zondag 29 april 2012

Rihanna scoort met Australisch cabaretliedje

Rihanna: Where have you been (23)

De hits van Rihanna blijven elkaar snel opvolgen. Zowel in 2010 als 2011 scoorde ze er vijf en dat zit er voor 2012 ook wel in. Want ‘Where have you been’, binnen op #23, is na ‘Talk that talk’ (#61 in maart) en ‘Princess of China’ (#48 in februari) al haar derde hit dit jaar. ‘Where have you been’ nam ze op in kamer 654 van het Grand hotel in Oslo, Noorwegen. Het nummer is medegeschreven door Calvin Harris, waarmee Rihanna het nummer ‘We found love’ opnam, dat nog steeds genoteerd staat, in de 31e week inmiddels, deze week op #72.

Australië

De basis van ‘Where have you been’ ligt in het jaar 1959, toen zowel Rihanna (geboren op 20 februari 1988) als Harris (van 17 januari 1984), nog lang niet waren geboren. Het gaat om het nummer ‘I’ve been everywhere’, geschreven door Albert Geoffrey McElhinney, kortweg de countryzanger Geoff Mack, uit Australië. Mack had een tijdje het amusement verzorgd in een vakantiepark. Vervolgens werd hij benaderd voor een cabaretact in Sidney, waarop hij bezig ging met een nummer dat zou dienen voor de opening.

Thuis in Queensland, omgeven door kaarten van Queensland, New South Wales en Victoria met plaatsen waar hij was geweest, schreef hij het nummer, waarin 94 (!) Australische steden worden opgesomd. Hij noemde het ‘Swagman rock’ en vanaf het begin was het een succesnummer.

In 1961 adviseerde iemand van Festival records hem, om het nummer een andere naam te geven. ‘Swagman rock’ wordt geassocieerd met rock ’n roll muziek, dat minder populair werd. Geoff Mack (links op de foto) volgde het advies op en vanaf januari 1962 veranderde heette zijn nummer ‘Where have you been’. Vervolgens nam Leslie Morrison (rechts), alias zanger Lucky Starr, het nummer op en stond er in Australië vijftien weken mee op de eerste plaats.

coverversies

Voor de Canadese zanger Hank Snow schreef Mack een versie met Amerikaanse plaatsnamen, die er een #1-hit mee scoorde in de Countrylijsten. Van ‘I’ve been everywhere’ zijn niet minder dan 130 coverversies verschenen, van Johnny Cash tot DJ Ötzi. Daaronder dus ook versies in andere talen en over andere steden. Een Nederlandstalige versie is er echter nog niet. Wellicht dat die er nu komt, nu Rihanna er met het afgeleide van het originele nummer, haar 39e hit mee scoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten