maandag 1 november 2010

Marco Borsato dolbij met zestiende #1-hit

Marco Borsato: Waterkant (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***

“op de vraag of ik blij ben met mijn zestiende #1 hit kan ik vol overtuiging zeggen: NOU EN OF! Ik schreeuw het van de daken!”, was afgelopen vrijdag de reactie van Marco Borsato toen hij hoorde dat ‘Waterkant’ op #1 was binnengekomen.

Al sinds het begin van de week voerde Marco de voorlopige Single Top 100 aan met ‘Waterkant’. En uiteindelijk overtuigd het nummer met een overwicht van ruim 44% op de #2, ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce. Nu komt het er op aan of ‘Waterkant’ sterk genoeg is om meerdere weken op #1 te staan. Dan kan Marco helemaal uit zijn dak gaan!

‘Waterkant’ is de zestiende #1-hit voor Marco Borsato en na ‘Schouder aan schouder’, het duet met Guus Meeuwis eerder dit jaar, zijn tweede dit jaar. Als we de gehele hitgeschiedenis bekijken, dan scoorden alleen the Beatles meer #1-hits: 23 stuks in zes jaar tijd. De eerste in 1964 met ‘I want to hold your hand’, de laatste met ‘Let it be’ in 1970. Hun zestiende #1-hit boekten ze in 1967, drie jaar na hun eerste. Marco zijn eerste #1-hit was ‘Dromen zijn bedrog’ in 1994 en dus had hij voor zestien #1-hits zestien jaar nodig.

klassieken kennen de popklassiekers

Aan ‘Waterkant’ werkt het Gustav Klimt strijkkwartet mee en dat zijn niet de vier meisjes in de videoclip! Drie van de vier leden spelen van het Gustav Klimt strijkkwartet, dat sinds 1993 bestaat, spelen in het Metropole Orkest (en dat moet blijven!!!). Het zijn violiste Arlia de Ruiter, cellist Bastiaan van der Werf en altvioliste Mieke Honingh. Het vierde lid is de Amerikaanse violiste Lorre Lynn Trytten, die na haar afstuderen naar Nederland kwam en bij Flairck en het Willem Breuker collectief heeft gespeeld.

De vier leden werken wel vaker mee aan albums van popartiesten, waaronder Paul de Leeuw, Guus Meeuwis, Gino Vannelli, Elvis Costello en Marco Borsato. Nog maar twee weken geleden stond Arlia ook al #1, toen ze te horen was op ‘Toen ik je zag’ van Hero. Met Bastiaan speelde ze op ‘Right here right now’ van Raffaëla. Lorre Lynn speelde viool op ‘Hemingway’ van Bløf en met Arliane op het album ‘Avondjurk’ van Jurk! Tenslotte Mieke, die werkte mee aan ‘Vlieg met me mee (het avontuur)’ van Trijntje Oosterhuis en albums van Kane en Mathilde Santing. Al met al kennen de leden van het Gustav Klimt strijkkwartet de popklassiekers al te goed!

Na een jaar waarin Marco zich amper met muziek kon bezighouden (vanwege het faillissement van de The Entertainment Group), is hij weer terug met een single, album en concertreeks. ‘Waterkant’ is één van de twaalf liedjes op het album ‘Dromen durven delen’, opgenomen in de Fendal Sound Studio, Studio Arnold Mühren en de studio van John Ewbank, de vaste componist van Marco. In de weken naar de release van het album dat vanaf 19 november te koop is, zullen alle liedjes op zijn eigen site worden vertoond.

Het derde deel van zijn comeback bestaat uit concerten op 10 en 11 mei in het Gelredome in Arnhem. Kortom: Marco Borsato is weer terug en kan zich weer volledig richten op waar hij goed in is: zingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten