zondag 6 mei 2012

Laatste week voor Triggerfinger?

Triggerfinger: I follow rivers (live @ Giel! – VARA 3FM’) (1) *** negende week op #1 ***

Voor de negende week voert Triggerfinger met ‘I follow rivers’ de Single Top 100 aan. Van die negen weken, voelde de groep vier weken lang de hete adem van Michel Teló in de nek met zijn voormalige #1-hit ‘Ai se eu te pego!’. Vervolgens werden de Belgen vier weken lang belaagd door Carly Rae Jaspen met ‘Call me maybe’. En deze week is het de beurt aan Gusttavo Lima met ‘Balada’, dat een plaatsje winst boekt en naar de tweede plaats stijgt. In tegenstelling tot de anderen, is het verschil tussen de #1 en #2 nu veel kleiner, slechts 7%. Dat is echter nog geen garantie voor een #1 volgende week voor Gusttavo Lima.

Vandaar dan ook het vraagteken in de kop. Want op dit moment (zondagavond) is het nog helemaal geen uitgemaakte zaak dat Gusttavo Lima volgende week de eerste plaats overneemt van Triggerfinger. De Single Top 100 wordt samengesteld op basis van de verkopen van een hele week, dagstanden zeggen dus niet zoveel, maar kunnen een indicatie zijn. Bovendien bepalen de verkopen van iTunes niet volledig een notering.

Aanstaande vrijdag weten we of Triggerfinger de grens van tien weken op #1 bereikt of dat hun versie van ‘I follow rivers’ de hitboeken ingaat met een zeer verdienstelijke negen weken. Met die negen weken is het wel één van de meest succesvolle coverhits aller tijden. De meest succesvolle is ‘Que si que no’ van Jody Bernal dat in 2000 vijftien weken op #1 stond.

Een cover en een origineel die gelijktijdig lang genoteerd staan, komt wel eens voor, maar met een cover op #1 bijna niet. De voorlaatste keer dat een cover ook negen weken bovenaan stond en het origineel ook (hoog) in de top 10 stond, is bijna achttien jaar geleden. Vanaf 8 januari 1994 stond ‘Ik wil niet dat je liegt’ van Paul de Leeuw (de cover) ook negen weken bovenaan en ‘La solitudine’ van Laura Pausini (het origineel), al die tijd in de top 10. Beide nummers stonden zelfs vijftien weken lang samen in de top 10. Triggerfinger en Lykke Li staan nu op tien.

popsterren

Overigens relativeert zanger Ruben Block van Triggerfinger in het Algemeen Dagblad hun grote hit enigszins. Ruben: “Ik voel me soms een popster, maar dan wel van tekenfilmformaat. De mannen van the Golden earring zijn voor mij de enige popsterren van de lage landen. Die hoorde ik recent in Los Angeles op de radio. Dan ben je een echte.” En over de lange adem van ‘I follow rivers’, dat nu de twee na langst scorende #1 door een Belgische artiest is in Nederland: “Voor een Belg is deze situatie uitzonderlijk. Maar we zijn K3 voorbij. Dat is toch redelijk stoer.”

Ter informatie: de twee andere Belgische artiesten die langer dan negen weken bovenaan stonden zijn: Rocco Granata met ‘Buona notte bambino’ (12x in 1963) en Adamo met ‘Vous permettez monsieur’ (11x in 1964). Van oorsprong Italianen, maar naar België verhuisd. Dus als rasechte Belgen heeft Triggerfinger al de grootste #1-hit in handen! O ja, K3 scoorde drie #1-hits in ons land, waarvan ‘MaMaSé!’het langst bovenaan stond: zes weken in 2009.

niet bang

Ook zegt Ruben Block niet bang te zijn dat zijn band nu wordt overschaduwd door deze ene hit. Ruben: “Ach nee, waarom? Ook onze akoestische kant mag gehoord worden. Het is juist mooi dat er nu mensen in aanraking komen met Triggerfinger, die zich anders nooit in ons zouden verdiepen.” Tijdens concerten laat de band een stevigere versie horen van ‘I follow rivers’ om het beter aan te laten sluiten bij de andere nummers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten