zondag 10 juni 2012

Gary Barlow schrijft Brits jubileumlied

Gary Barlow & the Commonwealth band feat. Military wives: Sing (69)

Afgelopen maandag, 4 juni 2012, vond op the Mall, bij Buckingham Palace in Londen, het Diamond Jubilee-concert plaats, ter gelegenheid van het 60-jarig regeringsjubileum van de Britse Koningin Elisabeth. Tijdens het concert traden (vooral) oudgedienden als Tom Jones, Cliff Richard, Bette Midler en Paul McCartney op, maar ook artiesten van nu, zoals Robbie Williams, Jesse J en Ed Sheeran. Meest opvallende optreden was dat van Grace Jones die al hoepelend, het nummer ‘Slave to the rhythm’ zong en ook nog zuiver! Het concert was georganiseerd door Gary Barlow en de BBC.

Barlow, voormalig zanger van Take that, die zijn grootste hit scoorde met ‘Shame’, samen met Robbie Williams (#4 in 2010), schreef samen met Andrew Lloyd Webber het officiële jubileumlied, ‘Sing’. Dat nummer, waarover zo dadelijk meer, wordt door hem uitgevoerd samen met the Commonwealth band feat. Military wives. De laatste scoorden in eigen land met ‘Wherever you are’ de kersthit van 2011.

In januari van dit jaar ging Gary Barlow op bezoek bij Andrew Lloyd Webber, niet alleen voor een kopje English tea, maar ook om samen de melodie te schrijven van ‘Sing’. Dat deden ze in een middag, waarbij Barlow de basis voor het refrein en Webber dat van het couplet leverde. Samen waren ze er over eens dat het een nummer moest worden met een boodschap over the Commonwealth, het Britse Gemenebest, één van de paradepaardjes van koningin Elisabeth.

inspiratie

Vervolgens ging Barlow weer op bezoek, nu bij kroonprins Charles, om te vragen naar de muzieksmaak van zijn moeder, de koningin. Daarop pakte de kroonprins cd’s uit zijn eigen collectie, onder andere uit Kenia, Zuid Afrika en andere landen die hij ooit bezocht. Muziek die Barlow niet kende en dus adviseerde de kroonprins hem, voor het doen van inspiratie (de tekst van ‘Sing’ moest er nog komen), op reis te gaan naar de voormalige koloniën van Groot-Brittannië, waaronder Australië en Kenia.

De tekst van ‘Sing’ schreef Barlow in het Treetops hotel, in het Aberdare National Park in Kenya. In 1952 was Elisabeth, toen nog prinses, op vakantie in Kenya, toen ze hoorde dat haar vader, King George VI, was overleden. Op dat moment was zij zijn opvolger en dus startte in Treetops haar huidige regeringsperiode, wat voor Barlow ook het startpunt was voor de opnames van ‘Sing’.

koninklijk nummer

Op ‘Sing’ is, naast Barlow en the Military wives, ook nog the Commonwealth band te horen, bestaande uit 210 mensen, waaronder the African Children's Choir, aboriginal gitarist Gurrumul, drummers uit Kenya en the Royal Solomon Islands Police Force Band. In april smeedde Barlow alle opnames tot één geheel en begin mei werd ‘Sing’ gepresenteerd aan de koningin, die er zeer van onder de indruk was. Wellicht ook een beetje trots op haar kleinzoon Prins Harry, die tamboerijn speelt, opgenomen op Jamaica.
Het gelijknamige album, knalde vorige week binnen op de eerste plaats van de Britse albumlijst en blijft daar deze week staan. De single kwam daar binnen op de elfde plaats en steeg zondag door naar de eerste plaats, met een verkoop van meer dan 142.000 exemplaren, het hoogste aantal dit jaar voor een #1-hit. Daarmee hebben Barlow en Webber een dubbelhit te pakken, de eerste dit jaar. De opbrengsten van single en album, gaan naar The Queen Elisabeth Diamond Jubilee Trust, bestemd voor projecten in het Gemenebest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten