vrijdag 1 september 2023

Hitflits: Dit Is Het Levenslied eerste nummer 1 album voor Tino Martin

Met de albums kon het deze week weer alle kanten op. Aan het begin van de week leek het er op dat Vandenberg met SIN de toppositie zou overnemen van Moderne Manieren van de Jeugd van Tegenwoordig. Maar op woensdag was het Tino Martin die met zijn album Dit Is Het Levenslied de boventoon voerde. En ook Burna Boy deed een poging.
Ondanks hevige concurrentie heeft Tino Martin de eerste plaats weten te behouden. Na een vijfde plaats voor Thuis Komen Pas De Tranen (in 2018) en twee keer de derde plaats, voor Hoe Ik Het Zie (in 2017) en Voor Iedereen (in 2020), scoort Tino Martin nu zijn eerste nummer 1-album, waarmee proficiat. Wel  behaalden al twee van zijn DVD's de eerste plaats: Hét Concert Van Mijn Dromen - Live in de  HMH (in 2016) en Het Concert Van Mijn Dromen XL - Live in de Ziggo Dome (in 2017).
 
ALBUM TOP 6, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Tino Martin: Dit Is Het Levenslied (69)         *** eerste week op nummer 1 ***
2. EW  Burna Boy: I Told Them … (0), op 15,76%
3. EW  Vandenberg: SIN (97)
Ronnie Romero, zanger op het vorige album 2020 (nummer 2 in 2020) van Vandenberg, is op SIN vervangen door de Zweed Mats Leven. Sinds 2022 maakt Leven, die onder andere zanger was in de band van Yngwie Malmsteen en het Trans Siberian Orchestra, deel uit van Vandeberg. De hoes van SIN
is gebaseerd op de hoes van Heading For A Storm (nummer 14 uit 1983).
 
4. (3)   Soundtrack: Barbie The Album (12)
5. (4)   Travis Scott: Utopia (5)
6. (1)   de Jeugd van Tegenwoordig: Moderne Manieren (54), nog wel nummer 1 in de Vinyl 33, voor de derde week inmiddels
 
Dan zijn er nog twee andere nieuwe noteringen.
#49 Alice Cooper: Road (100)
#70 Tim Knol: Long Live Your Friends (87)
 
SINGLES
 
Met zevenmijlslaarzen gaat ‘Prada’ van Cassö, Raye & D-Block Europe door de Single Top 100. Twee weken geleden kwam het nummer binnen op 49, vorige week sprintte het naar de tiende plaats en deze week stoot het door naar de tweede plaats. Het moet wel heel raar lopen wil het nummer volgende week niet doorstijgen naar de top. Deze week nog net niet en dus voert ‘(It Goes Like) Nanana’, van Peggy Gou voor de vijfde week de Single Top 100 aan.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Peggy Gou: (It Goes Like) Nanana   *** vijfde week op nummer 1 ***
2. (10) Cassö, Raye & D-Block Europe: Prada, op 5,17%
3. (2)   Libianca: People
4. (4)   Dua Lipa: Dance The Night
5. (7)   Billie Eilish: What Was I Made For
 
Net als
‘Prada’ van Cassö, Raye & D-Block Europe schiet ook ‘Paint The Town Red’ van Doja Cat als een komeet door de Single Top 100. De standen: 76-21 en deze week nummer 6. Na ‘Say So’  (nummer 9 in 2020) en ‘Kiss Me More’ feat. SZA (nummer 7 in 2021), is ‘Paint The Town Red’ de derde top 10-notering voor Doja Cat en nu al haar grootste hit.
 
toontje te hoog
 
In januari van dit jaar meldde Jan Smit op zijn Instagram dat hij al tijden door fans werd gestalkt met het nummer  ‘Van Goes Tot Purmerend’. Als de 13-jarige Johannes Hendricus Maria Smit ofwel Jantje Smit met een hoge stem, had hij het nummer in 1999 opgenomen op zijn album Jantje Smit (nummer 7).
 
De fans wilden dat Jan het nummer live zingt, maar die hoge stem haalt hij al lang niet meer. En dus heeft hij het nummer samen met Marcel Visser van de gelijknamige band, onder handen genomen en bewerkt. Niet minder dan Marco Schuitmaker van de nummer 1-hit ‘Engelbewaarder’ werd gevraagd om het nummer met hem in te zingen onder productie van Harald Queens, die ook ‘Engelbewaarder’ had geproduceerd.
Een gouden duo dus? Vooralsnog blijkt dat nog niet uit de notering van ‘Van Goes Tot Purmerend’ van Jan Smit & Marco Schuitmaker. De eerste drie dagen vorige week waren te weinig voor een notering. En de afgelopen volledige week levert nog maar een 85e plaats op.
 
Twee tracks van het nummer 2 album I Told Them … van Burna Boy krijgen een notering:
#36 City Boys
#46 Cheat On Me feat. Dave

De overige eerste weeks noteringen zijn:
#64 Selena Gomez: Single Soon
#68 Miley Cyrus: Used To Be Young
 
#83 Teddy Swims: Lose Control
Als je Jaten Dimsdale heet, dan spreekt dat als artiest niet echt tot de verbeelding. Swims vond op een internet-forum, dat staat voor ‘Someone Who Isn't Me Sometimes’, ofwel voor ‘iemand die ik soms niet ben’. Het is een verwijzing naar zijn worsteling om de verschillende delen van zichzelf te integreren. Voor hem zijn er geen categorieën, geen stereotypen, geen statistiek is een bepaald getal. Zijn doel is barrières doorbreken en mensen samen te brengen. De naam Teddy kwam later, en was een overblijfsel uit de jeugd van Dimsdale.
 
De 30-jarige Dimsdale liet voor het eerst van zich spreken in 2019 met de cover ‘Don’t Stop Believin’’ van Journey. Sindsdien zijn niet de minsten fan van zijn muziek, waaronder Meghan Trainor en X Ambassadors. Ook in Nederland breidt zijn fanschare zich uit. ‘Lose Control’, was al 3FM Megahit, Q Music Alarmschijf en Veronica’s Oorkonde. Het nummer staat op zijn debuutalbum I've Tried Everything But Therapy, dat op 15 september uitkomt.
 
#96 Joost: Droom Groot