zondag 6 mei 2012

Rufus Wainwright in de voetsporen van zijn ouders

Rufus Wainwright: Out of the game (99)

Nog steeds vinden we het onbegrijpelijk dat ‘Going To A Town’ van Rufus Wainwright eigenlijk nergens een hit is geworden (#54 in de Britse hitparade kun je niet echt een groot succes noemen). In het nummer, afkomstig van zijn album ‘Release the stars’ uit 2007, trekt Rufus van leer tegen de Verenigde Staten van Amerika. Hij houdt van Amerika, maar vanwege onder andere de regering Bush, is er veel fout in het land. Hij zingt dan ook ‘I’m so tired of America’. Dankzij onder andere Radio 2 presentator Stefan Stassen, bereikte het nummer in 2007 de 979e plaats van de Top 2000.

Vorige week vrijdag, 27 april 2012, was Rufus in het land voor een concert in de Melkweg in Amsterdam. Vlak daarvoor stond hij in De Wereld Draait Door en zong daar zijn huidige single ‘Out of the game’, tevens titel van zijn album dat deze week op #12 blijft staan.

met de paplepel

Rufus Wainwright (Rhinebeck, New York, 22 juli 1973) komt uit een muzikaal nest en kreeg de muziek met de paplepel. Zijn vader is zanger London (Snowden) Wainwright III, zijn moeder zangeres Kate McGarrigle, bekend van het duo Kate & Ann McGarrigle en hun hit ‘Complainte pour Ste. Catherine’ (#18 in 1976). Daarnaast is Martha, de zus van Rufus, ook zangeres. Op zijn derde scheidden hun ouders en werd Rufus opgevoed door zijn moeder Kate in het Canadese Montreal.

Als je met zoveel muziekbeoefenaars opgroeit, dan kan het bijna niet anders dat je er zelf ook mee aan de gang gaat. En dus leerde Rufus al op zijn zesde pianospelen. Vanaf zijn dertiende jaar trad hij geregeld samen met zijn zus Martha, moeder Kate en haar zus Anna op als de groep McGarrigle sisters and family. Op zijn zestiende had hij al twee nominaties op zak: eentje voor beste liedje (‘I’m a running’ dat hij zong in de film ‘Tommy Tricker and the stamp traveller’) en eentje in de categorie ‘veelbelovende artiest’.

Twee jaar daarvoor ontdekte Rufus Wainwright zijn homoseksualiteit, wat hem in de war bracht. Hij heeft er nooit met zijn ouders over kunnen praten. Door zijn levensstijl raakte hij verslaafd aan drugs, maar wist daar ook van af te kicken. Op zijn veertiende was hij in aanraking gekomen met de opera, dat nog altijd terug te horen is in zijn muziek.

‘Out of the game’, zijn zevende studioalbum, is geproduceerd door Mark Ronson. Aan het album werkte ook zijn zuster Martha mee, alsmede Sean Lennon. Zowel in de Britse als Deense albumlijst bereikte het de 5e plaats. Pas deze week komt het ook uit in zijn eigen Amerika. Tot nu toe kwam hij daar niet hoger dan de 23e plaats, dat was met ‘Release from the stars’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten