, kan de drie jaar dode zanger het waarschijnlijk nog wel even volhouden bovenaan.

Alicia Keys: As I am (2)
Binnen op #2, en dat is inderdaad wel het minste dat we van Alicia Keys mogen verwachten. Met haar vierde albumhit bereikt ze voor de vierde keer de top 2. Haar achterstand op Hazes is echter nog flink, dus het ziet er naar uit dat die eerste plek er voor de derde achtereenvolgende keer niet inzit. Alicia’s debuutalbum, ‘Songs in A mnor’, presteerde dat wel; die stond in mei 2001 twee weken bovenaan. ‘The diary of Alicia Keys’ bleef echter eind 2003 en begin 2004 vier weken op #2 steken. Vervolgens kwam haar ‘Unplugged’-album in oktober 2005 ook niet verder dan (één weekje) die tweede plek.

Celine Dion: Taking chances (4)
Haar twee Franstalige albums brachten haar de afgelopen jaren weinig succes (‘On ne change pas’ bleef in 2005 steken op #59 en ‘D’elles’ kwam eerder dit jaar slechts tot #50), maar met het Engelstalige ‘Taking chances’ is het weer raak. Céline Dion heeft listig afgewacht tot de kerstperiode, want de meeste nummers van het album heeft ze al begin dit jaar opgenomen. De rest zong ze in tijdens haar zomervakantie. Een aantal nummers is geschreven door rockers Ben Moody (ex-Evanescence) en Linda Perry (ex-4 non blondes). Verder staat er een cover van ‘Alone’ van Heart op het album. Celine Dion: Van Vegas-diva tot rock bitch?

Paul Potts: One chance (5)
Paul Potts? Doet ons denken aan een nietsontziende Cambodjaanse dictator en rebellenleider… Acht weken stond het album ‘One chance’ van Paul Potts genoteerd en hoger dan #16 kwam het niet. De afgelopen twee weken leek het zelfs alsof het nu al op de terugweg was, want het zakte via 19 naar #21. Deze week echter gaat het eindelijk de goede kant op, want het album stijgt naar #5 en met het oog op de komende feestdagen is het einde nog niet in zicht. De stijging dankt Paul aan een groot mediaoffensief, waarbij hij te zien (en natuurlijk te horen) was in ‘Mooi! Weer de Leeuw’, ‘De TV-show van Ivo Niehe’, op 3FM bij Giel om half negen ’s ochtends met een stem die niet te lijden had onder het vroege tijdstip, en een week lang aandacht voor het album in de ‘Gouden uren’. Niemand kan meer om Paul Potts heen!

Led zeppelin: Mothership (16)
Een nieuwe hit voor Led zeppelin? Dat kan niet anders dan een verzamelalbum zijn. Is ook zo: ‘Mothership’ is een dubbelalbum, samengesteld door de drie overgebleven led zep-leden uit hun acht studio-albums. Voor de liefhebbers is er ook nog een ‘deluxe’- en een ‘collectors’-editie, aangevuld met een dvd met (al eerder op dvd verschenen) live-opnamen. De verstokte oude fans kunnen het geheel bovendien op een vierdelige LP-set aanschaffen en de jonkies kunnen binnenkort naar de iStore, want de volledige Led zeppelin-catalogus komt op betaal-mp3-beschikbaar. Voor Led zeppelin is het de eerste albumnotering sinds ‘How the west was won’ in de zomer van 2003 (#47).

Ciske de Rat (original soundtrack) (19)
Wie had in 1984, toen de film ‘Ciske de Rat’ een groot succes was, kunnen denken dat er drieëntwintig jaar later een succesvolle musical van zou komen? De musical vertelt het hele verhaal dat schrijver Piet Bakker tussen 1942 en 1946 schreef. Er zijn meerdere mensen die de rol van Ciske de Rat spelen. De kleine Ciske wordt gespeeld door Dave Dekker, de oudste, Cis de man, door Danny de Munk. Hij was het die in 1984 de hit van het jaar scoorde met ‘Ik voel me zo verdomd alleen’. De musical toert sinds oktober door het land en deze tournee loopt tot juli 2008. Aan de soundtrack, live opgenomen in het theater, werken onder andere Sjoerd Pleysier en Mariska van Kolck mee. De muziek van de musical werd geschreven door Henny Vrienten.

Herman van Veen: Nederlanders (25)
Vraagje: wat is de overeenkomst tussen de Original soundtrack van ‘Ciske de rat’ op #19 en ‘Nederlanders’ van Herman van Veen op #25? Het antwoord: de verbindende factor is Herman van Veen: hij schreef de muziek van het nummer ‘Ik voel me zo verdomd alleen’, gezongen door Danny de Munk. Daarnaast speelde Herman in de film uit 1984 ook nog de rol van meester Bruis.

Hermannus Jantinus (Herman) van Veen (Utrecht, 14 maart 1945) is veelzijdig. Hij speelt viool, zingt, schrijft, componeert, regisseert, acteert, schildert, is humanitair werker en activist voor de Rechten van het Kind. En hij maakt al platen sinds 1967. In dat jaar verscheen zijn eerste elpee, ‘Herman van Veen I’, en velen zouden nog volgen. Deze week is hij toe aan zijn 150ste (!) elpee/cd/dvd, ‘Nederlanders’. Aan het album is meegewerkt door onder andere Gé Reinders, Daniël Lohues (producer), Tjeerd en Trijntje Oosterhuis en Thé Lau. Als gastmuzikante doet Anne, zijn eigen dochter, mee. Herman schreef in 1986 voor haar het nummer ‘Anne’.

Kinderen voor kinderen: De gamer (36)
Op zaterdag 10 november was de jaarlijkse tv-special rond het Kinderen voor kinderen-album. En dat heeft effect, want ‘De gamer’ stijgt in de vierde week van 77 naar #36. Dat is nog elf plaatsen verwijderd van ‘De coolste dj’ uit 2006. De Sinterklaastijd is altijd goed voor een Kinderen voor kinderen-album. De special wordt nog een keer herhaald, dus wellicht dat er dit keer weer een top 10-notering in zit. Dat zou dan de eerste zijn sinds ‘Kinderen voor kinderen 19’ uit 1998, dat tot #7 kwam.

Craig David: Trust me (37)
In de Single Top 100 zagen we hem al op #62 binnenkomen, maar met zijn album doet hij het nog een stukje beter: Craig David is terug! Van zijn eerste drie albums verkocht hij wereldwijd 13 miljoen exemplaren, maar intussen is hij een beetje in de vergetelheid weggezakt. Craigs debuutalbum, ‘Born to do it’, stond ook bij ons op #1 in 2000, waarna een #19-notering voor ‘Slicker than your average’ een een #6-hit voor ‘The story goes…’ (twee jaar geleden) volgden. Craig voorzag zijn nieuwe album, heel hip, van Cubaanse klanken; hij nam zelfs een nummer op het tropische eiland op. Wellicht luidt dat een succesvolle come back in.

Dekoor: Beter dan ooit (38)
Op 12 juli werd het Utrechtse studentenkoor Dekoor onder leiding van dirigent Johan Rooze door het tv-publiek gekozen tot beste koor van Nederland. Zij deden mee aan ‘Korenslag’, een talentenjacht voor koren uitgezonden door de Evangelische omroep. De hoofdprijs was een opname voor een cd. Eerder dit jaar wonnen ze op het ‘Vivace International Choir Festival’ in Hongarije de publieksprijs. Dekoor bestaat sinds 1985 en bestaat uit zo’n dertig leden. Ze zijn nog op zoek naar stoere mannen, aanmelden kan op hun site. http://www.dekoor.nl/ De nummers voor het album ‘Beter dan ooit’ zijn opgenomen in de Wisseloord-studio’s op 31 augustus. Het album is een mengeling van liedjes uit hun eigen repertoire en liedjes die ze tijdens ‘Korenslag’ brachten. Voor het album namen ze duetten op met Edsilia Rombley en Mark Dakriet.

Seal: System (42)
De single ‘Amazing’ lijkt al weer op de terugweg, het nummer zakt in de tweede week van 74 naar #95. Op zich niet bijzonder, want het gebeurt wel vaker dat als een album verschijnt, de single daar onder lijdt. Dat album, ‘System’, entert de Mega Album Top 100 op #42 en is de opvolger van het verzamelalbum ‘Best 1991 – 2004’ dat in november 2004 tot #21 kwam. ‘System’ is het negende album van Seal. Klik hier voor een trailer van het album.

Djumbo: Spotlight (43)
Gelijktijdig met hun nieuwe album komt in de Single Top 100 de nieuwste single van Djumbo binnen: ‘Dit is real’ op #70. Het album ‘Spotlight’ komt een stuk hoger binnen, op #43, dus dat belooft wat. Hun vorige album, ‘Jump’, kwam binnen op #59 en bereikte na tien weken de hoogste notering: #22. Op ‘Spotlight’ staat twaalf nummers, waaronder vier hitsingles.

Brace: Dilemma (62)
Woensdag wordt de dag van Brace, want dan staat hij in voorprogramma van Rihanna! Maar vorige week was ook geen slechte week voor hem, want toen verscheen zijn tweede album, ‘Dilemma’, de opvolger van ‘Strijder’ (#22 in 2005). Aan ‘Dilemma’ werkten onder andere Lange Frans & Baas B, Kempi en Rocks mee. Speciaal voor het album schreef Brace het nummer ‘De wereld is niet van ons’ voor het Wereld Natuur Fonds (WNF). Brace wil met dat nummer zijn betrokkenheid uiten over de manier waarop we omgaan met de natuur en het klimaat. Tot 2008 loopt op de jongeren- en muziekzenders de campagne ‘Embrace the world’, een nieuwe campagne van het WNF, waar dit nummer ook onderdeel van zal uitmaken.

Spice girls: Greatest hits (73)
Niet echt een notering om over naar huis te schrijven, een 73e plek bij binnenkomst voor de verzamelaar van de Spice girls. Zit Nederland wel op een come back van de vijf dames te wachten, of is de Spice power uitgewerkt? We hebben in ieder geval de keus, want net als bij Led zeppelin verschijnt het album in drie verschillende versies. Op de gewone versie vind je de vijftien grootste Spice-hits. Daarnast kun je een exemplaar aanschaffen aangevuld met een dvd met twaalf clips. En tenslotte is er ook nog een zogeheten ‘limited edition gift box’, waarop naast de cd en de dvd ook nog eens een cd met dertien karaokeversies te vinden zijn, een album met elf remixen, een vriendschapskettinkje en een setje ansichtkaarten. Is dat voldoende om de #1-prestaties van hun eerste twee albums te evenaren, of moeten we toch gaan denken richting de #30-notering van hun voorlaatste album, ‘Forever’ uit 2000?…

the Killers: Sawdust (74)
The Killers zijn vier welopgevoede Amerikaanse heren. Vandaar dat ze gedacht hebben: voordat we aan onze copieuze kerstmaaltijd beginnen, moeten we eerst de kliekjes weggewerkt hebben. ‘Sawdust’ (de titel zegt het eigenlijk ook al) is dan ook een album vol b-kantjes, rarities, covers en remixen van de rockband uit Las Vegas. Op het album vind je in ieder geval opvallende coverkeuzes: ‘Shadowplay’ van Joy division, ‘Ruby don’t take your love to town’ van Kenny Rogers en ‘Romeo and Juliette’ van Dire straits. Eerder dit jaar was de band nog in de onderste regionen van de Album Top 100 te vinden met het restje van de notering voor ‘Sam’s town’, hun #14-hit van oktober vorig jaar.

Chris Brown: Exclusive (83)
‘Exclusive’ is het tweede album van de jonge rapper Chris Brown, nadat zijn titelloze debuut vorig jaar tot #47 reikte. Ging hij er vorig jaar nog prat op dat hij geen stoute woorden gebruikte, zodat papa en mama hun kroost zonder zorgen naar het album konden laten luisteren, deze keer is hij wat groffer gebekt. Chris verexcuseert zich bij voorbaat: “Ik ben gewoon wat volwassener en ouder geworden. Ik zorg er nog steeds voor dat mijn jongste fans naar mijn muziek kunnen luisteren, maar ik heb er ook wel wat nummers opstaan voor de ouderen.” In Amerika kwam ‘Exclusive’ in een keer op #4 binnen, met 300.000 verkochte exemplaren. ‘Wall to wall’, geschreven door Sean Garrett, is de debuutsingle van de plaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten