maandag 12 november 2007

Maaike kan #1-hit op haar buik schrijven

Maaike: Don’t look for me (2)

Een tegenvaller voor Maaike Jansen: ‘Don’t look for me’ blijft staan op #2, daar waar een #1-hit in de verwachting lag. Haar overwicht in de Download Top 50 is blijkbaar niet genoeg om haar achterblijvende singleverkopen te compenseren. Haar download-piek lag vooral op de zaterdag van haar overwinning, maar in de daaropvolgende week liepen de gedownloade aantallen al sterk terug. Vorige week stond ze in de downloadlijst nog 70% voor de #2 (dat was toen Bløf) en zelfs 85% voor op Jan Smit. Deze week is haar download-voorsprong op de #2 (Anouk) nog maar 11% en haar voorsprong op Jan Smit nog ‘maar’ 42%. De verkochte singles van Smit geven dus de doorslag en in de Single Top 100 heeft Maaike een achterstand van 12%.

‘So you wanna be a popstar’ blijft dus voorlopig de enige tv-talentenjacht van de 21e eeuw die het zonder #1-hit moet stellen. Na elke ‘Idols’-serie is het voor elke winnaar raak geweest (Jamai, Boris en Raffaëla) en ook voor runner up Jim. ‘Popstars – the rivals’ kende zowel de winnaars, Men2B, als de verliezers, Raffish, als #1-notering. En ook ‘X-factor’ leverde vorig jaar, in de persoon van Sharon Kips, een #1-hit op. Het ziet er naar uit dat Maaike gaat breken met die traditie.

9 opmerkingen:

 1. Erik Hulzebosch is het anders ook niet gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee zeker niet Hulzebosch en Sacha
  Visser zijn beiden nog verslagen in de top 40 door de nummer 4 bij so you wanne be Roxeanne Hazes.
  Die twee weken op 4 in de top 40 heeft gestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik begrijp wat je bedoeld Ed.
  So You Wanne Be A Popstar deel een was geen zoek tocht naar een nieuw idool. Dus ja, Maaike breekt de reeks nummer een Hits. En voor Anoniem we hebben het hier niet over de Top 40, gelukkig !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de top 100 telt niet eens mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. de top 40 is minder te manipuleren dan de top 100 dus daarom ook betrouwbaarder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja de Top 40 is minder beinvloedbaar; door het publiek ja ! Terwijl een hitlijst juist de smaak van het publiek moet weergeven. De Top 40 is gemanipuleers door een stelletje pluggers die bepalen wat de smaak van het publiek hoort te zijn ! Over manipulatie gesproken. Maar dat begrijp jij natuurlijk niet. Sluit maar je ogen en laat je opslurpen door de massa en opdringerigheid van de massamedia. En de monopolipositie/machtpositie en kleinschaligheid van de Free en 538.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. dat verhaal van de top 40 klopt niet helemaal er zijn nederlandse
  artiesten die een nummer 1 hit scoren zonder airplay hulp van 3fm en 538 dus hoe verklaar je dat dan.
  dan bedoel ik Andre hazes met zijn zoon als voorbeeld zijn gewoon vreselijk veel platen van verkocht net als het album dat nu op 1 staat.
  En ook daar heeft 538 en 3fm geen invloed op gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem, je noemt nu een plaat anno 2007. Nee nu anno 2007 nou bijna de gehele Top 10 uit Nederlandse artiesten bestaat kunnen ook de Top 40 er niet meer omheen. Ik doe echter reeds 25 jaar niets anders dan hitlijten bestuderen. Zou ik de voorbeelden uit het verleden van gediscrimineerde Nederlandse artiesten in de Top 40 uit het verleden beginnen op te sommen.
  Dan zit ik hiet morgen nog.
  Maar goed, hoe het ook zei, ieder zijn eigen mening, ieder zijn eigen lijst. Ik wordt echter liever niet bedot. En denk liever zelf na. Inplaats van mij door Free en een stelletje pluggers voor te laten schrijven wat hot is en wat niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heet Ton
  ok heer Thom ja ik heb het ook over de situatie die nu heerst.
  Ik weet wel dat het vroeger anders was.
  Maar ben toch bang dat er nooit een waterdicht en betrouwbaar systeem zal komen waar zal worden bepaald wat werkelijk hot is op een bepaald moment.

  BeantwoordenVerwijderen