vrijdag 21 juni 2013

De invloed van Pinkpop: 9 albums op herhaling

Vorig weekend was Landgraaf voor de 26e keer het domein van festivalgangers, want het was weer tijd voor Pinkpop. Dit keer niet tijdens Pinksteren, dat in festivaltermen te vroeg viel dit jaar, maar vier weken later. Het was de 44e editie van het oudste popfestival op het Europese vasteland en de eerste in zeven jaar tijd dat niet was uitverkocht. Gemiddeld ver onder de 50.000 bezoekers waren er per dag, de afgelopen zeven jaar ver daarboven.

Jan Smeets, de organisator en mede samensteller, liet achteraf weten in ieder geval in 2014, wanneer het festival weer met Pinksteren wordt gehouden, zeker 3 hardrock/metalbands te programmeren, want die werden nu wel gemist. Opvallend, want dat riep Smeets vorig jaar ook al. Er gaan ook enkele geruchten: Paul McCartney en Neil Young zouden zijn gevraagd. Maar doordat  Young niet op hetzelfde festival wil staan als McCartney, trok hij zich terug. En dan te bedenken dat McCartney er niet was, omdat een ander concert in Amerika lucratiever was …

invloed op de verkoop

Al sinds 1999 stellen we ons de vraag: “Wat is de invloed van de optredens van de acts op de verkoop van hun singles en albums?” In de eerste jaren waren er geen daglijsten zoals nu. Toen konden we ook alleen vergelijkingen maken op weekbasis. Maar met de dagelijkse voorlopige single en albumlijsten kunnen we dat wel. Daardoor kunnen we al een dag na Pinkpop het effect zien (als het er is).

meten over 2 weken

We kijken echter niet alleen naar de week na Pinkpop, maar ook de week daarvoor. Immers in de aanloop naar het festival draait de pr-machine op volle toeren en komen nummers van de optredende acts al regelmatig langs via de diverse media. Daarnaast zijn er acts die vlak voor het festival een nieuw album uitbrengen. Dit jaar is dat het geval met Kodaline, dat een week voor Pinkpop met het album ‘In a perfect world’ kwam, dat vorige week al een notering kreeg op #82. Daarnaast bracht Kensington een festival editie uit van hun succesvolle album’Vultures’.
De meting loopt van week 23 – week 25 voor de Album Top 200 (= Album Top 100 + Bubbling Under Album Top 100), kortweg albumlijst, de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums en de Single Top 200 (= Single Top 100 + Bubbling Under Single Top 100), kortweg singlelijst. In week 25 kijken we naar de dagelijkse standen in de voorlopige single en albumlijst, de zogenaamde TRENDlijsten. Alle lijsten komen van GfK Dutch Charts, de instelling die deze hitparades in Nederland samenstelt.

Ter info: van de Midprice Top 50 zijn geen dagelijkse standen. Daarvan worden dan ook alleen de weekstanden vermeld.

Singles daarentegen zijn er van Pinkpopacts niet of nauwelijks, en dus worden deze voornamelijk digitaal aangeschaft, waardoor de invloed ook sneller zichtbaar is. Dit komt vooral naar voren in de Bubbling under Top 100, waar ook albumtracks, die gedownload zijn, worden opgenomen. Nu weet je hoe we aan de cijfers zijn gekomen, over naar een korte analyse.

op herhaling

Van de 17 Pinkpopalbums (2 meer dan in 2012), gaan er in deze week, 9 op herhaling. Daarvan kunnen we dus stellen dat dit het gevolg is van het optreden. Het zijn de volgende, met tussen haakjes de hoogste notering:
#21 Alt J: An awesome wave (18)
#48 Bastille: Bad blood (54)
#52 the Script: 3 (#8)
#56 Blaudzun: Heavy flowers (#4)
#58 Lianne la Havas: Is your love big enough? (#3)
#69 Paramore: Paramore (#18)
#72 Trixie Whitley: Fourth corner (#43)
#81 Miles Kane: Don’t forget who you are (#66)
#97 Triggerfinger: Faders up vol. 2 – live in Amsterdam (#3)

Voor Bastille, Paramore, Trixie Whitley en Miles Kane, geldt dat hun hoogste notering eerder dit jaar werd behaald. De andere vijf deden dat al in 2012. Bastille mag van geluk spreken, want oorspronkelijk stond Grouplove geprogrammeerd. Maar doordat zij achterlopen op hun albumschema, hebben we diverse optredens moeten cancelen, waaronder Pinkpop!

3 bazen

Dit jaar was er niet één hoofdact dat er uitsprong, zoals vorig jaar Bruce Springsteen. Er waren er namelijk drie: the Killers, Kings of Leon en Green day, die elk een dag mochten afsluiten. Met uitzondering van Green day, zien de andere twee bands hun oudere albums terug in de Midprice Top 50: the Killers met ‘Hot fuss’ (op #38), en ‘Battle born’ (op #14 van 40), Kings of Leon met ‘Come around sundown’ (op #28) en ‘Only by the night’ (op #24 van 32).

Voor de rangen en standen van de andere Pinkpopacts, verwijzen we je graag naar het overzicht.

dagverloop

In het overzicht hebben we aan de hand van kleuren per dag aangegeven wanneer een artiest optrad. Dat moment is het startpunt van een effect, dat meerdere dagen kan aanhouden. Hoewel de verkoop van digitale albums toeneemt, worden de meeste albums nog altijd in de winkels verkocht én op het Pinkpopterrein zelf.
Tot volgend jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten