zaterdag 28 juni 2008

Album Top 100: Coldplay overal #1

In de Album Top 100 blijft Coldplay de #1, doet Willem Barth het goed met zijn zesde album, neemt Sigor Rós een album op in de Abbey Road studios, zingt Trijntje Oosterhuis een tekst van haar vader en doet René Froger heel gewoon in Ahoy.

Coldplay: Viva la vida (1)
Voor het eerste sinds 27 mei 2006 (‘Stadium arcadium’ van de Red hot chili peppers), staat een album gelijktijdig op de eerste plaats van de Amerikaanse (Billboard), Britse (CIN) en Nederlandse (GfK Dutch Charts) hitparade. Dat hitfeit levert Coldplay met ‘Viva la vida’. Het album staat verder #1 in onder andere Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Australië, Spanje, Portugal, Ierland, België, Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen. In Amerika zijn er in de eerste week 721.207 exemplaren van ‘Viva la vida’ verkocht, waarvan 288.000 werden gedownload. In Groot-Brittannië staat de teller na zeventien dagen op *. Wereldwijd zijn er al 2 miljoen stuks van verkocht.

Belle Perez: Gipsy (5)
Zeventien hitsingles en vijf hitalbums heeft Maribel Perez, Belle Perez dus, op haar naam staan. Twee jaar geleden bereikte het album ‘Gotitas de amor’ een vierde plek. We zijn benieuwd of ‘Gipsy’, deze week binnen op #5, dat nog zal evenaren of zelfs overtreffen. Belle stond twee weken geleden op de EO Jongerendag in het Gelredome in Arnhem.

Willem Barth: Doe het goed (19)
Dat doet hij inderdaad goed, debuteren op een negentiende plek van de Album Top 100. Willem Barth, geboren op 22 februari 1976 in Doetinchem, zingt zowel Engelstalige als Nederlandstalig. ‘Doe het goed’ is zijn zesde album, dus het werd wel tijd voor een notering.

Sigur Rós: Með suð í eyrum Við spilum endalaust (21)
De titel verwijst naar twee nummers op het album: ‘Með suð í eyrum’ en ‘Við spilum endalaust’ en betekent ‘Met een zoemtoon in de oren, spelen we eindeloos’. Sigur Rós is afkomstig van IJsland en zingen in de taal van het land. Maar op dit album zingen ze in ‘All allright’ voor het eerst in het Engels. Wellicht dat het komt doordat ze ook voor het eerst een album buiten IJsland opnamen, in dit geval in Londen in de beroemde Abbey Road studio’s. Het is nu al hun meest succesvolle album; met ‘Takk …’ kwamen ze in 2005 niet verder dan #44. De band bestaat sinds 1994 en ontleent de naam aan Sigurrós, het zusje van oprichter Jón Þór Birgisson. Letterlijk betekent Sigur Rós ‘zege-roos’. Aan het nieuwste album werkt een jongenskoor en een 67-koppig orkest mee. Volgende week zaterdag, 5 juli, staat de band op Rock Werchter. Eerder dit jaar stonden ze op Pinkpop en op 17 augustus zijn ze terug in ons land voor een optreden op Lowlands.

Trijntje Oosterhuis: Ken je mij (25)
Vond Trijntje Oosterhuis het na zes Engelstalige albums tijd voor een Nederlandstalig album? Je zou het bijna denken met een titel als ‘Ken je mij’. Maar schijn bedriegt, want haar nieuwste album is een registratie van het concert dat ze op 19 maart gaf in ‘De rode hoed’ in Amsterdam. De titel verwijst naar het gedicht ‘Ken je mij’ van haar vader, de dichter Huub Oosterhuis, dat hij schreef toen ze nog maar een half jaar oud was. Tijdens het concert werd ze bijgestaan door Leonardo Amuedo op gitaar. Het is dan ook een album met akoestische versies van een aantal Burt Bacharach nummers van haar laatst verschenen albums, maar ook ingetogen versies van ‘De zee’ en ‘Vlieg met me mee’. Van ‘Ken je mij’ zijn drie configuraties verschenen: een DVD, een dubbelcd en een luxe box met daarin de DVD en een cd met hoogtepunten. Vanaf 18 oktober gaat Trijntje samen met Leonardo de theaters in.

Ry Cooder: I, flathead (46)
Ryland Peter (Ry) Cooder is geboren op 15 maart 1947 in Los Angeles en zal altijd geassocieerd blijven met de Buena vista social club, Cubaanse muzikanten waarmee hij samenwerkte op het gelijknamige album uit 1997. Maar Ry Cooder maakt al muziek sinds de jaren ’60 en speelde ondermeer met Van Morrison, the Rolling stones en John Lee Hooker. Daarnaast schreef hij muziek voor diverse films, waaronder ‘Paris, Texas’ van Wim Wenders. ‘Ry Cooder’, zijn eerste eigen album verscheen al in 1970. In 1976 verscheen ‘Chicken skin music’, dat tot zijn standaardwerk gerekend mag worden. Zijn versie van Jim Reeves ‘He’ll have to go’ werd een flinke hit. ‘I, flathead’ is zijn zeventiende album en het derde in de California triologie, dat eerder de albums ‘Chávez ravine’ (2005) en ‘My name is Buddy’ (2007) opleverde. Op ‘I, flathead’ vormt dragracer Dick Nixon de rode draad: ‘The songs of Kash Buk and the Klowns, die ook de personages zijn in de bij de luxe editie ingebonden novelle van 104 pagina’s.René Froger: Doe maar gewoon – live in Ahoy (47)
In december stond René Froger in de Rotterdamse Ahoy in het kader van zijn Nederlandstalige album en tour ‘Doe maar gewoon’. Uiteraard werden daar opnames van gemaakt en deze zijn nu op DVD en cd uitgebracht. Aan de concerten werd meegewerkt door Frans Bauer, Jeroen van der Boom, en Lange Frans & Baas B. Maar liefst 27 nummers staan er op de dvd waaronder de Harry Bannink medley: ‘Als je mekaar niet meer vertrouwen kan’, ‘Het zal je kind maar wezen’, ‘Vluchten kan niet meer’, waarop René in duet gaat met Jack van Gelder!

Doe maar: De singles (48)
Je zou denken dat met de zestien optredens in Ahoy in 2000, de leden van Doe maar wel helemaal klaar waren. Maar dankzij het succes vorig jaar van ‘Doe maar de musical’, waarin de liedjes centraal staan en niet de bandleden, hadden de jongens er weer zin in. En dus staan ze op 10 en 12 juli 2008 opnieuw op het podium, maar dan wel in de Kuip! Daarna staan ze ook nog op 13 juli op het Werchter Boutique popfestival. In de aanloop naar de optredens in juli, doet Doe maar vier try-outs. En dan past een verzamelalbum wel, en dus werd ‘De singles’ uitgebracht voor iedereen die het driedubbel verzamelalbum ‘Echt alles’ uit 2007 nog niet heeft. En voor de anderen: zanger Hennie Vrienten liet weten dat er gewerkt wordt aan een nieuw album.

Jonas brothers: Jonas brothers (65)
‘S.o.s.’ is net deze week uit de Single Top 100 verdwenen, na een verblijf van … twee weken met als hoogste notering #81. Dan doet het album ‘Jonas brothers’ van Nick, Joseph en Kevin, drie muzikale broers, op #65, nu al stukken beter. Het is hun tweede album, dat in de Amerikaanse Album Top 200 op #5 binnenkwam. Kijk dat zijn nog eens cijfers waarmee je thuis kunt komen!

Fleet foxes: Fleet foxes (76)
Fleet foxes is een vijfkoppige band uit Seattle, opgericht in 2006. De band bestaat uit Casey Westcott ‘Seldom’ (keyboards), Nicholas Peterson ‘Pedro the Lion’ (drums), Christian Wargo ‘Crystal Skulls’ (bassist), Robin Pecknold (gitaar) en Skyler Skjelset (gitaar). Robin en Skye kennen elkaar nog van school en groeiden op met de muziek van the Beach boys, Simon & Garfunkel, Fairport convention, Marvin Gaye en Bob Dylan. Dat was de muziek die hun ouders thuis draaiden. Zo’n twee jaar geleden liepen ze de anderen tegen het lijf en gingen samen liedjes schrijven. De groep kent geen leadzanger; iedere stem is een instrument.

Kid rock: Rock ’n roll Jesus (83)
De single ‘All summer long’ bereikt deze week net niet de top 10 (stijgt van 28 naar #11), maar dat komt vast nog wel. Inmiddels hebben anderen het album ‘Rock ’n roll Jesus’ dat vorig jaar al in Amerika uitkwam ontdekt, en belonen het met een 83ste plaats.

Gabrielle Cilimi: Lessons to be learned (95)
Het wil nog niet echt lukken voor de Australische zangeres Gabrielle Cilimi met haar single ‘Sweet about me’. Het nummer zakt in de derde week van 62 naar #90. Maar daar komt vast verandering in, want 3FM heeft het nummer op haar A-list gezet, oftewel je zult het nummer deze week veel gaan horen. En wil je meer, dan kan dat met het album ‘Lessons to be learned’, nieuw binnen op #95.

One night only: Started a fire (100)
Hoewel het EK voetbal voorbij is, doen de voetbalplaatjes het nog steeds goed; kijk maar in de Single Top 100. De Britse band One night only spint daar garen bij, want hun single ‘Just for tonight’ dat gebruikt wordt aan het einde van Studio Sportzomer van de NOS stijgt van 27 naar #13. En in het kielzog van het singlesucces profiteert hun debuutalbum ‘Started a fire’, want dat komt binnen op #100. We denken niet dat hun aanhang bestaat uit voetbal liefhebbers, eerder liefhebbers van lekkere popmuziek (kunnen ook voetbal fans zijn natuurlijk!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten