vrijdag 28 juli 2017

Hitflits: dood zanger Linkin’ Park dreunt week later door in de hitlijsten

Donderdag 20 juli 2017 was een tragische dag in de popmuziek. Op die dag verkoos zanger Chester Bennington van de Amerikaanse rockband Linkin Park het eeuwige voor het heden. Bennington worstelde al jaren met een drugs- en alcoholprobleem. Hij was slechts 41 jaar.
Sinds zijn dood, nu ruim een week geleden, is er veel vraag naar de muziek van Linkin Park. One More Light, het zevende en laatste album van de band, gaat deze week op herhaling op de vijfde plaats. Nog maar twee weken geleden verdween het album na acht weken uit de lijst met een zevende plaats als hoogste positie. One More Light is vooral op vinyl aangeschaft, want in de Vinyl 33 gaat de elpee op herhaling op de zevende plaats. Naast dit album gaat The Hunting Party (#8 in 2014) op herhaling op de 54e plaats.

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums staan vijf Linkin Park albums, waarvan de volgende drie op herhaling gaan:
#1 Hybrd Theory (tevens #1 in de Vinyl 33)
#2 Meteora
#6 .Minutes To Midnight
En dit zijn de twee nieuwe noteringen:
#14 Living Things
#33 A Thousand Suns

Ook in de Single Top 100 komen we Linkin Park tegen, met:
#49 In The End (#11 in 2001)
#75 Numb (#82 in 2003)
En nieuw op #100: ‘Heavy’ feat. Kiiara, dat in maart flopte.
In de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100, staan nog de volgende drie tracks:
#126 Numb / Encore met Jay-Z
#154 One More Light
#158 What I’ve Done

In ons land kregen twaalf albums van Linkin Park een notering, waarvan Living Things in 2012 de eerste plaats haalde. Zestien nummers bereikten de Single Top 100, met als grootste hit ‘Numb / Encore’ met Jay-Z (#5 in 2004).

ALBUM TOP 5

1. (1)   Lil’ Kleine: Alleen (zevende week op #1)
2. (2)   SFB: 77 Nachten (op ruim 30%)
3. (3)   Ronnie Flex: Rémi
4. (4)   Ed Sheeran: ÷ (Divide
5. HH  Linkin Park: One More Light

Gaan we over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#6 Lana Del Rey: Lust For Life
#8 Rico & Sticks: IZM
#13 Meek Mill: Wins And Losses
#14 Tyler, the Creator: Flower Boy
#60 NAV and Metro Boomin: Perfect Timing
#62 Kenny Wayne Shepherd Band: Lay It On Down
#74 Romeo Santos: Golden
#81 Damian “Jr. Gong” Marley: Stony Hill
#85 Foster the People: Sacred Hearts Club

SINGLE TOP 5

1. (1)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito (negende week op #1)
2. (2)   Lil’ Kleine feat. Boef: Krantenwijk (op ruim 9%)
3. (3)   Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Loterij
4. (4)   SFB feat. Ronnie Flex: Lovely Boy
5. (6)   DJ Khaled feat. Rihanna & Bryson Tiller: Wild Thoughts

Met zevenmijlslaarzen gaat ‘Mi Gente’ van J. Balvin & Willy William door de Single Top 100. Vorige week sprintte het nummer van de 38e maar de 16e plaats en deze week knalt het op de achtste plaats de top 10 binnen. Daarmee is het nummer nu al een grotere hit voor William, die in 2016 tot de tiende plaats kwam met ‘Ego’. Voor J. Balvin is ‘Mi Gente’ zijn eerste top 10-notering. De komende week is het nummer Alarmschijf, dus een hogere plaats zit er zeker in. Binnenkort de eerste #1-hit voor beiden?

In de tweede week stijgt ‘Nachtmerrie’ van Sevn Alias van de 50e naar de 33e plaats. het nummer is één van de drie op zijn EP Precasso. Deze week krijgen de andere twee tracks ook een notering:
#40 Work feat. Jonna Fraser
#47 Mowgli

Dan resteren nog de andere eerste weeks noteringen, en dat zijn de volgende vier:
#50 Supergaande: Pardon Doe Normaal
#70 Louis Tomlinson feat. Bebe Rexha & Digital Farm Animals: Back To You
#92 Disciples: On My Mind
#97 André Hazes Jr.: Leef (na twee jaar een hit, meer daarover in de Megaman)

grote afwezige (2)

Ondanks een achtste plek in de Airplay Top 50 moest je vorige week ‘Miracles (Someone Special)’ van Coldplay & Big Sean missen in de Single Top 100. De reden: airplay telt niet mee voor onze lijst. Dit in tegenstelling tot de andere hitlijsten. Het zij zo.

Deze week zakt het nummer in de Airplay Top 50 naar de 31e plaats, dus dat zal ook wel invloed hebben op bijvoorbeeld de Mega Top 50, waar het nummer vorige week binnenkwam op de 27e plaats. Maar nee, daarin stijgt het nummer flink door. In de Top 40 gaat het er rustiger aan toe, want daar komt het nummer deze week binnen op de 32e plaats.
De verwachting was dan ook, dat het deze week met ‘Miracles (Someone Special)’ van Coldplay & Big Sean wel goed zou komen in de Single Top 100. Niets is echter minder waar, want ook deze week is er geen notering voor het nummer, maar staat het op de 128e plaats in de Bubbling Under, de wachtkamer van de singlelijst. Het nummer wordt amper gedownload of gestreamd, dus het ziet er naar uit dat het nummer gaat floppen. Hoge noteringen elders geven dan ook te denken.

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend zijn we er nog met de albumflitsen en een nieuwe Megaman.

1 opmerking:

  1. De stijging van Coldplay is bovenal te danken aan 3FM airplay, na de bonus alarmschijf en megahit maar ook aan de video die vorige week door de band zelf is gedeeld (Youtubeviews).
    Fans van Coldplay kiezen voor de EP dat heeft nadelige invloed op de streams. Daarnaast is het ook een flinke stijger in de Shazam-chart. Ook die wordt bij de Mega Top 50 gepolst . downloads-aantallen zijn immers schandalig laag.

    BeantwoordenVerwijderen