vrijdag 24 mei 2019

Hitflits: Duncan Laurence en Rammstein, lijstaanvoerders in 50-jarige single en albumlijst

Op vrijdag 23 mei 1969 was even voor twee uur op het toenmalige Hilversum III, het nummer ‘Israelites’ van Desmond Dekker & the Aces te horen. ‘Israelites’ was de eerste #1-hit van de allereerste Top 30, die werd uitgezonden door de VPRO tussen twaalf en twee uur op Hilversum III. De Top 30, die gepresenteerd werd door Willem van Kooten alias Joost den Draayer, is de verre voorloper van de huidige Single Top 100.

Een dag later, op zaterdag 24 mei 1969, werd er nog een hitlijst uitgezonden. Niet op Hilversum III, maar op Hilversum II. Geen single maar een elpeelijst, die gepresenteerd werd door Herman Stok. Enige tijd daarvoor was Stok gestopt met zijn programma ‘Tijd Voor Teenagers’. In dezelfde zendtijd op Hilversum II, tussen 13.20 en 14.00 uur, presenteerde hij die zaterdag de LP Top 10, onder redactie van Co De Kloet. De allereerste #1 in de Elpee Top 10 was James Last Op Klompen van James Last. De Elpee Top 10 was de verre voorloper van de huidige Album Top 100.

En dus bestaan beide lijsten dit weekend 50 jaar! Veronica mag eerder zijn begonnen met de single Top 40 (in 1965), Hilversum was er eerder met de elpeelijst, al in mei 1969. Pas in december presenteerde Radio Veronica haar eerste albumlijst.

Later meer over 50 jaar single en albumlijsten in Nederland. Nu over naar de lijsten van deze week, want bij de start van het 51e hitjaar hebben beide lijsten een nieuwe lijstaanvoerder.

SINGLES

Hij heeft er even op moeten wachten, maar in de elfde week stijgt ‘Arcade’ van Duncan Laurence naar de eerste plaats van de Single Top 100. In de afgelopen week is het nummer, waarmee hij zaterdag de 64e editie van het Eurovisie Songfestival won, zo’n 5,5 miljoen keer gestreamd. Inclusief duizenden downloads levert dat ‘Arcade’ een overwicht op van zo’n 57% op de #2, ‘I Don’t Care’ van Ed Sheeran & Justin Bieber, de #1 van vorige week.
‘Arcade’ van Duncan Laurence is de zesde Eurovisie #1-hit door een Nederlandse deelnemer. Van die zes bereikten alleen ‘Birds’ van Anouk (2x in 2013) en ‘Calm After The Storm’ van the Common Linnets (4x in 2014) de finale. Anouk eindigde daarin op de negende plaats, the Common Linnets, een gelegenheidsduo bestaande uit Waylon en Ilse DeLange, werd tweede achter ‘Rise to The Phoenix’ van Conchita Wurst.

revanche

Met een eerste plaats voor ‘Arcade’ dit jaar, revancheert Ilse DeLange zich. Zij was het die Duncan Laurence voorstelde aan de selectiecommissie van de AVRO/TROS, dat de deelnemer selecteert voor het Eurovisie Songfestival.

In 2014 was Ilse de coach van Duncan Laurence tijdens the Voice of Holland, waar hij niet verder kwam dan de halve finale. De finale werd gewonnen door O'G3NE, dat in 2017 aan het Songfestival mee deed en elfde werd. Na the Voice hielden DeLange en Laurence contact en liet hij haar regelmatig nieuwe muziek horen. Daarbij zat ook ‘Arcade’, dat ze lieten horen aan de selectiecommissie en die waren gelijk om.
De overwinning zaterdag en de dubbelplatinaplaat voor meer dan 80.000 exemplaren van ‘Arcade’, die Duncan afgelopen zondag ontving tijdens een speciale uitzending van ‘Pauw’, mogen dan ook zeker tot haar verdiensten worden gerekend.

streamrecords

Vorige week vrijdag, de dag voordat Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival op zijn naam zette, was zijn liedje ‘Arcade’ al het meest gestreamd. En de dag daarna met 1,24 miljoen was ‘Arcade’ zelfs het meest gestreamde liedje ooit in Nederland op één dag. Het vorige record stond met 930.00 streams op naam van Frenna & Lil’ Kleine met ‘Verleden Tijd’.

Daarnaast werd ‘Arcade’ op zondag, wereldwijd ruim 2,8 miljoen keer gestreamd, waarmee het nummer doorsteeg naar de veertiende plaats. De hoogste plaats sinds ‘Scared To Be Lonely’ van Martin Garrix & Dua Lipa, dat in 2017 tot de vijfde plaats reikte. Maar dan wel dankzij miljoenen streams over de hele wereld. Inmiddels is ‘Arcade’ wereldwijd zo’n 28 miljoen keer gestreamd. In de weeklijst van Spotify komt het nummer binnen op de 35e plaats.

kijkers bevestigen voorspellingen bookmakers

Al vanaf de bekendmaking op donderdag 8 maart in De Wereld Draait Door, was ‘Arcade’ van Duncan Laurence, volgens de bookmakers, het liedje met de meeste kans om het liedjesfestival te winnen. De dag voor de finale was deze winstkans zelfs opgelopen tot 50%!Hij moest het alleen nog wel even waarmaken. En dat deed hij met zijn beste optreden in de Eurovisieweek.
Als het aan de vakjury’s had gelegen, had er met 237 punten niet meer ingezeten dan een derde plaats. En ook de 261 punten van de tele-jury alleen waren niet voldoende (Noorwegen had er 291) voor een overwinning. Maar de punten samen (498) leverde Nederland de overwinning op, de eerste sinds 1975.

bron Infografic: Eurovisonworld.com.

2020 naar Nederland

Het is de vijfde keer dat Nederland het Eurovisie Songfestival wint en de eerste keer sinds ‘Ding A Dong’ van Teach In in 1975. En dus komt het hele circus volgend jaar naar Nederland. Bijkomend voordeel van winnen, is dat je als organiserend land direct bent geplaatst voor de finale en niet eerst een halve finale door moet. Dat mag echter geen reden zijn, om dan maar een mindere inzending in te sturen. Met ‘Arcade’ van Duncan Laurence, heeft Nederland bewezen de concurrentie aan te kunnen. Laten we dit niveau nu aanhouden!

SINGLE TOP 5

1. (7)   Duncan Laurence: Arcade
2. (1)   Ed Sheeran & Justin Bieber: I Don’t Care (op bijna 57%)
3. (2)   Lil Nas X: Old Town Road / remix feat. Billie Ray Cyrus
4. (4)   Marco Borsato, Armin van Buuren & Davina Michelle: Hoe Het Danst
5. EW  Frenna feat. Chivv: Give Dem

Eurovisiehits (1)

Net als in 2015 krijgen zes Eurovisienummers een notering in de Single Top 100. Naast ‘Arcade’ van Duncan Laurence zijn dat de volgende vijf. Tussen haakjes staat het land en de plaats die ze haalden tijdens het festival.
#18 Mahmood: Soldi (Italië, #2)
#48 Luca Hänni: She Got Me (Zwiterland, #4)
#40 John Lundvik: Too Late For Love (Zweden, #5)
#59 KEiiNO: Spirit In The Sky (Noorwegen, #6)
#73 Michela: Chameleon (Malta, #14)

Grote afwezige is ‘Proud’ van Tamara Todevska, die voor Noord Macedonië meedeed. Het nummer kreeg de meeste punten van de vakjury’s, maar eindigde twaalfde bij de tele-jury. De uiteindelijke positie was een zevende.

7x dubbelwinst

‘Arcade’ van Duncan Laurence is pas het zevende winnende liedje in de afgelopen 64 jaar dat ook de eerste plaats haalt van de hitparade. Hier volgen ze alle zeven:
1967: Sandie Shaw: Puppet On A String
1972: Vicky Leandros: Après Toi
1974: Abba - Waterloo
1976: Brotherhood of Man: Save Your Kisses For Me
1981: Bucks Fizz: Making Your Mind Up
1982: Nicole: Ein bisschien Frieden
2019: Duncan Laurence: Arcade

Over naar de andere nieuwe nummers van deze week:
#15 Kris Kross Amsterdam, Kraantje Pappie & Tabitha: Moment
#21 ronnie Flex & Sarita Lorena: Haal Me Naar Boven
#27 Bizzey feat. Kevin, LouiVos & Yung Felix: Mapima
#78 Tyler, the Creator: Earthquake

ALBUMS

In de afgelopen 50 jaar heeft de Duitse formatie Rammstein tien keer de albumlijst gehaald. De eerste keer in 1997: Herzleid (#77), de voorlaatste keer in 2017: Paris (#10). In 2009 resulteerde dat in een #1-notering voor Liebe ist für alle da. En nu, tien jaar later, is het weer raak voor de metal rockers uit Berlijn. Hun zevende studioalbum, ook het eerste in tien jaar, getiteld Rammstein, pakt deze week de eerste plaats in de Album Top 100. Het album voert ook de Vinyl 33 aan. Op 25 juni geeft de band een concert in de Kuip in Rotterdam, onderdeel van de ‘Europe Stadium Tour 2019’, die aanstaande maandag start in de Veltins Arena in Gelsenkirchen.

ALBUM TOP 5

1. EW  Rammstein: Rammstein (ook #1 in de Vinyl 33)
2. (2)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (op bijna 68%)
3. EW  Tyler, the Creator: Igor
4. (1)   Kevin: Vrij
5. EW  the National: I Am Easy To Find

Rest ons nog de andere nieuwe noteringen van deze week:
#6 DJ Khaled: Father Of Asahd
#11 Lewis Capaldi: Divine Uninspired To A Hellish Extent
#44 Maluma: 11:11
#77 James TW: Chapters