maandag 3 december 2012

Het regent records voor Sandra van Nieuwland

Sandra van Nieuwland: Beggin’ (1)       *** eerste week op #1 ***
Keep your head up (2)
More (3)

Deze week hoeven we bij de #1 alleen maar de titel te veranderen, de artiest blijft immers dezelfde: Sandra van Nieuwland. Opnieuw imponeerde ze tijdens de derde live show van The voice of Holland met haar uitvoering van ‘Beggin’’, dat in 2008 ook al een #1-hit was voor Madcon uit Noorwegen. Zij hadden het ook niet van zichzelf, maar van the Four seasons, die het in 1967 opnamen. ‘Beggin’’ is al twee keer eerder door een Nederlandse act gecoverd: in 1974 door Shocking blue en in 1981 door Patricia Paay, maar beide zonder succes.

evenaring

‘Beggin’’ is de derde #1-hit voor Sandra van Nieuwland en alle werden gescoord dankzij een optreden in The voice of Holland. Ze evenaart daarmee Ben Saunders uit de eerste editie, die er ook drie scoorde: ‘If you don’t know me by now’, ‘When a man loves a woman’ en ‘Kill for a broken heart’. Sandra doet het echter met haar eerste drie singles, Saunders met de tweede, derde en zesde single.

3 uit 3

Toch boekt Sandra met haar eerste drie singles op #1, geen record. Drie acts gingen haar voor:
-          Mud (1974): ‘Dynamite’, ‘Tiger feet’ en ‘The cat crept in’
-          Oliva Newton-John (1978): ‘You’re the one that I want’ (met John Travolta), ‘Hopelessly devoted to you’ en ‘Summernights’ (met John Travolta en Cast ‘Grèase’
-          Party animals (1996): ‘Have you even been mellow?’, ‘Hava naquila’ en ‘Aquarius’,  alle drie covers. Party animals waren dus de eerste Nederlanders met de eerste drie #1-hits op een rij.
Volgende week zullen deze drie acts het record, dat ze nu nog delen met Sandra, kwijt raken aan diezelfde Sandra als zij met ‘New age’ haar vierde #1-hit scoort.

wisselen van de wacht

Drie #1-hits op een rij staat dus nu nog op naam van vier acts. Met uitzondering van Party animals, hebben de andere drie zichzelf ook al eens van de eerste plaats gegooid:
-          Mud, op 30 maart 1974, ‘Tiger feet’ verdrijft ‘Dynamite’
-          Olivia Newton-John, op 4 november 1978, ‘Summernights’ verdrijft ‘Hopelessly devoted to you’
-          Sandra van Nieuwland, op 1 december 2012, ‘Beggin’’ verdrijft ‘Keep your head up’
Behalve deze drie is er nog een act die met zichzelf ‘wisselde’: Puff Daddy. Op 6 september 1997 steeg ‘Mo money mo problems’ van the Notorious B.I.G. feat. Puff Daddy & Mase naar #1, en zakte ‘I’ll be missing you’ van Puff Daddy & Faith Evans feat. 112, naar de tweede plaats.

Twee #1-hits die zichzelf opvolgen is dus niet zo bijzonder. Wel als je kans ziet deze vanuit het niets te scoren en dat lukt Sandra van Nieuwland, want zowel ‘Keep your head up’ als ‘Beggin’’ kwamen binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. En dat is nog niet eerder door een act gepresteerd. (record #1)

hitgeschiedenis

Maar dan zijn we er nog niet. Met ‘Beggin’ op #1, ‘Keep your head up’ op #2 en ‘More’ op #3, bezet Sandra de volledige top 3 en dat is ook nog nooit eerder voorgekomen in de Nederlandse hitparades, welke je er ook op nakijkt. (record #2)

De volledige top 3 door één artiest is uniek, maar 3 in de top 10 weer niet. Drie acts gingen haar voor:
- Koos Alberts: van 22 december 1984 tot en met 5 januari 1985 met de hits:
Gisteren heeft zij mij verlaten: 7, 8, 8
Ik verscheurde je foto: 5, 5, 4
Waarom ben ik met kerst zo alleen: 4, 3, 3
            Koos haalde er zelfs het Guinness book of records mee
- Bruce Springsteen; van 6 tot en met 20 juli 1985, ook drie weken lang met:
I’m on fire: 1, 1 ,2
Dancing in the dark: 3, 5,8
Born in the USA: 21, 6, 5
- Adele: op 4 juni 2011 met:
            Someone like you: 2
            Set fire to the rain: 9
            Rolling in the deep: 10

Dus als Sandra er vier scoort, wat volgende week gaat gebeuren, dan scoort ze weer een record? Ja en nee, uitleg krijg je als het zover is!

droom

Het ene na het andere record boekt Sandra van Nieuwland en het einde in nog niet in zicht. Hoe beleeft ze dat zelf? Sandra: “Ik leef in een soort droom. Het is allemaal zo veel. Ik wou dat ik het succes kon uitsmeren over een paar jaar, zodat ik het kan beseffen.” Afgelopen vrijdag zat ze even in de gevarenzone: Leona Philippo ging, met 74,3 punten, als eerste door naar de kwartfinales. Vervolgens ging het tussen Sandra van Nieuwland en Tessa Belinfante, waarbij de laatste het, met 66,8 punten, verloor van Sandra, die er 68,4 scoorde.

Voice hits

Deze week komen er inclusief ‘Beggin’’ van Sandra van Nieuwland, nog zeven nummers uit de derde live show binnen. Aangezien allen al eerder één of meerdere hits scoorden (die nog genoteerd staan of op herhaling gaan), volstaan we dit keer met het noemen van het totaal aantal hits dat deze week dankzij the Voice staat genoteerd: 16 stuks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten