vrijdag 5 november 2010

Hitflits: Duck sauce als nog naar #1 / #1-album voor Jamiroquai

Twee weken geleden leek het er even op dat ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce de nieuwe #1 zou worden. Maar het nummer, gestegen vanaf 25, moest genoegen nemen met een tweede plaats. ‘Oh oh Cherso’ van Oh oh Cherso was net iets sterker. Vorige week probeerden ze het opnieuw en nu was het ‘Waterkant’ van Marco Borsato dat meer verkocht dan ‘Barbra Streisand’. Maar deze week lukt het Armand van Helden en A-trak, pseudoniem van de Canadees Alain Macklovitch, wel en stijgt het naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het is ook een beetje een #1-hit voor Boney M., de discogroep uit de jaren ’70, want in ‘Barbara Streisand’ zit een sample van ‘Gotta go home’ van Boney M. Alleen jammer dat Boney M. daar geen credit voor krijgt, want anders was het hun vijfde #1-hit geworden.

‘Duck sauce’ op #1, betekent dat ‘Waterkant’ van Marco Borsato al na één week moet wijken. Het is niet de eerste keer dat hem dat overkomt. Sterker, het is al de zesde keer en de laatste vier keer daarvan ging het ook om een nummer dat vanuit het niets op #1 binnen kwam. ‘Stop de tijd’, ‘Dochters’ (beide in 2008), ‘Schouder aan schouder’ samen met Guus Meeuwis (eerder dit jaar) en ‘Waterkant’. Met drie nummers liep het toch nog goed af, want een week later stegen ze weer terug naar de eerste plaats. Wellicht dat het ‘Waterkant’ ook nog gebeurt.

verjaardagcadeau

Vandaag is hij officieel jarig, maar afgelopen dinsdag vierde hij zijn vijftigste verjaardag met collega’s en familie in een dampend Carré in Amsterdam. Op diezelfde avond reikte André van Duin aan René Froger, want over hem hebben we het, de boxset ‘’k Heb je lief’ met twee cd’s en twee DVD’s, uit. Het titelnummer is op single verschenen en is deze week de hoogste eersteweeks op #7 en zijn 56ste notering (dat is inclusief de Toppers hits). Een leuk cadeautje op zijn verjaardag.

ereburger

Maar daar bleef het vandaag niet bij, want de stad Amsterdam heeft René vandaag het Ereteken van verdienste toegekend, voor ‘Uitzonderlijke verdiensten voor de stad’. Wethouder Gehrels: “Froger en zijn werk zijn onlosmakelijk verbonden met de stad. Je kunt de jongen uit de stad halen, maar de stad nooit uit de jongen.”

Na ‘Watskeburt?!’dat in 2005 de eerste plaats bereikte, is het de Jeugd van tegenwoordig niet meer gelukt om de top 10 te bereiken. Twee jaar geleden leek het er even op, maar ‘Hollereer’ bleef steken op de elfde plaats. Met ‘Sterrenstof’, dat van 28 naar #8 stijgt, lukt hen het dit keer wel.

Terug bij de bovenste tien is ‘I gotta feeling’ van de Black eyed peas. Drie weken geleden boekte het nummer het record van meeste aantal weken ooit door een act: 68 stuks. Het nummer is al een paar weken bezig aan de zoveelste opmars, en weet nu opnieuw door te stoten tot de bovenste tien. In de 71ste week stijgt ‘I gotta feeling’ van 29 naar de tiende plaats en is daarmee sinds 9 januari van dit jaar terug bij de bovenste tien. Van die 71 weken stond het nummer slechts twee weken in de onderste helft: #55 (op 4 juli 2009, datum van binnenkomst) en #51 (op 18 september 2010). We zijn heel benieuwd hoelang het nummer nog in de Single Top 100 zal staan en hoe hoog het in de jaarlijst komt, die over een week of zes bekend wordt gemaakt.

Vorige week verdween ‘Niets blijft’ van Angela Groothuizen na slechts drie weken uit de Single Top 100. Maar deze week gaat het op herhaling en komt maar liefst binnen op de dertiende plaats. Voordat mensen weer gaan roepen dat er ‘wel weer gerommeld’ zou zijn, het nummer is opgenomen in het kader van ‘Oktober is borstmaand’ en alle opbrengsten gaan naar borstonderzoek en psychosociale projecten. Angela houdt dus niets aan haar grootste hit over. Sinds 1990 was dat ‘Pressure’, haar eerste hit als Angela & the Rude dat tot #19 kwam.

Dan volgen nu de overige eersteweeks noteringen:
#57 Handsome poets: ‘Dance (the war is over)’
#62 Jaap Reesema: ‘Walk to the other side’
#63 Bob Sinclar feat. Sean Paul: ‘Tik tok’
#72 Grad Damen: ‘Elke keer’
#77 Enrique Iglesias feat. Nicole Scherzinger: ‘Heartbeat’
#79 Jamiroquai: ‘Blues skies’ (‘White knuckle ride’ gaat op herhaling op #36)
#85 Wim Rijken: ‘Dans met mij’
#86 Danny Heden: ‘Beschuitje’
#92 Sander Kleinenberg feat. Jamie Cullum: ‘Remember when’
#97 Jurk!: ‘Tram 7’

Gisteravond reikten Nick & Simon door middel van een videoboodschap een gouden plaat van ‘Avondjurk!’ uit aan Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, alias Jurk. Hun eigen album ‘Fier’ is vijf weken geleden platina uitgeleverd, dus ze weten wat eremetaal betekent. Morgenmiddag treden Nick & Simon een uur lang op in het TROS Muziek café in de Plantage in Amsterdam, dat live uitgezonden wordt tussen 5 en 6 uur op Radio 2. Wellicht dat het optreden er weer voor zorgt dat ‘Fier’ volgende week weer terug stijgt naar de eerste plaats, want deze week moeten ze daar afstand van doen.

Dat doen ze aan Jamiroquai, dat sinds vijf jaar weer met echt nieuw werk komt. De single ‘White knuckle ride’ stelde qua notering te leur (#15), maar het album ‘Rock dust light star’ doet het boven verwachting en komt binnen op de eerste plaats van de nieuwe Album Top 100. Daarmee is het de vierde top 10-notering voor de groep rond Jay Kay. Tot deze week waren de noteringen #6 (‘Synkronized’ in 1999), #5 (‘Dynamite’ in 2005) en #4 (‘A funk odyssey’ in 2001). Het concert dat de band vorig weekend in Paradiso in Amsterdam gaf, zal zeker hebben bijgedragen aan de #1-notering.

Er zijn nog twee hoge eersteweeks noteringen bij de bovenste tien. Allereerst op #3 ‘Greatest hits – the ultimate collection’ van Bon jovi. Zes jaar na ‘Crossroad – the best of Bon jovi’ (#2), komen de rockers met een nieuw verzamelalbum. De volgende is ‘Sieneke’, het debuutalbum van … Sieneke, binnen op #7.

Morgenavond wordt de jaarlijkse special rond de nieuwe Kinderen voor kinderen cd uitgezonden, (7 – 8 uur op Nl. 3). Dat zal er voor moeten zorgen dat het album, de 31ste in de serie, het beter gaat doen. Want standen als 71, 70 en 83 is niet echt om vrolijk van te worden. In het verleden bereikten negen albums uit de serie de eerste plaats.

Op #17 komt ‘Speak now’ van Taylor Swift binnen. Niet slecht, want ‘Fearless’ kwam vorig jaar niet hoger dan #43. Nog beter vergaat het ‘Speak now’ in de Amerikaanse Billboard Album Top 200 waar het binnenkomt op de eerste plaats en haar derde #1-album is. In de eerste week zijn er maar liefst 1.047.000 exemplaren van verkocht. Zo’n hoog verkoopaantal is niet meer voorgekomen in de afgelopen vijf jaar. Dat aantal is meer dan de verkoop van de nummers 2 tot en met 62 bij elkaar!

Het restant eersteweeks noteringen:
#21 Arjan Lucassen’s Star one: ‘Victims of modern age’
#26 Ozark Henry: ‘Hvelreki’
#31 N.E.R.D.: ‘Nothing’
#32 Barbra Streisand: ‘The collection’
#34 Paul McCartney & Wings: ‘Band on the run’
#39 Ruben Hein: ‘Loose fit’

#43 Zwart licht: ‘No juju’
#48 Ne yo: ‘Libra scale’
#49 Baseballs: ‘Strike! back’
#52 Bryan Adams: ‘Bare bones’
#54 Ray Davies: ‘See my friends’, college-artiesten van Ray Davis brengen zijn Kinks klassiekers
#73 John de Bever: ‘Ik heb maling aan wat mensen zeggen’
#75 Metallica/Slayer/Megadeth/Anthrax: ‘The big four: live from Sonisphere’
#84 Diggy Dex: ‘Lange nachten korte dagen’
#95 Taio Cruz: ‘Rockstarr’

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman met alle feiten achter de hits van dit moment.

2 opmerkingen:

 1. Hallo Megaman, leuk Groothuyzen, maar geloofwaardig is het niet ! Er zijn wel meer singels voor goede doelen gebombardeerd, zonder dit effect. En dan nog iets: als observeerder op een afstand, valt het me steeds meer op, dat de platen van Berk, die nauwelijks airplay krijgen op de major stations, noteringen hebben, die je, als je nummers beluisterd, ook niet geloofwaardig zijn.
  Zijn ze bij de Gfk blind of zit er wat anders achter.
  Lieve heer heb medelij, Jolanda Zomer. Serieus kan ik het niet meer nemen!

  Kan dat niet anders?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Robert, over Berk zijn er al hele epistels geschreven. Er is echter nog nooit iets aangetoond. GfK DC houdt dit zeker in de gaten.

  Wat Angela betreft, we stellen dat zij zelf geen baat heeft bij een hoge notering, omdat de volledige opbrengst naar het KWF gaat. Dat is inderdaad geen garantie, dat er niet mee gerommeld is. Overigens valt het met het aantal downloads wel mee hoor, dat loopt echt niet in de papieren. Het KWF heeft meer aan een bepaald bewustzijn wat er door zo'n nummer zou kunnen ontstaan. Dus als dat wordt bereikt, is dat winst voor alle betrokkenen.

  BeantwoordenVerwijderen