zondag 29 april 2012

Triggerfinger blijft Canadese zangeres ver voor

Triggerfinger: I follow rivers (live @ Giel! – VARA 3FM’) (1) *** achtste week op #1 ***
In de Vlaamse hitparade is Triggerfinger na zeven weken de eerste plaats kwijt. De Braziliaanse zanger Gusttavo Lima sprint daar in de tweede week met ‘Balada’ naar de eerste plaats. De grote vraag was deze week, zou hem dat ook in Nederland lukken? Nee, Lima boekt weliswaar een winst van 25 plaatsen, maar moet voorlopig Carly Rae Jepsen met ‘Call me maybe’ voor zich dulden. Jespen verkoopt een kwart minder dan het nummer van Triggerfinger, waarvan de afgelopen week ruim 6.000 stuks zijn verkocht.

Voor deze week blijft ‘I follow rivers’ van Triggerfinger dus #1 in de Single Top 100, en dat voor de achtste week. De voorlaatste keer dat een nummer zolang bovenaan stond, was in 2009: ‘Halleluja’ van Lisa, dat het zelfs tien weken volhield. De voortekenen wijzen er niet op dat Triggerfinger de komende week het veld moet ruimen en ach die tiende week komt dan ook nog wel.

alleen nog verkoop

Er zijn lijsten waar de groep wel hun eerste plaats moet inleveren, maar die tellen ook een subjectief gegeven als airplay mee. In de Single Top 100 tellen nu nog uitsluitend de aantallen downloads en fysieke cd-singles mee. GfK Dutch Charts, de instantie die de meeste hitparades samenstelt, onderzoekt hoe nog dit jaar muziekstreaming (zoals Spotify, dat al aan hen rapporteert) kan worden meegenomen voor de Single Top 100. De grote vraag hierbij is, wat voor wegingsfactor moet je dat dan geven ten opzichte van een download of een fysieke cd-single? Sinds maart van dit jaar wordt voor de Amerikaanse Billboard Hot 100 streaming meegenomen, maar heeft nog geen noemenswaardige noteringen opgeleverd.

1 opmerking: