zondag 3 juli 2016

fans helpen Coldplay alsnog aan hit

#65 Coldplay: Up&Up         *** hoogste eerste weeks ***

Voor de oorspronkelijk versie, 6:45 minuten, van ‘Up&Up’ van Coldplay, moet je zijn op het album A Head Full Of Dreams, dat in december verscheen. Maar dat is veel te lang voor de radio en dus werd er een zogenaamde radio edit van gemaakt, die 3:58 minuten duurt. De videoclip van 4:10 minuten, is al meer dan 40 miljoen keer aangeklikt.

met dank aan de fans

Up&Up’ is al een tijdje uit, maar miste telkens een notering. Dat het nummer nu wel binnenkomt, dankt de Britse band aan hun Nederlandse fans. Vorige week stond Coldplay twee avonden in de Amsterdam ArenA en lieten ze een zeer tevreden publiek achter. Diegenen die het album nog niet in huis hadden, downloaden en/of streamden het massaal.
Daarmee zorgen zij er voor dat het album deze week alsnog de eerste plaats bereikt, in de dertigste week (zie de Hitflits). Niet alleen het album profiteert van de concerten, ook vier tracks van het album, waaronder Up&Up’, hun 32e notering.

Op Up&Up’ doen een aantal grootheden uit de popmuziek mee. Op gitaar Noel Gallagher en in het koortje hoor je Beyoncé, die ook al meezong op ‘Hymn For The Weekend’. Minder voor de hand wellicht, maar ook een grootheid, is de Amerikaanse zangeres Merry Clayton. Zij werd bekend door haar zang op ‘Gimme Shelter’ van the Rolling Stones.

zo vader zo zoon

Daarnaast speelt ene Moses Martin op tamboerijn. Hij was ook al te horen op twee eerdere albums van Coldplay. Niet vreemd als je vader Chris Martin heet, toch? En tenslotte horen we in het koortje van ‘Up&Up’, nog de Britse actrice Annabelle Wallis (‘Jane Seymour in ‘The Tudors’).

Naast ‘Up&Up’ scoort Coldplay deze week ook nog met de volgende nummers:
#24 (41) Hymn For The Weekend feat. Beyoncé
#61 Adventure Of A Lifetime (#11 in 2015)
#99 A Head Full Of Dreams (#60 in 2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten