vrijdag 22 september 2023

Hitflits: Olivia Rodrigo houdt met album Guus Meeuwis van de eerste plaats; uit de hand gelopen grap levert voetballers hit op

Even leek het er op dat Guus Meeuwis alsnog een nummer 1 album zou scoren met het  studioalbum Uit Het Hoofd. In mei kwam het album, dankzij digitale verkopen en het fysieke  cd-album, binnen op de derde plaats.
 
Wat nog ontbrak was een vinylrelease en die was er afgelopen week. Een dubbelelpee, want tevens is het tweede deel van Uit Het Hoofd uitgebracht. Kopers van het eerste deel kregen afgelopen week het tweede deel opgestuurd.
De dubbelpee in diverse kleuren, leverde na het weekend direct de eerste plaats op in de voorlopige albumlijst. Uiteindelijk blijft daar een tweede plaats van over en dat is een plekje hoger dan in mei. Wel zijn de vinylverkopen goed voor een eerste plaats in de Vinyl 33. De dubbelelpee verkoopt bijna 2x zoveel als Guts van Olivia Rodrigo, dat wel de eerste plaats behoudt in de Album Top 100.
 
Afgelopen week is de Uit Het Hoofd theatertournee van Guus Meeuwis gestart, zijn eerste in vijf jaar tijd.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Olivia Rodrigo: Guts (17)      *** tweede week op nummer 1 ***
Haar debuutalbum Sour (5%) stijgt deze week terug de top 10 in, in de 122e week.
2. HH  Guus Meeuwis: Uit Het Hoofd (89), op 32,53%
3. (3)   Fleetwood Mac: Rumours / Rumours Live (43)
Zoals vorige week vermeld zijn de albums Rumours en Rumours Live samengevoegd. Van GfK Dutch Charts, die alle data bijhoudt, kregen we nog door dat het studioalbum het beter deed dan het live album. Exacte cijfers zijn niet te geven, omdat niet te zien is welk deel van de streams naar Rumours gaat en welk deel naar Rumours Live.
 
4. (4)   Soundtrack: Barbie The Album (6)
5. (7)   Travis Scott: Utopia (1)

Dan volgen nu de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn:
#17 Sleepy Hallow: Boy Meets World (0)
#18 Mitski: The Land Is Inhospitable And So Are We (50)
#25 Elephant: Shooting For The Moon (83)
#27 Nielson: Niels (44)
#39 Madison Beer: Silence Between Songs (32)
#41 Brian Setzer: The Devil Aways Collects (99)
 
#46 Steve Hackett: Foxtrot At Fifty + Hackett Highlights: Live In Brighton (98)
Foxtrot
was het vierde album van de Britse groep Genesis uit 1972, waar Steve Hackett nog gitaar bij speelde. Het album is zijn favoriet en ter gelegenheid van de 50e verjaardag, speelt hij dit integraal tijdens concerten. De opname stamt uit oktober 2022 tijdens een optreden in de Britse havenstad Brighton.
 
#77 Teddy Swims: I’ve Tried Everything But Therapy (Part 1) (0)

SINGLES
 
De voorlaatste keer dat een (ex) profvoetballer een hit scoorde, was in 2021. Quincy Owusu-Abeyie speelde onder andere bij het jeugdelftal van Ajax en scoorde als rapper Blow een hit met ‘Doris’ als onderdeel van het hip-hop collectief Rich2Gether.
 
Deze week is het de beurt aan de 24-jarige Noa Noëll Lang uit Capelle aan de IJsssel, die speelt bij PSV en als Noano rapt op het nummer ‘7k Op Je Feestje’ feat. Antybanty. Daarachter gaat zijn jeugdvriend, de 21-jarige Anthony Franklin Baarh, ook voetballer, schuil. Baarh speelt voor zaterdag derdeklasser Lyra. ‘7K’ staat voor de wijk Zevenkamp in Rotterdam, waar Noa 
bij de voormalige amateurclub RSV HION zijn voetbalcarrière begon .
 
grap
 
Anthony over de samenwerking met Noa:  “Ik maak al een tijdje muziek en Noa kwam eens langs in mijn studio. Hij heeft een passie voor rapmuziek en we hebben al lachend iets opgenomen. Eigenlijk hebben we dat liedje heel snel gemaakt zonder veel na te denken. Het begon als een grap, maar het is wat uit de hand gelopen.” Dat kan je wel zeggen, want ‘7k Op Je Feestje’ komt binnen op de zesde plaats van de Single Top 100.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Cassö, Raye & D-Block Europe: Prada        *** derde week op 1 ***
2. (2)   Doja Cat: Paint The Town Red,  op 10,31%
3. (19) Kenya Grace: Strangers
4. (3)   Peggy Gou: (It Goes Like) Nanana
5. EW  Katnuf / Ronnie Flex / Jonna Fraser / Caza: Domino
 
Resteren nog de overige eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn:
#7 Tate McRae: Greedy
Na ‘You Broke Me First’ (nummer 10 in 2017) is ‘Greedy’ haar tweede top 10-notering. De komende week is ‘Greedy’ de Favourite op Radio 538
 
#37 Drake feat. SZA: Slime Me Out
#52 SZA: Snooze
#75 Zara Larsson & David Guetta: On My Love (komende week de Grandslam op Slam!)
 
#83 Lord Huron feat. Phoebe Bridgers: The Night We Met
‘The Night We Met’ is een nummer van de Amerikaanse indieband Lord Huron uit 2017 van het album Strange Trails. Al in 2018 nam de band samen met hun landgenoot Phoebe Bridgers een nieuwe versie op, bestemd voor het tweede seizoen van de Netflix-serie ’13 Reasons Why’. In 2019 verscheen die versie op een vinylsingle en was alleen te koop tijdens Record Store Day. Dankzij TikTok krijgt het nu een notering.
 


#85 Siggy & D1ns: Dingen Die Ik Doe
#88 Frank Ocean: Pink + White
 
#99 Arctic Monkeys: I Wanna Be Yours
Het album A.M. van deze Britse indieband uit 2013, staat al sinds 31 oktober 2020  onafgebroken in de Album Top 100, deze week op nummer 15, van 18. In totaal heeft het album er al 368 weken opzitten. ‘I Wanna Be Yours’,  het laatste nummer op het album, verscheen in 2013 op single, maar miste de Single Top 100.
Van oorsprong is ‘I Wanna Be Yours’ een gedicht van John Cooper Clarke, dat staat op zijn zesde album Zip Style Method uit 1982. Dankzij zanger Alex Turner en zijn band Arctic Monkeys dat ‘I Wanna Be Yours’ opnam, werd het gedicht bekend bij een groter publiek. Anno 2023 is het nummer een hit op TikTok en wordt het veel gestreamd, inmiddels meer dan 1,4 miljard.