Ticket for Tibet: Als je ooit nog eens terug kan (1) *** hoogste eersteweeks ***
Met het kopen van het nummer ‘Als je ooit nog eens terug kan’ van Ticket for Tibet, hebben veel Nederlanders aangetoond het niet eens te zijn met het beleid van China met betrekking tot Tibet. In 1950 is Tibet, dat tot dan toe een onafhankelijke theocratie was, geannexeerd door China en sindsdien wordt er alles aan gedaan om Tibet onder de Chinese duim te houden, met inbegrip van het vernietigen van de Tibetaanse cultuur.
Afgelopen zondag, 20 april, vond voor de derde keer het Ticket for Tibet festival plaats. Doel van dit festival: de Tibetaanse levensvisie onder de aandacht te brengen en zich in te zetten voor het behoud daarvan. Met het oog op het festival, en de huidige situatie waarin de Tibetanen zich bevinden, is ‘Als je ooit nog eens terug kan’ uitgebracht. Het nummer komt dus niet zomaar uit de lucht vallen.
Chronologie van een #1-hit
Op 28 februari was ‘Peter Slager (bassist/zanger van Bløf), te gast in ‘Pauw & Witteman’. Eerder die dag hadden de leden van Bløf het aanbod om tijdens de komende Olympische spelen in Peking, in het ‘Holland Heineken house’ te komen spelen, afgeslaan. Peter gaf daar een toelichting op: “Omdat wij gaan spelen op het ‘Ticket for Tibet’ festival, is het naar ons gevoel niet te rijmen, dat als je je enerzijds druk maakt over de situatie in Tibet en de onderdrukking die al jaren duurt en waar maar geen schot in zit, je dan anderzijds gaat optreden in het land dat verantwoordelijk is voor die onderdrukking. Dat voelt voor ons niet goed”.
Peter gaf tevens uitleg over het festival en maakte bekend dat er zo’n twee weken later (op 11 maart) een liedje (‘As ge ooit’) zou worden opgenomen door een gelegenheidsband, dat gaat over de situatie in Tibet. Het plaatje zou voor het festival uitgebracht worden. Die gelegenheidsband zou bestaan uit Peter Slager en Bas Kennis (van Bløf), Anneke van Giersbergen (Agua de Annique), de Tibetaanse muzikant Loten Namling, Bart van der Weide (Racoon), JW Roy & Jeroen Goossens (JW Roy) en Dennis van Leeuwen (Kane).
Op 20 maart ging ‘Als je ooit nog eens terug kan’ in première bij ‘Giel’ op 3FM. Een week later was de videoclip overal te zien. Diverse rtv-programma’s, maar ook kranten en tijdschriften, besteedden aandacht aan het gehele project. Op 2 april trad de gelegenheidsband live op in ‘Pauw & Witteman’. De bijdrage van de Tibetaan Loten Namling bestond uit het zingen van een Tibetaans kinderliedje. Als Tibetaan is het hem niet toegestaan politieke teksten te gebruiken. Diverse sites namen een link op waar het nummer vanaf maandag 7 april was te downloaden. En een week later, op 14 april, lag ook de cd-single in de winkel. Het resultaat kennen we inmiddels: een verdiende #1-hit, en daarmee veel aandacht aan de situatie in Tibet.
Van Engelstalig naar Brabants dialect
De oorsprong van ‘Als je ooit nog eens terug kan’ ligt in het nummer ‘Broken wings’ van Jan Willem Roy, dat staat op zijn cd ‘Deeper shades’. In 2005 heeft Gerard van Maasakkers er een Nederlandse tekst opgemaakt en noemde het ‘As ge ooit’. Je vindt het op zijn cd ‘Vol dagen’ uit 2005. In datzelfde jaar ging JW Roy over op het Nederlands en nam het album ‘Laagstraat 443’ op, waarop zijn versie van ‘As ge ooit’ staat. Wij vonden een opname van 10 februari, waarop JW Roy zijn versie zingt in Cultuurcentrum Jan van Besouw in Goirle.
Goed doel
De opbrengst van ‘Als je ooit eens terug kan’ gaat volledig naar drie Tibetaanse nonnen die zes jaar vastzaten in een Chinese gevangenis na het zingen van een protestlied tegen de Chinese overheersing van Tibet. De single is uitgebracht namens de organisatie van het ‘Ticket for Tibet’-festival. In het boek ‘Het windpaardhuis’ van Myra de Rooy worden onder andere de ontroerende getuigenissen van deze vrouwen en andere ex-politieke gevangen opgetekend. Hun verhalen van moed en veerkracht laten de recente geschiedenis van Tibet zien in de schaduw van de Chinese overheersing. Het ‘Windpaardhuis’ is niet alleen een fascinerend reisverhaal maar geeft een schokkend beeld van het hedendaagse Tibet.
Benefietsingles zijn van alle tijden. Slechts enkele daarvan bereiken ook de eerste plaats. Hier volgt een opsomming van de Nederlandse singles waarvan de opbrengst naar een goed doel ging (niet persé uitgevoerd door Nederlandse acts):
2008: Ticket for Tibet: ‘Als je ooit nog eens terug kan’
De opbrengst gaat volledig naar drie Tibetaanse nonnen die zes jaar vastzaten in een Chinese gevangenis na het zingen van een protestlied tegen de Chinese overheersing van Tibet.
2005: Artiesten voor Azië: ‘Als je iets kan doen’
Opbrengst gaat naar giro 555 en is bestemd voor de slachtoffers van de tsunami in Azië, de vloedgolf die op 26 december 2004 de kust van Indonesië, Thailand en Sri Lanka overspoelde en naar schatting 230.000 slachtoffers maakte.
2003: Dinand Woesthoff: ‘Dreamer (Gussie’s song)’
Opbrengst gaat naar het Koningin Wilhelmina Fonds, de Nederlandse kankerbestrijding. De single is opgedragen aan Guusje Nederhorst, vrouw van Dinand Woesthoff. Guusje overleed aan borstkanker.
2002: Marco Borsato & Sita: ‘Lopen op het water’
Opbrengst gaat naar het Oranjefonds (een fonds dat zich richt op cultuuruitwisseling op het gebied van jeugd, sport en onderwijs). Liedje werd opgenomen ten gunste van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta, in opdracht van het Nationaal Oranje Comité.
1993: René Klijn: ‘Mr. Blue’
Opbrengst komt ten goede aan het AIDS Fonds. Single is uitgebracht naar aanleiding van een thema-uitzending rond aidspatient René Klijn van het tv-programma ‘De schreeuw van De Leeuw’ van Paul de Leeuw op 28 november 1992.
1980: Massada: ‘Sajang é’
Opbrengst van de verkoop in Nederland gaat naar Novib voor de actie ‘Gast aan tafel’, ten behoeve van kinderen in de Derde wereld; uit de Veronica-tv-special ‘Mijn naam is vandaag’.
1975: Kamahl: ‘The elephant song’
Opbrengst komt ten goede aan het Wereldnatuurfonds. Nummer was speciaal opgenomen voor een tv-programma over het Wereld Natuur Fonds dat op 29 juni 1975 door de AVRO werd uitgezonden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten