zondag 4 december 2011

Lykke Li moet (nog) groeien in de Lage Landen

Lykke Li: I follow rivers (96)

‘Follow rivers’ van Lykke Li krijgt langzaam voet aan de grond in Nederland, terwijl het in Vlaanderen (3x) en in Wallonië (7x), al weken de lijsten aanvoert. In thuisland Zweden kwam het echter nooit verder dan de 44e plaats. Je moet even door het begin van het nummer heen, maar daarna pakt het je … of niet. ‘I follow rivers’ zou je al kunnen kennen in de te korte uitvoering van Tina Cohen-Chang (= actrice Jenna Ushkowitz) die het bracht in ‘A night of neglect’, een aflevering uit de serie ‘Glee’. Tijd voor een kennismaking met Lykke Li, de originele zangeres van het nummer.

Volledig heet ze Li Lykke Timotej Zachrisson, geboren in Ystad, Zuid-Zweden op 18 maart 1986. De liefde voor muziek heeft ze niet van haar moeder die fotografe is, maar eerder van haar vader die zelf muzikant is. Al op jonge leeftijd zag Lykke veel van de wereld. Ze woonde in Portugal, Lissabon, Marokko, Nepal en India. Op haar negentiende verbleef ze enige tijd in Brooklyn, New York.

In 2007 bracht ze de EP ‘Little bit’ uit, een jaar later gevolgd door haar album ‘Youth novels’. Voor haar tweede album ‘Wounded rhymes’ bracht ze zes maanden door in Los Angeles, omdat het daar tijdens de winter niet zo koud is als in Stockholm in Zweden. Dit album werd evenals haar eerste album, geproduceerd door Björn Yttling, van Peter, Björn & John. Beide albums kregen bij ons al een notering: ‘Youth novels’ (#75 in 2008), ‘Wounded rhymes’ (#47 in maart 2011).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten