vrijdag 4 mei 2012

Hitflits: The Kyteman orchestra pakt Trijntje Oosterhuis terug

Vorige week deed the Kyteman orchestra al een aanval op de eerste plaats, maar was Trijntje Oosterhuis met haar album ‘Wrecks we adore’ nog te sterk. Deze week probeert Colin Benders met zijn orkest het opnieuw en dit keer met succes. Na een afwezigheid van twee weken pakt the Kyteman orchestra de eerste plaats terug met het gelijknamige album en staat nu in totaal voor de derde week bovenaan de Album Top 100. Twee weken geleden werd het album van de eerste plaats verdreven door … Trijntje Oosterhuis! Zij zakt naar de tweede plaats en levert relatief meer dan een kwart in.

Van de eersteweeks noteringen is er geen een die ook maar een moment in de buurt is geweest van de #1-positie. De hoogste is ‘Little broken hearts’ van Norah Jones op #3. Vlak daaronder, op #4, maar met nog geen half procent verschil, komt ‘The rush of life’ van VanVelzen binnen, waarmee Roel na ‘Unwind’ (#1 in 2007), ‘Take me in & hear me out’ (#8 in mei) en ‘Hear me out’ (#9 in september), beide in 2009, zijn vierde top 10-album op rij scoort. Vorige week donderdag, 27 april, heeft Roel, naar eigen zeggen ‘zijn meest persoonlijke album’, gepresenteerd op het dak van Nationale Nederlanden in Rotterdam.

Goed nieuws voor de liefhebbers van Alabama shakes (waaronder wij ook onszelf rekenen), want hun debuutalbum ‘Boys & girls’ stijgt van 11 naar #7; de hoogste notering tot deze week was twee keer #10. De stijging dankt de groep mede aan het concert, afgelopen dinsdagavond in ‘Bitter zoet’ in Amsterdam, en het optreden even daarvoor in De Wereld Draait Door.

Het restant eersteweeks noteringen:
#17 Jaman: In m’n dromen [NL]
#27 Marilyn Manson: Born villain
#38 Dash Berlin: #musicislife [NL], tranceproject uit Den Haag bestaande uit Eelke Karlsberg, Sebastiaan Molijn en Jeffrey Sutorius
#44 Europe: Bag of bones, 9e studioalbum van de groep van ‘The final countdown’, hit van het jaar 1986, ze bestaan dus nog steeds!

#48 Jodymoon: The life you never planned on [NL], duo uit Maastricht bestaande uit Digna Janssen (zang, piano) en Johan Smeets (gitaar, dobro, banjo, percussie, zang). Live worden ze ondersteund door Marie-José Didderen (cello) en Wim Spaepen (viool)


#50 NNB: Bjusterbaarlijk hurd [NL], tweede album van Friese rockband, die bestaat sinds 2007
#58 Johnny Contant: De zwarte ruiter [NL], alter ego van de Zeeuw Sven Cruson
#61 George Harrison: Early takes vol. 1
#62 Santigold: Master of my make-believe
#70 Walter Trout: Blues for the modern daze
#72 Toots Thielemans: 90 yrs.
#77 Marlous: Verslaafd aan muziek [NL]
#83 Moonspell: Alpha noir, Portugese band
#99 Dandy warhols: This machine

In de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums blijft ‘The ultimate collection’ van Whitney Houston het bestverkochte album, voor de achtste week inmiddels. Wel dreigt ‘19’ van Adele, want dat volgt op nog geen 5%. Wellicht dat het haar volgende week lukt om de eerste plaats ter heroveren.

We hadden twee scenario’s klaarliggen voor de #1 in de Single Top 100. De meest voor de hand liggende pakken we nu uit de kast.

De gehele week voerde ‘I follow rivers’ van Triggerfinger de voorlopige lijst aan, op ruime afstand gevolgd door ‘Balada’ van Gusttavo Lima. Vanaf donderdag werd de afstand tussen de twee nummers kleiner en leek het er zelfs even op dat Lima nog de eerste plaats zou pakken. Als de hitweek een dag langer was geweest, was het hem zeker gelukt. Nu moet hij genoegen nemen met een tweede plek, maar met uitzicht op de #1, want het verschil is slechts 7%. En dus blijft Triggerfinger, nu al voor de negende achtereenvolgende week, de bovenste beste.

Het Europees Kampioenschap voetbal begint pas over een maand, maar de eerste voetbalhit wordt nu al gescoord: ‘Nederland is weer helemaal oranje’ door Wilfred Genee & Johan Derksen, hoogste eersteweeks op #10. Het nummer maakt deel uit van een heel album met EK-liedjes, waarvan de opbrengst bestemd is voor de stichting Spieren voor spieren. Het zal zeker niet de laatste voetbalhit dit jaar zijn!

Naast de hit van Genee & Derksen op #10, is ‘Kom maar op’ van Jeroen van der Boom, het tweede nummer dat niet eerder in de top 10 stond. Het nummer stijgt in de vierde week van 11 naar #8 en is Jeroen zijn eerste top 10-notering sinds de #1-hit ‘Niemand anders’ (eind 2011) en zijn dertiende in totaal.

De andere, tien, eersteweeks noteringen deze week zijn de volgende:
#38 Frans Duijts & Django Wagner: In ons café
#69 Bløf: Later als ik groter ben
#81 Nelly Furtado: Big hoops (bigger the better)
#82 Jack Kunkels: De mooiste tijd van het jaar
#84 Avicii: Silhouettes
#86 Jordan Peeters: Ik geloof in jou
#88 David Guetta: The alphabeat
#94 Jan van Est: Ik ben zo blij vandaag
#98 Calvin Harris feat. Ne-Yo: Let’s go
#99 Rufus Wainwright: Out of the game

Normaal gesproken besteden we geen aandacht aan nummers die op herhaling gaan. Maar deze week maken we daar een uitzondering voor. Afgelopen woensdag werd Ajax voor de 31e keer Landskampioen. Als gevolg van het hele gebeuren hierom heen, gaat ‘De Ajax marsch (het officiële clublied)’ van de Ajax marsch op herhaling op #87. Het nummer stond vorig jaar twee weken genoteerd (n.a.v. de 30e Landstitel) met als hoogste notering #23.

Morgen is het 5 mei, bevrijdingdag, dag van de vrijheid. Ook al wordt het geen echte zonnige dag, laat dat jou er niet van weerhouden om één van de dertien bevrijdingsfestivals (de veertiende in Apeldoorn gaat niet door vanwege het ontbreken van genoeg beveiliging!) te bezoeken met optredens van onder andere Go back to the zoo, Alain Clarke en Nick & Simon, dit jaar de ambassadeurs van de vrijheid. Vier in ieder geval je vrijheid en geef het door, want vrijheid is niet vanzelfsprekend! Veel plezier.

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten