zondag 20 januari 2013

Anne Hathaway kreeg Golden Globe voor haar rol

Anne Hathaway: I dreamed a dream (58)

De hoogste eerste weeks in de Album Top 100, op #14, is de soundtrack bij de film ‘Les Misérables’. De Amerikaanse actrice Anne Jacqueline Hathaway (Brooklyn, New York City, 12 november 1982), speelt daarin de rol van Fantine, waarvoor ze een Golden Globe (onderscheiding in de film en tv-wereld) ontving. Daarnaast is ze genomineerd voor een Oscar (hoge filmonderscheiding). Anne Hathaway zingt in de film het nummer ‘I dreamed a dream’.

Les Misérables is van oorsprong een boek van de Franse schrijver Victor Hugo uit 1862. In 1980 bewerkten Claude-Michel Schönberg en Alain Boubil het tot een musical. In de Franse versie uit 1980 zingt Rose Laurens ‘J'avais rêvé d'une autre vie’. Vijf jaar later verscheen de Engelstalige versie, vertaald door Herbert Kretzmer en werd het ‘I dreamed a dream’. In 1991 maakte Seth Gaaikema de Nederlandse vertaling van les Misérables. Het Nederlandse duo Chess (Petra Berger en Denise van der Hek) scoorden in datzelfde jaar met de Engelstalige versie een hit (#39).

In 2009 betekende ‘I dreamed a dream’ het begin van de carrière van de Schotse zangeres  Susan Boyle. Met dit lied auditeerde ze tijdens Britain’s got talent, waarvan iedereen zeer onder de indruk was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten