maandag 9 februari 2009

Album Top 100: Boris terug naar vroeger

Bruce Springsteen: Working on a dream *** 2de week op #1 ***
Na Nederland, zijn nog veertien andere landen overstag gegaan: ‘Working on a dream’ van Bruce Springsteen heeft ook daar de eerste plaats van de albumlijst bereikt. Van zijn vijf #1-albums, is dit het tweede album dat het langer dan twee weken of meer volhoudt in de Nederlandse albumlijst. ‘Born in the USA’ stond aanvankelijk in 1985 ook twee weken op de eerste plaats, waarna het twee weken werd verdrongen door ‘Brothers in arms’ van Dire straits. Maar daarna sloeg Bruce hard terug: ‘Born in the USA’ kwam terug op #1 en bleef daar dertien weken. Zo ver zal het met ‘Working on a dream’ niet moet komen, aangezien Adele met ‘19’ opnieuw een aanval doet op de eerste plaats.

Boris: Live my life (4) *** hoogste eersteweeks ***
Als we zijn album ‘When you think of me’ uit 2004 even niet meerekenen, is ‘Live my life’ het beste album van Boris. Het album uit 2004 was in zijn Idols periode, dat een kleine maand verscheen na de #1-hit ‘Rely on me’. Niet echt eentje waar je je ziel en zaligheid in kwijt kunt. Dat is op ‘Live my life’, de opvolger van ‘Holy pleasure’ uit 2006, wel het geval, waarmee hij eigenlijk op #1 had moeten binnenkomen. De nummers op het album zijn bijna allemaal live ingespeeld en geproduceerd door Dutch Flower (=Antoon Tolsma). Hij heeft alles in eigen hand genomen, dus dat betekent dat hij er ook veel geld in heeft gestopt.

Volgens Boris is het zijn meest persoonlijke plaat geworden. Boris: “Ik ga op deze plaat terug naar hoe ik me vroeger voelde, naar die jongensdroom om het met mijn muziek te gaan maken. Dat gevoel van intens genieten heb ik weer terug. Muziek maken is gewoon waanzinnig leuk. Deze band is een echt team met een gezamenlijke drijfveer: we gaan de funk verspreiden onder de mensen.” Op vrijdag 30 januari is het album gepresenteerd in Paradiso in Amsterdam. Fabchannel heeft dit concert live uitgezonden.

Veldhuis & Kemper: We moeten praten (15)
Remco Veldhuis & Richard Kemper zullen altijd verbonden blijven aan de hitsingle ‘Ik wou dat ik jou was’, met de leuke woordspelingen. Dat nummer, een #2-hit, stamt echter uit 2003. Daarna hebben ze nog zeven hits gescoord en drie albums afgeleverd. ‘We moeten praten’, hun vierde album, is tevens de titel van hun nieuwe theaterprogramma, dat woensdag, 11 februari, in première gaat in de stadschouwburg Velzen in Ijmuiden. Want we zouden bijna vergeten dat Veldhuis & Kemper van origine een cabaretduo is.

Anneke van Giersbergen with Aqua de Annique: Pure air (42)
Twee jaar geleden, in 2007, verscheen het album ‘Air’ van Aqua de Annique, oftewel Anneke van Giersbergen. Dertien jaar was ze zangeres geweest van the Gathering. Ze wilde zich meer gaan richten op familie én op andere muziek, en dat werd het project Aqua de Annique. ‘Pure air’ een akoestisch album. Vijf nummers komen van ‘Air’ uit 2007, de rest zijn nummers van anderen, waaronder Alanis Morissette (‘Ironic’), Within temptation (‘Somewhere’) en Frank Boeijen (‘Wild flowers’, Engelstalige versie van ‘Wilde bloemen’). Later dit jaar verschijnt er een heel nieuw album van Aqua de Annique.

Andrew Bird: Noble beast (64)
Het eerste album van Andrew Bird (Chicago, 11 juli 1973), verscheen al in 1996: ‘Music of hair’. Sindsdien bracht hij tien albums uit, waaronder drie live albums. Vreemd dan ook dat Andrew nu pas een notering krijgt met een album. Maar beter laat dan nooit voor deze singer/songwriter.

Johan: 12,5 years, 3 albums, 36 songs (70)
Op 4 mei verschijnt ‘4’ het vierde album van de band Johan uit Hoorn. Daarvoor maakt de band de balans op van de afgelopen 12,5 jaar. Dat doen ze met een box waarin de drie voorgaande albums ‘Johan’ (1996), ‘Pergola’ (2001) en ‘Thx Johan’ (2006) zitten plus een DVD met alle clips. Ter ondersteuning van dit verzameld werk doet de groep een theatertournee.

Lady Gaga: The fame (73)
Het gaat bijzonder goed met de 22-jarige Amerikaanse Joanne Stefani Germanotta, oftewel Lady Gaga. Haar hitsingle ‘Just dance’ bereikt deze week na een half jaar de top 10; in de Britse hitparade stond het nummer zelfs drie weken op de eerste plaats. De nummers op het album ‘The fame’ (dat volgens haar over iedereen kan gaan), schreef ze zelf. De helft van de nummers schreef ze in één week in januari 2008.

Zijlstra: Kalm en ruw (79)
In 2007 verscheen het album ‘Stel je voor’ van de band Zijlstra, voorheen Jeroen Zijlstra, dat niet verder kwam dan een weekje op #98. Een korte kennismaking, dus laten we hopen dat ‘Zalm en ruw’, een verzameling is van tien jaar Zijlstra, verder komt. Jeroen: “Na tien jaar schrijven, toeren, opnemen en weer verder, hoop ik dat deze beide cd’s een verrijking voor jullie Nederlandstalige cd kast mag zijn. Persoonlijk ben ik erg verrast door de nieuwe samenhang van de liedjes die is ontstaan door tien jaar materiaal op deze manier bijeen te brengen. Het heeft mij er na beluistering nog vaster van overtuigd dat het geheim van een gelukt lied altijd een raadsel zal blijven. Zelfs als het woord voor woord uit je eigen voorraadkast is komen rollen.” Zijlstra bestaat naast Jeroen nog uit Rutger Molenkamp (saxofoon), Pieter Jan Cramer (toetsen en accordeon), Edwin Wieringa (bas) en Nout IngenHousz (drums).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten