maandag 16 maart 2015

Christine begon met zingen na een ontmoeting met drag queens

#67 Christine and the Queens: Christine

‘Een #1-hit zit er zeker in’, zei 3FM Giel Beelen afgelopen maandag in De Wereld Draait Door, toen hij ‘Christine’ van Christine and the Queens liet horen. Voorlopig moet ze genoegen nemen met een 67e plaats, maar een top 10-hit horen wij er ook wel in. Het nummer heeft alleen wat steun en goed weer nodig. Die steun was er deze week bijna geweest van 3FM, als niet Mumford & Sons met ‘Believe’ was gekomen, want dat werd de nieuwe Megahit, ‘Christine’ wellicht volgende week.

‘Christine’ stond begin dit jaar vier weken op de eerste plaats van de Ultratop in Vlaanderen, terwijl het nummer in eigen land niet verder kwam dan de derde plaats. Ze wordt wel de vrouwelijke Stromae genoemd, de Belgische zanger die Frans zingt.

Héloïse Letissier, de zangeres achter Christine, is twee keer geboren. De eerste keer op 1 juni 1988 in Nantes, de tweede keer in 2010 in Londen. Tijdens haar studie theater in Lyon was ze in een depressie beland. Ze kon zich niet conformeren aan de ideeën van anderen. Daarop vertrok ze naar Londen. Daar had ze in een club een ontmoeting met drie travestieten die ook muziek maakten.
Héloïse: “De drag queens toonden een geweldige vrijheid, en lieten me zien dat we ons niets moeten aantrekken van anderen. Dat opende mijn ogen. Ze spoorden me aan te gaan zingen.” Héloïse voelde zich herboren en begon het fictieve alter ego Christine and the (dragon) Queens. Sindsdien draagt ze leder outfits, speciaal voor haar ontworpen, waaruit geen sexe blijkt. Want ’s ochtends voelt Héloïse zich een man, ’s avonds een vrouw.

Met twee EP’s vestigde Christine de aandacht op zich, waardoor ze de voorprogramma’s mocht doen van Stromae, Lykke Li en Lilly Wood & the Prick. Vorig jaar verscheen het album Chaleur Humaine, mede geproduceerd door de Britse producer Ash Workman (Metronomy, Veronica Falls). Voor Heloise is het glas niet meer half leeg, maar half vol. Op 28 juni komt ze met haar Queens naar RockWerchter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten