vrijdag 9 mei 2014

Hitflits: Belg helpt the Common linnets naar de finale en terug op #1

Als je een beetje de downloadlijsten hebt gevolgd, zag je het al aankomen. Maar vandaag is het officieel: ‘Calm after the storm’ van the Common linnets pakt opnieuw de eerste plaats! Na het indrukwekkende optreden afgelopen dinsdag, tijdens de eerste halve finale, is het nummer de afgelopen dagen voldoende gedownload en gestreamd om terug te stijgen naar de eerste plaats van de Single Top 100. Op 22 maart knalde het nummer al op #1 binnen, maar zakte daarna, waarbij vorige week het dieptepunt werd bereikt: #49. Deze week maakt het één van de grootste sprongen naar #1.
Het Eurovisie Songfestival staat niet alleen voor het liedje, ook de presentatie is belangrijk. Bij de ene act leidt deze (bewust) af van het liedje, bij de andere versterkt de act juist het liedje. Dat laatste geldt zeker voor ‘Calm after the storm’. Het liedje werd zo kunstig én in zwart-wit in beeld gebracht, dat iedereen zeer verrast was.

Belg

Verantwoordelijk daarvoor is de Belgische regisseur Hans Pannecoucke, die zo’n beetje alle DVD’s van de Symphonica in Rosso concerten in beeld heeft gebracht. Ilse die hem nog kent van het Gelredome concert, had hem persoonlijk benadert om mee te werken aan het festival. Nadat Pannecoucke  ‘Calm after the storm’ had gehoord, had hij het plaatje zoals hij het in beeld wilde brengen, volledig in zijn hoofd. Mede dankzij hem zitten we in de finale! Wel sneu voor hem dat België zelf niet doorgaat; ‘Mother’ van Axel Hirsou overleefde de eerste halve finale niet. Nu maar hopen dat de Belgen morgenavond tijdens de finale, massaal gaan voor ‘Calm after the storm’ van the Common linnets!

TOP 5

  1. (49)     the Common linnets: Calm after the storm (tweede week)
  2. E.W.   Coldplay: A sky full of stars
  3. E.W.   Michael Jackson feat. Justin Timberlake: Love never felt so good
  4. (1)       Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be
  5. (2)       Coldplay: Magic
Het restant eerste weeks noteringen volgt nu:
#44 Tiësto feat. Matthew Koma: Wasted
#46 Justin Timberlake: Not a bad thing
#61 Dimitri Vegas & Martin Garrix & Like Mike: Tremor (Sensation 2014 anthem)
#67 Jeronimo: Denk denk denk
#70 Jason Derulo: Wiggle
#83  Miley Cyrus feat. Nelly: 4x4
#89 Joey Hartkamp: Ik wil je
#99 Wyke van Weelden: Make you mine (thema 'De Poel')

ALBUMS

Op 1 februari kwam er een einde aan twee weken High Hopes van Bruce Springsteen op #1. Alle albums daarna stonden niet langer dan één week achtereen bovenaan de Album Top 100. Met uitzondering van By Absence Of The Sun van Triggerfinger, waren het allemaal Nederlandse producties!

Deze week komt er een einde aan die eerste weeks noteringen, met In Het Midden Van Alles van Bløf. Het album pakt zonder enige moeite een tweede week. Het overwicht op de #2, Collected van the Cats, is bijna een derde.

TOP 3

  1. (1)       Bløf: In Het Midden Van Alles (tweede week)
  2. (4)       the Cats: Collected, hoogste notering sinds The Cats 100 (#2 in 2009)
  3. (3)       Kinderen voor kinderen: Waanzinnig gedroomd – het allerbeste van
Hoewel Collected van the Cats naar een tweede plaats stijgt, zal het de eerste plaats niet bereiken. Volgende week hebben we een nieuwe lijstaanvoerder. Wie dat zal zijn, is nog afwachten. Wat wel zeker is, dat het een heftige strijd zal worden tussen  The Common Linnets en Xscape van Michael Jackson.

Alvorens we overgaan tot de eerste weeks noteringen van deze week, eerst nog even een album dat op herhaling gaat:
#5 Agnetha Faltskøg: A, album verscheen een jaar geleden en kwam tot #14. De herhalingsoefening deze week op #5, dankt de blonde Zweedse zangeres aan de uitzending van de documentaire ABBA – Alleen Agnetha, afgelopen zaterdag op Nl. 3, waar veel aandacht was voor het soloalbum, haar twaalfde inmiddels.

De eerste weeks noteringen zijn:
#4 Epica: The Quantum Enigma
#6 DeWolff: Grand Southern Electric
#7 Anastacia: Resurrection
#17 Natalie Merchant: Natalie Merchant
#26 Lily Allen: Sheezus
#36 Santana: Corazon
#44 Aborted: The Necrotic Manifesto
#60 Lykke Li: I Never Learn
#68 IQ: The Road Of Bones
#82 the Kenny Wayne Shepherd Band: Goin’ Home
#97 Sarah McLachlan: Shine On

Bij de bookmakers staan the Common linnets al op de tweede plaats, voor Oostenrijk en na Zweden. De echte eindstand weten we pas morgenavond laat. Maar dat Ilse & Waylon hoge ogen gaan gooien voor Nederland, lijkt wel zeker. Het wordt dus een spannende finale.

Na de uitslag zetten we ons aan een nieuwe Megaman. Zaterdag staan de albumsnippers op de nieuwpagina van 3FM. Fijne Eurovisieavond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten