maandag 25 oktober 2010

Harry Jekkers dankzij tv-serie alsnog #1

Oh oh Cherso: Oh oh Cherso (1) *** eerste week op #1 ***

Een serie waar wekelijks 1,4 mensen naar kijken, op internet een grote schare volgers kent, en een single die veel gedownload wordt, dan kan een #1-hit niet uitblijven. En dus stijgt ‘Oh oh Cherso’ van Oh oh Cherso naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het is maar voor één week, want volgende week is de beurt aan Marco Borsato, waarvan afgelopen vrijdag de single ‘Waterkant’ verscheen. Van cd-verkopen wordt je niet meer rijk in Nederland. Dat geldt dus ook voor het team van Oh oh Cherso, ook al staat het gelijknamige nummer op #1, want zij zijn slechts de uitvoerenden. Wie er wel wat aan overhoud is in ieder geval Harry Jekkers, wiens ‘O, o, Den Haag’ (drie weken #3 in 1982) verbouwd is tot ‘Oh oh Cherso’.

Haags

Jekkers schreef ‘O, o, den Haag’ ter gelegenheid van een feestje met vrienden voor presentator Cees Grimbergen, nadat die bij de VARA was afgewezen vanwege zijn Haagse accent. Het nummer sloeg aan, maar paste niet binnen het repertoire van het Klein orkest, waartoe Jekkers behoorde. Platenmaatschappij Sony zag wel wat in het nummer en wilde het uitbrengen op het album ‘Het leed versierd’, wat door het nummer zeker zou verkopen. De groep zag dat niet zitten en besloot het lied uit te brengen als Harry Klorkestein, dat een anagram is van Klein orkest. De hoesfoto werd dan ook niet opgesierd door Jekkers zelf, maar door roadmanager Hennie de Jong.

Voor veel Hagenezen is ‘O, o, den Haag’ het onofficiële volkslied van ’s-Gravenhage. Wellicht dat daarom rasechte Hagenezen als Sjaak Bral en Henk Bres, niets moeten hebben van de groep van Oh oh Cherso, waarvan ze menen dat het geen Hagenezen, maar Hagenaars zijn, omdat ze niet uit Den Haag komen, maar uit Scheveningen en omgeving.

‘Oh oh Cherso’ staat ook op het album ‘RTL5 presenteert Oh oh Cherso hits’, dat in de Verzamel Album Top 30
binnenkomt op de vierde plaats. Op het album staan 24 nummers, waaronder dancehits van onder anderen Edward Maya (‘Stereo’), Benny Benassi (‘Satisfaction’) en Yolanda be cool feat. Dcup (‘We no speak Americano’).

Overigens is Oh oh Cherso niet de eerste die ‘O o Den Haag’ opnam. In 2006 namen Fred en Aad.NL het nummer op en stonden er een weekje mee op #100.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten