vrijdag 24 juni 2016

Hitflits: Vierde #1-album voor Red Hot Chilli Peppers; ‘One Dance’ tien weken aan kop

Op vrijdag 10 juni spetterden de Red Hot Chilli Peppers nog op de eerste dag van Pinkpop, dat hen drie noteringen opleverde in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. Leuk die oude albums, maar de fans keken reikhalzend uit naar The Getaway, het elfde studioalbum.

In verband met een internationale releasedatum, vorig weekend, verscheen het album een week na Pinkpop. En ook dan knalt het binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Na By The Way (5x in 2002), Stadium Arcadium (5x in 2006) en I’m With You (1x in 2011), is The Getaway de vierde #1-notering voor de Peppers. De single ‘Dark Necessities’ komt binnen op de 60e plaats van de Single Top 100.

Vorige week leverde Pinkpop 21 noteringen op in de Album Top 100. Daar zijn er deze week nog 19 van over. Zie voor alle Pinkpop-noteringen van dag tot dag in de week na het festival, de Hitflits van vorige week.

van digitaal naar fysiek

Alvorens we de andere eerste weeks noteringen op je afvuren, even aandacht voor een bijzondere stijger. A Moon Shaped Pool van Radiohead verscheen in mei alleen als download. Via een derde plaats zakte het album weg tot de 74e plaats, twee week geleden. Vorige week sprintte het naar de 20e plaats en deze week stijgt het album door naar de 2e plaats.

Radiohead dag

De aanleiding voor deze stijging is de fysieke release van het album, zowel op cd als op vinyl.  Op vrijdag 17 juni stond in zo’n 200 zaken wereldwijd het album van Radiohead volop in de belangstelling, middels een speciaal daarvoor ingerichte etalage.
Daarnaast was er een livestream, waarbij de groep niet eerder uitgebracht materiaal liet horen en concerten. In Nederland werkten ruim 20 zaken mee aan deze release. Na de Verenigde Staten van Amerika en Canada, was Nederland het derde land met de meeste zaken die meededen.

Overigens mogen de fans in september hun beurs alweer trekken, want dan verschijnt een speciale editie van A Moon Shaped Pool. Twee twaalf inches op vinyl, een cd met twee bonustracks, een fotoboek van 32 pagina’s en een origineel exemplaar van de master tape.

TOP 5

1. EW  Red Hot Chili Peppers: The Getaway
2. (20) Radiohead: A Moon Shaped Pool
3. EW  Jannes: Onderweg Naar Jou
4. (1)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2
5. (8)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
De Britse band is ons land voor twee optredens in de Amsterdam ArenA. Vanavond zendt 3FM het concert rechtstreeks uit. RTL Late Night is vanavond gewijd aan de band.

Adele overstag

In de 31e week zakt 25 van Adele twee plaatsen naar de achtste plaats. Volgende week zou het album wel eens weer terug kunnen belanden in de top 5 of zelfs hoger … Sinds vandaag is het album namelijk ook beschikbaar op de streamplatforms Spotify, Google Play Music, Amazon Prime Music en Apple Music. 
Toen het album in november werd uitgebracht, was alleen ‘Hello’ te streamen. Wereldwijd is het nummer al 536 miljoen keer gestreamd. De rest van het album kwam niet beschikbaar als stream. Daardoor waren de fans genoodzaakt het te downloaden of fysiek aan te schaffen. Sindsdien zijn er van 25 wereldwijd al zo’n 19 miljoen stuks verkocht, waarvan 3 miljoen in Groot-Brittannië.

In december verklaarde Adele waarom 25 niet viel te streamen: “Ik gebruik zelf geen Spotify, het maakt geen deel uit van mijn leven. Ik stream nooit muziek, ik koop cd's en ik download op iTunes. Ik heb geen gevoel bij streamen, dus waarom zou ik er voor tekenen? Ik weet best dat streamen de toekomst heeft en dat respecteer ik ook, maar ik hoef niet degene te zijn die dat versnelt. Mijn hart ligt er gewoon niet. Punt.” Daar is ze nu dus van teruggekomen. Wij verwachten volgende week een hausse aan 25-tracks in de Single Top 100.

Dan volgt hier het restant eerste weeks noteringen:
#11 Racoon: Live At HMH, Amsterdam – Theatre Show 2016
#19 Walter Trout: Alive In Amsterdam
#43 Gojira: Magma
#48 Jake Bugg: On My One
#49 Swans: The Glowing Man
#50 Lange Frans & 4ShoBangers presenteren: Blauwdruk Boothcamp
#69 Ayreon: The Theater Equation
#75 Motörhead: Clean Your Clock
#76 Walking On Cars: Everything This Way

SINGLES

Vier weken lang stond ‘Sex’ van Cheat Codes x Kris Kross Amsterdam op de tweede plaats, achter ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla. Vanaf 21 mei werd die positie overgenomen door ‘Can’t Stop The Feeling’ van Justin Timberlake, dat dus nu al zes weken lang in de nek staat te hijgen van ‘One Dance’. Hoewel, dat valt reuze mee.
Als je goed meegeteld hebt, voert ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla nu dus al tien weken de Single Top 100 aan. Vorige week kwam ‘Can’t Stop The Feeling’ het dichtste in de buurt van ‘One Dance’; het verschil tussen beide nummers was 13%. Deze week is dat al weer bijna 15%. Die tien weken van ‘One Dance’ zijn dus binnen en wellicht volgen er meer!

De voorlaatste keer dat een nummer tien weken op de eerste plaats stond, was eind maart 2015. Toen was het ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI dat in twee sessies (4+6) de tien weken volmaakte. ‘One Dance’ lukt in één keer en dat is niet aan veel nummers voorbehouden. ‘One Dance’ is pas de dertiende. In de Megaman, later dit weekend, komen we daar op terug.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (tiende week)
2. (2)   Justin Timberlake : Can’t Stop The Feeling
3. (3)   Calvin Harris feat. Rihanna: This Is What You Came For
4. (4)   B-Brave feat. Sevn Alias: One Night Stand
5. (5)   Kungs vs. Cookin’ On 3 Burners: This Girl

Er zijn twee nieuwe noteringen bij de bovenste tien:
#9 (11) Drake feat. Rihanna: Too Good
#10 (12) Jonna Fraser feat. Broederliefde: Do Or Die
Snelste stijger, de topsprinter, is deze week ‘The Ocean’ van Mike Perry feat. Shy Martin, dat in de tweede week van de 90e naar de 36e plaats stijgt.

Over naar de eerste weeks noteringen:
#60 Red Hot Chili Peppers: Dark Necessities
#80 Twenty One Pilots: Heathens (uit de soundtrack ‘Suicide Squad’)
#81 Frenship + Emely Warren: Capsize
#87 Milow: Howling At The Moon
#90 Bob Sinclar: Someone Who Needs Me
#92 Madden feat. 6AM: Golden Light
#94 Bob Marley feat. LVNDSCAPE: Is This Love (origineel haalde in 1979 de 39e plaats)
#95 Selina Gomez: Kill Em With Kindness

Daarmee eindigen we deze Hitflits. Meer over de tien weken van ‘One Dance’ volgt later dit weekend in een nieuwe Megaman, met natuurlijk alle nieuwe noteringen van deze week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten