zondag 22 juni 2008

Album Top 100: Coldplay beschuldigd van plagiaat

In de Album Top 100 knalt Coldplay op #1 en vindt D.A.A.N. eindelijk zijn bestemming.

Coldplay: Viva la vida (1)
In Groot-Brittannië zijn er in tien dagen tijd al meer dan een half miljoen exemplaren verkocht (500.052 ) van ‘Viva la vida (or death and all his friends)’, het vierde album van Coldplay, waarmee het album daar nu al het op één na bestverkochte album van 2008 is; ‘Rockferry’ van Duffy is nu nog de #1 van 2008. Zo’n vaart zal het bij ons niet lopen, maar in de eerste week heeft het album al wel een overwicht van bijna 80% op ‘This is the life’ van Amy MacDonald. Het is hun tweede #1-album na ‘X&Y’ in 2005, dat ook vanuit het niets op #1 binnenkwam en het vijf weken volhield bovenaan. ‘Viva la vida’ is nog maar het vierde album dat dit jaar vanuit het niets binnenkomt. Vorig jaar waren dat in dezelfde tijd al acht, met een recordaantal voor het hele jaar van negentien!

De titel ‘Viva la vida’ (Spaans voor ‘lang leven het leven’), komt van een schilderij van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Het album is geproduceerd door Brian Eno, voormalig synthesizerspeler bij Rox music en producer van ondermeer Talking heads en U2. De opnames vonden plaats vorig jaar zomer in kerken en andere gelegenheden in Latijns Amerika en Spanje. Op de albumhoes staat het schilderij ‘La liberté guidant le peuple’ van de Franse schilder Eugène Delacroix, met daaroverheen in witte letters ‘gekalkt’ ‘Viva la vida’.

plagiaat?

Zanger Andrew Hoepfner van de groep Creaky boards beweert dat zanger Chris Martin zijn nummer ‘The songs I didn’t write’ gekopieerd heeft naar ‘Viva la vida’. In oktober 2007 bezocht Martin een concert van Creaky boards in New York, waarbij hij liet blijken die muziek wel te waarderen. Luister hier naar beide versies. De bandleden van Coldplay zijn furieus over de beschuldigingen van Hoepfner aan hun adres. “We ontkennen de aantijgingen ten stelligste”, laat een woordvoerder weten.

Carel Kraayenhof: Memorias de Cuba (33)
Voor 2002 kende bijna niemand Carel Kraayenhof. Op 020202 speelde hij tijdens de huwelijksdienst van Willem-Alexander en Máxima, het nummer ‘Adiós nonino’ op zijn bandoneon. Het nummer verscheen op single en werd een #2-hit en zijn naam was gevestigd en daarmee zijn eigen Sexteto Canyengue. Sinds 2002 heeft al vier albumnoteringen gehad: ‘Tango royal’ (#1 in 2002), ‘Street tango’ (#46 in 2003), ‘Guardians of the clouds’ (#8) en ‘Tango heroes’ (#59), beide in 2006. Op ‘Memorias de Cuba’ gaat de 49-jarige jarige Carel terug naar Cuba, het land van de Buena vista social club. Op het album werkt Carel onder andere samen met Trijntje Oosterhuis (‘Lagrimas negras’), Paskal Jakobsen, zanger van Bløf (;Pedacito de papel’ geschreven door Eliades Ochoa van de Buena vista social club), het Metropole Orchestra en de Cubaanse percussionist Lucas van Merwijk.

Judas Priest: Nostradamus (50)
Het betreft hier niet een zanger, maar een heavy metal groep uit Groot-Brittannië, waarvan wereldwijd meer dan 35 miljoen albums zijn verkocht. De oorsprong van de band ligt in het plaatsje West Bromwich, waar K.K. Downing (gitaar/achtergrondzang) en Ian Hill (basgitaar) opgroeiden. In 1970 werden de twee benaderd door Al Atkins, zanger van een lokaal gezelschap genaamd Judas Priest, die er net mee ophielden. Met wisselende drummers, traden de drie op in clubs in Birmingham en omgeving en verzorgden de voorprogramma’s van onder andere Thin lizzy. De doorbraak in Amerika komt in 1977 met het nummer ‘Diamonds and rust’. De afgelopen dertig jaar waren turbulent: veel groepswisselingen, het vertrek van zanger Rob Halford en de reünie in 2004. Dit jaar komen ze met het dubbelalbum ‘Nostradamus’. O ja, de naam Judas Priest komt uit een nummer van Bob Dylan: ‘The ballad of Frankie Lee and Judas Priest’ op het album ‘The John Wesley Harding’ uit 1967.

Infadels: Universe in reverse (59)
Vorige week kwam de nieuwe single uit van de Infadels, ‘Free things for poor people’. Daar kwam deze week dus ook een nieuw album bij van de Britten. In 2006 brak de band door met de single ‘Jagger ‘67’. De Infadels hebben de hele afgelopen week al in Nederland opgetreden en staan vanavond, op de maandagavond dus, nog in Doornroosje in Nijmegen. Volgende maand komen ze weer terug voor een concert Breda en in augustus staan ze nog een keertje in Roermond.

De Altijd Aparte Nederlander: De altijd aparte Nederlander (60)
Als je de eerste letters van de naam van de uitvoerende neemt, krijg je D.A.A.N.. En zo presenteert Daniel Levy, afkomstig uit Winschoten, zich. Hij is zesvoudig Europees kampioen fietscross. In 1996 verhuisde hij naar Leeuwarden om te rappen in de band Straw. Tevens run hij zes jaar lang Leeuwardens eerste koffieshop ‘Utopia’. Zijn liedjes schrijft hij op een Atari computer. Volgens Daniel is hij recent opnieuw geboren. “Sinds twee jaar leef ik echt. Vlucht ik niet langer. Ik schreef al jaren liedjes, maar de laatste twee jaar maak ik ze ook daadwerkelijk af”. In 2006 maakt hij een demo met vijf nummers, dat hem zijn eerste optreden oplevert in de ‘Muziekkoepel’ in de Prinsentuin in Leeuwarden. In 2007 wordt hij winnaar van de Friese popprijs in de categorie ‘beste nieuwkomer’. En deze week debuteert hij met het album ‘De altijd aparte Nederlander’, de band D.A.A.N. dus, met naast Daniel Levy, Peter Kamping op bas, Bokke Rypma op gitaar, Jan Roel Hamersma op Vibrafoon en slagwerk, Eric Keuning op drums en Arjan Kiel op toetsen.

Dennis Wilson: Pacific ocean blue & Bambu vol. 2 (67)
Uit 1977 stamt hij al, de enige soloplaat van Dennis Wilson van the Beach boys. ‘Pacific ocean blue’ behaalde destijds niet meer dan een 96e plaats in de Amerikaanse albumlijst, maar er werden er toch nog 100.000 van verkocht. De plaat werd in 1991 al eens heruitgebracht, in het kader van re-release van een hele serie Beach boys-platen. De productie van die cd werd toen echter al snel stopgezet, waardoor de plaat onder Beach boys-fans de reputatie van een vergeten klassieker kreeg. Wie hem nog niet kent, kan dat nu inhalen, want ‘Pacific ocean blue’ is opnieuw op cd uit en scoort zelfs een behoorlijke notering in de Album Top 100. Dennis mag het allemaal niet meer meemaken; eind 1983 verdrinkt hij voor de kust van Florida, op 39-jarige leeftijd.

My morning jacket: Evil urges (70)
Ze komen uit Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky en ze debuteerden in 1999. De groep van zanger Jim James zit in de hoek van de progressieve country. ‘Evil urges’ is hun zesde album en eindelijk hun eerste hit. Naast Jim James (die trouwens in het echt James Olliges heet) bestaat de band uit bassist Two-tone Tommy (ofwel Thomas Blankenship), drummer Patrick Hallahan, toetsenist Bo Koster en gitarist Carl Broemel.

the Offspring: Rise and fall, rage and grace (73)
Vijf jaar zijn ze weggeweest, maar met ‘Rise and fall, rage and grace’ maken de punkers van the Offspring hun come back. In 1994 waren ze natuurlijk op hun allerleukst met hun album ‘Smash’ en de hits ‘Come out and play’ en ‘Self esteem’. Het nieuwe album is er een van het zelfde laken een pak; vlotte, niet al te moeilijk in het gehoor liggende punk. Het stevige ‘Hammerhead’ is de bijbehorende single.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten