zondag 2 oktober 2011

Ed Sheeran trekt zich het lot aan van (verslaafde) daklozen

Ed Sheeran: The a team (54)

Af en toe zitten er tussen Megahits van grote acts als Coldplay, Anouk en Adele, nummers tussen die je even moet leren luisteren. ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra (vorige week #1) is daar een voorbeeld van. De afgelopen week kozen de 3FM dj’s weer zo’n nummer: ‘The a team’ van Ed Sheeran. Voor sommigen moet het 20-Eurostuk nog vallen, maar daarna ben je ook verkocht aan het nummer.

‘The a team’ gaat over een meisje dat dakloos is en in haar onderhoud voorziet door prostitutie en dat geld weer gebruikt voor drugs. Het idee voor het nummer ontstond anderhalf jaar geleden, nadat Ed en een optreden had gegeven voor daklozen. Vervolgens had hij een gesprek met een vrouw die hem een verhaal vertelde, dat hem inspireerde tot het schrijven van het nummer, wat hij nog diezelfde avond deed. Het verhaal wordt stijlvol vertoond in de begeleidende videoclip, die al meer dan 11 miljoen is bekeken en hem maar £20 heeft gekost! (= ruim € 23,--).

Edward Christopher ‘Ed’ Sheeran (Halifax, 17 februari 1991) heeft Iers bloed door zijn aderen stromen, want zijn ouders komen uit Ierland. Op zijn vierde zong Ed samen met zijn moeder in het plaatselijke kerkkoor. Hij groeide op met muziek van Van Morrison, Bob Dylan, Joni Mitchell, the Beatles en Elton John. Op zijn elfde namen zijn ouders hem mee naar een optreden van Damien Rice (bij ons onder andere bekend door ‘9 crimes’), dat veel indruk op hem maakte. Na het optreden heeft hij even met Rice gepraat en vanaf dat moment wist Ed wat hij wilde: dat ook! Thuis gekomen schreef hij een aantal liedjes waaronder ‘Typical average teen’. Vanaf 2005 heeft Ed verscheidene EP’s uitgebracht.

Vorig jaar vertrok hij naar Los Angeles en speelde daar op diverse plekken. Vervolgens zag acteur/zanger Jamie Foxx wel wat in hem en nodigde hem thuis uit om te komen spelen. Foxx heeft een opnamestudio in zijn huis en daar bracht hij menig uurtje door. Tijdens dit verblijf ontmoette hij diverse andere muzikanten, waaronder Raphael Sadiq. Uiteindelijk werd hij gecontracteerd door Atlantic records en doet Rocket (van Elton John) zijn management. Vorige week kwam ‘+’, het debuutalbum van Ed Sheeran, binnen op de eerste plaats van Britse albumlijst. Van Ed Sheeran gaan we nog zeker meer horen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten